0
/
GOŁĄBKI WE WŁOSKIEJ KAPUŚCIE
GOŁĄBKI WE WŁOSKIEJ KAPUŚCIE
Jak przygotować przepyszne gołąbki we włoskiej kapuście - sprawdzony przepis krok po kroku.
Gołąbki z mięsem, ryżem oraz kaszą, zapiekane w sosie pomidorowym.
Liście z włoskiej kapusty zdejmuje się bardzo łatwo, ważne jednak, aby przed nałożeniem farszu, sparzyć je wrzącą wodą. Przycinamy również główny, grubszy nerw - łatwiej wówczas zawinąć gołąbki. Z podanych składników przygotujecie około 16 sztuk gołąbków.
Polecam Wam przepis, korzystajcie z niego i ulepszajcie go :)
Pięknie pozdrawiam:) K.K.
SKŁADNIKI :
- 1 główka włoskiej kapusty
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- 2 szklanki ugotowanej kaszy
- 1 cebula, posiekana, podsmażona na złoto
- kawałek boczku, pokrojony na kawałki, podsmażone
- 500g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- posiekana natka pietruszki
- maggi do smaku
- dodatkowo:
- plasterki boczku do obkładania gołąbków
- gałązki pietruszki
- sos pomidorowy
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
Zdejmujemy liście z włoskiej kapusty, parzymy chwilę w gorącej wodzie.
Krok 2.
Wszystkie składniki farszu mieszamy, kładziemy porcję farszu na każdy liść, zawijamy.
Krok 3.
Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty, na to plasterki boczku, następnie ciasno układamy przygotowane gołąbki.
Ostatnią warstwę obkładamy gałązkami pietruszki, plasterkami boczku, podlewamy około 1 szklanką wody bądź bulionu, całość obkładamy liśćmi kapusty i przykrywamy.
Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 2 godziny. Po tym czasie gołąbki zalewamy sosem pomidorowym i zapiekamy kolejne 30 minut.
Smacznego :)