Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SUPER SZYBKIE PIEROZKI Z CHLEBA TOSTOWEGO

SUPER SZYBKIE PIEROZKI Z CHLEBA TOSTOWEGO

najlepsze domowe pierożki z chleba tostowego


SUPER SZYBKIE PIEROŻKI Z CHLEBA TOSTOWEGO


Zaskakujące pierożki z chleba tostowego z kurczakiem w gyrosie, kremowym serkiem, jajkiem oraz sałatą w środku. Przygotowuje się je rzeczywiście szybko, a do środka możecie włożyć, co Wam w duszy gra - mogą to być paluszki krabowe, posiekany szczypiorek lub mięso krewetek. U mnie serek z grillowaną papryką i oliwkami. Do owoców morza warto wypróbować z innym rodzajem serka może to być np. kremowy serek naturalny lub pesto z rukolą Apetiny.


Na początku formowanie pierożków jest trudne - już myślałam, że nic mi z tego nie wyjdzie (pierwszy pierożek bez szans na jakikolwiek sukces ) , ale farsz tak fajny mi wyszedł, że nie odpuściłam - później było już tylko lepiej :)

 

Pierożki można podać jako przekąskę na przyjęciu, świetne na piknik lub na obiad z zieloną sałatą i np. ryżem - i na ciepło i na zimno są super :) 

Jak tak na nie patrzę, to wyglądają jak krokiety ;)


Pięknie polecam, korzystajcie z przepisu, ulepszajcie :) K.K.



SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie chleba tostowego (pszennego lub wieloziarnistego)
  • woda do namaczania kromeczek
farsz:
u mnie :
  • 1 pierś z filetu kurczaka - drobno posiekana, podsmażona z przyprawą do gyrosa
  • 2 -3 jajka na twardo - posiekane w kosteczkę
  • kilka liści zielonej sałaty - poszatkowane
  • 1-2 opakowania kremowego serka z grillowaną papryką i oliwkami Apetina

dodatkowo:
  • bułka tarta do obtaczania gotowych pierożków
*************************************************************

 

 PRZYGOTOWANIE :


Krok 1.

Wszystkie składniki na farsz (oprócz serka) mieszam w misce, odstawiam na chwilę.

Krok 2.

Obkrawam skórkę z chleba tostowego, każdą kromeczkę zanurzam na chwilę w wodzie (uważajcie, aby za bardzo nie namokły), rozpłaszczam na dłoni delikatnie ją rozciągając.

Krok 3.

Każdą kromkę smaruję  kremowym serkiem Apetina, nakładam porcje farszu i zalepiam - każdego pierożka delikatnie obtaczam w bułce tartej i smażę powoli na rozgrzanym tłuszczu, aż będzie złoty i chrupiący i gotowe.

Smacznego :)






Codziennie baw się smakiem!
DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM

DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM

przepis na najlepsze pierogi z mięsem duszone w glinianym garnku


PIEROGI Z MIĘSEM DUSZONE W GLINIANKACH



Jak zrobić pyszne, domowe pierogi duszone w glinianym garnku - przepis krok po kroku.


Fantastyczne, a do tego ciekawie podane pierożki z mięsnym farszem.

Kiedy uniesiecie pokrywkę z nad garnka, urzeknie Was cudowny zapach podduszonych ze śmietaną pierożków, okraszonych złocistą cebulą, boczkiem oraz grzybami.

Najlepiej jeżeli macie kilka takich samych, niewielkich glinianych garnków z przykrywką - wówczas każdy dostanie porcję we własnym naczynku :) 

Przygotowanie pierogów zajmuje niestety sporo czasu, no chyba, że Ktoś przygotuje potrawę z kupionych pierogów. Ja miałam w zamrażalce wcześniej zrobione pierogi, więc poszło błyskawicznie :)

Farsz do pierogów możecie przygotować z różnego rodzaju mięsa, może to być cielęcina, wołowina, wieprzowina, jagnięcina lub piersi z kury lub kaczki.

Dla Was Kochani przepis od samego początku, włącznie z przygotowaniem pierogów z mięsem - krok po kroku . Zachęcam pięknie, korzystajcie z przepisu :)



SKŁADNIKI:


na pierogi

farsz:
  • 800g cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub filety z kurczaka albo kaczki
  • 3 duże cebule
  • 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki, 
  • 3 łyżki tartej bułki
  • ok. 4 łyżki masła
  • sól, pieprz ziołowy, majeranek do smaku
ciasto na pierogi:
  • 550g mąki pszennej
  • ok. 1 szklanka bardzo ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
 Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy mikserem do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta - w zależności od wilgotności mąki, być może zajdzie potrzeba dolania wody lub dosypania mąki. Ciasto gotowe, przykrywam ściereczką, zostawiam, aby odpoczęło. 


dodatkowo:

  • około 20 sztuk świeżych grzybów (mogą być pieczarki)
  • 2 cebule
  • gęsta, kwaśna śmietana (świeża) - około 8 łyżek ( może być również kefir )
  • kawałek wędzonego boczku na skwarki
  • posiekany szczypiorek lub natka pietruszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz (grubo-mielony)







PRZYGOTOWANIE:


Krok 1.

Przygotowujemy farsz do pierogów z mięsem : 

Oczyszczone mięso obsmażam ze wszystkich stron na 2 łyżkach masła i przekładam do naczynia żaroodpornego. Wrzucam pokrojone na kawałki warzywa, lekko obsmażam, dodaję do mięsa.Na patelnię wlewam ok. pół szklanki wody, zagotowuję, zeskrobując przyklejone mięso i wlewam do naczynia żaroodpornego - mięso i warzywa solę, przykrywam i piekę przez godzinę w 200 stopniach.


Krok 2.

Cebulę do farszu siekam, podsmażam na 2 łyżkach masła z odrobiną soli i cukru.


Krok 3.

Mięso studzę, kroję na kawałki, mielę wraz z podsmażoną cebulą, pieczoną marchewką oraz pietruszką - mieszam z sosem spod pieczenia mięsa i warzyw, doprawiam farsz solą oraz pieprzem - w razie potrzeby dosypuję bułki tartej.
Porcje ciasta na pierogi rozwałkowuję, wykrawał kółka, nakładam na nie farsz i zalepiam brzegi ciasta.
Gotowe pierożki bardzo powoli gotuję w osolonej wodzie - około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.


Krok 4.

Podgotowane pierożki układam w niewielkich, glinianych garnkach (może być jeden duży lub naczynie żaroodporne) .


Krok 5.

Boczek kroję w kostkę, podsmażam na patelni, dodaję posiekane, pozostałe cebule, smażę przez 2 minuty, na koniec wsypuję oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby, obsypuję solą oraz pieprzem- smażę, aż cała woda z patelni odparuje.


Krok 6.

Do garnków z pierożkami wlewam świeżą śmietanę (po ok. 2 łyżki -możecie więcej) lub kefir, wierzch polewam boczkiem, cebulą i grzybami, oprószam posiekaną natką pietruszki i przykrywam.


Tak przygotowane pierożki wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekam kilka minut.

Zamiast przykrywek, wierzch garnków możecie obłożyć ciastem francuskim i tak zapiekać - efekt murowany! :) Wówczas zapiekamy do momentu, aż ciasto będzie złocistobrązowe. 

Smacznego :) 

Kiedyś podobne jadłam w Bydgoszczy, w Pierogarni Stolnica Kujawska  tutaj >>>

przepis na najlepsze domowe pierogi z mięsem duszone w glinianym garnku

przepis na najlepsze domowe pierogi z mięsem duszone w glinianym garnku


ORIENTALNE GRZANKI

ORIENTALNE GRZANKI

najlepszy przepis na orientalne grzanki na www.e-ksiazkakucharska.pl


ORIENTALNE GRZANKI - przepis krok po kroku



Na Zakaukaziu i w średniej Azji wykonuje się te grzanki ze specjalnego pieczywa, które w tamtym rejonie nazywają ławasz. Jest to rodzaj białego, płaskiego pieczywa w postaci dużych placków - przypominają tortille. Ja przygotowałam grzanki z ciasta francuskiego, które okazało się świetnym zamiennikiem :)



Zanim przystąpicie do działania, przygotujcie wszystkie składniki tak, aby po wyjęciu ciasta francuskiego z lodówki jedynie poukładać je na plackach, panierować i od razu usmażyć.

 

Grzanki są naprawdę przepyszne :) Bardzo chrupiące na zewnątrz, w środku zaś eksplozja smaków :) Ja przygotowałam je z kremowym serkiem Apetina i z paluszkami krabowymi. Wy możecie jednak popróbować innych smaków. Myślę, że świetnie wyjdą z kremowym serkiem z papają i curry oraz podsmażonymi w gyrosie kawałkami kurczaka. Grzanki podaję z sosem tzatziki.


Jak się okazało, grzanki są świetne np. jako zakąska do piwa - więc polecam na przyjęcie, ale nie tylko - na kolację, na obiad. Ponieważ świetnie smakują także na zimno, można je również zabrać ze sobą np. na piknik .

 

Polecam orientalne grzanki, korzystajcie z przepisu.

Pięknie pozdrawiam :) K.K.


SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2 opakowania kremowego serka Apetina (naturalny)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • 1 opakowanie surimi (około 20 sztuk paluszków krabowych)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki nasion chia
  • sałata rzymska
  • 2 jajka + 1 łyżka mąki pszennej
  • olej do smażenia 
***********************************************************************************************************
 

PRZYGOTOWANIE :


Krok 1.

Czosnek drobno siekam - mieszam z serkiem Apetina, odstawiam do lodówki.

Krok 2.

Paluszki krabowe kroję w kawałeczki, sałatę rzymską siekam.

Krok 3.

Wyjmuję ciasto francuskie z opakowania, rozkładam na blacie - przekrawam na dwie równe części, z drugim ciastem robię tak samo - mam 4 płaty ciasta.

Krok 4.

Przygotowuję grzanki : płat ciasta francuskiego smaruję serkiem z czosnkiem, na to układam paluszki krabowe, sałatę, posypuję posiekanym koperkiem oraz nasionami chia, przykrywam następnym płatem i postępuję jak w pierwszym przypadku. Po skończeniu, nakładam kolejny płat ciasta francuskiego i tak jak poprzednio nakładam składniki farszu z tym, że na serek nakładam dodatkowo majonez. Całość przykrywam ostatnim płatem ciasta francuskiego i ostrym nożem kroję placek na 9 równych części.

najlepszy, sprawdzony przepis na grzanki krok po kroku



Krok 5.

Jajka wbijam do miski, roztrzepuję, dodaję mąkę i dokładnie rozcieram.


Krok 6.

Przygotowane placki panieruję w jajku i od razu smażę na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.


Krok 7.

Na koniec układam wszystkie grzanki na blasze do pieczenia, wkładam do piekarnika nagrzanego do 180stopni i zapiekam przez 20 minut. Gotowe.

Smacznego :)





Zapraszam do wypróbowania przepisu na serowo-ziołowe nuggetsy z kurczaka >>>

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa.


Zupa ogórkowa


Zupa ogórkowa to tradycyjne danie kuchni polskiej, które cieszy się ogromną popularnością. Jest to pyszna i rozgrzewająca zupa, która często przygotowywana jest w okresie jesienno-zimowym. 

Zupa ogórkowa to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej. To aromatyczna, kremowa zupa, która doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni. Jej wyjątkowy smak oparty jest na kiszonych ogórkach, co nadaje jej charakterystyczny, lekko kwaśny posmak. 

ROSYJSKA  SOLIANKA Z MIESEM I ZIEMNIAKAMI

ROSYJSKA SOLIANKA Z MIESEM I ZIEMNIAKAMI

Najlepszy przepis na soliankę z mięsem i ziemniakami

ROSYJSKA MIĘSNA SOLIANKA Z ZIEMNIAKAMI



Jak przygotować prawdziwą mięsną soliankę z ziemniakami - przepis krok po kroku.


Solianka to niezwykle pożywna zupa, bardzo popularna w Rosji, na Ukrainie i w Białorusi. W Polsce największą prawdopodobnie popularność zyskała po "Kuchennych Rewolucjach", kiedy to p. Magda Gessler wprowadziła ją do menu  jednej z  restauracji. Do tamtej pory, chyba niewielu z nas wiedziało, że taka potrawa w ogóle istnieje ;)

 Zupa ta jest słona i kwaśna jednocześnie - trochę jak Nasza ogórkowa. Tradycyjnie podaje się ją z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany, plasterkiem cytryny, obficie posypaną natką pietruszki. Do zupy, podczas gotowania, dodaje się oliwki, można też kapary, kiszone zielone pomidory i ogórki. Eksplozja smaków - najlepiej kiedy zupa trochę 'swoje odpocznie' .

W Rosji istnieje kilka wersji tejże zupy. Podczas Wielkiego Postu przyrządza się ją z grzybami, kapustą kiszoną lub rybną - ma być postna więc mięsa nie dodaje się . Zdarza się również, że zamiast ziemniaków Rosjanie dodają nerki wieprzowe - godne wypróbowania...nawet z ciekawości efektu :)

Pięknie zapraszam, korzystajcie z przepisu na tradycyjną rosyjską soliankę z mięsem i ziemniakami.

SKŁADNIKI:

  • 500g wołowiny z kością
  • 300g mięsa wieprzowego
  • 300g wędzonej kiełbasy
  • 200g wędzonej szynki
  • 200g wędzonego boczku
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 cebula +1 opalona cebula do wywaru
  • 1-2 marchewki + 1 marchew do wywaru
  • 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, por, kilka gałązek lubczyku
  • 400g kiszonych ogórków + zalewa (do smaku)
  • 1-2 kiszone zielone pomidory
  • 1 słoiczek zielonych oliwek bez pestek + 1-2 łyżki marynowanych kaparów (ewentualnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 75g koncentratu pomidorowego
  • kilka listków laurowych
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia
do podania:
  • plasterki cytryny
  • gęsta kwaśna śmietana
  • posiekana natka pietruszki
**********************************************************

PRZYGOTOWANIE:


Krok 1.
Przygotowujemy wywar: wołowinę, kawałki wieprzowiny, 1 cebulę, 1 marchew, korzeń pietruszki, selera,lubczyk i pora wkładam do garnka, zalewam wodą (około 2,5 litra) i gotuję na niewielkim ogniu przez 1,5 - 2 godziny - mięso powinno być miękkie. Po ugotowaniu, mięsa wyjmuję, oddzielam od kości, dzielę na kawałki, rosół przecedzam mocno odciskając warzywa, które odrzucam, a czysty bulion oraz mięso z powrotem wkładam do garnka (możecie uzupełnić go wodą, jeżeli zbyt dużo Wam jej odparowało podczas gotowania mięsa).

Krok 2.
Do bulionu wkładam pokrojone w kostkę ziemniaki i listki laurowe - gotuję całość na niewielkim ogniu.

Krok 3.
Obraną marchew ścieram na tarce do warzyw (na większych oczkach ), cebulę, ogórki, kiszone pomidory kroję w kostkę, oliwki oraz czosnek siekam.
Boczek kroję w kostkę, kiełbasę w plasterki, a szynkę w paseczki.

Krok 4.
Na rozgrzanej dużej patelni podsmażam boczek, kiełbasę i szynkę, wyjmuję i dodaję do zupy.

Krok 5.
Na tej samej patelni, z dodatkiem masła podsmażam cebulę i marchew. Następnie dodaję pokrojone ogórki i około szklankę zalewy (w zależności jaka jest słona i czy dobra w smaku rzecz jasna) kiszone pomidory, czosnek i podduszam około 5 minut pod przykryciem.

Krok 6.
Do warzyw dodaję koncentrat pomidorowy, oliwki, mieszam, podduszam jeszcze 5 minut i całość dodaję do bulionu - doprawiam do smaku solą i pieprzem. Można ewentualnie dolać jeszcze zalewy z ogórków, jeszcze chwilę gotuję i gotowe. Najlepiej jak solianka chwilę odpocznie przed podaniem - wtedy będzie najlepsza.
Tradycyjnie zupę podajemy z kleksem śmietany, plasterkiem cytryny, obficie posypaną natką pietruszki.

Smacznego :)

Najlepszy przepis na mięsną soliankę z ziemniakami

Najlepszy, sprawdzony przepis na soliankę z mięsem i ziemniakami

Zobacz również przepis na prawdziwy ukraiński barszcz czerwony>>> 

Polecam przepis na świąteczny pasztet wiejski Magdy Gessler >>>

SEROWO-ZIOLOWE NUGGETSY Z INDYKA

SEROWO-ZIOLOWE NUGGETSY Z INDYKA

www.e-ksiazkakucharska.pl


SEROWO-ZIOŁOWE NUGGETSY Z INDYKA


Jak przygotować domowe nuggetsy z indyka z serkiem i ziołami - przepis krok po kroku.


Do przygotowania moich nuggetsów użyłam serka Apetina pesto z rukolą, ale Wy możecie wykorzystać inne smaki - jest ich wiele i każdy nada Waszym kotlecikom zupełnie inny fajny smak. Wyobraźcie sobie kotleciki np. z czosnkiem i ziołami lub z grillowaną papryką i oliwkami. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

Dzięki serkowi kotleciki w środku są mięciutkie, delikatne - normalnie dzieci będą zachwycone - dorośli zresztą również :) No i ta chrupiąca panierka...

Najczęściej naggetsy podajemy z dipami majonezowymi lub ketchupem. Ja najbardziej lubię z sałatką ze świeżego ogórka, pomidora oraz papryki. No i koniecznie podaję serek do 'maziania' w nim kotlecików przed zjedzeniem :)

Z tej ilości mięsa zrobimy dużo chrupiących nuggetsów.

Korzystajcie z przepisu, pięknie polecam! K.K.


SKŁADNIKI:
  • 500g filetu z indyka, zmielonego
  • 1 opakowanie kremowego serka pesto z rukolą Apetina (jeśli ktoś chce to może dodać nawet 2 opakowania - będą jeszcze lepsze)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżka musztardy (ostrej lub łagodnej )
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
panierka:
  • około 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • bułka tarta + około szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka cukru
Mąkę kukurydzianą mieszam z bułką tartą, cukrem oraz kurkumą.
  • 2 jajka, roztrzepane z odrobiną soli i pieprzu + 2 łyżkami mleka
dodatkowo:
  • serek Apetina pesto z rukolą do 'maziania' nuggetsów 
'maziania'...hmm ....przepraszam Was za to określenie, ale nie znalazłam lepszego ;)




PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso mielone mieszam z serkiem Apetina, natką pietruszki, śmietaną, musztardą. Dodaję oddzielone żółtka, a z białek ubijam pianę, którą delikatnie mieszam z masą mięsną. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i formuję niewielkie kotleciki.

Krok 2.
Gotowe kotleciki panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej z dodatkami.

Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Osączamy nuggetsy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Duża drewniana deska świetnie sprawdza się na przyjęcie jako półmisek dla nuggetsów :)
Usmażone kotleciki układamy na desce obsypujemy natką pietruszki, podajemy wielki półmisek sałatki i serek -serwetka do rączki  no i częstujcie się mili goście :)

Smacznego :)







GRZYBY LESNE Z SALAMI I ORZECHAMI

GRZYBY LESNE Z SALAMI I ORZECHAMI

www.e-ksiazkakucharska.pl


GRZYBY LEŚNE Z SALAMI I ORZECHAMI

Nie masz pomysłu na szybki i niebanalny obiad? 

Co powiesz na grzyby w towarzystwie warzyw, boczku, salami i orzechów włoskich? Połączenie smaków niecodzienne, a efekt obłędny.


W przygotowaniu tego dania pomógł mi Hortex i jego Warzywa na patelnię z grzybami leśnymi - dzięki temu przygotowanie potrawy zajęło mi naprawdę niewiele czasu. Zamiast orzechów włoskich (jeżeli ktoś ma dostęp) możecie użyć kasztanów - około 3/4 szklanki (oczywiście tych jadalnych, ugotowanych i obranych ). W tym przepisie świetnie sprawdzi się hiszpańska kiełbasa chorizo i to połączenie szczególnie Wam polecam! :)


Aby danie nabrało jeszcze bardziej intensywnego grzybowego smaku, należy dodać około 2 szklanki mieszanych grzybów leśnych (oczyszczonych, pokrojonych na kawałki i obsmażonych na patelni razem z szalotką i boczkiem).

Potrawa idealnie wpasuje się w szybki, jednogarnkowy obiad. 

Zachęcam pięknie, korzystajcie z przepisu :)



SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie Warzyw na patelnię z grzybami leśnymi (Hortex)
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  • 2 drobno posiekane szalotki
  • 2 grube plastry boczku pokrojone na wąskie paseczki
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • około 3/4 szklanki salami pokrojonego w paseczki
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich przekrojonych na pół
  • 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku 
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Na rozgrzanej patelni (lub w woku) podsmażam posiekane szalotki oraz boczek, następnie dorzucam paseczki salami - smażę około 2 minuty.

Krok 2.
Następnie dodaję warzywa z grzybami leśnymi oraz łyżkę masła, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem - smażę około 10 minut.

Krok 3.
Kiedy woda już odparuje, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku, orzechy (w tym miejscu możecie dodać obgotowane kasztany) oraz natkę pietruszki - duszę całość jeszcze przez około 2 minuty. Jeżeli potrzeba możecie danie jeszcze doprawić (ulubionymi przyprawami - co Wam w duszy gra)
I gotowe...szybko i wszystko w jednym garnku :)

Smacznego :)






LITEWSKIE KARTACZE (CEPELINY) - przepis krok po kroku

LITEWSKIE KARTACZE (CEPELINY) - przepis krok po kroku

www.e-ksiazkakucharska.pl

KARTACZE, na Litwie zwane cepelinami.

Jak przygotować litewskie kartacze - przepis krok po kroku .


Danie przygotowałam wg. przepisu z książki M. Bartczak "Polska Kuchnia Regionalna" z niewielkimi zmianami. Cepeliny gotuję do 30 minut od chwili wypłynięcia( w przepisie jest 1-2 godziny, w zależności od wielkości kartaczy - wg. mnie, to jednak zbyt długo ) i co ważne woda ma tylko lekko wrzeć - nie gotujcie na mocnym ogniu, po prostu się rozpadną! 

Bardzo ważne jest abyście bardzo, ale to bardzo dobrze odcisnęli starte ziemniaki - masa powinna być jak najbardziej 'sucha' (może sokowirówką potraktować te ziemniaki? Tak mi przyszło teraz do głowy - wyciągnie z nich całą wodę). 

Ugotowane ziemniaki dokładnie odparujcie i 'utłuczcie', aby nie było grudek. Cała masa ziemniaczana powinna być gładka, zwarta i jednolita. Do farszu możecie użyć gotowego mięsa mielonego wieprzowego lub mieszanego, obsmażyć, dodać podsmażoną cebulę, doprawić i gotowe (jajko może być, ale nie musi, żadnej bułki tartej - nie ma takiej potrzeby).

Kartacze najlepiej udadzą się ze starszych ziemniaków - mają już, siłą rzeczy, mniej wody w sobie, a więcej skrobi.


Uff, mam nadzieję, że o wszystkim Wam napisałam, więc zaczynajmy... :)


SKŁADNIKI:
  • 2,5 kg mącznych ziemniaków
  • 25g mąki pszennej (w zależności od wilgotności masy ziemniaczanej)
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka kropel soku z cytryny (możecie dodać, aby ziemniaki nie ściemniały)
farsz mięsny:
  • 500g wołowiny lub wieprzowiny bez kości (albo po trochę obu rodzajów mięsa)
  • 1 cebula
  • 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki
  • po kilka ziarenek ziela i pieprzu, kilka listków laurowych
  • 1 jajko
  • sól, pieprz czarny lub ziołowy, majeranek, suszony lubczyk - do smaku
 ....składników niewiele, a roboty... ;)

PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
Mięso zalewam wodą, dodaję warzywa, przyprawy i powoli gotuję do miękkości.

Krok 2.
Ugotowane mięso, marchew i pietruszkę wyjmuję (wywar zostawiam do gotowania kartaczy, tylko dosalam, możecie dolać jeszcze wody), posiekaną cebulę smażę na złoty kolor z odrobiną cukru, wszystko razem mielę, dodaję jajko i doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Jak ktoś chce, to może farsz jeszcze przesmażyć na tłuszczu po cebulce (przed dodaniem jajka )

Krok 3.
Połowę obranych ziemniaków gotuję w osolonej wodzie do miękkości, odparowuję, dokładnie przeciskam przez praskę i studzę.

Pozostałą część ścieram na tarce z drobnymi oczkami i bardzo dokładnie odciskam z nich wodę (wodę odstawiam na chwilę, zlewam, a osiadłą skrobię dodaję do utartych ziemniaków) jeszcze kilka kropel soku z cytryny, aby nie ściemniały (niekoniecznie).

Krok 4.
Łączę ugotowane i starte ziemniaki, doprawiam do smaku solą oraz świeżo zmielonym, czarnym pieprzem, dodaję mąkę i  dokładnie wyrabiam masę - ma być zwarta i gładka - od razu przystępujemy do robienia kartaczy :
Na dłoni robię całkiem spory placek z masy ziemniaczanej (nie powinien się rozpadać), na nim kładę farsz mięsny, 'rozpłaszczam' i dokładnie zalepiam masę ziemniaczaną, formuję wrzecionowaty,taki wydłużony kształt - od razu wrzucam na wrzątek, kiedy wypłynie, gotuję na bardzo niewielkim ogniu do około 30 minut od wypłynięcia.

Gotowe kartacze podaję z podsmażonym boczkiem i cebulką.
Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

MOJE DEKORACJE NA WIELKANOC - jajka decoupage

MOJE DEKORACJE NA WIELKANOC - jajka decoupage


Tym razem zupełnie inna historia, a mianowicie zdobienie metodą decoupage. Pokażę Wam kilka moich pomysłów na jajka wielkanocne małe i duże...takie, które będą zdobić koszyczki wielkanocne i takie na stół, do stroików itp. :)
Przygotowania do Wielkanocy czas zacząć!
Zapraszam pięknie do obejrzenia galerii :) K.K.















i z innej beczki


Jeżeli spodobały się Wam takie jajka, to zapraszam na fanpage - tam inne pomysły na dekoracje :) Zapraszam pięknie :)

 https://www.facebook.com/Art-Atelier-Decoupage-1856781564539733/

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger