Liczba gości w ciągu ostatniego roku

CHLEB PELNOZIARNISTY ZE SLONECZNIKIEM

CHLEB PELNOZIARNISTY ZE SLONECZNIKIEM


 
www.e-ksiazkakucharska.pl

CHLEB PEŁNOZIARNISTY ZE SŁONECZNIKIEM


SKŁADNIKI:
na 1 bochenek
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 płaskie łyżeczki drożdży instant
  • 500ml letniej wody
  • 2 łyżki maku do posypania

www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wszystkie mąki wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, miód, oliwę oraz sól morską, wlewamy wodę - wyrabiamy ciasto mikserem przez około 7 minut lub ręcznie przez 8-10 minut.

* ciasto jest luźne, więc, raczej, zalecam  użycie miksera.

Krok 2.
Następnie do ciasta wsypujemy uprażone na suchej patelni i wystudzone ziarna słonecznika - chwilę wyrabiamy, aż słonecznik równomiernie rozłoży się w cieście. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

Krok 3.
Formę do wypieku chleba smarujemy oliwą, przekładamy do niej ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości naszej formy), wierzch smarujemy wodą, posypujemy ziarnami słonecznika oraz maku, odstawiamy w miejsce bez przeciągów na około 60 minut - aż urośnie na wysokość formy.

Krok 4.
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, delikatnie wkładamy do niego formę z ciastem (u mnie dolny poziom piekarnika) - pieczemy 45 minut. Po tym czasie formę wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy chlebek, który studzimy na kratce (powinniśmy dać  mu około 2 godziny odpoczynku, zanim odkroimy pierwszą kromkę).

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

 
SMALEC DOMOWY - przepis na smalec z cebulką

SMALEC DOMOWY - przepis na smalec z cebulką



SMALEC DOMOWY


Przepis na domowy smalec z wędzonym boczkiem, skwarkami i cebulą.



Smalec domowy - łatwy, choć niezbyt szybki w przygotowaniu, ale za to o wiele lepszy niż ten ze sklepu. Świetny nie tylko do chleba - idealny jako omasta do pierogów, ziemniaków, pyz, kartaczy itp.  Przygotuj go wg. swojego przepisu, który sprawi, że nikt nie będzie mógł mu się oprzeć :)

Smalec z jabłkiem.


Smak domowego smalczyku będzie jeszcze lepszy jeżeli dodamy do niego jabłka. Wystarczą 2 średniej wielkości jabłka, które obieramy ze skórki, ścieramy na tarce z dużymi oczkami i dodajemy je pod koniec wytapiania. Miodzio :)

Jak zrobić smalec domowy - sprawdzony przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :)

Polecam!


Oto składniki na smalec domowej roboty



SKŁADNIKI:

  • 1kg świeżej (ważne) słoniny

  • 1kg wędzonego boczku

  • 2-3 średnie cebule

  • 2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego

  • szczypta czerwonej papryki mielonej

  • 1 łyżeczka  suszonego majeranku

  • 3-4 ząbki czosnku

  • sól do smaku


Przepis na wiejski smalec ze skwarkami, boczkiem i cebulką


    PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę, słoninę mielimy w maszynce - przekładamy wszystko do garnka z grubym dnem, dolewamy około 1 szklankę wody, podgrzewamy na małym ogniu (cały czas mieszamy) - tłuszcz nie powinien wytapiać się zbyt szybko.

Krok 2.
Kiedy skwarki nabiorą złotego koloru, dodajemy drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy - podgrzewamy około 1 minutę, zdejmujemy z ognia.

Gotowy smalec przelewamy np. do słoiczków.
Wystudzony smalec przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
 

Smalec domowy z boczkiem - z czym podać?

Nic nie równa się ze smakiem domowych potraw, do tego nie muszę chyba nikogo przekonywać ;) Domowej roboty smalec ze skwarkami, wędzonym boczkiem i cebulką można podać na wiele sposobów i dobrze mieć zawsze pod ręką słoiczek takiego domowego smarowidełka. Idelany nie tylko z pajdą chrupiącego chleba i ogórkiem kiszonym, ale także jako omasta do pierogów z ziemniakami i serem, pyz z mięsem lub kartaczy.


Smacznego :) 


Przepis zaktualizowany 08.05.2018r



Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger