Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ZUPA MAKARONOWA

ZUPA MAKARONOWA


pyszna zupa z makaronem
Zupa makaronowa fot. Moja Książka Kucharska

Prosty przepis na szybką zupę z makaronem.


Klasyczna zupa z makaronem zabielana śmietaną. Prosta i szybka zupa makaronowa z parmezanem.

Jak zrobić domową zupę makaronową - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.

PIERSI KACZKI W AKSAMITNYM SOSIE

PIERSI KACZKI W AKSAMITNYM SOSIE




SKŁADNIKI:
  • 2 piersi młodej, dużej kaczki
  • oliwa i masło (pół na pół) do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny
na sos:
  • 3 łyżki śmietany kremowej
  • 3 łyżki koniaku lub brandy
  • drylowane wiśnie z zalewy
 
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso lekko marynujemy, nacierając solą zmieszaną ze świeżo zmielonym pieprzem w proporcji pół na pół i kropiąc niezbyt obficie octem balsamicznym. odstawiamy pod przykryciem, w chłodne miejsce na godzinę lub nieco dłużej.

Krok 2.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy piersi po 10 minut z każdej strony, odstawiamy. 

Krok 3.
Lekko przechłodzone mięso kroimy w cienkie plastry, trzymamy pod przykryciem.

Krok 4.
Do tłuszczu ze smażenia dodajemy 3 łyżki wody, zagotowujemy, drewnianą łyżką zeskrobujemy zasmażony na patelni tłuszcz (najwięcej w nim smaku i aromatu). Do powstałego sosu kładziemy plastry kaczki i na niewielkim ogniu dusimy, aż mięso będzie miękkie.

Krok 5.
Wykładamy za pomocą łyżki cedzakowej na wygrzany półmisek, trzymamy w cieple.
Do sosu dodajemy kremową śmietanę, mieszamy energicznie, aż sos stanie się pulchny, wręcz aksamitny, dodajemy koniak lub brandy, mieszamy.
Gorącym sosem zalewamy plastry mięsa. Podajemy z grubym makaronem lub kładzionymi kluseczkami.
Boki półmiska obtaczamy wiśniami.

Smacznego :)






FILETY Z DORSZA W SOSIE GRECKIM: przepis na rybę po grecku

FILETY Z DORSZA W SOSIE GRECKIM: przepis na rybę po grecku


ryba po grecku
Ryba po grecku fot. Moja Książka Kucharska



Klasyczny przepis na soczystą rybę po grecku z duszonymi warzywami i białym winem.


    Absolutnie przepyszne filety z polędwicy dorsza w sosie z marchewką, cebulą, pietruszką, mieloną papryką i czosnkiem.
Najlepszy przepis na soczystą rybę po grecku w sosie na bazie białego wina, z dodatkiem koncentratu pomidorowego i keczupu, z dużą ilością świeżej natki pietruszki.

Ryba po grecku podawana na ciepło lub zimno.


      Klasyczna ryba po grecku to kawałki smażonej ryby w duszonych warzywach. W Polsce najczęściej podawana na kolację Wigilijną lub podczas innych uroczystości domowych jako przystawka serwowana na ciepło lub na zimno.

Jak zrobić rybę po grecku- wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


      Rybę po grecku śmiało można przygotować na dzień lub dwa dni przed planowanym przyjęciem. Ryba przejdzie smakiem duszonych warzyw i przypraw, dzięki czemu będzie soczysta i smaczniejsza.

Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.

ZUPA KREM Z PIECZAREK

ZUPA KREM Z PIECZAREK




SKŁADNIKI:
  • 5 szklanek esencjonalnego rosołu (rosół z koncentratu popsuje smak zupy) lub esencjonalnego wywaru z jarzyn (bez kapusty)
  • duża cebula
  • 50 dag pieczarek
  • łyżka masła
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • szklanka śmietany kremowej
  • sól
  • odrobina białego pieprzu


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Oczyszczone pieczarki i obraną, podzieloną na części cebulę rozbijamy w malakserze lub najdrobniej siekamy tasakiem, wkładamy na roztopione masło i dusimy, często mieszając, by nie dopuścić do zrumienienia.

Krok 2.
Gdy pieczarki będą prawie miękkie (smażymy około 10 minut), łączymy z rosołem i na średnim ogniu gotujemy przez 3 minuty, następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, mieszamy, jeszcze raz zagotowujemy. Trzymamy na ogniu przez 3 minuty, by mąka straciła smak surowizny. Gdy trzeba, doprawiamy do smaku.

Krok 3.
Po zdjęciu z ognia łączymy z lekko spienioną śmietaną, gorącą zupę rozlewamy do talerzy lub kokilek, podajemy z kruchymi paluszkami lub pasztecikami z francuskiego ciasta z pieczarkowym farszem.




Smacznego :)




MISTRZOWSKIE KOTLETY MIELONE

MISTRZOWSKIE KOTLETY MIELONE



www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety mielone fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na kotlety mielone.


Klasyczne kotlety mielone z łopatki wieprzowej. Wyjątkowy, pyszny przepis na kotlety mielone z cebulą, czosnkiem i musztardą, kotlety doprawione majerankiem, tymiankiem, papryką, posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Eksplozja smaków!
Tradycyjny kotlet mielony najlepszy z ziemniakami tłuczonymi z koperkiem i tartymi buraczkami na ciepło. Absolutna rewelacja.

Jak zrobić pulchne, domowe kotlety mielone - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.

Oto składniki i przyprawy na najsmaczniejsze kotlety mielone.


polityka prywatnosci


Polityka prywatności 'MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA'

Podstawowa zasada

Serwis Moja książka kucharska nie sprzedaje i nie udostępnia osobom trzecim danych podanych przez subskrybentów.

 

Szanujemy Twoją prywatność

- Nigdy nikomu nie udostępnimy Twoich danych


- Zawsze możesz zmienić lub zaktualizować swoje dane


- Zawsze masz możliwość wypisania się z bazy

 

Listy mailowe

Adresy e-mailowe podane przez użytkowników przechowywane są w bezpieczny sposób na serwerze FreeBot. Dostęp do nich ma tylko administrator serwisu.
Zapisanie się na listę równoznaczne jest z wyrażeniem zgody na otrzymywanie nieregularnych informacji z serwisu Moja książka kucharska związanych z tematyką kulinarną.
Użytkownik ma możliwość wypisania się z listy mailowej w każdej chwili. Rezygnacja oznacza usunięcie podanych podczas rejestracji danych z bazy danych oraz, co za tym idzie, zaprzestanie wysyłania wiadomości na adres danego użytkownika.
 

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger