0
/
OGÓRKI KONSERWOWE NA ZIMĘ - marynowane korniszony
Ogórki konserwowe - marynowane korniszony na zimę
W trakcie konserwowania ogórków można dobierać przyprawy według przepisu, ale można też wybrać jakąś jedną przyprawę np. tylko natkę lub baldach kopru itp. Zimą, po otwarciu słoika, dom napełni się niepowtarzalnym aromatem lata, a ogórki będą miały różny smak. Do marynowania wybieramy zazwyczaj niewielkie ogórki o długości ok. 3-5cm.
Smak ogórków konserwowych w dużej mierze zależy od rodzaju zalewy w jakiej będą się marynowały. Jest to zalewa octowa w odpowiedniej proporcji z wodą, ale może być z różnymi przyprawami i dodatkami. Najczęściej do zalewy dodajemy cukier (całkiem sporo) i sól. Pyszne i wyjątkowe w smaku będą także ogórki konserwowe z chilli, curry, papryką lub z miodem - 100% niepowtarzalnego smaku.
SKŁADNIKI:
na ok. 7 słoików po 0,9 litra - zależy jak dobrze 'upchamy' ogórki do słoików ;)
Przepis na ogórki konserwowe na zimę
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Korniszony długości 3-5cm, zebrane krótko po przekwitnięciu kwiatów ogórkowych i wyszorowane układamy ciasno w słoikach (dokładnie umytych, najlepiej wyparzonych), przesypujemy ziarnami gorczycy i przekładamy koprem.
Krok 2.
W garnku zagotowujemy wodę z solą, cukrem, listkami laurowymi i zielem angielskim - dodajemy ocet.
Krok 3.
Korniszony zalewamy gorącą marynatą, mniej więcej po równo rozdzielamy ziele i listki laurowe, słoiki zamykamy i odstawiamy do góry dnem, aby się zawekowały. Przez kilkanaście godzin, najlepiej przez noc trzymamy w temperaturze pokojowej, po czym przenosimy je w chłodne i ciemne miejsce. Przechowują się wyśmienicie nawet przez kilka miesięcy.
Korniszony po dwóch tygodniach są już gotowe do spożycia.
Smacznego :)
Przepis zaktualizowany 08.05.2018r.
Ogórki konserwowe na zimę
Przepis na marynowane korniszony
W trakcie konserwowania ogórków można dobierać przyprawy według przepisu, ale można też wybrać jakąś jedną przyprawę np. tylko natkę lub baldach kopru itp. Zimą, po otwarciu słoika, dom napełni się niepowtarzalnym aromatem lata, a ogórki będą miały różny smak. Do marynowania wybieramy zazwyczaj niewielkie ogórki o długości ok. 3-5cm.
Zalewa do ogórków konserwowych
Smak ogórków konserwowych w dużej mierze zależy od rodzaju zalewy w jakiej będą się marynowały. Jest to zalewa octowa w odpowiedniej proporcji z wodą, ale może być z różnymi przyprawami i dodatkami. Najczęściej do zalewy dodajemy cukier (całkiem sporo) i sól. Pyszne i wyjątkowe w smaku będą także ogórki konserwowe z chilli, curry, papryką lub z miodem - 100% niepowtarzalnego smaku.
Pyszne ogórki konserwowe - wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :)
Polecam!
Jak zrobić korniszony - przepis składniki i przygotowanie
Oto składniki na marynowane korniszony
SKŁADNIKI:
na ok. 7 słoików po 0,9 litra - zależy jak dobrze 'upchamy' ogórki do słoików ;)
- 3 kg niewielkich ogórków
- 3 litry wody
- 2 szklanki octu 10%
- 3 łyżki soli
- 14 łyżek cukru (po 2 na słoik)
- 14 listków laurowych ( po 2 na słoik)
- 35 ziarenek ziela ( po 5 na słoik)
- 7 łyżeczek ziaren gorczycy (po 1 na słoik)
- koper ( ok. 1 niewielki baldach na słoik)
Przepis na ogórki konserwowe na zimę
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Korniszony długości 3-5cm, zebrane krótko po przekwitnięciu kwiatów ogórkowych i wyszorowane układamy ciasno w słoikach (dokładnie umytych, najlepiej wyparzonych), przesypujemy ziarnami gorczycy i przekładamy koprem.
Krok 2.
W garnku zagotowujemy wodę z solą, cukrem, listkami laurowymi i zielem angielskim - dodajemy ocet.
Krok 3.
Korniszony zalewamy gorącą marynatą, mniej więcej po równo rozdzielamy ziele i listki laurowe, słoiki zamykamy i odstawiamy do góry dnem, aby się zawekowały. Przez kilkanaście godzin, najlepiej przez noc trzymamy w temperaturze pokojowej, po czym przenosimy je w chłodne i ciemne miejsce. Przechowują się wyśmienicie nawet przez kilka miesięcy.
Korniszony po dwóch tygodniach są już gotowe do spożycia.
Smacznego :)
Przepis zaktualizowany 08.05.2018r.