Liczba gości w ciągu ostatniego roku

TURECKA SALATKA KISIR

TURECKA SALATKA KISIR

www.e-ksiazkakucharska.pl



TURECKA SAŁATKA KISIR

 

 

Kuchnia turecka jest mało skomplikowana. Jada się tam dużo mięsa, warzyw i nabiału. W turcji, podobnie jak w pozostałych krajach bałkańskich, bardzo popularny i świetnie nam znany jest cacik - podawany na zimno sos, który składa się z jogurtu wymieszanego z siekanym świeżym ogórkiem i czosnkiem. No i oczywiście kebab , czyli "kęs mięsa", który zdobył popularność na całym świecie, a na terenach Turcji ma wielowiekową tradycję.

Turecja sałatka kisir ...bardzo, bardzo prosta, odświeżająca  i pyszna .

Wspólnym mianownikiem tej bogatej i smacznej sałatki jest kaszka kuskus, sercem natomiast wspaniałe warzywa: słodka kukurydza, chrupiąca i ostra papryczka chili, soczyste pomidory, cieciorka, aromatyczna oliwa no i świeże zioła, które pysznią się zielenią niczym etykieta na butelce oliwy z oliwek.  

Oryginalny przepis zmieniłam - dodałam kukurydzę i cieciorkę Bonduelle. I powiem Wam szczerze, że warto było. Obydwa te składniki sprawiają, że sałatka jest o wiele ciekawsza pod względem smaku i tekstury. Spróbujcie sami polecam :)

 

 TAFADALO! Proszę dostołu!



SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka kuskusu
  • 3 papryczki chili
  • 1 mała puszka złocistej kukurydzy ( u mnie Bonduelle )
  • 1 puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle
  • 6 cebulek dymek ze szczypiorkiem
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 pęczka posiekanej świeżej mięty
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • mielony kumin do smaku
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól i świeżozmielony pieprz do smaku
  • sok z 2-3 cytryn
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek



PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy. Po kilku minutach odkrywamy i rozdzielamy kaszkę widelcem.

Krok 2.
Chili przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona - drobno siekamy.
Cebulki wraz ze szczypiorkiem drobno kroimy.
Pomidory parzymy, usuwamy skórkę - kroimy w niedużą kostkę.
Kukurydzę i cieciorkę osączamy z zalewy.

Krok 3.
Do kuskusu dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą , pieprzem, ostrą papryką oraz kuminem - mieszamy. Wsypujemy pietruszkę, miętę, dymki i chili, łączymy składniki.

Krok 4.
Następnie dodajemy kukurydzę, cieciorkę, pomidory, wlewamy sok z cytryny oraz oliwę, dokładnie mieszamy i odstawiamy sałatkę na około 1 i 1/2 godziny do lodówki.

Sałatkę podajemy jako przekąskę z chrupiącym pieczywem lub jako dodatek do mięsa np. z grilla. 
Przygotujcie tą sałatkę na przyjęcie, możecie ją zabrać na piknik lub po prostu podać na kolację.
Jest lekka, sycąca i bardzo zdrowa. 

A więcej inspirujących przepisów znajdziecie na  www.warzywneinspiracje.pl

Smacznego :)





www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

SALATKA Z GRILLOWANA POLEDWICZKA I TRUSKAWKAMI

SALATKA Z GRILLOWANA POLEDWICZKA I TRUSKAWKAMI



SAŁATKA Z GRILLOWANĄ POLĘDWICZKĄ I TRUSKAWKAMI "UŚMIECH LATA"



Pięknie, smacznie, zdrowo...kolorowo!!!! :) 

I tak ma właśnie być - pyszna, prosta sałatka . Są tu warzywa, owoce i kawał mięska, wszystko pyszne i idealnie przyrządzone,  prawdziwa uczta dla przyjaciół i rodziny.

Bajeczne kolory, rozmaita tekstura, smaki w sam raz skomponowane w daniu to najlepszy sposób na wywarcie wrażenia!

Truskawki i delikatna, soczysta polędwiczka, słodka kukurydza, świeży ogórek, chrupiąca sałata i seler....to danie genialnie wpasuje się w posiłek na świeżym powietrzu. Kochani, wypróbujcie sami mój przepis na " Uśmiech Lata ":)


Cieszmy się słońcem, ciepłem, spotkaniami w gronie rodziny i znajomych. 

Kochani korzystajcie z lata ... uśmiechu Wam życzę zawsze :)

 

Sałatka może stanowić przystawkę, zakąskę, a dzięki  wieprzowej polędwiczce nawet pełnowartościowy, lekki samodzielny posiłek.

Polecam!

 


SKŁADNIKI:
  • 1-2  polędwiczki wieprzowe
  • ok. 30 dag świeżych truskawek
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
  • 20 dag kukurydzy z puszki ( u mnie Bonduelle )
  • 10 dag zielonego groszku z puszki 
  • 1 świeży ogórek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kilka liści sałaty
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • natka pietruszki do dekoracji
Sos:
  • 3 łyżki soku oraz skórka starta z 1 cytryny + 2 łyżki zimnej, przegotowanej wody
  • 1 i 1/2 łyżki łagodnej musztardy
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól i biały pieprz
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Przygotowujemy sos : sok z cytryny rozcieńczamy wodą, mieszamy z musztardą, oliwą i skórką cytrynową , doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 2.
Polędwiczkę myjemy, osuszamy, nacieramy ulubionymi przyprawami do mięsa , kroimy w poprzek na plastry, każdy oprószamy solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek - grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie do miękkości (zdejmujemy z grilla, przykrywamy i dajemy chwilę "odpocząć" ), gotowe polędwiczki tniemy w paski - część ugrillowanych plastrów odkładamy na bok w ciepłe miejsce - ułożymy je na talerzach obok sałatki.

Krok 2.
Ogórka obieramy, kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy. Seler oczyszczamy z włókien, płuczemy, kroimy w cienkie paski. Truskawki myjemy, kroimy w plasterki.

Półmisek na sałatkę wykładamy liśćmi sałaty, wkładamy ogórka, kukurydzę, groszek, ryż, seler,cebulę, koperek, polewamy sosem mieszamy.
Dokładamy pokrojone truskawki, układamy na wierzch ugrillowaną polędwiczkę wieprzową, całość dekorujemy natką pietruszki.


Smacznego :)

 Więcej przepisów na genialne dania znajdziecie na : www.warzywneinspiracje.pl

Zapraszam ! 









 




ANTRYKOT Z GRILLA

ANTRYKOT Z GRILLA


SKŁADNIKI:
  • 6 antrykotów grubości około 1cm
  • 2 owoce kiwi
  • 2 cebulki dymki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • świeże zioła do dekoracji
  • warzywa np. brokuły (najlepiej lekko obgotowane przed grillowaniem), bakłażan, cukinia lub pomidory - jakie lubicie :)
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.

Krok 2.
Kiwi obieramy, kroimy w drobną kostkę, lekko rozgniatamy widelcem, dodajemy około 2 łyżki oliwy z oliwek, posiekaną w kosteczkę cebulkę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą morską, wkładamy mięso, dokładnie pokrywamy marynatą - odstawiamy na około 40 minut do zamarynowania.

Krok 3.
Usuwamy marynatę z mięsa, plastry układamy na ruszcie - pieczemy na rozgrzanym żarze przez około 3 minuty z każdej strony - następnie na słabszym przez 2 minuty (po upieczeniu antrykoty zdejmujemy z grilla, zawijamy w folie aluminiową i odkładamy zawiniątka na około 7-10 minut , trzymamy w cieple dając w tym czasie mięsu "odpocząć".

Krok 4.
Warzywa grillujemy do miękkości .

Krok 5.
Gotowe mięso wykładamy na wygrzane talerze, dokładamy warzywa i dekorujemy świeżymi ziołami. Podajemy.

Smacznego :)
 

Zupa pomidorowa z burakami i canapes z sera koziego

Zupa pomidorowa z burakami i canapes z sera koziego



Zupa pomidorowa z burakami, serem kozim i szczypiorkiem.

Przepis na niezwykłą zupę pomidorową. 

SKŁADNIKI:
na 4 porcje
przygotowanie to ok. 10 minut + smażenie i gotowanie 20 minut



  • ok. 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula (najlepiej biała, sałatkowa)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2  spore pomidory (najlepiej malinowe), bez skórki, pokrojone w kostkę
  • 200g przecieru pomidorowego 
  • 250g ugotowanych buraków, pokrojonych w kostkę
  • 700ml delikatnego bulionu warzywnego
  • sporo posiekanej, świeżej pietruszki
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
dodatkowo:
Canapes z sera koziego i szczypiorku
  • 1 i 1/2 szklanki miękkiego sera koziego
  • drobno posiekany szczypiorek
Ser kozi dzielimy na porcje (ok. 16 )  i formujemy z nich kuleczki. Każdą kuleczkę obtaczamy w szczypiorku - wkładamy do lodówki.

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Cebulę drobno siekamy.

Krok 2.
W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę, oprószamy solą oraz cukrem, smażymy do czasu, aż zmięknie. Dodajemy rozgnieciony czosnek - smażymy kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory, przecier i buraki, wlewamy bulion - gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.

Krok 3.
Za pomocą ręcznego blendera miksujemy warzywa, aż otrzymamy jednolitą masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Gorącą zupę podajemy  w ciepłych miseczkach, obficie obsypujemy natką pietruszki, wkładamy kuleczki z sera koziego i szczypiorku.

Smacznego :)






KOTLECIKI JAGNIECE Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI

KOTLECIKI JAGNIECE Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI


KOTLECIKI JAGNIĘCE Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI


SKŁADNIKI:
na 4 porcje
przygotowanie ok. 5-10 minut + grillowanie
  • 8 kotlecików jagnięcych
  • po 2 czerwone i żółte papryki - pokrojone w plasterki
  • 1 bakłażan - pokrojony w plasterki
  • 2 pomidory - przekrojone w poprzek na połówki
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku
  • 1 ząbek czosnku rozgnieciony
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • duża ilość posiekanych, świeżych ziół do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Rozgrzewamy mocno grill .

Krok 2.
Oliwę z oliwek mieszamy  z tymiankiem, rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem - obtaczamy w niej mięso oraz warzywa .

Krok 3.
Rozkładamy kotleciki oraz warzywa na ruszcie, w taki sposób, żeby tworzyły pojedyńczą warstwę - pieczemy około 15 - 20 minut, aż warzywa zmiękną, ( w tym czasie obracamy mięso i warzywa, polewamy pozostałą marynatą). Mięso możemy zdjąć z grilla odrobinę wcześniej, aby odpoczęło przed podaniem (trzymamy w cieple, najlepiej zawinięte w folię spożywczą).

Gotowe kotleciki oraz warzywa wykładamy na duży półmisek, obficie posypujemy posiekaną zieleniną. 
W oddzielnym naczyniu podajemy kaszę kuskus. 


Zamiast kotlecików jagnięcych, do przygotowania tego dania możecie użyć takiej samej ilości skrzydełek z kurczaka. Potrawę możecie przygotować w piekarniku.

Smacznego :)



JAGNIECINA Z CHRUPIACA SKORKA I DUSZONYMI ZIEMNIAKAMI

JAGNIECINA Z CHRUPIACA SKORKA I DUSZONYMI ZIEMNIAKAMI





SKŁADNIKI:
 na 4 porcje
  • 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 kotlecików jagnięcych
  • ok. 1 szklanka mrożonego groszku
  • 2 duże ziemniaki
  • ok. 2 łyżki masła
  • gałązka rozmarynu
  • 1 szklanka wywaru mięsnego (najlepiej z jagnięciny)
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mieszamy orzechy laskowe, nasiona kolendry, natkę pietruszki, parmezan, dodajemy tyle oliwy, żeby powstała w miarę gęsta pasta, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem- smarujemy pastą kotleciki.

Krok 2.
Rozgrzewamy grill do najwyższej temperatury. 

Krok 3.
Ziemniaki szorujemy, odcinamy końce, kroimy w grubsze plastry. Na patelni rozpuszczamy masło, wkładamy gałązkę świeżego rozmarynu, układamy plastry ziemniaczane, smażymy, aż skórka stanie się brązowa i chrupiąca, odwracamy na drugą stronę i dalej smażymy. Wyjmujemy rozmaryn, wlewamy bulion, przykrywamy patelnię dusimy ziemniaki pod przykryciem przez 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę, odwracamy ziemniaki na drugą stronę - dusimy kolejne 5 minut (bez pokrywki). Ziemniaki możemy oprószyć solą morską.

Krok 4.
W międzyczasie rozkładamy kotleciki na rozgrzanym ruszcie - grillujemy po 3 minuty z każdej strony.

Krok 5.
Groszek gotujemy 4 minuty - odsączamy.

Gotowe kotleciki rozkładamy na talerzach, dokładamy ziemniaki oraz groszek. Danie dekorujemy świeżą zieleniną. Podajemy.

Smacznego :) 




 
GALARETKA Z KURCZAKA

GALARETKA Z KURCZAKA




GALARETKA Z KURCZAKA

 

Gotowanie to taka kojąca przyjemność...

Niektóre dania przywołują dawne dni...i właśnie to danie przywołuje mi na myśl minioną, zupełnie inną epokę. 

Galaretka niegdyś częściej przyrządzana była z nóżek wieprzowych, golonek - bardzo długo i powoli gotowanych. Kości były tak wygotowane, że wywar z nich był wręcz kleisty. Żadnej żelatyny nie trzeba było dodawać. Tak pamiętam z domu rodzinnego. 

Taką galaretkę można przygotować z okazji różnych uroczystości domowych, sprawdzi się jako przystawka lub zakąska. Podajemy z sokiem z cytryny, octem lub tartym chrzanem.




SKŁADNIKI:
  • 1 sprawiony kurczak
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • kawałek selera
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kostka bulionu drobiowego (ewentualnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
 dodatkowo
do każdej salaterki lub foremki na galaretkę :
  • jajka na twardo, pokrojone w plasterki (po jednym plasterku do każdej)
  • zielony groszek konserwowy
  • marchew z wywaru pokrojona w kostkę
  • czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • spora ilość mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekane same listki, bez łodyżek)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Kurczaka płuczemy, kroimy na kawałki, usuwamy nadmiar tłuszczu - wkładamy do garnka.

Krok 2.
Warzywa obieramy, płuczemy, kroimy na kawałki - dodajemy do garnka z mięsem, wrzucamy 1/2 pęczka natki pietruszki, ziarenka pieprzu i ziela, liście laurowe, zalewamy wszystko chłodną wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki, zagotowujemy, gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę bez przykrycia.

Krok 3.
Wyjmujemy kawałki kurczaka z wywaru - odkładamy do wystudzenia następnie oddzielamy mięso od kości i skóry  - kroimy na małe kawałki.

Krok 4.
Pozostały wywar przecedzamy, odparowujemy chwilę, dodajemy zmiażdżony czosnek, kostkę bulionową (ewentualnie) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, możemy dosypać odrobinę cukru. Następnie wsypujemy żelatynę, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia.

* kiedy wywar nieco się 'ustoi' , delikatnie kładziemy na wierzch ręcznik papierowy i zdejmujemy nadmiar tłuszczu, który wsiąknie w ręcznik.

Krok 5.
Do każdej salaterki wkładamy na dno po 1 plasterku jajka ugotowanego na twardo, oprószamy czarnym pieprzem, następnie dodajemy po 1 łyżeczce groszku konserwowego, pokrojoną drobno marchewkę z wywaru oraz czerwoną paprykę, rozkładamy mięso, posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz pieprzem mielonym. Zalewamy wszystkie salaterki wywarem z kurczaka - odstawiamy do wystudzenia, przechowujemy w lodówce.

Smacznego :) 





TWISTER a'la KFC - TORTILLA Z KURCZAKIEM

TWISTER a'la KFC - TORTILLA Z KURCZAKIEM




SKŁADNIKI:
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • płatki kukurydziane
  • przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny, przyprawa do kurczaka pieczonego, mielone chilli
  • oliwa do smażenia
  • placki tortilli
  • sos czosnkowy* (przepis na dole, pod postem) 
  • warzywa : liście sałaty, plasterki pomidora, ogórka, krążki cebuli, kukurydza, czerwona papryka (to, co lubicie)
  • starty, żółty ser
PRZYGOTOWANIE:


Krok 1.
Filety z kurczaka myjemy, wycieramy ściereczką skropioną octem, dokładnie oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałeczki, oprószamy solą oraz pieprzem.

Krok 2.
Jajka roztrzepujemy w miseczce , płatki kukurydziane rozdrabniamy np. blenderem. Do powstałej z płatków panierki dodajemy przyprawę do kurczaka oraz mielone chilli, mieszamy.

Krok 3.
Mięso kurczaka panierujemy najpierw w jajku, następnie w płatkach kukurydzianych z przyprawami.
Zapanierowane kąski z kurczaka smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor, wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku, trzymamy w cieple.


Krok 4.
Przygotowujemy tortille: placki smarujemy sosem czosnkowym*, na to kładziemy liście sałaty, następnie układamy pokrojone warzywa np. pomidory, ogórki, kukurydzę itp. Warzywa posypujemy startym, żółtym serem. Na ser wykładamy usmażone kawałeczki kurczaka, całość zwijamy. Gotowe twistery podgrzewamy w rozgrzanym piekarniku lub na patelni grillowej. Podajemy.


Smacznego :)

* SOS CZOSNKOWY :w miseczce mieszamy razem około 1 szklankę gęstej śmietany i 2 łyżki majonezu, dodajemy 2 rozgniecione praską ząbki czosnku, doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem, mieszamy do połączenia składników.





MEKSYKANSKA IMPREZA - TORTILLE Z TUNCZYKIEM

MEKSYKANSKA IMPREZA - TORTILLE Z TUNCZYKIEM


MEKSYKAŃSKA IMPREZA - TORTILLE Z TUŃCZYKIEM


Zrobimy coś naprawdę pysznego i kolorowego!! ;)

Bardzo lubię bawić się smakami i tworzyć nowe połączenia - stąd dzisiaj w naszej kuchni pojawi się tuńczyk w meksykańskim wydaniu.

Lubię to danie, bo mogę dorzucić do niego garść groszku, bobu lub szparagi albo pomidorki koktajlowe - właściwie ten przepis  można dostosować do każdej pory roku. 

Tortille z tuńczykiem to prosta i szybka do zrobienia potrawa, nie trzeba niczego przygotowywać wcześniej.

Jest ostro i świeżo...wspaniale. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina cukru i soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki tuńczyka z puszki (osączonego z zalewy)
  • 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki (osączonej z zalewy)
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki (również osączonej)
  • 2 łyżki świeżych liści kolendry, posiekanych
do podania:
  • 4 placki tortilla
  • 1/4 główki sałaty lodowej (poszatkowanej)
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1/2 szklanki tartego żółtego sera
do dekoracji:
  • liście sałaty na spód każdego placka tortilla

PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
Cebulę, papryczkę chilli i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, posypujemy odrobiną cukru oraz soli, smażymy około 5 minut lub do czasu, aż zaczną się karmelizować. Następnie dodajemy tuńczyka, kukurydzę, fasolę i posiekaną kolendrę, smażymy przez około 3 minuty lub do czasu kiedy zawartość patelni stanie się gorąca - utrzymujemy w cieple.

Krok 2.
Placki tortilli podgrzewamy jeden po drugim na patelni grillowej (bez tłuszczu).

Krok 3.
Na każdy placek nakładamy gorące warzywa z tuńczykiem, posypujemy tartym żółtym serem, który od ciepła potrawy lekko zmięknie, całość posypujemy sałatą lodową oraz pomidorami , od razu podajemy.

Smacznego :)


SILA TKWI W KAPUSCIE - BIGOS ALZACKI

SILA TKWI W KAPUSCIE - BIGOS ALZACKI


SIŁA TKWI W KAPUŚCIE - BIGOS ALZACKI

 

Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na absolutnie udany bigos - wasi znajomi i rodzina będą zachwyceni.

Pamiętajcie, wielokrotnie schładzany o odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży :)

Jeżeli chcecie, po uduszeniu, bigos możecie posypać kilkoma łyżkami bułki tartej i zapiec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. 

Przepis na ten bigos 'wyszperałam' u Pana Marka Łebkowskiego, zmodyfikowałam go troszkę...Wy też możecie ;)

Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
  • 2kg kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • 60g świeżej słoniny
  • 300g karkówki
  • 300g boczku
  • 300g kiełbasek
  • kilka pokrojonych i podsmażonych pieczarek
  • 1 golonka
  • 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku, kawałek selera, lubczyk, biała część pora
  • 3 liście laurowe
  • 8 jagód jałowca
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz, pieprz ziołowy, sól, cukier do smaku
  • kminek 
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Umytą i oczyszczoną golonkę oraz pokrojoną na większe kawałki karkówkę zalewamy około 1litrem wrzącej wody, dodajemy liście laurowe, warzywa i jedną cebulę, gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę - golonkę obieramy z mięsa, karkówkę kroimy na kawałki 2x2cm, marchew kroimy na kawałki. Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa.


Krok 2.
Kapustę lekko odciskamy z soku (sok zachowujemy), kroimy, zalewamy wywarem z gotowania golonki (wraz z liśćmi laurowymi), dodajemy ziele angielskie, kminek oraz jałowiec, dusimy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.

Krok 3.
Pozostałą cebulę kroimy w drobną kostkę.

Krok 4.
Boczek i kiełbaski kroimy na kawałki.

Krok 5.
Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy z pozostałą cebulą i dodajemy do kapusty wraz z karkówką, boczkiem, kiełbaskami i obranym mięsem z golonki, pokrojoną marchewką, podsmażonymi pieczarkami - dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę.
Bigos doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem, dusimy 10 minut i podajemy.

Smacznego :)




Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger