sobota, 15 marca 2014

KOPYTKA Z SOSEM KOPERKOWYM

Kopytka przygotowane według tego przepisu zawsze będą udane, są delikatne i rozpływają się w ustach, a sos koperkowy jest po prostu wspaniały. Kopytka+sos koperkowy, takie połączenie dzisiaj właśnie polecam.



SKŁADNIKI:

>>na sos koperkowy:
  • 1 łyżka masła lub masła roślinnego
  • łyżka mąki
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

>>na kopytka:
  • 1kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę (wystudzonych) ziemniaków-mogą być z poprzedniego dnia
  • 200g mąki + mąka do podsypania stolnicy
  • 2 jajka
  • 80g masła
  • sól

KOPYTKA Z SOSEM KOPERKOWYM
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy sos koperkowy : masło zasmażamy z mąką, uważając, by mąka się nie zrumieniła, a straciła jedynie smak surowizny, zasmażkę rozprowadzamy zimnym mlekiem, zagotowujemy, cały czas mieszając, by nie było grudek, zestawiamy z ognia. Sos lekko doprawiamy do smaku, łączymy ze spienioną śmietaną, dodajemy koperek i gotowe.

Krok 2.
Przygotowujemy ciasto ziemniaczane na kopytka : Ziemniaki zagniatamy z 200g mąki, jajkami i szczypta soli. Wykładamy ciasto na stolnicę z wysypaną mąką (ok. 100g), formujemy z ciasta wałeczki o średnicy 2cm, kroimy je na ukośne kawałki. W dużym garnku gotujemy 3 litry wody, solimy, dodajemy masło, wkładamy partiami kopytka, mieszamy wodę, gotujemy ok. 3 minuty od chwili gdy wypłyną na powierzchnię (w zależności od wielkości kopytek), odcedzamy je i podajemy polane sosem koperkowym lub jako dodatek do mięsa, albo polane tartą bułką przesmażoną na maśle.

Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On sobota, marca 15, 2014 2 comments

2 komentarze:

  1. Robiłam dzisiaj kopytka według Pani przepisu, wyszły super, dzieci zajadały jak nigdy. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super kopytka! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania