wtorek, 25 sierpnia 2015

www.e-ksiazkakucharska.pl

OGÓRKI KORZENNE


Niezwykle aromatyczne ogórki , bardzo łatwe w przygotowaniu. Świetnie smakują jako dodatek do obiadu, na kanapkę lub po prostu jako samodzielna przekąska. Polecam przepis !


SKŁADNIKI:
  • 4 kg średnich ogórków gruntowych
  • 1,5 litra wody
  • 75g soli + 1 litr wody do zalania ogórków
  • 7 cebul
  • 75g korzenia chrzanu
  • 2 łyżki ziaren kopru
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 2 łyżki korzeni do marynat
  • 1,5 litra octu winnego
  • 350g cukru kryształu
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
75g soli rozpuszczamy w 1 litrze wody, roztworem zalewamy wyszorowane ogórki, odstawiamy w chłodne miejsce na 1 dzień.

Krok 2.
Cebulę obieramy, kroimy w plasterki.

Krok 3.
Oczyszczony, obrany i umyty chrzan kroimy na kawałki.

Krok 4.
Wyjmujemy ogórki z zalewy (solankę wylewamy), układamy w kamiennym garnku lub dużym słoju warstwami z cebulą, chrzanem, nasionami kopru, estragonem i przyprawą korzenną.

Krok 5.
Zagotowujemy 1,5 litra wody z octem, rozpuszczamy w roztworze cukier, zalewamy ogórki. Uszczelniamy naczynie folią celofanową lub zakręcamy i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. 

Smacznego :) 

*Kto robi zapasy na zimę, musi przyrządzić te ogórki w słojach, należy je zapasteryzować : 30 minut w temperaturze 90 stopni.

Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, sierpnia 25, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania