środa, 19 marca 2014

PRZEPIS NA CHLEB DOMOWY

Dzisiaj pragnę Wam przedstawić mój chlebek i przepis według którego został upieczony. Było to zadanie naprawdę bardzo proste, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami moim sposobem na wspaniały, zawsze udany CHLEB DOMOWY. Do przygotowania ciasta chlebowego użyłam mąki Gdańskie Młyny "Chleb baltonowski" - podaję nazwę mąki ponieważ  właśnie z niej chleb wychodzi idealnie - można ją kupić w wielu dużych supermarketach. Żaden kupiony w sklepie chleb nie dorówna temu upieczonemu w domu. Zaletą domowego chleba jest również to, że naprawdę długo może leżeć w chlebaku  i nie twardnieje - jest bardzo długo świeży. Polecam!


SKŁADNIKI:

na 1 chleb
wymiary blaszki ok. 10cm na 34cm (wymiary spodu)
  • 500g mieszanki do domowego wypieku chleba (jak w opisie)
  • 10g drożdży świeżych lub 5g drożdży instant
  • 300ml wody o temperaturze ok. 30 stopni
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki kminku całego
  • 1 ugotowany, utłuczony ziemniak
  • mak do posypania chleba

PRZEPIS NA DOMOWY CHLEB
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do miski wsypujemy przygotowaną mieszankę mąki, dodajemy wodę drożdże, otręby, kminek, ziemniaka i oliwę. 

Krok 2.
Wyrabiamy ciasto ręcznie przez 8-10 minut lub za pomocą miksera (2-3 minuty na najwolniejszych obrotach, następnie ok. 5 minut na obrotach szybkich). Bardzo ważne : słaby mikser ciasta nie wyrobi.

Krok 3.
Wyrobione ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut w cieple miejsce .

Krok 4.
Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, wygładzamy powierzchnię dłonią zwilżoną wodą, posypujemy makiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja stawiam do ciepłego piekarnika bez przykrycia i kiedy ciasto zaczyna 'wyglądać' znad brzegów blaszki włączam piekarnik i zaczynam pieczenie -zawsze się udaje.

* podczas rośnięcia, powierzchnię ciasta można nawilżać wodą (pędzelkiem lub spryskiwaczem) i przed samym pieczeniem naciąć ukośnie.

Krok 5.
Chleb pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 45 minut.

* do piekarnika, podczas pieczenia, można włożyć naczynie z gorącą wodą, po to by w środku utrzymać odpowiednią wilgotność.

PRZEPIS NA DOMOWY CHLEB
DLA MASZYNISTÓW:

Składniki jak powyżej.

PRZYGOTOWANIE:

Do pojemnika automatu wlewamy wodę, wsypujemy mieszankę do wypieku chleba, dodajemy drożdże. Uruchamiamy automat w trybie normalnym (sugerowany czas to 2 godziny i 40 minut do 2 godz. 50 minut), wypieczenie skórki średnie.

*cała instrukcja przygotowania jest również dostępna na opakowaniu.

Smacznego :)


PRZEPIS NA DOMOWY CHLEB


PRZEPIS NA DOMOWY CHLEB

Polecam również przepis na domowe BAJGLE>>>

Posted by Katarzyna Kopacz On środa, marca 19, 2014 7 comments

7 komentarzy:

  1. Wspaniały chleb !! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie próbowałam mieszanek do wypieku chleba. Twój wyszedł bardzo apetyczny, ja również wypróbuję.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek cudny :) Ja zaczynam przygodę z wypiekiem chleba i zacznę od mieszanki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki fajny chleb, bardzo smacznie wygląda Pani Kasiu :)
    Ja nigdy nie próbowałam piec chleba w domu, myślę, że dzięki Tobie zdecyduję się na ten krok. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Często piekę chleb w automacie. Nigdy nie próbowałam mieszanek, zawsze odstraszają mnie znajdujące się w nich różnego rodzaju wspomagacze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ten chleb, co w sklepie kupujemy to niby na czym pieczony? Tam dopiero nie wiadomo co się znajduje. Jak pieczemy sami w domu to możemy dodatkowo wzbogacić nie tylko jego walory smakowe ale i podnieść jego wartość odżywczą - tak jak np. w przepisie dodając otręby pszenne ( lub siemię lniane). Dla kogoś, kto zaczyna przygodę z pieczeniem, taka mieszanka to fajny pomysł.

      Usuń
    2. Dlatego piekę chleb sama w domu, ale nie z mieszanek, tylko mąki, wody, drożdży itd. :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE