TAJSKIE KOTLECIKI KUKURYDZIANE
/
2
TAJSKIE KOTLECIKI KUKURYDZIANE
Tradycyjnie, kotleciki te przyrządza się z posiekanym mięsem krewetek i sosem ostrygowym, smaży się je w wielkim woku i podaje z ryżem oraz sałatą ze świeżych warzyw. Jest to bardzo popularna przekąska na tzw. street food w Tajlandii.
Zamiast krewetek, do przygotowania kotletów użyłam mięsa z kurczaka dodałam majonez i przyprawę do kurczaka Galeo, no i wyszło świetnie.
Przygotowana masa jest gęsta, jednak nie na tyle, aby dłońmi formować z niej piękne kotleciki ;) Nabieramy łyżką porcje masy, kładziemy na rozgrzany tłuszcz i przyklepujemy - później powoli smażymy na złoty kolor. Odwracamy na drugą stronę dopiero wtedy, gdy spód będzie dobrze przysmażony (wówczas kotleciki na pewno Wam się nie rozpadną).
Uwaga! Szybkie w przygotowaniu...sami zobaczycie :)
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka kukurydzy konserwowej
- 1 niecała szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka posiekanego filetu z kurczaka
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki posiekanego czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 - 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka Galeo
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Wszystkie składniki na kotleciki umieszczam w misce, mieszam łyżką, no i gotowe :)Krok 2.
Łyżką nabieram porcje z miski i kładę na rozgrzany tłuszcz - smażę na złoty kolor (na średnim ogniu). Kiedy spód jest dobrze podsmażony, odwracam na drugą stronę.Kotleciki podaję z ryżem i sałatą, lub z majonezem jako przekąskę.
Smacznego :)
Zobaczcie przepis na Orientalne grzanki >>>
omg, pamiętam jak się tym w Bangkoku zajadałam. Wszyscy przez upały w Tajlandii wracają szczuplejsi, a ja przez genialne jedzenie wróciłam +2kg :P
OdpowiedzUsuńStreet food w Azji po prostu "wymiata" 😀 pięknie pozdrawiam 😘
OdpowiedzUsuń