środa, 19 marca 2014

PRZEPIS NA CHLEB DOMOWY

Dzisiaj pragnę Wam przedstawić mój chlebek i przepis według którego został upieczony. Było to zadanie naprawdę bardzo proste, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami moim sposobem na wspaniały, zawsze udany CHLEB DOMOWY. Do przygotowania ciasta chlebowego użyłam mąki Gdańskie Młyny "Chleb baltonowski" - podaję nazwę mąki ponieważ  właśnie z niej chleb wychodzi idealnie - można ją kupić w wielu dużych supermarketach. Żaden kupiony w sklepie chleb nie dorówna temu upieczonemu w domu. Zaletą domowego chleba jest również to, że naprawdę długo może leżeć w chlebaku  i nie twardnieje - jest bardzo długo świeży. Polecam!


SKŁADNIKI:

na 1 chleb
wymiary blaszki ok. 10cm na 34cm (wymiary spodu)
  • 500g mieszanki do domowego wypieku chleba (jak w opisie)
  • 10g drożdży świeżych lub 5g drożdży instant
  • 300ml wody o temperaturze ok. 30 stopni
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki kminku całego
  • 1 ugotowany, utłuczony ziemniak
  • mak do posypania chleba

PRZEPIS NA DOMOWY CHLEB
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do miski wsypujemy przygotowaną mieszankę mąki, dodajemy wodę drożdże, otręby, kminek, ziemniaka i oliwę. 

Krok 2.
Wyrabiamy ciasto ręcznie przez 8-10 minut lub za pomocą miksera (2-3 minuty na najwolniejszych obrotach, następnie ok. 5 minut na obrotach szybkich). Bardzo ważne : słaby mikser ciasta nie wyrobi.

Krok 3.
Wyrobione ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut w cieple miejsce .

Krok 4.
Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, wygładzamy powierzchnię dłonią zwilżoną wodą, posypujemy makiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja stawiam do ciepłego piekarnika bez przykrycia i kiedy ciasto zaczyna 'wyglądać' znad brzegów blaszki włączam piekarnik i zaczynam pieczenie -zawsze się udaje.

* podczas rośnięcia, powierzchnię ciasta można nawilżać wodą (pędzelkiem lub spryskiwaczem) i przed samym pieczeniem naciąć ukośnie.

Krok 5.
Chleb pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 45 minut.

* do piekarnika, podczas pieczenia, można włożyć naczynie z gorącą wodą, po to by w środku utrzymać odpowiednią wilgotność.

PRZEPIS NA DOMOWY CHLEB
DLA MASZYNISTÓW:

Składniki jak powyżej.

PRZYGOTOWANIE:

Do pojemnika automatu wlewamy wodę, wsypujemy mieszankę do wypieku chleba, dodajemy drożdże. Uruchamiamy automat w trybie normalnym (sugerowany czas to 2 godziny i 40 minut do 2 godz. 50 minut), wypieczenie skórki średnie.

*cała instrukcja przygotowania jest również dostępna na opakowaniu.

Smacznego :)


PRZEPIS NA DOMOWY CHLEB


PRZEPIS NA DOMOWY CHLEB

Polecam również przepis na domowe BAJGLE>>>

Posted by Katarzyna Kopacz On środa, marca 19, 2014 7 comments

7 komentarzy:

  1. Wspaniały chleb !! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie próbowałam mieszanek do wypieku chleba. Twój wyszedł bardzo apetyczny, ja również wypróbuję.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek cudny :) Ja zaczynam przygodę z wypiekiem chleba i zacznę od mieszanki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki fajny chleb, bardzo smacznie wygląda Pani Kasiu :)
    Ja nigdy nie próbowałam piec chleba w domu, myślę, że dzięki Tobie zdecyduję się na ten krok. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Często piekę chleb w automacie. Nigdy nie próbowałam mieszanek, zawsze odstraszają mnie znajdujące się w nich różnego rodzaju wspomagacze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ten chleb, co w sklepie kupujemy to niby na czym pieczony? Tam dopiero nie wiadomo co się znajduje. Jak pieczemy sami w domu to możemy dodatkowo wzbogacić nie tylko jego walory smakowe ale i podnieść jego wartość odżywczą - tak jak np. w przepisie dodając otręby pszenne ( lub siemię lniane). Dla kogoś, kto zaczyna przygodę z pieczeniem, taka mieszanka to fajny pomysł.

      Usuń
    2. Dlatego piekę chleb sama w domu, ale nie z mieszanek, tylko mąki, wody, drożdży itd. :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania