środa, 2 sierpnia 2017

przepis na sałatkę słoikową do obiadu z ogórków


SAŁATKA Z OGÓRKÓW OBIADOWA - przetwory domowe.


Szukacie pomysłu na szybką sałatkę do obiadu? Jeżeli tak, to ten przepis jest właśnie dla Was.
Z cyklu przetwory domowe na zimę : sałatka z ogórków do obiadu słoikowa - przepis krok po kroku.



Polecam pięknie :) K.K.


SKŁADNIKI:
  • 5 kg ogórków gruntowych
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg marchwi
  • 3 łyżki soli niejodowanej
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 główki czosnku
  • kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
zalewa:
  • 1 szklanka octu (można dodać trochę mniej)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ogórki oraz cebulę kroimy w talarki, marchew ścieramy na tarce do jarzyn o grubych oczkach, wszystko przesypujemy solą, dokładnie mieszamy.

Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy wraz z posiekaną pietruszką oraz pieprzem do warzyw.
Następnie do sałatki wlewamy ocet i olej, wsypujemy cukier, mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 2 godziny.

Krok 2.
W ciągu tych 2 godzin ogórki oraz cebula puszczą wodę i powstanie sporo płynu.
Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do czystych i wyparzonych słoików zakręcamy pasteryzujemy około 15 minut. Gorące słoiki z sałatką odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Sałatkę przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego :)

przepis na sałatkę do obiadu z ogórków na zimę






Posted by Katarzyna Kopacz On środa, sierpnia 02, 2017 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE