niedziela, 2 października 2016

www.e-ksiazkakucharska.pl


SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY DO SŁOIKÓW


A wię, przepis na tą sałatkę dostałam wiele lat temu od pewnej mojej znajomej, a tak naprawdę od jej mamy, której sałatka wg. tego właśnie przepisu baaardzo mi posmakowała. I tak przez kilka kolejnych lat, przepis leżał sobie zapomniany w szufladzie i czekał.... do teraz... :)

 

Moi Mili, oto przekazuję Wam ten właśnie przepis, ja w tym roku wypróbowałam i wydaje mi się, że sałatka będzie dobra, a jeszcze sobie postoi, więc mam nadzieję, że będzie jeszcze lepsza.

 

Jestem bardzo ciekawa jakie Wy macie receptury na czerwoną kapustę. Jeżeli macie chwilę to napiszcie w komentarzu lub na facebooku. Chętnie wypróbuję :) 

 

Pozdrawiam wszystkich serdecznie KK :) 


SKŁADNIKI:
 Na około 3 litry zalewy szatkujemy 3 główki kapusty czerwonej (lub 5 małych)

Zalewa :
  • 0,5kg cukru
  • 0,22 litra koncentratu jabłkowego*
  • 0,5 litra octu 10% ( u mnie 250ml octu jabłkowego, reszta to spirytusowy),  próbujcie, aby zalewa nie okazała się dla Was zbyt mocna
  • 2 litry wody
  • 3 duże łyżki soli
  • ziele angielskie, liść laurowy, goździki
Składniki zalewy łączymy i zagotowujemy, wyjmujemy ziarenka ziela, goździki i listek laurowy. 

Poszatkowaną kapustę gotujemy z niewielką ilością kwasku cytrynowego - ma być średnio twarda. Odcedzamy, wlewamy zalewę i gotujemy jeszcze przez 20 minut. 

Gorącą kapustę nakładamy do czystych słoików (razem z sokiem), szczelnie zakręcamy. 
Ja pasteryzuję na drugi dzień w piekarniku - w 80 stopniach, czasu Wam niestety nie podam, ponieważ jakoś zawsze " na oko" to robię, wybaczcie mi proszę :) 

Z 3 sztuk większej kapusty mam 7 litrowych słoików sałatki.

* Tu moja uwaga - ponieważ koncentratu jabłkowego nie udało mi się kupić, użyłam jabłek prażonych w słoiku, zmiksowałam, aby nie było większych kawałków - użyłam odrobinę mniej cukru niż jest to w przepisie.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl


Posted by Katarzyna Kopacz On niedziela, października 02, 2016 2 comments

2 komentarze:

  1. ja robię z białej kapusty i dodaję marchewkę, ale poza tym to nawet proporcje się zgadzają :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne