Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KOLOROWE PTASIE MLECZKO

KOLOROWE PTASIE MLECZKO

www.e-ksiazkakucharska.pl

Bardzo puszyste, rozpływające się wręcz w ustach...takie właśnie jest KOLOROWE PTASIE MLECZKO. Niesamowita 'radocha' dla dzieci, i nie tylko :) Świetne na przyjęcie w gronie rodziny. Są leciutkie niczym chmurka i tak bajecznie kolorowe. Do przygotowania tego ptasiego mleczka potrzebną nam będą różne galaretki - ja przygotowywałam z galaretek Winiary - pianki wyszły idealne. Polecam!

Uwaga! Te pianki szybko znikają z talerzy :)



Liczba porcji : "góra" ptasiego mleczka

SKŁADNIKI:
  • 2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego (po ok. 530g każda)
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej Winiary
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej Winiary
  • 1 opakowanie galaretki np. jagodowej Winiary
dodatkowo:
  • kwadratowa lub prostokątna forma (tak, aby każda wylana warstwa pianki miała około 1cm wysokości) - ja użyłam tortownicy o średnicy ok. 20cm - ma zdejmowane obrzeże, co znacznie ułatwia krojenie i wyjmowanie ptasiego mleczka (nieforemne okrawki od razu synek zjadł)
  • Ostry  nóż 
Naczynie powinno mieć przynajmniej 4,5cm wysokości.

www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy galaretki : 
galaretki agrestową, jagodową i jedną truskawkową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody (każdą oddzielnie). Drugą, pozostałą galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Wszystkie galaretki odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2.
Dobrze schłodzone mleko dzielimy na 3 części. Pierwszą część ubijamy mikserem (końcówkami do piany), powoli i cienką stróżką dolewamy wystudzoną galaretkę agrestową, chwilę miksujemy - do połączenia składników, powstałą masę wylewamy do uprzednio przygotowanej formy (niczym jej nie smarujemy, ani nie posypujemy), wstawiamy do lodówki. W między czasie, tak samo przygotowujemy kolejne warstwy, kolejno z galaretką truskawkową i jagodową.

Krok 3.
Na koniec, na wierzch wylewamy wystudzoną galaretkę truskawkową i odstawiamy znowu do lodówki do całkowitego stężenia.

Krok 4.
Idealnie ścięte ptasie mleczko wyjmujemy z lodówki. Przygotowujemy naczynie z gorącą wodą (będziemy w niej ogrzewać nóż - ułatwi to krojenie pianki.
Jeżeli mamy naczynie bez zdejmowanego obrzeża, pierwsze kilka pianek pewnie trudno będzie wyjąć - ale to nic, jeżeli nie wyjdą zbyt piękne, to można od razu je zjeść :)

Ogrzanym nożem kroimy piankę w kwadraciki o boku ok. 2cm, wyjmujemy i odkładamy na przygotowany talerz. 

*Jeżeli nie ma potrzeby, to nie musimy od razu wszystkiego pokroić. Odstawiamy resztę do lodówki i tak przechowujemy do 2 dni.
*Dla ambitnych : pokrojone ptasie mleczko możemy obtoczyć dodatkowo w czekoladzie - wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej dwie tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady, wystudzić i w niej namaczać pianki.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksizkakucharska.pl


  Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!
CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE

CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE

www.e-ksiazkakucharska.pl

Dzisiaj Moja Książka Kucharska przedstawia przepis na domowy CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE. Chleb jest delikatny w smaku, miękki w środku, a na zewnątrz niebywale chrupiący. Chlebek ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, więc polecam ten przepis również osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowym chlebem na zakwasie. Na zdjęciach chleb podany z domową szynką gotowaną (już niedługo przepis). Polecam!


SKŁADNIKI:
na 1 bochenek
  • 150g zakwasu żytniego
  • 300g mąki pszennej razowej
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g mąki żytniej jasnej
  • 350 ml letniej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 10g drożdży
dodatkowo:
  • masło do wysmarowania formy
  • nasiona do posypania
  • blaszka o wymiarach ok. 29/10 (mierzone po górnej krawędzi wewnętrznej)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie.

Krok 2.
Wsypujemy do miski wszystkie mąki, dolewamy zakwas i rozpuszczone w wodzie drożdże, dodajemy sól, całość miksujemy przez 7-8 minut (na średnich obrotach miksera). Odstawiamy ciasto na 10 minut, aby odpoczęło, po czym ponownie wyrabiamy przez kolejne 5 minut. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2, 2,5 godziny do wyrośnięcia (w zależności od mocy zakwasu żytniego) - u mnie stało w bardzo ciepłym miejscu i rosło niespełna 2 godziny (ma podwoić swoją objętość).

Krok 3.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy,wygładzamy powierzchnię zwilżoną dłonią obsypujemy nasionami i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia - uważamy aby nie przerosło formy, ponieważ w piekarniku jeszcze trochę podrośnie i może wylać się po bokach.



Krok 4.
Podrośnięte ciasto delikatnie przenosimy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Chleb wypiekamy przez 40-45 minut - gotowy, gdy będzie wyraźnie odstawać od formy.
Ważne! Po około 20 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 200 stopni i pieczemy dalej bez zmian.

Smacznego :)

*
Ja na drugie rośnięcie, wkładam chleb od razu do piekarnika, kiedy zbliży się do wierzchu formy, włączam piekarnik i nastawiam na podaną temperaturę. Czas pieczenia liczę od momentu nagrzania się piekarnika do wskazanej temperatury. Zawsze tak robię i zawsze wychodzi idealnie i nie muszę przenosić formy z ciastem,  które na zakwasie jest bardzo 'wrażliwe'.

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl
GALARETKOWO-OWOCOWE SZASZLYKI NA GRILLA

GALARETKOWO-OWOCOWE SZASZLYKI NA GRILLA

www.e-ksiazkakucharska.plDzisiaj Moja Książka Kucharska przedstawia niezwykły przepis na grilla, czyli GALARETKOWO-OWOCOWE SZASZŁYKI. Podajemy je na grillu wykonanym z arbuza - gwarantuje wszystkim, że całość robi 'piorunujące' wrażenie. Taki grill to świetny pomysł na przyjęcie na świeżym powietrzu; dzieci będą zachwycone - i nie tylko ;) . Arbuzowego grilla możemy postawić obok tego prawdziwego, co wszystkich  bardzo pozytywnie zaskoczy i pewnie ucieszy, a do tego obok pieczonego mięsa mamy lekkie, zdrowe, orzeźwiające i wspaniałe szaszłyki galaretkowo-owocowe. Polecam!

SKŁADNIKI:
  • 1 cały arbuz (u mnie ok.8kg)
  • winogrona czerwone
  • 2 banany
  • 1 galaretka truskawkowa Winiary*


*możemy również wykorzystać galaretki o innym, ulubionym smaku, np.:nową galaretkę arbuzową i/lub galaretkę jagodową - obie  nowości od WINIARY.

 

dodatkowo będą nam potrzebne:
  • mocne,patyczki do szaszłyków
  • wykałaczki
  • łyżka do lodów
  • ostry nóż
  • niewysoki pojemnik


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Najpierw przygotowujemy galaretkę (wg. przepisu na opakowaniu). Pamiętajmy, że z galaretki będziemy wycinać kostki, więc rozpuszczamy ją w mniejszej ilości wody - dzięki temu galaretka będzie bardziej ścięta i dobrze się pokroi. Dobrze rozpuszczoną galaretkę przelewamy do niewysokiego, kwadratowego lub prostokątnego naczynia, tak aby jej wysokość w pojemniku wynosiła ok. 1,5-2cm. Odstawiamy do zastygnięcia

Krok 2.
Zabieramy się za arbuza i kroimy go w poprzek na pół, łyżką do lodów wybieramy całe wnętrze. Część miąższu użyjemy do szaszłyków, a pozostałą ilość możemy wykorzystać np. do przygotowania orzeźwiającego sorbetu miętowego.

Krok 3.
Z jednej części arbuza, za pomocą ostrego noża wycinamy ok. 2cm obręcz (na nóżki grilla), dzielimy je na 3 równe części, każdą spinamy patyczkiem do szaszłyka jak na zdjęciu poniżej.
Ta trochę mniejsza część arbuza będzie daszkiem, w którym dodatkowo wycinamy nożykiem 3 otworki wentylacyjne.


Krok 4.
Teraz przygotowujemy ruszt na szaszłyki : od zewnętrznej strony, drugiej części arbuza, wbijamy patyczki do szaszłyków, mniej więcej w podobnej odległości, następnie wyprowadzamy je na zewnątrz po przeciwnej stronie i gotowe. 

Krok 5.
Mocujemy nóżki od spodu - najpierw za pomocą ostrej części patyczka robimy 3 dziurki w arbuzie, do których następnie wkładamy kolejno wystającą część patyczka od nóżki.

Krok 6.
Do grilla, pomiędzy patyczkami, wrzucamy węgielki w postaci winogron.

Krok 7.
Za pomocą wykałaczek, mocujemy daszek grilla, patyczkami do szaszłyków podpieramy go z przodu i po bokach - staramy się aby wszystko wyglądało ładnie i estetycznie.

Krok 8.
Przygotowujemy szaszłyki: na patyczki nadziewamy, na przemian, kawałki arbuza, plastry banana, pokrojoną w kostkę galaretkę bądź galaretki oraz kulki winogrona. 
Pozostałą galaretkę również kroimy na kawałki i posypujemy nią nasze węgielki w grillu - stworzy to efekt żaru.

Gotowe szaszłyki układamy na grillu, na koniec zjadamy.
Smacznego :)






Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!



RACUSZKI DLA DZIECI - puszyste racuszki na śmietanie

RACUSZKI DLA DZIECI - puszyste racuszki na śmietanie

www.e-ksiazkakucharska.pl

Racuszki dla dzieci.


Puszyste racuszki na śmietanie.


Przepis na pyszne, mięciutkie i puszyste jak chmurka racuszki dla dzieci. Racuszki bez mleka, drożdży i proszku do pieczenia - mimo to leciutkie i delikatne. Racuszki idealne na śniadanie, podwieczorek lub piknik. Świetne zarówno na ciepło jak i już po ostygnięciu. 




Racuszki dla dzieci - wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :)


Jak zrobić racuszki dla dzieci bez mleka, drożdży i proszku do pieczenia - przepis, składniki i przygotowanie.

STEKI Z MASLEM IMBIROWYM NA GRILLA

STEKI Z MASLEM IMBIROWYM NA GRILLA



SKŁADNIKI:

  • 3 dag świeżego imbiru
  • pęczek natki pietruszki
  • 8 łyżek miękkiego masła
  • 8 steków wołowych ( po ok. 180g )
  • 8 łyżek oliwy
  • po 1/2 pęczka bazylii, tymianku i rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • pomidory do dekoracji
 dodatki:
  • kilka opieczonych na grillu kromek bagietk
  • sałata w sosie winegret
  • chutney z mango
  • kilka cząstek pomidora do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Imbir obieramy, natkę pietruszki płuczemy, osuszamy - wszystko drobniutko siekamy, mieszamy razem z miękkim masłem, dzielimy na 8 porcji łyżką do nakładania lodów, wstawiamy do lodówki i dobrze schładzamy.

Krok 2.
Bazylię, rozmaryn i tymianek płuczemy, osuszamy - zostawiamy kilka gałązek do dekoracji, pozostałe siekamy, mieszamy z oliwą. Otrzymaną ziołową marynatą smarujemy steki z każdej strony, odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce (może być do lodówki).

Krok 3.
Tuż przed podaniem steki wyjmujemy z marynaty, układamy na gorącym grillu, pieczemy około 5-10 minut (w zależności od tego jaki stopień wysmażenia lubimy). Na koniec mięso oprószamy solą i pieprzem.

Na każdym gotowym steku układamy kulkę dobrze schłodzonego (nawet zmrożonego) masła imbirowego.
Danie dekorujemy świeżymi ziołami i cząstkami pomidorów.
Podajemy z opieczonymi kromkami bagietki, sałatą w sosie winegret , chutneyem z mango oraz czerwonym winem (dla dorosłych oczywiście).

Smacznego :)


SAŁATKA : SAŁATKA Z KURCZAKIEM, PRZEPISY

SAŁATKA : SAŁATKA Z KURCZAKIEM, PRZEPISY





SAŁATKA Z KURCZAKIEM


Co na grilla - prosta sałatka z kurczakiem


Zielona sałatka z warzywami i soczystym kurczakiem to pyszny pomysł na grilla ze znajomymi :) Kurczaka do tej sałatki można upiec, usmażyć bądź ugrillować. Smak sałatki będzie jeszcze lepszy, jeżeli dodamy do niej owoce np. ananasa, truskawki lub pomarańcze. 
Czujecie ten smak? Sałatka z kurczakiem i ananasem?.... ;) 

Przepis na sałatkę z kurczakiem


Przygotowanie sałatki z kurczakiem jest niezwykle proste. Wystarczy kilka świeżych składników i smaczna sałatka gotowa.  Co sprawi, że smak sałatki z kurczakiem będzie w 100% niepowtarzalny? Sos! Sos, który przygotujemy do sałatki, nada jej charakterystycznego smaku. I tu mamy wielkie pole do popisu. Do tak skomponowanych składników sałatki możemy dodać sos czosnkowy, tzatziki, sos majonezowo-musztardowy, jak również winegret na bazie octu lub soku z cytryny i oliwy extra vergine.  Należy także pamiętać o świeżych ziołach. One z kolei sprawią, że nasza sałatka będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Sałatka z kurczakiem - wypróbowany przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go :) Polecam!


SWIATECZNA KACZKA W AROMATYCZNYM SOSIE Z MAKARONEM

SWIATECZNA KACZKA W AROMATYCZNYM SOSIE Z MAKARONEM

ŚWIĄTECZNA KACZKA W AROMATYCZNY SOSIE Z MAKARONEM

ŚWIĄTECZNA KACZKA W AROMATYCZNYM SOSIE gości na moim stole w każde święta Wielkiej Nocy. Rodzina i goście nie wyobrażają sobie świątecznego obiadu bez tej kaczki :) Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam mój przepis na wspaniałą, rozpływającą się w ustach i bardzo aromatyczną kaczkę, która najlepiej smakuje z grubym makaronem i lekką, ulubioną surówką. Polecam!



SKŁADNIKI:

  • 1 sprawiona kaczka
  • 3 cebule
  • 4 marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki miodu
  • 500ml miodu pitnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Kaczkę myjemy, oczyszczamy, wkładamy do miski, zalewamy wrzącą wodą, po ok. 40s wyjmujemy i odstawiamy na 2 godziny, dając jaj czas na dojrzewanie.

Krok 2.
Cebulę oraz marchew obieramy - kroimy na plasterki .

Krok 3.
Kaczkę dokładnie nacieramy solą oraz majerankiem - z zewnątrz i wewnątrz. Rumienimy na tłuszczu z każdej strony.

Krok 4.
Do wnętrza kaczki wkładamy posiekaną natkę pietruszki oraz liście laurowe.

Krok 5.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pokrojoną marchew oraz cebulę, kładziemy na nich kaczkę, polewamy ją miodem pitnym, przykrywamy - pieczemy przez około 1 godzinę 20 minut w temp. 200 stopni.

Krok 6.
Upieczoną kaczkę wyjmujemy z naczynia, sos przecedzamy, dokładnie odciskając warzywa. Sos wstawiamy do lodówki i kiedy na wierzchu zastygnie tłuszcz - zbieramy go.

Krok 7.
Sos podgrzewamy i łączymy go mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody - dodajemy 2 łyżki miodu i gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje.

Krok 8.
Kaczkę dzielimy na porcje - usuwamy korpus i kawałki tłuszczu, odcinamy skrzydełka i wyjmujemy kości.
Przed podaniem kawałki kaczki wkładamy do gorącego sosu, odgrzewamy je i rozkładamy na wygrzanych talerzach. Polewamy sosem. Najlepiej smakuje z grubym makaronem i lekką, ulubioną surówką.

Smacznego :)





SURÓWKA Z SELERA DO OBIADU

SURÓWKA Z SELERA DO OBIADU

SURÓWKA JARZYNOWA DO OBIADU-PRZEPIS














Surówka z selera do obiadu.


Prosty przepis na surówkę z selera do obiadu.


Absolutna rewelacja. Pyszna i zdrowa surówka z selera z jabłkiem i marchewką do obiadu. Można wzbogacić smak surówki dodając do niej namoczone wcześniej  w wodzie rodzynki, pokrojonego w kostkę ananasa konserwowego lub brzoskwinie. 

Jak zrobić surówkę z selera do obiadu - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Oto składniki i przyprawy na surówkę z selera do obiadu.


ZUPA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY

ZUPA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY


ZUPA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY-PRZEPIS
Zupa z włoskiej kapusty.


Zupa z włoskiej kapusty.


Przepis na pyszną zupę z włoskiej kapusty.


Pożywna, pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu zupa z włoskiej kapusty, swym niebanalnym smakiem i ujmie niejedno podniebienie. Świetnie smakuje z ziemniakami okraszonymi skwarkami ze świeżej słoniny.


Jak zrobić zupę z włoskiej kapusty - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu na zupę i ulepszajcie go. Polecam!

Oto składniki i przyprawy na zupę z włoskiej kapusty.


SMAKOWITY KURCZAK NA PARZE

SMAKOWITY KURCZAK NA PARZE

PRZEPIS NA KURCZAKA NA PARZESMAKOWITY KURCZAK NA PARZE, czyli filet z kurczaka, brokuły, młode ziemniaki, a całość polana bardzo aromatycznym i orzeźwiającym sosem pietruszkowym. Mięso ugotowane na parze jest niezwykle soczyste, warzywa "chrupiące", a nie przegotowane - wyglądają przepięknie. Wszystkie smaki oraz składniki odżywcze zamknięte w potrawie . Polecam przepis na tego kurczaka!

 

---------------------------------
Liczba porcji : 4
---------------------------------

SKŁADNIKI:
  •  1 kg filetu z kurczaka
  • 1 głowa średniego brokułu
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1/2 przyprawy do gyrosa
  • 2 kopiaste łyżeczki łagodnego keczupu
  • 1/2 filiżanki oliwy
  • młode ziemniaki + 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • sól
  • sos pietruszkowy (przygotowany według tego przepisu >>> )

PRZEPIS NA KURCZAKA NA PARZE
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Mięso kurczaka oczyszczamy z błonek, żyłek, ewentualnych kostek, myjemy, osuszamy - kroimy na większe kawałki.

Krok 2.
W miseczce przygotowujemy przyprawy -mieszamy oliwę z przyprawą do kurczaka, przyprawą do gyrosa i keczupem - nacieramy mięso i odstawiamy na chwilę.

Krok 3.
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki.

Krok 4.
Ziemniaki obieramy lub dokładnie szorujemy - mieszamy z koperkiem oraz niewielką ilością soli.

Krok 5.
Danie przygotowane zostało  w parowarze z trzema poziomami - na samym dole układamy ziemniaki, na środkowym mięso, a na samej górze różyczki brokułu.

Całość gotujemy około 40 - 45 minut. 
Jeżeli brokuły ugotują się wcześniej to je zdejmujemy - podobnie mięso (trzymamy w cieple)
U mnie wszystkie składniki parowały się przez 40 minut.

Krok 6.
Przygotowujemy sos pietruszkowy według tego  przepisu >>>

Na wygrzanych talerzach układamy róże brokułów, kawałki kurczaka kroimy w grubsze plastry - układamy obok brokułów, dodajemy ziemniaki, całość polewamy gorącym sosem pietruszkowym.

Smacznego :)



PRZEPIS NA KURCZAKA NA PARZE


PRZEPIS NA KURCZAKA NA PARZE

 
SOS PIETRUSZKOWY

SOS PIETRUSZKOWY

SOS PIETRUSZKOWY -PRZEPIS

SOS PIETRUSZKOWY, jest łatwy i szybki w przygotowaniu - świetny dodatek do warzyw lub mięs np. pieczonego kurczaka. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 2 kopiaste łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • odrobina przegotowanej wody (ewentualnie)

SOS PIETRUSZKOWY-PRZEPIS
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę - zasmażamy intensywnie mieszając, uważamy, aby nie przypalić mąki - ma jedynie stracić smak surowizny.

Krok 2.
Do garnka z zasmażką dolewamy zimne mleko , dalej mieszamy, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, łączymy ze spienioną śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i gotowe.

Sos podajemy do warzyw np. gotowanych brokułów, szparagów lub kalafiora. Sos pietruszkowy świetnie również smakuje z różnymi rodzajami mięs np.: pieczonym kurczakiem.

Smacznego :)


SOS PIETRUSZKOWY-PRZEPIS

KARTOFLANKA Z SZYNKA

KARTOFLANKA Z SZYNKA

PRZEPIS NA ZUPĘ ZIEMNIACZANĄ

KARTOFLANKA Z SZYNKĄ, czyli pożywna zupa ziemniaczana z dodatkiem gotowanej szynki, posypana sporą ilością aromatycznej zieleniny - świetnie smakuje z posiekanym koperkiem lub natką pietruszki z dodatkiem młodych, podsmażonych ziemniaków. Przepis na zupę ziemniaczaną polecam na obiad dla całej rodziny. 



------------------------------------
Liczba porcji: 4
 Czas przygotowania : 30 minut
------------------------------------


SKŁADNIKI:
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 suszony grzybek
  • 2 łyżki masła
  • 4 ziarna pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • pęd selera naciowego (ok. 10cm)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • 10 dag gotowanej szynki w plasterkach
  • posiekana zielenina (natka pietruszki lub koperek)
  • 5 szklanek rosołu (może być z koncentratu )

PRZEPIS NA ZUPĘ ZIEMNIACZANĄ Z SZYNKĄ
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
 Ziemniaki, marchew, cebulę oraz pęd selera podsmażamy na rozgrzanym maśle, często mieszając.

Krok 2.
Gdy cebula się zeszkli, a warzywa lekko zrumienią, zalewamy je rosołem, dodajemy grzybek, ząbek czosnku, przyprawy i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 10 minut).

Krok 3.
Zupę miksujemy (wcześniej wyjmujemy liść laurowy), doprawiamy do smaku, łączymy ze spienioną śmietaną, rozlewamy na talerze i posypujemy posiekaną szynką oraz zieleniną (natką pietruszki lub koperkiem). Do zupy możemy podać młode ziemniaki okraszone skwareczkami ze świeżej słoniny - smakuje wtedy wyśmienicie. 

Smacznego :) 

ZUPA ZIEMNIACZANA -PRZEPIS


ZUPA ZIEMNIACZANA - PRZEPIS



Pozostałe przepisy na ZUPY >>>
SZNYCLE Z INDYKA  - przepis

SZNYCLE Z INDYKA - przepis

PRZEPIS NA SZNYCLE Z INDYKA















Sznycle z indyka.


Przepis na sznycle z indyka w panierce.


Sznycle z indyka smażone w panierce z bułki tartej z dodatkiem parmezanu. Pyszne kotlety z indyka z serem.

Jak zrobić sznycle z indyka - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Oto składniki i przyprawy na sznycle z indyka .


SZYBKI CHLEB DOMOWY

SZYBKI CHLEB DOMOWY

PRZEPIS NA CHLEB DOMOWY





























Chleb domowy.


Przepis na szybki domowy chleb.


Prościej być już chyba nie może :) Szybki domowy chleb z mąki pszennej, żytniej oraz orkiszowej. 


Jak zrobić domowy chleb - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.



Oto składniki i przyprawy na domowy chleb.

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger