8
/
CHLEB DOMOWY z mieszanki do wypieku chleba
SKŁADNIKI:
na 1 chleb
wymiary blaszki ok. 10cm na 34cm (wymiary spodu)
- 500g mieszanki do domowego wypieku chleba (jak w opisie)
- 10g drożdży świeżych lub 5g drożdży instant
- 300ml wody o temperaturze ok. 30 stopni
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki kminku całego
- 1 ugotowany, utłuczony ziemniak
- mak do posypania chleba
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Do miski wsypujemy przygotowaną mieszankę mąki, dodajemy wodę drożdże, otręby, kminek, ziemniaka i oliwę.
Krok 2.
Wyrabiamy ciasto ręcznie przez 8-10 minut lub za pomocą miksera (2-3 minuty na najwolniejszych obrotach, następnie ok. 5 minut na obrotach szybkich). Bardzo ważne : słaby mikser ciasta nie wyrobi.
Krok 3.
Wyrobione ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut w cieple miejsce .
Krok 4.
Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, wygładzamy powierzchnię dłonią zwilżoną wodą, posypujemy makiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja stawiam do ciepłego piekarnika bez przykrycia i kiedy ciasto zaczyna 'wyglądać' znad brzegów blaszki włączam piekarnik i zaczynam pieczenie -zawsze się udaje.
* podczas rośnięcia, powierzchnię ciasta można nawilżać wodą (pędzelkiem lub spryskiwaczem) i przed samym pieczeniem naciąć ukośnie.
Krok 5.
Chleb pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 45 minut.
* do piekarnika, podczas pieczenia, można włożyć naczynie z gorącą wodą, po to by w środku utrzymać odpowiednią wilgotność.
DLA MASZYNISTÓW:
Składniki jak powyżej.
PRZYGOTOWANIE:
Do pojemnika automatu wlewamy wodę, wsypujemy mieszankę do wypieku chleba, dodajemy drożdże. Uruchamiamy automat w trybie normalnym (sugerowany czas to 2 godziny i 40 minut do 2 godz. 50 minut), wypieczenie skórki średnie.
*cała instrukcja przygotowania jest również dostępna na opakowaniu.
Smacznego :)