wtorek, 25 lutego 2014

FILET Z DORSZA

Dorsz marynowany w sosie sojowym oraz  natce pietruszki. Sos sojowy nadaje rybie wspaniały smak oraz kolor, a pietruszka świetnie całość odświeża i aromatyzuje. Tak przygotowane mięso jest kruche i bardzo soczyste. A do tego chrupiące skwareczki z boczku oraz aromatyczna cebula. Zamiast dorsza możemy tutaj użyć innej morskiej ryby. Danie świetnie smakuje z ziemniakami z wody oraz lekką sałatką. Całość obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 1 kg filetów z dorsza (lub innej białej ryby)
  • kawałek boczku (na skwareczki)
  • 2 cebule
  • tłuszcz do smażenia
na marynatę:
  • 100ml dobrej oliwy
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do ryb
  • 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz (ewentualnie)

FILET Z DORSZA
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Przygotowujemy marynatę : do miseczki z oliwą dodajemy sos sojowy, przyprawę do ryb, posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku i odstawiamy na 10 minut, aby smaki połączyły się dobrze.

Krok 2.
Filety z dorsza płuczemy pod bieżącą wodą (jeżeli są ze skórą, to ją zostawiamy, pozbawiamy jedynie z łusek i jeszcze raz płuczemy). Gotowe filety nacieramy marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut.

Krok 3.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojony w kostkę boczek, rumienimy, skwareczki odgarniamy na brzeg patelni i dodajemy pokrojoną w krążki cebulę, smażymy na złoty kolor i zdejmujemy całość z patelni - tłuszcz ze smażenia zostawiamy.

Krok 4.
Na patelnię kładziemy zamarynowane wcześniej filety z dorsza, smażymy po 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości filetu).

*filety ze skórą smażymy odrobinę dłużej, szczególnie od strony skórki, która ma być złocista i chrupiąca -dobrze podsmażona.

*kiedy smażymy rybę, zawsze musimy uważać, aby nie wysmażyć jej za bardzo, gdyż mięso stanie się wówczas suche i niezbyt smaczne - zdejmujemy z ognia zaraz po tym jak stanie się białe i nieprzeźroczyste.

*ja często smażę filet ze skórą (bez łusek oczywiście), pod nią zawsze znajduje się warstwa tłuszczu, która jakby nawilża mi mięso-po usmażeniu skórkę można zdjąć.


Gotową rybę przekładamy na wygrzane talerze, posypujemy skwareczkami z boczku i obkładamy zrumienioną cebulą. 
Danie podajemy z ziemniakami i ulubioną sałatką lub samodzielnie jako przekąskę. 
Obficie posypujemy posiekaną zieleniną.

Smacznego :)




 
Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, lutego 25, 2014 4 comments

4 komentarze:

  1. Zapraszam na konkurs z nagrodami :)
    https://www.facebook.com/ApetycznaBabeczka?ref=hl
    Pozdrawiam , Aga :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeapetycznie wygląda ten filet :) Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dorsza w każdej postaci. Szkoda, że u nas taki drogi :( Przepis świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dorsz wyszedł wyborny, super przepis :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE