Liczba gości w ciągu ostatniego roku

PANKEJKI: przepis na amerykańskie naleśniki

www.e-ksiazkakucharska.pl
Wypróbowany przepis na naleśniki amerykańskie.

Pankejki - prosty przepis na pyszne placki.

Naleśniki amerykańskie to doskonały pomysł na szybkie śniadanie lub kolację.


     Pankejki z cukrem pudrem, owocami lub syropem klonowym to świetny pomysł na pyszne drugie śniadanie, apetyczny podwieczorek lub sycącą kolację. Przepis jest szybki i łatwy - z przygotowaniem naleśników amerykańskich poradzi sobie nawet początkująca pani domu.

     Te puszyste placuszki można podawać posypane cukrem pudrem. Ich smak doskonale podkreśli odrobina miodu i zmielonych orzechów, syrop klonowy albo owocowy. Pankejki to pyszna przekąska nie tylko dla dzieci :)

Pankejki: przepis na pulchne, puszyste i bardzo smaczne naleśniki amerykańskie.




www.e-ksiazkakucharska.pl
Pankejki pyszne i puszyste.

Pankejki - lista składników:


  • 1,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej
  • Ok. 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • tłuszcz do smażenia

Pankejki - wypróbowany przepis:


Krok 1.
  • Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia - przemieszać.
  • Następnie wbić jajka i wlać część mleka oraz 2 łyżki oleju - dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem, aby nie było grudek). Stopniowo dolewać mleka. Ciasto na pankejki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 2.
  • Natłuścić patelnię, a kiedy się zagrzeje, wylać na nią porcje ciasta. Naleśniki smażyć na bardzo małym ogniu, z obu stron, aż staną się złociste
Gotowe pankejki można podawwać na słodko z dodatkiem owoców, syropów. Pankejki doskonale smakują z dżemem lub miodem, bitą śmietaną i orzechami.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pankejki.

5 komentarzy:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger