czwartek, 18 stycznia 2018


www.e-ksiazkakucharska.pl

FASOLKA PO BRETOŃSKU Z BOCZKIEM I KIEŁBASĄ


Rozgrzewająca fasolka po bretońsku, idealna  styczniową porą :)



Przepis zakłada wcześniejsze namoczenie suchej fasoli, najlepiej przez całą noc i następnie jej ugotowanie. W błyskawicznej wersji można użyć ugotowanej już fasoli konserwowej, wraz z zalewą - w tej wersji potrzebne będzie 2 puszki.

Fasola rodem z PRL.
Sekretem smaku tej fasolki jest zasmażenie przecieru lub passaty pomidorowej razem z kiełbasą oraz cebulą i dodanie tego do gotującej się fasolki. 
Tak właśnie przygotowywana była fasolka po bretońsku dawniej. Ja jednak zamiast przecieru pomidorowego użyłam passaty pomidorowej. Często używam (tam, gdzie to możliwe ;) passaty zamiast przecieru.

Jak przygotować fasolkę po bretońsku w domu - sprawdzony przepis krok po kroku.

Nie taki diabeł straszny jak go malują, więc zaczynajmy! 

Polecam pięknie :) K.K.


SKŁADNIKI :

  • 400g suchej fasoli 'Piękny Jaś'
  • 200g wędzonego boczku, pokrojonego w kosteczkę
  • 400g dobrej kiełbasy, pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 marchew, pokrojona w kostkę
  • 1 niewielki korzeń pietruszki, pokrojony w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 500ml passaty pomidorowej
  • ok. 1,5 litra bulionu jarzynowego
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela ang.
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Suchą fasolę zalewamy zimną wodą (około 10 cm ponad poziom fasolki) i odstawiamy na noc do namoczenia.

Krok 2.
Następnego dnia fasolkę odcedzamy, zalewamy bulionem, dodajemy kurczaka, ziele ang. i liść laurowy - gotujemy pod przykryciem około 1i1/2 godziny.

Krok 3.
W tym czasie podsmażamy na patelni boczek i dodajemy go do fasoli.

Następnie na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodajemy cebulę i smażymy jeszcze przez 5 minut.

Do kiełbasy dodajemy czosnek, majeranek, pokrojoną marchew, pietruszkę i passatę pomidorową - zasmażamy około 10 minut - wlewamy całość do fasolki.

Gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Krok 4.
Na koniec, wyjmujemy kurczaka, oddzielamy mięso od kości i skóry. Mięso wrzucamy do zupy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy. 

Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, stycznia 18, 2018 2 comments

2 komentarze:

  1. Kochanie, wszystko moze być, nawet kurczak z piórkami, ale przede wszystkim zapomniałaś o papryce - ona daje z pomidorem smak charakterystyczny dla fasolki po bretonsku - marchew jest ok, ale lepsza cała włoszczyzna i gotowanie fasolki w rosole a nie w wodzie, czyli po namoczeniu min 12godz, zagotować na silnym płomieniu przez 10 minut a potem dodawać rosół w czasie gotowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochanie, w przepisie gotuje fasolke wlasnie na bulionie,ktory z natury przygotowywany jest na wloszczyznie, wiec nie widze potrzeby , aby ją dodawac jeszcze raz, papryki natomiast nie dodaję, ponieważ nie znam takiego przepisu. Jak pamietam u mnie w domu nigdy tak nie gotowano...wydaje mi sie,ze z papryką to juz gulasz po wegiersku a nie fasolka po bretonsku. Co do pozostalych uwag, to dla mnie malo istotne, wiec się nie odniosę, ale moze ktos skorzysta. Dziękuję ślicznie za komentarz i pozdrawiam cieplo.

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne