ROSYJSKA MIĘSNA SOLIANKA Z ZIEMNIAKAMI
Jak przygotować prawdziwą mięsną soliankę z ziemniakami - przepis krok po kroku.
Solianka to niezwykle pożywna zupa, bardzo popularna w Rosji, na Ukrainie i w Białorusi. W Polsce największą prawdopodobnie popularność zyskała po "Kuchennych Rewolucjach", kiedy to p. Magda Gessler wprowadziła ją do menu jednej z restauracji. Do tamtej pory, chyba niewielu z nas wiedziało, że taka potrawa w ogóle istnieje ;)
Zupa ta jest słona i kwaśna jednocześnie - trochę jak Nasza ogórkowa. Tradycyjnie podaje się ją z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany, plasterkiem cytryny, obficie posypaną natką pietruszki. Do zupy, podczas gotowania, dodaje się oliwki, można też kapary, kiszone zielone pomidory i ogórki. Eksplozja smaków - najlepiej kiedy zupa trochę 'swoje odpocznie' .
W Rosji istnieje kilka wersji tejże zupy. Podczas Wielkiego Postu przyrządza się ją z grzybami, kapustą kiszoną lub rybną - ma być postna więc mięsa nie dodaje się . Zdarza się również, że zamiast ziemniaków Rosjanie dodają nerki wieprzowe - godne wypróbowania...nawet z ciekawości efektu :)
Pięknie zapraszam, korzystajcie z przepisu na tradycyjną rosyjską soliankę z mięsem i ziemniakami.
SKŁADNIKI:
- 500g wołowiny z kością
- 300g mięsa wieprzowego
- 300g wędzonej kiełbasy
- 200g wędzonej szynki
- 200g wędzonego boczku
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula +1 opalona cebula do wywaru
- 1-2 marchewki + 1 marchew do wywaru
- 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, por, kilka gałązek lubczyku
- 400g kiszonych ogórków + zalewa (do smaku)
- 1-2 kiszone zielone pomidory
- 1 słoiczek zielonych oliwek bez pestek + 1-2 łyżki marynowanych kaparów (ewentualnie)
- 2 ząbki czosnku
- ok. 75g koncentratu pomidorowego
- kilka listków laurowych
- sól i pieprz do smaku
- masło do smażenia
do podania:
- plasterki cytryny
- gęsta kwaśna śmietana
- posiekana natka pietruszki
**********************************************************
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Przygotowujemy wywar: wołowinę, kawałki wieprzowiny, 1 cebulę, 1 marchew, korzeń pietruszki, selera,lubczyk i pora wkładam do garnka, zalewam wodą (około 2,5 litra) i gotuję na niewielkim ogniu przez 1,5 - 2 godziny - mięso powinno być miękkie. Po ugotowaniu, mięsa wyjmuję, oddzielam od kości, dzielę na kawałki, rosół przecedzam mocno odciskając warzywa, które odrzucam, a czysty bulion oraz mięso z powrotem wkładam do garnka (możecie uzupełnić go wodą, jeżeli zbyt dużo Wam jej odparowało podczas gotowania mięsa).
Krok 2.
Do bulionu wkładam pokrojone w kostkę ziemniaki i listki laurowe - gotuję całość na niewielkim ogniu.
Krok 3.
Obraną marchew ścieram na tarce do warzyw (na większych oczkach ), cebulę, ogórki, kiszone pomidory kroję w kostkę, oliwki oraz czosnek siekam.
Boczek kroję w kostkę, kiełbasę w plasterki, a szynkę w paseczki.
Krok 4.
Na rozgrzanej dużej patelni podsmażam boczek, kiełbasę i szynkę, wyjmuję i dodaję do zupy.
Krok 5.
Na tej samej patelni, z dodatkiem masła podsmażam cebulę i marchew. Następnie dodaję pokrojone ogórki i około szklankę zalewy (w zależności jaka jest słona i czy dobra w smaku rzecz jasna) kiszone pomidory, czosnek i podduszam około 5 minut pod przykryciem.
Krok 6.
Do warzyw dodaję koncentrat pomidorowy, oliwki, mieszam, podduszam jeszcze 5 minut i całość dodaję do bulionu - doprawiam do smaku solą i pieprzem. Można ewentualnie dolać jeszcze zalewy z ogórków, jeszcze chwilę gotuję i gotowe. Najlepiej jak solianka chwilę odpocznie przed podaniem - wtedy będzie najlepsza.
Tradycyjnie zupę podajemy z kleksem śmietany, plasterkiem cytryny, obficie posypaną natką pietruszki.
Smacznego :)
Zobacz również przepis na prawdziwy ukraiński barszcz czerwony>>>
Polecam przepis na świąteczny pasztet wiejski Magdy Gessler >>>
SEROWO-ZIOŁOWE NUGGETSY Z INDYKA
Jak przygotować domowe nuggetsy z indyka z serkiem i ziołami - przepis krok po kroku.
Do przygotowania moich nuggetsów użyłam serka Apetina pesto z rukolą, ale Wy możecie wykorzystać inne smaki - jest ich wiele i każdy nada Waszym kotlecikom zupełnie inny fajny smak. Wyobraźcie sobie kotleciki np. z czosnkiem i ziołami lub z grillowaną papryką i oliwkami. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.
Dzięki serkowi kotleciki w środku są mięciutkie, delikatne - normalnie dzieci będą zachwycone - dorośli zresztą również :) No i ta chrupiąca panierka...
Najczęściej naggetsy podajemy z dipami majonezowymi lub ketchupem. Ja najbardziej lubię z sałatką ze świeżego ogórka, pomidora oraz papryki. No i koniecznie podaję serek do 'maziania' w nim kotlecików przed zjedzeniem :)
Z tej ilości mięsa zrobimy dużo chrupiących nuggetsów.
Korzystajcie z przepisu, pięknie polecam! K.K.
SKŁADNIKI:
- 500g filetu z indyka, zmielonego
- 1 opakowanie kremowego serka pesto z rukolą Apetina (jeśli ktoś chce to może dodać nawet 2 opakowania - będą jeszcze lepsze)
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka musztardy (ostrej lub łagodnej )
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
panierka:
- około 2 łyżki mąki kukurydzianej
- bułka tarta + około szczypta kurkumy
- 1 łyżeczka cukru
Mąkę kukurydzianą mieszam z bułką tartą, cukrem oraz kurkumą.
- 2 jajka, roztrzepane z odrobiną soli i pieprzu + 2 łyżkami mleka
dodatkowo:
- serek Apetina pesto z rukolą do 'maziania' nuggetsów
'maziania'...hmm ....przepraszam Was za to określenie, ale nie znalazłam lepszego ;)
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Mięso mielone mieszam z serkiem Apetina, natką pietruszki, śmietaną, musztardą. Dodaję oddzielone żółtka, a z białek ubijam pianę, którą delikatnie mieszam z masą mięsną. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i formuję niewielkie kotleciki.
Krok 2.
Gotowe kotleciki panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej z dodatkami.
Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Osączamy nuggetsy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Duża drewniana deska świetnie sprawdza się na przyjęcie jako półmisek dla nuggetsów :)
Usmażone kotleciki układamy na desce obsypujemy natką pietruszki, podajemy wielki półmisek sałatki i serek -serwetka do rączki no i częstujcie się mili goście :)
Smacznego :)
GRZYBY LEŚNE Z SALAMI I ORZECHAMI
Nie masz pomysłu na szybki i niebanalny obiad?
Co powiesz na grzyby w towarzystwie warzyw, boczku, salami i orzechów włoskich? Połączenie smaków niecodzienne, a efekt obłędny.
W przygotowaniu tego dania pomógł mi Hortex i jego Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi - dzięki temu przygotowanie potrawy zajęło mi naprawdę niewiele czasu. Zamiast orzechów włoskich (jeżeli ktoś ma dostęp) możecie użyć kasztanów - około 3/4 szklanki (oczywiście tych jadalnych, ugotowanych i obranych ). W tym przepisie świetnie sprawdzi się hiszpańska kiełbasa chorizo i to połączenie szczególnie Wam polecam! :)
Aby danie nabrało jeszcze bardziej intensywnego grzybowego smaku, należy dodać około 2 szklanki mieszanych grzybów leśnych (oczyszczonych, pokrojonych na kawałki i obsmażonych na patelni razem z szalotką i boczkiem).
Potrawa idealnie wpasuje się w szybki, jednogarnkowy obiad.
Zachęcam pięknie, korzystajcie z przepisu :)
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie Warzyw na patelnię z grzybami leśnymi (Hortex)
- 1 łyżka oliwy do smażenia
- 2 drobno posiekane szalotki
- 2 grube plastry boczku pokrojone na wąskie paseczki
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- około 3/4 szklanki salami pokrojonego w paseczki
- 3/4 szklanki orzechów włoskich przekrojonych na pół
- 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Na rozgrzanej patelni (lub w woku) podsmażam posiekane szalotki oraz boczek, następnie dorzucam paseczki salami - smażę około 2 minuty.
Krok 2.
Następnie dodaję warzywa z grzybami leśnymi oraz łyżkę masła, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem - smażę około 10 minut.
Krok 3.
Kiedy woda już odparuje, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku, orzechy (w tym miejscu możecie dodać obgotowane kasztany) oraz natkę pietruszki - duszę całość jeszcze przez około 2 minuty. Jeżeli potrzeba możecie danie jeszcze doprawić (ulubionymi przyprawami - co Wam w duszy gra)
I gotowe...szybko i wszystko w jednym garnku :)
Smacznego :)
KARTACZE, na Litwie zwane cepelinami.
Jak przygotować litewskie kartacze - przepis krok po kroku .
Danie przygotowałam wg. przepisu z książki M. Bartczak "Polska Kuchnia Regionalna" z niewielkimi zmianami. Cepeliny gotuję do 30 minut od chwili wypłynięcia( w przepisie jest 1-2 godziny, w zależności od wielkości kartaczy - wg. mnie, to jednak zbyt długo ) i co ważne woda ma tylko lekko wrzeć - nie gotujcie na mocnym ogniu, po prostu się rozpadną!
Bardzo ważne jest abyście bardzo, ale to bardzo dobrze odcisnęli starte ziemniaki - masa powinna być jak najbardziej 'sucha' (może sokowirówką potraktować te ziemniaki? Tak mi przyszło teraz do głowy - wyciągnie z nich całą wodę).
Ugotowane ziemniaki dokładnie odparujcie i 'utłuczcie', aby nie było grudek. Cała masa ziemniaczana powinna być gładka, zwarta i jednolita. Do farszu możecie użyć gotowego mięsa mielonego wieprzowego lub mieszanego, obsmażyć, dodać podsmażoną cebulę, doprawić i gotowe (jajko może być, ale nie musi, żadnej bułki tartej - nie ma takiej potrzeby).
Kartacze najlepiej udadzą się ze starszych ziemniaków - mają już, siłą rzeczy, mniej wody w sobie, a więcej skrobi.
Uff, mam nadzieję, że o wszystkim Wam napisałam, więc zaczynajmy... :)
SKŁADNIKI:
- 2,5 kg mącznych ziemniaków
- 25g mąki pszennej (w zależności od wilgotności masy ziemniaczanej)
- sól i pieprz do smaku
- kilka kropel soku z cytryny (możecie dodać, aby ziemniaki nie ściemniały)
farsz mięsny:
- 500g wołowiny lub wieprzowiny bez kości (albo po trochę obu rodzajów mięsa)
- 1 cebula
- 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki
- po kilka ziarenek ziela i pieprzu, kilka listków laurowych
- 1 jajko
- sól, pieprz czarny lub ziołowy, majeranek, suszony lubczyk - do smaku
....składników niewiele, a roboty... ;)
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Mięso zalewam wodą, dodaję warzywa, przyprawy i powoli gotuję do miękkości.
Krok 2.
Ugotowane mięso, marchew i pietruszkę wyjmuję (wywar zostawiam do gotowania kartaczy, tylko dosalam, możecie dolać jeszcze wody), posiekaną cebulę smażę na złoty kolor z odrobiną cukru, wszystko razem mielę, dodaję jajko i doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Jak ktoś chce, to może farsz jeszcze przesmażyć na tłuszczu po cebulce (przed dodaniem jajka )
Krok 3.
Połowę obranych ziemniaków gotuję w osolonej wodzie do miękkości, odparowuję, dokładnie przeciskam przez praskę i studzę.
Pozostałą część ścieram na tarce z drobnymi oczkami i bardzo dokładnie odciskam z nich wodę (wodę odstawiam na chwilę, zlewam, a osiadłą skrobię dodaję do utartych ziemniaków) jeszcze kilka kropel soku z cytryny, aby nie ściemniały (niekoniecznie).
Krok 4.
Łączę ugotowane i starte ziemniaki, doprawiam do smaku solą oraz świeżo zmielonym, czarnym pieprzem, dodaję mąkę i dokładnie wyrabiam masę - ma być zwarta i gładka - od razu przystępujemy do robienia kartaczy :
Na dłoni robię całkiem spory placek z masy ziemniaczanej (nie powinien się rozpadać), na nim kładę farsz mięsny, 'rozpłaszczam' i dokładnie zalepiam masę ziemniaczaną, formuję wrzecionowaty,taki wydłużony kształt - od razu wrzucam na wrzątek, kiedy wypłynie, gotuję na bardzo niewielkim ogniu do około 30 minut od wypłynięcia.
Gotowe kartacze podaję z podsmażonym boczkiem i cebulką.
Smacznego :)