wtorek, 25 lutego 2014

FILET Z DORSZA

Dorsz marynowany w sosie sojowym oraz  natce pietruszki. Sos sojowy nadaje rybie wspaniały smak oraz kolor, a pietruszka świetnie całość odświeża i aromatyzuje. Tak przygotowane mięso jest kruche i bardzo soczyste. A do tego chrupiące skwareczki z boczku oraz aromatyczna cebula. Zamiast dorsza możemy tutaj użyć innej morskiej ryby. Danie świetnie smakuje z ziemniakami z wody oraz lekką sałatką. Całość obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 1 kg filetów z dorsza (lub innej białej ryby)
  • kawałek boczku (na skwareczki)
  • 2 cebule
  • tłuszcz do smażenia
na marynatę:
  • 100ml dobrej oliwy
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do ryb
  • 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz (ewentualnie)

FILET Z DORSZA
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Przygotowujemy marynatę : do miseczki z oliwą dodajemy sos sojowy, przyprawę do ryb, posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku i odstawiamy na 10 minut, aby smaki połączyły się dobrze.

Krok 2.
Filety z dorsza płuczemy pod bieżącą wodą (jeżeli są ze skórą, to ją zostawiamy, pozbawiamy jedynie z łusek i jeszcze raz płuczemy). Gotowe filety nacieramy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut.

Krok 3.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojony w kostkę boczek, rumienimy, skwareczki odgarniamy na brzeg patelni i dodajemy pokrojoną w krążki cebulę, smażymy na złoty kolor i zdejmujemy całość z patelni - tłuszcz ze smażenia zostawiamy.

Krok 4.
Na patelnię kładziemy zamarynowane wcześniej filety z dorsza, smażymy po 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości filetu).

*filety ze skórą smażymy odrobinę dłużej, szczególnie od strony skórki, która ma być złocista i chrupiąca -dobrze podsmażona.

*kiedy smażymy rybę, zawsze musimy uważać, aby nie wysmażyć jej za bardzo, gdyż mięso stanie się wówczas suche i niezbyt smaczne - zdejmujemy z ognia zaraz po tym jak stanie się białe i nieprzeźroczyste.

*ja często smażę filet ze skórą (bez łusek oczywiście), pod nią zawsze znajduje się warstwa tłuszczu, która jakby nawilża mi mięso-po usmażeniu skórkę można zdjąć.


Gotową rybę przekładamy na wygrzane talerze, posypujemy skwareczkami z boczku i obkładamy zrumienioną cebulą. 
Danie podajemy z ziemniakami i ulubioną sałatką lub samodzielnie jako przekąskę. 
Obficie posypujemy posiekaną zieleniną.

Smacznego :)




 
Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, lutego 25, 2014 4 comments

4 komentarze:

  1. Zapraszam na konkurs z nagrodami :)
    https://www.facebook.com/ApetycznaBabeczka?ref=hl
    Pozdrawiam , Aga :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeapetycznie wygląda ten filet :) Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dorsza w każdej postaci. Szkoda, że u nas taki drogi :( Przepis świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dorsz wyszedł wyborny, super przepis :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania