wtorek, 3 lutego 2015




www.e-ksiazkakucharska.pl

 

 

PIEROGI ZIEMNIACZANO-SEROWE W ORKISZU


Farsz na te pierogi to tradycyjnie ziemniaki, twaróg, podsmażona cebulka i przyprawy - u mnie mięta, pieprz ziołowy oraz sól. Różnica "leży" w cieście, otóż ciasto na pierogi przygotowałam na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej i rozpuszczonego masła. Początkowo obawiałam się, czy ciasto wyjdzie odpowiednie do pierożków - okazało się wręcz idealne, no i o wiele zdrowsze niż takie z mąki pszennej. Pierożki wręcz rozpływają się w ustach. Polecam przepis na pierogi w cieście z mąki orkiszowej!



SKŁADNIKI :

na ciasto pierogowe :
  • 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła lub margaryny
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • gorąca woda ( ok. 300-350 ml) - w zależności ile wchłonie mąka
  • szczypta soli
na farsz do pierogów :
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 - 1,2 kg sera twarogowego półtłustego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • garść suszonej mięty pieprzowej 
  • pieprz ziołowy i sól do smaku
dodatkowo :
  • mąka orkiszowa do podsypywania
  • słoninka na skwarki + cebulka w piórka - do okraszenia pierożków

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy,dodajemy śmietanę oraz koperek, dokładnie tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, studzimy.

Krok 2.
Obraną cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzane masło, oprószamy solą, smażymy na złoty kolor - dodajemy do ugotowanych ziemniaków.

Krok 3.
Do wystudzonych ziemniaków dodajemy pokruszony ser oraz roztartą w dłoniach miętę pieprzową (około 1 łyżeczka), doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ziołowym - dokładnie wszystko tłuczemy tłuczkiem - tak, aby nie było grudek.

Krok 5.
Przygotowujemy ciasto na pierogi:
do dużej miski wsypujemy obie mąki, dodajemy jajko oraz żółtko, szczyptę soli oraz roztopione masło (może być bardzo ciepłe) i wlewamy część gorącej wody - miksujemy. Po chwili dolewamy ponownie gorącej wody i dalej miksujemy (mieszadła do ciasta) i tak do momentu, kiedy ciasto nie wchłonie więcej wody (jeżeli ciasto wyjdzie nam zbyt rzadkie, to nic nie szkodzi - podsypiemy je mąką na stolnicy i będzie ok.). tak przygotowane ciasto odstawiamy na min. 20 minut - przykryte czystą ściereczką - aby odpoczęło.

Krok 6.
Na stolnicę wykładamy porcję ciasta, rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek - w razie potrzeby podsypujemy mąką orkiszową - wykrawamy kółeczka.

Krok 7.
Na każde kółeczko nakładamy porcję farszu, zlepiamy dokładnie brzegi i odkładamy. Po zrobieniu porcji, pierożki od razu gotujemy . W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i odrobiną masła, wrzucamy pierożki, delikatnie mieszamy. Kiedy wypłyną na powierzchnię, zmniejszamy temp. wody, tak aby tylko lekko pyrkała - po około jednej do dwóch minut wyjmujemy pierożki łyżką cedzakową na talerz, polewamy oliwą, aby nie wysychały i przygotowujemy kolejne porcje.

Pierożki podajemy gorące ze skwareczkami ze świeżej słoniny i podsmażoną cebulką. Pycha!!!

Smacznego :)






www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, lutego 03, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania