Liczba gości w ciągu ostatniego roku

TRADYCYJNY ZAKWAS NA ŻUR, ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

TRADYCYJNY ZAKWAS NA ŻUR ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY.

W sieci pojawia się coraz więcej przepisów mówiących o tym jak przygotować zakwas z innych rodzajów mąki. I tak, można prawdopodobnie zrobić go z mąki owsianej, gryczanej, a nawet ryżowej i z sorgo. Nie przygotowywałam nigdy takiego zakwasu i nie mam pojęcia jaki tak naprawdę wyjdzie jego smak, a później oczywiście jaki będzie końcowy smak żurku, jak się przechowuje itd. Poddaję Wam natomiast pomysł i możliwość :) Ciekawa jestem, być może ktoś z Was taki zakwas już robił i podzieli się z nami swoimi wynikami :) Zachęcam gorąco!

A teraz przepis na idealny zakwas na bazie mąki żytniej - ten tradycyjny i ponadczasowy. Przepis z 1980roku. Na przestrzeni lat niewiele zmieniony, bo i co tu zmieniać? ;)

Jak zrobić domowy zakwas na żurek szybko i prosto, według tradycyjnej receptury - sprawdzony przepis.


www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska


SKŁADNIKI :
  • 1/2 szklanki mąki żytniej pytlowej (dziś typ720)
  • 1/2 szklanki żytniej razowej
  • 2-3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka  żytniego lub razowego chleba na zakwasie (ew.)
PRZYGOTOWANIE:

Obie mąki wsypujemy do słoja, wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Dodajemy czosnek i ewentualnie kawałek skórki z chleba żytniego bądź razowego (na zakwasie, jeżeli na drożdżach to nie ryzykowałabym - może spleśnieć). Słój przykrywamy lnianym materiałem lub gazą, przewiązujemy sznureczkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach zakwas powinien być gotowy do użycia. Z powodzeniem możemy przechowywać go w lodówce.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
 fot. Moja Książka Kucharska
www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

2 komentarze:

  1. Super :) robię bardzo podobny, z tym że daję tylko mąkę razową i jeszcze ziele angielskie i ze dwa listki :) co jak co, ale żurek na takim prawdziwym, domowym zakwasie nie ma sobie równych! :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą w 100 % :) A ziele i listki dodają jeszcze lepszego smaku :) pozdrawiam pięknie!

      Usuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger