środa, 16 grudnia 2015



KEKS STAROPOLSKI Z BAKALIAMI


Z myślą o tych wszystkich, którzy od czasu do czasu lubią połasuchować.. :)

Keks staropolski z bakaliami, idealny na świąteczny podwieczorek. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 5 całych jaj + 5 żółtek
  • 30 dag cukru
  • 10dag masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag rodzynek
  • po 5  dag: kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych moreli, daktyli, suszonej moreli
dodatkowo do dekoracji:
  • lukier: 15 dag cukru pudru , 3 łyżki wody, kilka kropel aromatu rumowego - wszystko dokładnie ucieramy
  • posiekane orzechy włoskie i migdały
lub
  • cukier puder 
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W misie robota kuchennego ucieramy żółtka, jajka, cukier, dodajemy proszek do pieczenia, przesianą mąkę i rozpuszczone masło, chwilę ucieramy, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji .

Krok 2.
Do ciasta wsypujemy bakalie, wyrabiamy ciasto do połączenia składników.

Krok 3.
Ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia - pieczemy 75 minut w 180 stopniach. 

Krok 4.
Po wystudzeniu, keks lukrujemy i posypujemy posiekanymi orzechami lub oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego :)
Posted by Katarzyna Kopacz On środa, grudnia 16, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania