Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ANTRYKOT Z GRILLA

ANTRYKOT Z GRILLA


SKŁADNIKI:
  • 6 antrykotów grubości około 1cm
  • 2 owoce kiwi
  • 2 cebulki dymki
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • świeże zioła do dekoracji
  • warzywa np. brokuły (najlepiej lekko obgotowane przed grillowaniem), bakłażan, cukinia lub pomidory - jakie lubicie :)
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.

Krok 2.
Kiwi obieramy, kroimy w drobną kostkę, lekko rozgniatamy widelcem, dodajemy około 2 łyżki oliwy z oliwek, posiekaną w kosteczkę cebulkę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą morską, wkładamy mięso, dokładnie pokrywamy marynatą - odstawiamy na około 40 minut do zamarynowania.

Krok 3.
Usuwamy marynatę z mięsa, plastry układamy na ruszcie - pieczemy na rozgrzanym żarze przez około 3 minuty z każdej strony - następnie na słabszym przez 2 minuty (po upieczeniu antrykoty zdejmujemy z grilla, zawijamy w folie aluminiową i odkładamy zawiniątka na około 7-10 minut , trzymamy w cieple dając w tym czasie mięsu "odpocząć".

Krok 4.
Warzywa grillujemy do miękkości .

Krok 5.
Gotowe mięso wykładamy na wygrzane talerze, dokładamy warzywa i dekorujemy świeżymi ziołami. Podajemy.

Smacznego :)
 

Zupa pomidorowa z burakami i canapes z sera koziego

Zupa pomidorowa z burakami i canapes z sera koziego



Zupa pomidorowa z burakami, serem kozim i szczypiorkiem.

Przepis na niezwykłą zupę pomidorową. 

SKŁADNIKI:
na 4 porcje
przygotowanie to ok. 10 minut + smażenie i gotowanie 20 minut



  • ok. 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula (najlepiej biała, sałatkowa)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2  spore pomidory (najlepiej malinowe), bez skórki, pokrojone w kostkę
  • 200g przecieru pomidorowego 
  • 250g ugotowanych buraków, pokrojonych w kostkę
  • 700ml delikatnego bulionu warzywnego
  • sporo posiekanej, świeżej pietruszki
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
dodatkowo:
Canapes z sera koziego i szczypiorku
  • 1 i 1/2 szklanki miękkiego sera koziego
  • drobno posiekany szczypiorek
Ser kozi dzielimy na porcje (ok. 16 )  i formujemy z nich kuleczki. Każdą kuleczkę obtaczamy w szczypiorku - wkładamy do lodówki.

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Cebulę drobno siekamy.

Krok 2.
W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę, oprószamy solą oraz cukrem, smażymy do czasu, aż zmięknie. Dodajemy rozgnieciony czosnek - smażymy kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory, przecier i buraki, wlewamy bulion - gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.

Krok 3.
Za pomocą ręcznego blendera miksujemy warzywa, aż otrzymamy jednolitą masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Gorącą zupę podajemy  w ciepłych miseczkach, obficie obsypujemy natką pietruszki, wkładamy kuleczki z sera koziego i szczypiorku.

Smacznego :)






KOTLECIKI JAGNIECE Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI

KOTLECIKI JAGNIECE Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI


KOTLECIKI JAGNIĘCE Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI


SKŁADNIKI:
na 4 porcje
przygotowanie ok. 5-10 minut + grillowanie
  • 8 kotlecików jagnięcych
  • po 2 czerwone i żółte papryki - pokrojone w plasterki
  • 1 bakłażan - pokrojony w plasterki
  • 2 pomidory - przekrojone w poprzek na połówki
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku
  • 1 ząbek czosnku rozgnieciony
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • duża ilość posiekanych, świeżych ziół do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Rozgrzewamy mocno grill .

Krok 2.
Oliwę z oliwek mieszamy  z tymiankiem, rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem - obtaczamy w niej mięso oraz warzywa .

Krok 3.
Rozkładamy kotleciki oraz warzywa na ruszcie, w taki sposób, żeby tworzyły pojedyńczą warstwę - pieczemy około 15 - 20 minut, aż warzywa zmiękną, ( w tym czasie obracamy mięso i warzywa, polewamy pozostałą marynatą). Mięso możemy zdjąć z grilla odrobinę wcześniej, aby odpoczęło przed podaniem (trzymamy w cieple, najlepiej zawinięte w folię spożywczą).

Gotowe kotleciki oraz warzywa wykładamy na duży półmisek, obficie posypujemy posiekaną zieleniną. 
W oddzielnym naczyniu podajemy kaszę kuskus. 


Zamiast kotlecików jagnięcych, do przygotowania tego dania możecie użyć takiej samej ilości skrzydełek z kurczaka. Potrawę możecie przygotować w piekarniku.

Smacznego :)



JAGNIECINA Z CHRUPIACA SKORKA I DUSZONYMI ZIEMNIAKAMI

JAGNIECINA Z CHRUPIACA SKORKA I DUSZONYMI ZIEMNIAKAMI





SKŁADNIKI:
 na 4 porcje
  • 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 kotlecików jagnięcych
  • ok. 1 szklanka mrożonego groszku
  • 2 duże ziemniaki
  • ok. 2 łyżki masła
  • gałązka rozmarynu
  • 1 szklanka wywaru mięsnego (najlepiej z jagnięciny)
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mieszamy orzechy laskowe, nasiona kolendry, natkę pietruszki, parmezan, dodajemy tyle oliwy, żeby powstała w miarę gęsta pasta, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem- smarujemy pastą kotleciki.

Krok 2.
Rozgrzewamy grill do najwyższej temperatury. 

Krok 3.
Ziemniaki szorujemy, odcinamy końce, kroimy w grubsze plastry. Na patelni rozpuszczamy masło, wkładamy gałązkę świeżego rozmarynu, układamy plastry ziemniaczane, smażymy, aż skórka stanie się brązowa i chrupiąca, odwracamy na drugą stronę i dalej smażymy. Wyjmujemy rozmaryn, wlewamy bulion, przykrywamy patelnię dusimy ziemniaki pod przykryciem przez 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę, odwracamy ziemniaki na drugą stronę - dusimy kolejne 5 minut (bez pokrywki). Ziemniaki możemy oprószyć solą morską.

Krok 4.
W międzyczasie rozkładamy kotleciki na rozgrzanym ruszcie - grillujemy po 3 minuty z każdej strony.

Krok 5.
Groszek gotujemy 4 minuty - odsączamy.

Gotowe kotleciki rozkładamy na talerzach, dokładamy ziemniaki oraz groszek. Danie dekorujemy świeżą zieleniną. Podajemy.

Smacznego :) 




 
GALARETKA Z KURCZAKA

GALARETKA Z KURCZAKA




GALARETKA Z KURCZAKA

 

Gotowanie to taka kojąca przyjemność...

Niektóre dania przywołują dawne dni...i właśnie to danie przywołuje mi na myśl minioną, zupełnie inną epokę. 

Galaretka niegdyś częściej przyrządzana była z nóżek wieprzowych, golonek - bardzo długo i powoli gotowanych. Kości były tak wygotowane, że wywar z nich był wręcz kleisty. Żadnej żelatyny nie trzeba było dodawać. Tak pamiętam z domu rodzinnego. 

Taką galaretkę można przygotować z okazji różnych uroczystości domowych, sprawdzi się jako przystawka lub zakąska. Podajemy z sokiem z cytryny, octem lub tartym chrzanem.




SKŁADNIKI:
  • 1 sprawiony kurczak
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 por (biała część)
  • kawałek selera
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kostka bulionu drobiowego (ewentualnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
 dodatkowo
do każdej salaterki lub foremki na galaretkę :
  • jajka na twardo, pokrojone w plasterki (po jednym plasterku do każdej)
  • zielony groszek konserwowy
  • marchew z wywaru pokrojona w kostkę
  • czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • spora ilość mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekane same listki, bez łodyżek)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Kurczaka płuczemy, kroimy na kawałki, usuwamy nadmiar tłuszczu - wkładamy do garnka.

Krok 2.
Warzywa obieramy, płuczemy, kroimy na kawałki - dodajemy do garnka z mięsem, wrzucamy 1/2 pęczka natki pietruszki, ziarenka pieprzu i ziela, liście laurowe, zalewamy wszystko chłodną wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki, zagotowujemy, gotujemy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę bez przykrycia.

Krok 3.
Wyjmujemy kawałki kurczaka z wywaru - odkładamy do wystudzenia następnie oddzielamy mięso od kości i skóry  - kroimy na małe kawałki.

Krok 4.
Pozostały wywar przecedzamy, odparowujemy chwilę, dodajemy zmiażdżony czosnek, kostkę bulionową (ewentualnie) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, możemy dosypać odrobinę cukru. Następnie wsypujemy żelatynę, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia.

* kiedy wywar nieco się 'ustoi' , delikatnie kładziemy na wierzch ręcznik papierowy i zdejmujemy nadmiar tłuszczu, który wsiąknie w ręcznik.

Krok 5.
Do każdej salaterki wkładamy na dno po 1 plasterku jajka ugotowanego na twardo, oprószamy czarnym pieprzem, następnie dodajemy po 1 łyżeczce groszku konserwowego, pokrojoną drobno marchewkę z wywaru oraz czerwoną paprykę, rozkładamy mięso, posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz pieprzem mielonym. Zalewamy wszystkie salaterki wywarem z kurczaka - odstawiamy do wystudzenia, przechowujemy w lodówce.

Smacznego :) 





TWISTER a'la KFC - TORTILLA Z KURCZAKIEM

TWISTER a'la KFC - TORTILLA Z KURCZAKIEM




SKŁADNIKI:
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • płatki kukurydziane
  • przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny, przyprawa do kurczaka pieczonego, mielone chilli
  • oliwa do smażenia
  • placki tortilli
  • sos czosnkowy* (przepis na dole, pod postem) 
  • warzywa : liście sałaty, plasterki pomidora, ogórka, krążki cebuli, kukurydza, czerwona papryka (to, co lubicie)
  • starty, żółty ser
PRZYGOTOWANIE:


Krok 1.
Filety z kurczaka myjemy, wycieramy ściereczką skropioną octem, dokładnie oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałeczki, oprószamy solą oraz pieprzem.

Krok 2.
Jajka roztrzepujemy w miseczce , płatki kukurydziane rozdrabniamy np. blenderem. Do powstałej z płatków panierki dodajemy przyprawę do kurczaka oraz mielone chilli, mieszamy.

Krok 3.
Mięso kurczaka panierujemy najpierw w jajku, następnie w płatkach kukurydzianych z przyprawami.
Zapanierowane kąski z kurczaka smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor, wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku, trzymamy w cieple.


Krok 4.
Przygotowujemy tortille: placki smarujemy sosem czosnkowym*, na to kładziemy liście sałaty, następnie układamy pokrojone warzywa np. pomidory, ogórki, kukurydzę itp. Warzywa posypujemy startym, żółtym serem. Na ser wykładamy usmażone kawałeczki kurczaka, całość zwijamy. Gotowe twistery podgrzewamy w rozgrzanym piekarniku lub na patelni grillowej. Podajemy.


Smacznego :)

* SOS CZOSNKOWY :w miseczce mieszamy razem około 1 szklankę gęstej śmietany i 2 łyżki majonezu, dodajemy 2 rozgniecione praską ząbki czosnku, doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem, mieszamy do połączenia składników.





MEKSYKANSKA IMPREZA - TORTILLE Z TUNCZYKIEM

MEKSYKANSKA IMPREZA - TORTILLE Z TUNCZYKIEM


MEKSYKAŃSKA IMPREZA - TORTILLE Z TUŃCZYKIEM


Zrobimy coś naprawdę pysznego i kolorowego!! ;)

Bardzo lubię bawić się smakami i tworzyć nowe połączenia - stąd dzisiaj w naszej kuchni pojawi się tuńczyk w meksykańskim wydaniu.

Lubię to danie, bo mogę dorzucić do niego garść groszku, bobu lub szparagi albo pomidorki koktajlowe - właściwie ten przepis  można dostosować do każdej pory roku. 

Tortille z tuńczykiem to prosta i szybka do zrobienia potrawa, nie trzeba niczego przygotowywać wcześniej.

Jest ostro i świeżo...wspaniale. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • odrobina cukru i soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki tuńczyka z puszki (osączonego z zalewy)
  • 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki (osączonej z zalewy)
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki (również osączonej)
  • 2 łyżki świeżych liści kolendry, posiekanych
do podania:
  • 4 placki tortilla
  • 1/4 główki sałaty lodowej (poszatkowanej)
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1/2 szklanki tartego żółtego sera
do dekoracji:
  • liście sałaty na spód każdego placka tortilla

PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
Cebulę, papryczkę chilli i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, posypujemy odrobiną cukru oraz soli, smażymy około 5 minut lub do czasu, aż zaczną się karmelizować. Następnie dodajemy tuńczyka, kukurydzę, fasolę i posiekaną kolendrę, smażymy przez około 3 minuty lub do czasu kiedy zawartość patelni stanie się gorąca - utrzymujemy w cieple.

Krok 2.
Placki tortilli podgrzewamy jeden po drugim na patelni grillowej (bez tłuszczu).

Krok 3.
Na każdy placek nakładamy gorące warzywa z tuńczykiem, posypujemy tartym żółtym serem, który od ciepła potrawy lekko zmięknie, całość posypujemy sałatą lodową oraz pomidorami , od razu podajemy.

Smacznego :)


SILA TKWI W KAPUSCIE - BIGOS ALZACKI

SILA TKWI W KAPUSCIE - BIGOS ALZACKI


SIŁA TKWI W KAPUŚCIE - BIGOS ALZACKI

 

Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na absolutnie udany bigos - wasi znajomi i rodzina będą zachwyceni.

Pamiętajcie, wielokrotnie schładzany o odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży :)

Jeżeli chcecie, po uduszeniu, bigos możecie posypać kilkoma łyżkami bułki tartej i zapiec przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. 

Przepis na ten bigos 'wyszperałam' u Pana Marka Łebkowskiego, zmodyfikowałam go troszkę...Wy też możecie ;)

Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
  • 2kg kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • 60g świeżej słoniny
  • 300g karkówki
  • 300g boczku
  • 300g kiełbasek
  • kilka pokrojonych i podsmażonych pieczarek
  • 1 golonka
  • 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku, kawałek selera, lubczyk, biała część pora
  • 3 liście laurowe
  • 8 jagód jałowca
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz, pieprz ziołowy, sól, cukier do smaku
  • kminek 
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Umytą i oczyszczoną golonkę oraz pokrojoną na większe kawałki karkówkę zalewamy około 1litrem wrzącej wody, dodajemy liście laurowe, warzywa i jedną cebulę, gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę - golonkę obieramy z mięsa, karkówkę kroimy na kawałki 2x2cm, marchew kroimy na kawałki. Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa.


Krok 2.
Kapustę lekko odciskamy z soku (sok zachowujemy), kroimy, zalewamy wywarem z gotowania golonki (wraz z liśćmi laurowymi), dodajemy ziele angielskie, kminek oraz jałowiec, dusimy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.

Krok 3.
Pozostałą cebulę kroimy w drobną kostkę.

Krok 4.
Boczek i kiełbaski kroimy na kawałki.

Krok 5.
Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy z pozostałą cebulą i dodajemy do kapusty wraz z karkówką, boczkiem, kiełbaskami i obranym mięsem z golonki, pokrojoną marchewką, podsmażonymi pieczarkami - dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę.
Bigos doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem, dusimy 10 minut i podajemy.

Smacznego :)




SAŁATKA ŚLEDZIOWA NA WIGILIĘ

SAŁATKA ŚLEDZIOWA NA WIGILIĘ


 

Sałatka śledziowa na Wigilię.



Przepis na pyszną sałatkę śledziową na Wigilię.


Pyszna sałatka śledziowa z buraczkami, jabłkiem, orzechami włoskimi i majonezem.

Do śledzi doskonale pasują owoce, zwłaszcza te jednocześnie kwaśnawe i słodkie, np. jabłka, śliwki, żurawina, pomarańcze czy ananas. A i z warzywami na pewno się nie pogryzą, np. z burakami czy ziemniakami. Jeśli lubicie pomidory, to do śledzia one również pasują.
Sałatka śledziowa na Wigilię - obłędnie pyszna i kolorowa, zachwyci rodzinę i gości. Polecam! 


Jak zrobić sałatkę śledziową na Wigilię - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.



Oto składniki i przyprawy na sałatkę śledziową na Wigilię.


KEKS STAROPOLSKI Z BAKALIAMI

KEKS STAROPOLSKI Z BAKALIAMI



KEKS STAROPOLSKI Z BAKALIAMI


Z myślą o tych wszystkich, którzy od czasu do czasu lubią połasuchować.. :)

Keks staropolski z bakaliami, idealny na świąteczny podwieczorek. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 5 całych jaj + 5 żółtek
  • 30 dag cukru
  • 10dag masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 dag rodzynek
  • po 5  dag: kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych moreli, daktyli, suszonej moreli
dodatkowo do dekoracji:
  • lukier: 15 dag cukru pudru , 3 łyżki wody, kilka kropel aromatu rumowego - wszystko dokładnie ucieramy
  • posiekane orzechy włoskie i migdały
lub
  • cukier puder 
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W misie robota kuchennego ucieramy żółtka, jajka, cukier, dodajemy proszek do pieczenia, przesianą mąkę i rozpuszczone masło, chwilę ucieramy, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji .

Krok 2.
Do ciasta wsypujemy bakalie, wyrabiamy ciasto do połączenia składników.

Krok 3.
Ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia - pieczemy 75 minut w 180 stopniach. 

Krok 4.
Po wystudzeniu, keks lukrujemy i posypujemy posiekanymi orzechami lub oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego :)
MAKOWIEC DROŻDŻOWY, najlepszy przepis

MAKOWIEC DROŻDŻOWY, najlepszy przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl


























Makowiec drożdżowy.


Najlepszy przepis na makowiec drożdżowy.


Niezwykle smaczny tradycyjny makowiec drożdżowy, z dużą ilością maku i bakaliami. W sam raz wilgotny, długo utrzymujący świeżość. Makowce drożdżowe pieczemy głównie na Wigilię i Święta w postaci zawijanego ciasta drożdżowego tzw. strucla z makiem.

Święta bez pysznych ciast? Niemożliwe. 
Makowiec, czyli sławna strucla makowa od dawna zajmuje w kuchni polskiej wyjątkowe miejsce, bez niej do dzisiaj nie mogą się obyć święta Bożego Narodzenia. 


Jak zrobić makowiec drożdżowy - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Oto składniki i przyprawy na makowiec drożdżowy.


KUTIA JAK MARZENIE

KUTIA JAK MARZENIE



KUTIA JAK MARZENIE



Ta bardzo lubiana potrawa wigilijna pochodzi z kresów, do dziś oryginalnie przygotowywana nie tylko na Podlasiu i Lubelszczyźnie. Od tego dania na Litwie nazywano nawet wieczerzę wigilijną. Ta potrawa kuchni wschodniosłowiańskiej przygotowywana była zazwyczaj z pszenicy, miodu, orzechów, rodzynek, obecnie dodajemy np. kandyzowaną skórkę pomarańczy oraz zmielonego solidnie maku.

Zdecydowanie obłędne danie, taka polskość na talerzu, nowoczesna, ale nie przekombinowana. 

Polecam Wam przepis, który wyszperałam w książce Pana Łebkowskiego, najlepszy, wart jest wypróbowania :)


SKŁADNIKI:
  • 200g obłuskanej pszenicy
  • 200g maku
  • 200ml płynnego miodu
  • 100g migdałów bez skórki
  • 100g orzechów włoskich
  • 50g rodzynek
  • 4 figi
  • 6 daktyli
  • 1/2 startej laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
  •  skórka starta z 1 cytryny
  • 50ml rumu
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Pszenicę płuczemy, zalewamy zimną wodą, moczymy przez kilka godzin, odcedzamy, zalewamy wrzątkiem - gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 3 godziny (ziarna mają być miękkie, ale nie rozgotowane ), odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 2.
Opłukany mak zalewamy wrzątkiem, gotujemy 20 minut, osączamy, mielimy trzykrotnie.

Krok 3.
10 migdałów odkładamy na później, pozostałe drobno kroimy z orzechami włoskimi, figi i daktyle kroimy w paski, dodajemy rodzynki i polewamy rumem.

Krok 4.
Pszenicę łączymy  z makiem, miodem, dodajemy bakalie, skórkę cytrynową, wanilię, mieszamy- odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 
Przybieramy migdałami i podajemy .

Smacznego :)
USZKA Z KAPUSTA I GRZYBAMI

USZKA Z KAPUSTA I GRZYBAMI




USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

 Takie małe pierożki zwinięte w kształt ucha. Absolutnie cudowne i pyszne. W moim domu barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowa pozycja :) Te są znakomite i o to mi chodzi! Moi Kochani, polecam Wam przepis :)

 Inne przepisy na potrawy wigilijne znajdziecie tutaj>>

SKŁADNIKI:

Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów
 Na farsz:
  • około 0,5 litra kwaszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty
  • 3 kapelusze suszonych borowików
  • szklanka mleka
  • cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 1/3 łyżeczki nasion kminku
  • kilka ziaren pieprzu
  • zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów
* farsz można przyprawić również łyżeczką przyprawy typu Jarzynka, szczyptą pieprzu cayenne,1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, przyprawą typu Maggy lub przyprawą do dań z kapusty.
Farsz z kapusty kiszonej z grzybami powinien mieć wyraźny i zdecydowany smak. Wtedy danie będzie najsmaczniejsze.


PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
Przygotowujemy farsz: rozdrobnioną kapustę zalewamy ciepłą wodą, dodajemy liść laurowy, nasiona kminku, ziarna pieprzu, gotujemy przez 10 minut na dużym ogniu, cedzimy na sicie, odrzucamy liść laurowy oraz ziarna pieprzu.

Krok 2.
Grzyby, namoczone wcześniej w mleku z wodą (w proporcji: pół na pół), gotujemy. Gdy będą miękkie, cedzimy na sicie, wywar odstawiamy, kapelusze drobno siekamy.

Krok 3.
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kapustę, całość zasmażamy przez 2 minuty, dodajemy posiekane grzyby i nadal zasmażamy, często mieszając, aż wyparuje nadmiar soku. Przyprawiamy do smaku i odstawiamy do przechłodzenia. Farsz powinien być pikantny i wyrazisty w smaku.

Krok 4.
Przygotowujemy ciasto : wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy na stolnicy lub wkładamy do malaksera i wyrabiamy. 

Krok 5.
Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy, wycinamy szklanką zgrabne kółka, na każde kółko kładziemy farsz, zlepiamy brzegi a później powstałe rogi - tak powstaną uszka, które układamy na oprószonej mąką dużej tacy lub desce.

Krok 6.
Uszka gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem - od chwili wypłynięcia przez około 3 minuty.
Przed podaniem, uszka polewamy zrumienioną na oleju cebulą lub zrumienionym masłem.

Smacznego :)








Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger