sobota, 4 stycznia 2014

Wspaniałe KOTLETY MIELONE Z CIELĘCINY to typowe danie regionalne kuchni dolnośląskiej. Obok mielonych, tradycyjną potrawą tego regionu są, znane wszystkim, kluski śląskie lub mniej znane "śląskie niebo". Wiele potraw kuchni dolnośląskiej pochodzi z różnych regionów Polski, a także z sąsiednich stron, w tym ze Lwowa i z Wileńszczyzny lub z Litwy czy Ukrainy np.: pierogi i gołąbki. Sprawia to, że kuchnia Dolnego Śląska jest bardzo różnorodna i bogata w smaki. Na niedzielny obiad polecam kotlety mielone z cielęciny.


SKŁADNIKI:
  • 50dag cielęciny bez kości
  • 25dag wątróbki cielęcej lub z indyka
  • 2 cebule + 1 podłużna
  • 2 jajka
  • czerstwa bułka
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso wycieramy skropioną octem ściereczką, mielimy razem z wątróbką, dodajemy posiekaną, podsmażoną na maśle cebulę, jajka, namoczoną w ciepłym mleku i odciśniętą bułkę oraz posiekaną zieleninę.

Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz majerankiem. Wyrabiamy jednolitą masę.

*w razie potrzeby masę mięsną możemy zagęścić bułką tartą.

Krok 2.
Z wyrobionej masy, formujemy zgrabne kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron, aż mocno się zrumienią.


Krok 3.
W trakcie smażenia dokładamy na patelnię obraną, podzieloną na 4 części cebulę i smażymy wraz z kotletami. 
Po usmażeniu, patelnię przykrywamy i trzymamy w cieple przez 15-20 minut (w zależności od wielkości kotletów).

Podajemy z ziemniakami z koperkiem, sezonową sałatką, obficie posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego :)






Posted by Katarzyna Kopacz On sobota, stycznia 04, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania