Liczba gości w ciągu ostatniego roku

TURECKA SALATKA KISIR

TURECKA SALATKA KISIR

www.e-ksiazkakucharska.pl



TURECKA SAŁATKA KISIR

 

 

Kuchnia turecka jest mało skomplikowana. Jada się tam dużo mięsa, warzyw i nabiału. W turcji, podobnie jak w pozostałych krajach bałkańskich, bardzo popularny i świetnie nam znany jest cacik - podawany na zimno sos, który składa się z jogurtu wymieszanego z siekanym świeżym ogórkiem i czosnkiem. No i oczywiście kebab , czyli "kęs mięsa", który zdobył popularność na całym świecie, a na terenach Turcji ma wielowiekową tradycję.

Turecja sałatka kisir ...bardzo, bardzo prosta, odświeżająca  i pyszna .

Wspólnym mianownikiem tej bogatej i smacznej sałatki jest kaszka kuskus, sercem natomiast wspaniałe warzywa: słodka kukurydza, chrupiąca i ostra papryczka chili, soczyste pomidory, cieciorka, aromatyczna oliwa no i świeże zioła, które pysznią się zielenią niczym etykieta na butelce oliwy z oliwek.  

Oryginalny przepis zmieniłam - dodałam kukurydzę i cieciorkę Bonduelle. I powiem Wam szczerze, że warto było. Obydwa te składniki sprawiają, że sałatka jest o wiele ciekawsza pod względem smaku i tekstury. Spróbujcie sami polecam :)

 

 TAFADALO! Proszę dostołu!



SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka kuskusu
  • 3 papryczki chili
  • 1 mała puszka złocistej kukurydzy ( u mnie Bonduelle )
  • 1 puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle
  • 6 cebulek dymek ze szczypiorkiem
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 pęczka posiekanej świeżej mięty
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • mielony kumin do smaku
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól i świeżozmielony pieprz do smaku
  • sok z 2-3 cytryn
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek



PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy. Po kilku minutach odkrywamy i rozdzielamy kaszkę widelcem.

Krok 2.
Chili przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona - drobno siekamy.
Cebulki wraz ze szczypiorkiem drobno kroimy.
Pomidory parzymy, usuwamy skórkę - kroimy w niedużą kostkę.
Kukurydzę i cieciorkę osączamy z zalewy.

Krok 3.
Do kuskusu dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą , pieprzem, ostrą papryką oraz kuminem - mieszamy. Wsypujemy pietruszkę, miętę, dymki i chili, łączymy składniki.

Krok 4.
Następnie dodajemy kukurydzę, cieciorkę, pomidory, wlewamy sok z cytryny oraz oliwę, dokładnie mieszamy i odstawiamy sałatkę na około 1 i 1/2 godziny do lodówki.

Sałatkę podajemy jako przekąskę z chrupiącym pieczywem lub jako dodatek do mięsa np. z grilla. 
Przygotujcie tą sałatkę na przyjęcie, możecie ją zabrać na piknik lub po prostu podać na kolację.
Jest lekka, sycąca i bardzo zdrowa. 

A więcej inspirujących przepisów znajdziecie na  www.warzywneinspiracje.pl

Smacznego :)





www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

SALATKA Z GRILLOWANA POLEDWICZKA I TRUSKAWKAMI

SALATKA Z GRILLOWANA POLEDWICZKA I TRUSKAWKAMI



SAŁATKA Z GRILLOWANĄ POLĘDWICZKĄ I TRUSKAWKAMI "UŚMIECH LATA"



Pięknie, smacznie, zdrowo...kolorowo!!!! :) 

I tak ma właśnie być - pyszna, prosta sałatka . Są tu warzywa, owoce i kawał mięska, wszystko pyszne i idealnie przyrządzone,  prawdziwa uczta dla przyjaciół i rodziny.

Bajeczne kolory, rozmaita tekstura, smaki w sam raz skomponowane w daniu to najlepszy sposób na wywarcie wrażenia!

Truskawki i delikatna, soczysta polędwiczka, słodka kukurydza, świeży ogórek, chrupiąca sałata i seler....to danie genialnie wpasuje się w posiłek na świeżym powietrzu. Kochani, wypróbujcie sami mój przepis na " Uśmiech Lata ":)


Cieszmy się słońcem, ciepłem, spotkaniami w gronie rodziny i znajomych. 

Kochani korzystajcie z lata ... uśmiechu Wam życzę zawsze :)

 

Sałatka może stanowić przystawkę, zakąskę, a dzięki  wieprzowej polędwiczce nawet pełnowartościowy, lekki samodzielny posiłek.

Polecam!

 


SKŁADNIKI:
  • 1-2  polędwiczki wieprzowe
  • ok. 30 dag świeżych truskawek
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
  • 20 dag kukurydzy z puszki ( u mnie Bonduelle )
  • 10 dag zielonego groszku z puszki 
  • 1 świeży ogórek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kilka liści sałaty
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • natka pietruszki do dekoracji
Sos:
  • 3 łyżki soku oraz skórka starta z 1 cytryny + 2 łyżki zimnej, przegotowanej wody
  • 1 i 1/2 łyżki łagodnej musztardy
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól i biały pieprz
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Przygotowujemy sos : sok z cytryny rozcieńczamy wodą, mieszamy z musztardą, oliwą i skórką cytrynową , doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 2.
Polędwiczkę myjemy, osuszamy, nacieramy ulubionymi przyprawami do mięsa , kroimy w poprzek na plastry, każdy oprószamy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek - grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie do miękkości (zdejmujemy z grilla, przykrywamy i dajemy chwilę "odpocząć" ), gotowe polędwiczki tniemy w paski - część ugrillowanych plastrów odkładamy na bok w ciepłe miejsce - ułożymy je na talerzach obok sałatki.

Krok 2.
Ogórka obieramy, kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy. Seler oczyszczamy z włókien, płuczemy, kroimy w cienkie paski. Truskawki myjemy, kroimy w plasterki.

Półmisek na sałatkę wykładamy liśćmi sałaty, wkładamy ogórka, kukurydzę, groszek, ryż, seler,cebulę, koperek, polewamy sosem mieszamy.
Dokładamy pokrojone truskawki, układamy na wierzch ugrillowaną polędwiczkę wieprzową, całość dekorujemy natką pietruszki.


Smacznego :)

 Więcej przepisów na genialne dania znajdziecie na : www.warzywneinspiracje.pl

Zapraszam ! 









 




ANTRYKOT Z GRILLA

ANTRYKOT Z GRILLA


SKŁADNIKI:
  • 6 antrykotów grubości około 1cm
  • 2 owoce kiwi
  • 2 cebulki dymki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • świeże zioła do dekoracji
  • warzywa np. brokuły (najlepiej lekko obgotowane przed grillowaniem), bakłażan, cukinia lub pomidory - jakie lubicie :)
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.

Krok 2.
Kiwi obieramy, kroimy w drobną kostkę, lekko rozgniatamy widelcem, dodajemy około 2 łyżki oliwy z oliwek, posiekaną w kosteczkę cebulkę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą morską, wkładamy mięso, dokładnie pokrywamy marynatą - odstawiamy na około 40 minut do zamarynowania.

Krok 3.
Usuwamy marynatę z mięsa, plastry układamy na ruszcie - pieczemy na rozgrzanym żarze przez około 3 minuty z każdej strony - następnie na słabszym przez 2 minuty (po upieczeniu antrykoty zdejmujemy z grilla, zawijamy w folie aluminiową i odkładamy zawiniątka na około 7-10 minut , trzymamy w cieple dając w tym czasie mięsu "odpocząć".

Krok 4.
Warzywa grillujemy do miękkości .

Krok 5.
Gotowe mięso wykładamy na wygrzane talerze, dokładamy warzywa i dekorujemy świeżymi ziołami. Podajemy.

Smacznego :)
 

Zupa pomidorowa z burakami i canapes z sera koziego

Zupa pomidorowa z burakami i canapes z sera koziego



Zupa pomidorowa z burakami, serem kozim i szczypiorkiem.

Przepis na niezwykłą zupę pomidorową. 

SKŁADNIKI:
na 4 porcje
przygotowanie to ok. 10 minut + smażenie i gotowanie 20 minut



  • ok. 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula (najlepiej biała, sałatkowa)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2  spore pomidory (najlepiej malinowe), bez skórki, pokrojone w kostkę
  • 200g przecieru pomidorowego 
  • 250g ugotowanych buraków, pokrojonych w kostkę
  • 700ml delikatnego bulionu warzywnego
  • sporo posiekanej, świeżej pietruszki
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
dodatkowo:
Canapes z sera koziego i szczypiorku
  • 1 i 1/2 szklanki miękkiego sera koziego
  • drobno posiekany szczypiorek
Ser kozi dzielimy na porcje (ok. 16 )  i formujemy z nich kuleczki. Każdą kuleczkę obtaczamy w szczypiorku - wkładamy do lodówki.

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Cebulę drobno siekamy.

Krok 2.
W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę, oprószamy solą oraz cukrem, smażymy do czasu, aż zmięknie. Dodajemy rozgnieciony czosnek - smażymy kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory, przecier i buraki, wlewamy bulion - gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.

Krok 3.
Za pomocą ręcznego blendera miksujemy warzywa, aż otrzymamy jednolitą masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Gorącą zupę podajemy  w ciepłych miseczkach, obficie obsypujemy natką pietruszki, wkładamy kuleczki z sera koziego i szczypiorku.

Smacznego :)






Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger