Liczba gości w ciągu ostatniego roku

OGÓRKI KONSERWOWE NA ZIMĘ - marynowane korniszony

OGÓRKI KONSERWOWE NA ZIMĘ - marynowane korniszony

Ogórki konserwowe - marynowane korniszony  na zimę

Ogórki konserwowe na zimę

Przepis na marynowane korniszony



W trakcie konserwowania ogórków można dobierać przyprawy według przepisu, ale można też wybrać jakąś jedną przyprawę np. tylko natkę lub baldach kopru itp. Zimą, po otwarciu słoika, dom napełni się niepowtarzalnym aromatem lata, a ogórki będą miały różny smak. Do marynowania wybieramy zazwyczaj niewielkie ogórki o długości ok. 3-5cm. 

Zalewa do ogórków konserwowych


Smak ogórków konserwowych w dużej mierze zależy od rodzaju zalewy w jakiej będą się marynowały. Jest to zalewa octowa w odpowiedniej proporcji z wodą, ale może być z różnymi przyprawami i dodatkami. Najczęściej do zalewy dodajemy cukier (całkiem sporo) i sól. Pyszne i wyjątkowe w smaku będą także ogórki konserwowe z chilli, curry, papryką lub z miodem - 100% niepowtarzalnego smaku.

Pyszne ogórki konserwowe - wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :)

Polecam!


Jak zrobić korniszony - przepis składniki i przygotowanie


Oto składniki na marynowane korniszony


SKŁADNIKI:

na ok. 7 słoików po 0,9 litra - zależy jak dobrze 'upchamy' ogórki do słoików ;)

  • 3 kg niewielkich ogórków
  • 3 litry wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 3 łyżki soli
  • 14 łyżek cukru (po 2 na słoik)
  • 14 listków laurowych ( po 2 na słoik)
  • 35 ziarenek ziela ( po 5 na słoik)
  • 7 łyżeczek ziaren gorczycy (po 1 na słoik)
  • koper ( ok. 1 niewielki baldach na słoik)


Przepis na ogórki konserwowe na zimę


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Korniszony długości 3-5cm, zebrane krótko po przekwitnięciu kwiatów ogórkowych i wyszorowane układamy ciasno w słoikach (dokładnie umytych, najlepiej wyparzonych), przesypujemy ziarnami gorczycy i przekładamy koprem.

Krok 2.
W garnku zagotowujemy wodę z solą, cukrem,  listkami laurowymi i zielem angielskim - dodajemy ocet.

Krok 3.
Korniszony zalewamy gorącą marynatą, mniej więcej po równo rozdzielamy ziele i listki laurowe, słoiki zamykamy i odstawiamy do góry dnem, aby się zawekowały. Przez kilkanaście godzin, najlepiej  przez noc trzymamy w temperaturze pokojowej, po czym przenosimy je w chłodne i ciemne miejsce. Przechowują się wyśmienicie nawet przez kilka miesięcy.

Korniszony po dwóch tygodniach są już gotowe do spożycia.


Smacznego :)



Przepis zaktualizowany 08.05.2018r.
OGÓRKI WARSZAWSKIE

OGÓRKI WARSZAWSKIE



OGÓRKI WARSZAWSKIE

Najlepszy przepis na ogórki konserwowe po warszawsku.



Nie można zbyt długo przechowywać świeżych ogórków, ale kiszone lub konserwowe przetrwają nawet cały rok. Do zasalania nadają się ogórki o ścisłym miąższu, niezbyt grubej skórce i małej komorze nasiennej. Powinny mieć regularny kształt i niewielki rozmiar. Ogórki należy przetwarzać natychmiast po zebraniu, należy je dokładnie wymyć w zimnej wodzie, a następnie zanurzyć na 1-2 godziny w bardzo zimnej, a najlepiej lodowatej wodzie. Jeśli nie ma takiej możliwości, to lepiej zrezygnować z moczenia i od razu przystąpić do przetwarzania. 

Jak zrobić ogórki po warszawsku - przepis składniki i przygotowanie


Oto składniki na ogórki konserwowe warszawskie


SKŁADNIKI:


  • 6kg wymiarowych ogórków na 12 jedno-litrowych słoi z zamknięciem typu twist-off

  • przyprawy: natka pietruszki, listki selera, kilka ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy, duży ząbek czosnku, średniej grubości krążek cebuli, kawałek marchwi, mała laska chrzanu, łodyga zielonego koperku
zalewa:

  • 5 litrów wody (źródlana, oligoceńska, stołowa, niegazowana - woda z kranu może zepsuć smak ogórków)

  • 3 szklanki octu

  • szklanka cukru

  • sól do smaku - ok. 3, lekko kopiaste łyżki szarej soli kamiennej

Przepis na ogórki konserwowe warszawskie



PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
 Wszystkie składniki zalewy mieszamy, podgrzewamy, mieszamy, aby wszystko dokładnie się połączyło, sól rozpuściła, odstawiamy do wychłodzenia.

Krok 2.
Do każdego słoika wkładamy przyprawy, następnie układamy ogórki (zawsze jasnym końcem do góry), zalewamy zimną zalewą - słoje dokładnie zamykamy, ustawiamy w dużym garnku z wodą, zagotowujemy i natychmiast wyjmujemy, ustawiamy na grubej warstwie gazet, przykrywamy kocykiem i pozostawiamy do wychłodzenia.

Ważne : należy bardzo pilnować, aby ogórki w garnku tylko się zagotowały - nie mogą gotować się ani minuty, ponieważ będą miękkie.

Smacznego :)



Przepis pochodzi z książki "1001 przepisów" Pani Ewy Aszkiewicz, której bardzo dziękuję za zbiór wspaniałych przepisów i inspiracji kulinarnych.
 WYTWORNA SALATKA Z PIECZONYM SCHABEM I CZERESNIAMI

WYTWORNA SALATKA Z PIECZONYM SCHABEM I CZERESNIAMI

WYTWORNA SAŁATKA Z PIECZONYM SCHABEM I CZEREŚNIAMI.

 

Polecam dzisiaj przepis na sałatkę z pieczonym schabem i czereśniami. Połączenie pieczonego schabu i czereśni nadaje sałatce niezwykle wytrawnego smaku, a dodatki, jak świeży ogórek, seler naciowy oraz koperek, orzeźwiają całość. Sałatka świetna na przyjęcie, jej podanie oraz smak zachwycą wszystkich gości. Sałatkę nakładamy na duży, udekorowany wcześniej półmisek. Wszystkie elementy dekoracji, koniecznie polewamy Kujawskim ze smakiem do sałatek. Polecam przepis!

 

---------------------------------------
Liczba porcji : 8
---------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka pieczonego schabu (pokrojonego w kostkę)
  • 300g wydrylowanych czereśni (mogą być  z kompotu)
  • 1,5 szklanki ugotowanego na sypko, dobrego, ryżu
  • 100g groszku z puszki
  • 200g kukurydzy z puszki
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 garście umytej i osuszone roszponki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól himalajska oraz biały pieprz do smaku
sos:
  • Kujawski se smakiem do sałatek (czosnkowy) - 1 saszetka
  • 3 łyżki soku oraz skórka otarta z 1 cytryny
  • 1,5 łyżeczki musztardy stołowej (łagodnej)
  • sól himalajska  oraz biały pieprz do smaku
dodatkowo:
  • liście sałaty do dekoracji
  • natka pietruszki do dekoracji
  • gałązki melisy cytrynowej do dekoracji
  • kilka gałązek natki marchewki do dekoracji
  • Kujawski ze smakiem do sałatek (czosnkowy) - 1 saszetka do polania dekoracji
  • inne

PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Przygotowujemy sos: do miseczki wlewamy olej Kujawski ze smakiem do sałatek, dodajemy pozostałe składniki sosu, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce.

Krok 2.
Ogórka obieramy, kroimy w kostkę, seler oczyszczamy z włókien, kroimy w cienkie półplasterki, obraną cebulę drobno siekamy.

Krok 3.
W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki sałatki tj.: pokrojony w kostkę schab pieczony, wydrylowane czereśnie,roszponkę, osączone z zalewy groszek oraz kukurydzę, ogórek, cebulę, seler, ugotowany ryż, wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.

Krok 4.
Sałatkę polewamy sosem, posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy na udekorowanym półmisku.

  Smacznego :)





WINNO-POMIDOROWY KURCZAK Z ANANASEM

WINNO-POMIDOROWY KURCZAK Z ANANASEM

www.e-ksiazkakucharska.pl

Kurczak z ananasem w winno-pomidorowym sosie słodko-kwaśnym. 


Poznaj najlepszy przepis na szybkie, jednogarnkowe danie idealne na obiad dla całej rodziny.
Sprawdzony przepis krok po kroku.


--------------------------------------------
Czas przygotowania : 50 minut
Liczba porcji : 4
--------------------------------------------
SKŁADNIKI :
  • 750g filetów z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 1 ananas
  • 150g szalotki
  • 1 główka młodego czosnku
  • 3 marchewki
  • 750g młodych, małych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100ml czerwonego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 700ml bulionu (może być z koncentratu)
  • 1 cytryna
  • po 3 gałązki świeżych ziół np.: majeranku, tymianku, szałwii, natki, oregano
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Mięso oczyszczamy ze wszelkich błonek, żyłek i kostek, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem - kroimy w grubą kostkę i mieszamy z przyprawą do gyrosa, odstawiamy w chłodne miejsce.
Ananasa przekrawamy wzdłuż na połowę - wydrążamy środek, kawałki oraz sok z ananasa dodajemy do mięsa, mieszamy, dalej chłodzimy.

Krok 2.
Szalotki, marchew, czosnek oraz ziemniaki* obieramy. Szalotki przekrawamy na połowy, marchew kroimy w ukośne plastry.

*ziemniaki (małe, okrągłe i dokładnie oczyszczone) oraz czosnek zostawiamy w całości.

Krok 3.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej mięso wraz z ananasem przez około 4 minuty, dodajemy dymkę, czosnek, marchew oraz ziemniaki, mieszamy, dolewamy czerwone wino - trzymamy na ogniu przez 5 minut i wlewamy bulion - wszystko razem gotujemy pod przykryciem do momentu, aż wszystkie składniki będą prawie miękkie. Do potrawy dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem - dusimy pod przykryciem do miękkości wszystkich składników.

Krok 4.
Pod koniec gotowania dodajemy cytrynę pokrojoną w cienkie półplasterki (wcześniej dokładnie umytą i sparzoną) oraz posiekane zioła - część zostawiamy do dekoracji.

Krok 5.
Na koniec zagęszczamy sos łyżką mąki ziemniaczanej, która rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do potrawy - całość gotujemy jeszcze przez 3 minuty, aby mąka straciła smak surowizny, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Kurczaka i warzywa przekładamy na wygrzany półmisek ( lub odpowiednie porcje do wydrążonych połówek ananasa), dekorujemy odłożonymi, świeżymi ziołami - podajemy gorące.

Smacznego :)



www.e-ksiazkakucharska.pl

KOKOSOWE CIASTECZKA MUESLI z olejem rzepakowym

KOKOSOWE CIASTECZKA MUESLI z olejem rzepakowym

www.e-ksiazkakucharska.pl

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na KOKOSOWE CIASTECZKA MUESLI Z OLEJEM RZEPAKOWYM. Mamy tutaj m.in. mąkę pełnoziarnistą, płatki owsiane, suszone owoce, ziarna oraz olej rzepakowy, który jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego te kokosowe ciasteczka są niezwykle zdrowe, pożywne oraz po prostu przepyszne :) Ja przygotowuję je z myślą o synku - aby nie kupować np.słodyczy ze sklepu, robię te ciasteczka i przechowuję w zamkniętym słoiku - uwierzcie mi, baaardzo długo zachowują świeżość - o ile nie zostaną wcześniej 'pochłonięte' przez innych domowników ;) Kokosowe ciasteczka z muesli idealnie sprawdzą się  na piknik, na zdrowe drugie śniadanie np. dla dzieci do szkoły  lub na przyjęcie jako przekąska do pochrupania :) Polecam!

 


--------------------------------------
Liczba porcji : ok.25-30 ciasteczek
Czas przygotowania : 30 minut
--------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka muesli - mieszanka z owocami i orzechami
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki ziaren sezamu
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżka płynnego miodu naturalnego
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Wszystkie składniki wsypujemy do miski - mieszamy do połączenia składników.

Krok 2.
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni.

Krok 3.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, w znacznej odległości od siebie, nakładamy porcje ciasteczek wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy łyżeczką - tak przygotowaną porcję wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 minut.

Krok 4.
Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika - musimy chwilę odczekać, aby lekko przestygły (początkowo będą miękkie), następnie przekładamy i studzimy na kratce - przygotowujemy kolejną porcję kokosowych ciasteczek.

Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

KOMPOT Z RABARBARU I TRUSKAWEK

KOMPOT Z RABARBARU I TRUSKAWEK



www.e-ksiazkakucharska.pl

Dzisiaj przedstawiam Wam mój przepis na orzeźwiający KOMPOT Z RABARBARU I TRUSKAWEK. Truskawki nadają nie tylko wspaniałego, czerwonego koloru, ale również niezwykłego zapachu i smaku - uwierzcie mi, że aromat tego kompotu 'rozniesie' się po całym domu :) Świetnie smakuje kiedy jest jeszcze ciepły,  jak również po schłodzeniu. Kompot z rabarbaru i truskawek polecam na przyjęcie na świeżym powietrzu, na grilla oraz na piknik.


SKŁADNIKI:
  • 7 łodyg rabarbaru
  • 2 szklanki obranych i umytych truskawek
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • sok z jednej, słodkiej pomarańczy
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 1,75 - 2 litry niegazowanej wody
  • płynny miód do smaku (naturalny)


www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Rabarbar obieramy, myjemy, kroimy na około 2cm kawałki, wrzucamy do dużego garnka, zasypujemy 3 łyżkami cukru - podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając.

Krok 2.
Kiedy rabarbar puści sok, a cukier się rozpuści, dodajemy sok oraz skórkę z pomarańczy, mieszamy, dodajemy oczyszczone truskawki, zalewamy niegazowaną wodą i doprowadzamy do zagotowania - całość powoli gotujemy (około 7 minut), pozostawiamy do lekkiego wystudzenia.

*powstałą podczas gotowania pianę, zbieramy z powierzchni.

Krok 3.
Kompot przecedzamy do innego naczynia, dosładzamy miodem - według własnego uznania i gotowe.

Truskawki możemy tutaj zastąpić 3 jabłkami pokrojonymi na kawałki (bez gniazd nasiennych oczywiście). Kompot nie będzie wówczas tak intensywnie czerwony, smak będzie inny jednak równie wspaniały.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

SZYNKA DOMOWA Z SZYNKOWARU

SZYNKA DOMOWA Z SZYNKOWARU

www.e-ksiazkakucharska.pl

Dzisiaj przedstawiam przepis na SZYNKĘ DOMOWĄ przygotowaną w szynkowarze. Szynka jest niezwykle soczysta, a dzięki przyprawom również bardzo aromatyczna. Szynka otoczona jest wspaniałą galaretką, dzięki czemu długo pozostaje świeża i świetnie się kroi. Zapach prawdziwego, domowego mięsa  jest wręcz obłędny :)  Polecam z kromką świeżego pieczywa ! 

  

 SKŁADNIKI:

  • 1,2 kg szynki wieprzowej
  • 20-23g soli i 2g saletry potasowej*
  • liść laurowy
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 jagody jałowca (ewentualnie)
  •  pieprz do smaku (ewentualnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
* jeżeli nie mamy dostępu do saletry potasowej, do wyrobu szynki możemy użyć peklosoli w ilości 25g (zwykłej soli już nie dodajemy - ewentualnie odrobinę do smaku) 
 

www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Szynkę dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy na kawałki 3x3cm, lekko ubijamy tłuczkiem, wkładamy do miski.

Krok 2.
Przyprawy, czyli liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kminek, kolendrę oraz rozmaryn rozgniatamy w moździerzu, dodajemy peklosól, mieszamy - mieszankę wsypujemy do mięsa, ugniatamy całość przez minimum 15 minut - przykrywamy miskę i odstawiamy do lodówki na 24 godziny (po 12h jeszcze raz mięso ugniatamy przez około 10 minut).

Krok 3.
Po 24 godzinach chłodzenia, do mięsa dodajemy wodę oraz płaską łyżeczkę żelatyny, wciskamy czosnek i ponownie masujemy. Całość wkładamy do specjalnego woreczka przeznaczonego do szynkowaru, bardzo dokładnie ubijamy, woreczek zawiązujemy, szynkowar zamykamy - wkładamy do garnka z gotującą się wodą, dusimy w kąpieli wodnej o temperaturze 80-90 stopni przez 2,5h. Studzimy i wkładamy do lodówki na około 8 godzin (szynkowaru nie otwieramy wcześniej i nie wyjmujemy szynki z woreczka).

*poziom wody w garnku powinien odpowiadać ilości farszu w szynkowarze (wody nie powinno być mniej);
*najlepsza temperatura warzenia dla mięsa wieprzowego to 80-85 stopni. Możemy ją kontrolować za pomocą specjalnego termometru, który wkładamy do szynkowaru przez otwór w pokrywce, wbijając go dalej w mięso;
*ważne, aby po zakończeniu warzenia szynki nie otwierać szynkowaru i nie wyjmować mięsa, całość powinna ostygnąć i powędrować do lodówki - dzięki temu soki, aromaty i smaki dokładnie rozłożą się w mięsie, a galaretka zastygnie się prawidłowo;
*do przygotowania tej szynki możemy użyć różnych ziół i przypraw (nawet przyprawa do gyrosa będzie dobra) - dobieramy nasze ulubione, dzięki temu zawsze uzyskamy wyjątkową i niepowtarzalną wędlinę domową.

*przygotowując wędliny w domu (szynki, kiełbasy itp.) musimy zawsze pamiętać o zachowaniu szczególnej czystości!

Życzę smacznego :)

 




ZUPA BROKUŁOWA Z KURCZAKIEM I LANYMI KLUSECZKAMI

ZUPA BROKUŁOWA Z KURCZAKIEM I LANYMI KLUSECZKAMI




ZUPA BROKUŁOWA Z KURCZAKIEM I LANYMI KLUSECZKAMI.


Pyszna i zdrowa zupa brokułowa, w sam raz dla Maluszka od 12 miesiąca życia. Zupa z brokułami przepis.


SKŁADNIKI:

- 100-150g piersi z kurczaka
- 5 różyczek brokułu
- 1 średnia marchewka
- 1 ziemniak
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- około 2 szklanki wody 
- pół łyżeczki suszonego majeranku
- odrobina soli morskiej (niekoniecznie)
na kluseczki:
- 1 całe jajko
- około 1 łyżka mąki pełnoziarnistej


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Marchewkę i ziemniaka obierz, opłucz i pokrój w niewielką kosteczkę. Różyczki brokułu opłucz pod bieżącą wodą. Pierś z kurczaka dokładnie umyj i pokrój w kosteczkę.

Krok 2.
W garnku zagotuj wodę. Wrzuć pokrojone warzywa oraz mięso kurczaka.Gotuj około 10 minut. 
Następnie dodaj różyczki brokułu, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Dosyp majeranek i wlej oliwę z oliwek. Możesz również doprawić do smaku solą morską. Wszystko gotuj jeszcze około 10-15 minut. 

Krok 3.
Lane kluseczki. Do niewielkiej miseczki wbij całe jajko i roztrzep je widelcem. Następnie dodaj mąkę pełnoziarnistą. I wszystko dokładnie wymieszaj. Powstała masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę wody lub dosypać jeszcze mąki.

Krok 4.
W osobnym garnku zagotuj wodę. Za pomocą małej łyżeczki wlewaj masę jajeczno-mączną do wrzątku. Uważaj aby woda nie gotowała się mocno, bo kluseczki się rozpadną. 

Krok 5. 
Zupkę zmiksuj. Podawaj ciepłą z lanymi kluseczkami.

Smacznego :)

RADA : pozostałe lane kluseczki można wykorzystać na drugi dzień do zupki, lub na kolację podane z mlekiem i np. owocami.



 


KOLOROWE PTASIE MLECZKO

KOLOROWE PTASIE MLECZKO

www.e-ksiazkakucharska.pl

Bardzo puszyste, rozpływające się wręcz w ustach...takie właśnie jest KOLOROWE PTASIE MLECZKO. Niesamowita 'radocha' dla dzieci, i nie tylko :) Świetne na przyjęcie w gronie rodziny. Są leciutkie niczym chmurka i tak bajecznie kolorowe. Do przygotowania tego ptasiego mleczka potrzebną nam będą różne galaretki - ja przygotowywałam z galaretek Winiary - pianki wyszły idealne. Polecam!

Uwaga! Te pianki szybko znikają z talerzy :)



Liczba porcji : "góra" ptasiego mleczka

SKŁADNIKI:
  • 2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego (po ok. 530g każda)
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej Winiary
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej Winiary
  • 1 opakowanie galaretki np. jagodowej Winiary
dodatkowo:
  • kwadratowa lub prostokątna forma (tak, aby każda wylana warstwa pianki miała około 1cm wysokości) - ja użyłam tortownicy o średnicy ok. 20cm - ma zdejmowane obrzeże, co znacznie ułatwia krojenie i wyjmowanie ptasiego mleczka (nieforemne okrawki od razu synek zjadł)
  • Ostry  nóż 
Naczynie powinno mieć przynajmniej 4,5cm wysokości.

www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy galaretki : 
galaretki agrestową, jagodową i jedną truskawkową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody (każdą oddzielnie). Drugą, pozostałą galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Wszystkie galaretki odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2.
Dobrze schłodzone mleko dzielimy na 3 części. Pierwszą część ubijamy mikserem (końcówkami do piany), powoli i cienką stróżką dolewamy wystudzoną galaretkę agrestową, chwilę miksujemy - do połączenia składników, powstałą masę wylewamy do uprzednio przygotowanej formy (niczym jej nie smarujemy, ani nie posypujemy), wstawiamy do lodówki. W między czasie, tak samo przygotowujemy kolejne warstwy, kolejno z galaretką truskawkową i jagodową.

Krok 3.
Na koniec, na wierzch wylewamy wystudzoną galaretkę truskawkową i odstawiamy znowu do lodówki do całkowitego stężenia.

Krok 4.
Idealnie ścięte ptasie mleczko wyjmujemy z lodówki. Przygotowujemy naczynie z gorącą wodą (będziemy w niej ogrzewać nóż - ułatwi to krojenie pianki.
Jeżeli mamy naczynie bez zdejmowanego obrzeża, pierwsze kilka pianek pewnie trudno będzie wyjąć - ale to nic, jeżeli nie wyjdą zbyt piękne, to można od razu je zjeść :)

Ogrzanym nożem kroimy piankę w kwadraciki o boku ok. 2cm, wyjmujemy i odkładamy na przygotowany talerz. 

*Jeżeli nie ma potrzeby, to nie musimy od razu wszystkiego pokroić. Odstawiamy resztę do lodówki i tak przechowujemy do 2 dni.
*Dla ambitnych : pokrojone ptasie mleczko możemy obtoczyć dodatkowo w czekoladzie - wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej dwie tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady, wystudzić i w niej namaczać pianki.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksizkakucharska.pl


  Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!
CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE

CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE

www.e-ksiazkakucharska.pl

Dzisiaj Moja Książka Kucharska przedstawia przepis na domowy CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE. Chleb jest delikatny w smaku, miękki w środku, a na zewnątrz niebywale chrupiący. Chlebek ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, więc polecam ten przepis również osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowym chlebem na zakwasie. Na zdjęciach chleb podany z domową szynką gotowaną (już niedługo przepis). Polecam!


SKŁADNIKI:
na 1 bochenek
  • 150g zakwasu żytniego
  • 300g mąki pszennej razowej
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g mąki żytniej jasnej
  • 350 ml letniej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 10g drożdży
dodatkowo:
  • masło do wysmarowania formy
  • nasiona do posypania
  • blaszka o wymiarach ok. 29/10 (mierzone po górnej krawędzi wewnętrznej)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie.

Krok 2.
Wsypujemy do miski wszystkie mąki, dolewamy zakwas i rozpuszczone w wodzie drożdże, dodajemy sól, całość miksujemy przez 7-8 minut (na średnich obrotach miksera). Odstawiamy ciasto na 10 minut, aby odpoczęło, po czym ponownie wyrabiamy przez kolejne 5 minut. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2, 2,5 godziny do wyrośnięcia (w zależności od mocy zakwasu żytniego) - u mnie stało w bardzo ciepłym miejscu i rosło niespełna 2 godziny (ma podwoić swoją objętość).

Krok 3.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy,wygładzamy powierzchnię zwilżoną dłonią obsypujemy nasionami i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia - uważamy aby nie przerosło formy, ponieważ w piekarniku jeszcze trochę podrośnie i może wylać się po bokach.



Krok 4.
Podrośnięte ciasto delikatnie przenosimy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Chleb wypiekamy przez 40-45 minut - gotowy, gdy będzie wyraźnie odstawać od formy.
Ważne! Po około 20 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 200 stopni i pieczemy dalej bez zmian.

Smacznego :)

*
Ja na drugie rośnięcie, wkładam chleb od razu do piekarnika, kiedy zbliży się do wierzchu formy, włączam piekarnik i nastawiam na podaną temperaturę. Czas pieczenia liczę od momentu nagrzania się piekarnika do wskazanej temperatury. Zawsze tak robię i zawsze wychodzi idealnie i nie muszę przenosić formy z ciastem,  które na zakwasie jest bardzo 'wrażliwe'.

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl
GALARETKOWO-OWOCOWE SZASZLYKI NA GRILLA

GALARETKOWO-OWOCOWE SZASZLYKI NA GRILLA

www.e-ksiazkakucharska.plDzisiaj Moja Książka Kucharska przedstawia niezwykły przepis na grilla, czyli GALARETKOWO-OWOCOWE SZASZŁYKI. Podajemy je na grillu wykonanym z arbuza - gwarantuje wszystkim, że całość robi 'piorunujące' wrażenie. Taki grill to świetny pomysł na przyjęcie na świeżym powietrzu; dzieci będą zachwycone - i nie tylko ;) . Arbuzowego grilla możemy postawić obok tego prawdziwego, co wszystkich  bardzo pozytywnie zaskoczy i pewnie ucieszy, a do tego obok pieczonego mięsa mamy lekkie, zdrowe, orzeźwiające i wspaniałe szaszłyki galaretkowo-owocowe. Polecam!

SKŁADNIKI:
  • 1 cały arbuz (u mnie ok.8kg)
  • winogrona czerwone
  • 2 banany
  • 1 galaretka truskawkowa Winiary*


*możemy również wykorzystać galaretki o innym, ulubionym smaku, np.:nową galaretkę arbuzową i/lub galaretkę jagodową - obie  nowości od WINIARY.

 

dodatkowo będą nam potrzebne:
  • mocne,patyczki do szaszłyków
  • wykałaczki
  • łyżka do lodów
  • ostry nóż
  • niewysoki pojemnik


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Najpierw przygotowujemy galaretkę (wg. przepisu na opakowaniu). Pamiętajmy, że z galaretki będziemy wycinać kostki, więc rozpuszczamy ją w mniejszej ilości wody - dzięki temu galaretka będzie bardziej ścięta i dobrze się pokroi. Dobrze rozpuszczoną galaretkę przelewamy do niewysokiego, kwadratowego lub prostokątnego naczynia, tak aby jej wysokość w pojemniku wynosiła ok. 1,5-2cm. Odstawiamy do zastygnięcia

Krok 2.
Zabieramy się za arbuza i kroimy go w poprzek na pół, łyżką do lodów wybieramy całe wnętrze. Część miąższu użyjemy do szaszłyków, a pozostałą ilość możemy wykorzystać np. do przygotowania orzeźwiającego sorbetu miętowego.

Krok 3.
Z jednej części arbuza, za pomocą ostrego noża wycinamy ok. 2cm obręcz (na nóżki grilla), dzielimy je na 3 równe części, każdą spinamy patyczkiem do szaszłyka jak na zdjęciu poniżej.
Ta trochę mniejsza część arbuza będzie daszkiem, w którym dodatkowo wycinamy nożykiem 3 otworki wentylacyjne.


Krok 4.
Teraz przygotowujemy ruszt na szaszłyki : od zewnętrznej strony, drugiej części arbuza, wbijamy patyczki do szaszłyków, mniej więcej w podobnej odległości, następnie wyprowadzamy je na zewnątrz po przeciwnej stronie i gotowe. 

Krok 5.
Mocujemy nóżki od spodu - najpierw za pomocą ostrej części patyczka robimy 3 dziurki w arbuzie, do których następnie wkładamy kolejno wystającą część patyczka od nóżki.

Krok 6.
Do grilla, pomiędzy patyczkami, wrzucamy węgielki w postaci winogron.

Krok 7.
Za pomocą wykałaczek, mocujemy daszek grilla, patyczkami do szaszłyków podpieramy go z przodu i po bokach - staramy się aby wszystko wyglądało ładnie i estetycznie.

Krok 8.
Przygotowujemy szaszłyki: na patyczki nadziewamy, na przemian, kawałki arbuza, plastry banana, pokrojoną w kostkę galaretkę bądź galaretki oraz kulki winogrona. 
Pozostałą galaretkę również kroimy na kawałki i posypujemy nią nasze węgielki w grillu - stworzy to efekt żaru.

Gotowe szaszłyki układamy na grillu, na koniec zjadamy.
Smacznego :)






Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!



Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger