niedziela, 26 marca 2017

najlepszy przepis na orientalne grzanki na www.e-ksiazkakucharska.pl


ORIENTALNE GRZANKI - przepis krok po kroku



Na Zakaukaziu i w średniej Azji wykonuje się te grzanki ze specjalnego pieczywa, które w tamtym rejonie nazywają ławasz. Jest to rodzaj białego, płaskiego pieczywa w postaci dużych placków - przypominają tortille. Ja przygotowałam grzanki z ciasta francuskiego, które okazało się świetnym zamiennikiem :)



Zanim przystąpicie do działania, przygotujcie wszystkie składniki tak, aby po wyjęciu ciasta francuskiego z lodówki jedynie poukładać je na plackach, panierować i od razu usmażyć.

 

Grzanki są naprawdę przepyszne :) Bardzo chrupiące na zewnątrz, w środku zaś eksplozja smaków :) Ja przygotowałam je z kremowym serkiem Apetina i z paluszkami krabowymi. Wy możecie jednak popróbować innych smaków. Myślę, że świetnie wyjdą z kremowym serkiem z papają i curry oraz podsmażonymi w gyrosie kawałkami kurczaka. Grzanki podaję z sosem tzatziki.


Jak się okazało, grzanki są świetne np. jako zakąska do piwa - więc polecam na przyjęcie, ale nie tylko - na kolację, na obiad. Ponieważ świetnie smakują także na zimno, można je również zabrać ze sobą np. na piknik .

 

Polecam orientalne grzanki, korzystajcie z przepisu.

Pięknie pozdrawiam :) K.K.


SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 opakowania kremowego serka Apetina (naturalny)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • 1 opakowanie surimi (około 20 sztuk paluszków krabowych)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki nasion chia
  • sałata rzymska
  • 2 jajka + 1 łyżka mąki pszennej
  • olej do smażenia 
***********************************************************************************************************
 

PRZYGOTOWANIE :


Krok 1.

Czosnek drobno siekam - mieszam z serkiem Apetina, odstawiam do lodówki.

Krok 2.

Paluszki krabowe kroję w kawałeczki, sałatę rzymską siekam.

Krok 3.

Wyjmuję ciasto francuskie z opakowania, rozkładam na blacie - przekrawam na dwie równe części, z drugim ciastem robię tak samo - mam 4 płaty ciasta.

Krok 4.

Przygotowuję grzanki : płat ciasta francuskiego smaruję serkiem z czosnkiem, na to układam paluszki krabowe, sałatę, posypuję posiekanym koperkiem oraz nasionami chia, przykrywam następnym płatem i postępuję jak w pierwszym przypadku. Po skończeniu, nakładam kolejny płat ciasta francuskiego i tak jak poprzednio nakładam składniki farszu z tym, że na serek nakładam dodatkowo majonez. Całość przykrywam ostatnim płatem ciasta francuskiego i ostrym nożem kroję placek na 9 równych części.

najlepszy, sprawdzony przepis na grzanki krok po kroku



Krok 5.

Jajka wbijam do miski, roztrzepuję, dodaję mąkę i dokładnie rozcieram.


Krok 6.

Przygotowane placki panieruję w jajku i od razu smażę na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.


Krok 7.

Na koniec układam wszystkie grzanki na blasze do pieczenia, wkładam do piekarnika nagrzanego do 180stopni i zapiekam przez 20 minut. Gotowe.

Smacznego :)





Zapraszam do wypróbowania przepisu na serowo-ziołowe nuggetsy z kurczaka >>>

Posted by Katarzyna Kopacz On niedziela, marca 26, 2017 2 comments

2 komentarze:

  1. Bardzo interesujące danie:) Kusi... Pewnie kiedyś zrobię:)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE