sobota, 4 stycznia 2014

Wspaniałe KOTLETY MIELONE Z CIELĘCINY to typowe danie regionalne kuchni dolnośląskiej. Obok mielonych, tradycyjną potrawą tego regionu są, znane wszystkim, kluski śląskie lub mniej znane "śląskie niebo". Wiele potraw kuchni dolnośląskiej pochodzi z różnych regionów Polski, a także z sąsiednich stron, w tym ze Lwowa i z Wileńszczyzny lub z Litwy czy Ukrainy np.: pierogi i gołąbki. Sprawia to, że kuchnia Dolnego Śląska jest bardzo różnorodna i bogata w smaki. Na niedzielny obiad polecam kotlety mielone z cielęciny.


SKŁADNIKI:
  • 50dag cielęciny bez kości
  • 25dag wątróbki cielęcej lub z indyka
  • 2 cebule + 1 podłużna
  • 2 jajka
  • czerstwa bułka
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso wycieramy skropioną octem ściereczką, mielimy razem z wątróbką, dodajemy posiekaną, podsmażoną na maśle cebulę, jajka, namoczoną w ciepłym mleku i odciśniętą bułkę oraz posiekaną zieleninę.

Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz majerankiem. Wyrabiamy jednolitą masę.

*w razie potrzeby masę mięsną możemy zagęścić bułką tartą.

Krok 2.
Z wyrobionej masy, formujemy zgrabne kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron, aż mocno się zrumienią.


Krok 3.
W trakcie smażenia dokładamy na patelnię obraną, podzieloną na 4 części cebulę i smażymy wraz z kotletami. 
Po usmażeniu, patelnię przykrywamy i trzymamy w cieple przez 15-20 minut (w zależności od wielkości kotletów).

Podajemy z ziemniakami z koperkiem, sezonową sałatką, obficie posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego :)






Posted by Katarzyna Kopacz On sobota, stycznia 04, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne