Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Zupa ziemniaczana z boczkiem, przepis

Zupa ziemniaczana z boczkiem, przepis






zupa ziemniaczana
Zupa ziemniaczana z boczkiem.


Zupa ziemniaczana z boczkiem



Zupa ziemniaczana z boczkiem to tradycyjna i sycąca potrawa, która często kojarzy się z domowym, rodzinnym smakiem. Zupa doskonale nadaje się na obiad lub kolację. Jej bogaty smak i konsystencja sprawiają, że jest idealna na chłodniejsze dni, a różnorodność dodatków pozwala dostosować ją do własnych upodobań smakowych.

Zupa ziemniaczana jest przygotowywana z bulionu (warzywnego lub drobiowego), ziemniaków, cebuli i boczku. Ziemniaki są głównym składnikiem tej zupy i nadają jej gęstą konsystencję i delikatny smak ziemniaczany. Cebula dodaje głębi smaku, a boczek wprowadza intensywny smak i chrupkość. Zupa może być zagęszczona kwaśną śmietaną, co nadaje jej kremową konsystencję 
PIEROGI LENIWE - z serem i ziemniakami, przepis

PIEROGI LENIWE - z serem i ziemniakami, przepis

najlepszy sprawdzony przepis www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi leniwe.


Pierogi leniwe z serem i ziemniakami

Pierogi leniwe z serem i ziemniakami to prosta i pyszna potrawa, która zadowoli każdego wielbiciela klusek. Wiele przepisów na tę potrawę składa się z zaledwie kilku składników, takich jak ugotowane ziemniaki, biały ser, jajka oraz mąka ziemniaczana lub pszenna.

         Aby przygotować pierogi leniwe z serem i ziemniakami, należy najpierw ugotować ziemniaki, przepuścić przez praskę i wystudzić. Następnie ser biały należy przetrzeć przez sito i dodać do ziemniaków, razem z jajkami i mąką. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Zaraz po przygotowaniu masy, należy uformować wałek, lekko spłaszczyć i pokroić na kawałki o długości około 3cm, a następnie ugotować je w osolonej wodzie. Gotowanie zwykle trwa około 3 minuty od chwili, kiedy kluski wypłyną na powierzchnię.


SZPARAGI W KREMIE Z SEREM DOLCELATTE

SZPARAGI W KREMIE Z SEREM DOLCELATTE


SZPARAGI W KREMIE Z SEREM DOLCELATTE ❤️


Ach! Jakie to szybkie i proste 😋

😊


Szparagi w delikatnym sosie serowym. Zamiast sera dolcelatte można użyć musztardy diżońskiej (1 łyżka).
Szparagi w kremie cytrynowym : w tej wersji ser pomijamy i tuż przed podaniem dodajemy do gorącego kremu skórkę i sok z jednej cytryny.

Zobacz jak w domu możesz przygotować fantastyczne szparagi w aksamitnym sosie serowym.



SKŁADNIKI :
-4 szklanki świeżych szparagów
-1 szklanka pokrojonego w kostkę sera dolcelatte
-1i1/2 szklanki śmietanki 36%
-sól i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Odłamujemy stwardniałe końcówki szparagów, pozostałe pędy przekrawamy na pół i gotujemy, najlepiej na parze przez jakieś 5 minut, lub do czasu, aż będą gotowe.
W rondelku rozpuszczamy ser i śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem - zdejmujemy z ognia.
Ugotowane szparagi rozkładamy na ogrzanych talerzach, polewamy sosem i gotowe.
Smacznego
Zobacz pozostałe przepisy na fantastyczną kolacje >>>
GOŁĄBKI WE WŁOSKIEJ KAPUŚCIE

GOŁĄBKI WE WŁOSKIEJ KAPUŚCIE

najlepszy sprawdzony przepis na domowe gołąbki we włoskiej kapuście


GOŁĄBKI WE WŁOSKIEJ KAPUŚCIE


Jak przygotować przepyszne gołąbki we włoskiej kapuście - sprawdzony przepis krok po kroku.


Gołąbki z mięsem, ryżem oraz kaszą, zapiekane w sosie pomidorowym. 

Liście z włoskiej kapusty zdejmuje się bardzo łatwo, ważne jednak, aby przed nałożeniem farszu, sparzyć je wrzącą wodą. Przycinamy również główny, grubszy nerw - łatwiej wówczas zawinąć gołąbki. Z podanych składników przygotujecie około 16 sztuk gołąbków.


Polecam Wam przepis, korzystajcie z niego i ulepszajcie go :)

Pięknie pozdrawiam:) K.K.


SKŁADNIKI :
  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy
  • 1 cebula, posiekana, podsmażona na złoto
  • kawałek boczku, pokrojony na kawałki, podsmażone
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • posiekana natka pietruszki
  • maggi do smaku
  • dodatkowo:
  • plasterki boczku do obkładania gołąbków
  • gałązki pietruszki
  • sos pomidorowy

PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.

Zdejmujemy liście z włoskiej kapusty, parzymy chwilę w gorącej wodzie.

Krok 2.

Wszystkie składniki farszu mieszamy, kładziemy porcję farszu na każdy liść, zawijamy.

Krok 3.

Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty, na to plasterki boczku, następnie ciasno układamy przygotowane gołąbki.
Ostatnią warstwę obkładamy gałązkami pietruszki, plasterkami boczku, podlewamy około 1 szklanką wody bądź bulionu, całość obkładamy liśćmi kapusty i przykrywamy.

Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 2 godziny. Po tym czasie gołąbki zalewamy sosem pomidorowym i zapiekamy kolejne 30 minut.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

najlepszy przepis na gołąbki

Sprawdź pozostałe przepisy na wspaniałe obiady na każdy dzień >>>
Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym
Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym.


Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym

Odkryj nowy wymiar zupy pomidorowej z dodatkiem mleka kokosowego! Przepis pełen smaku, zdrowia i inspiracji z różnych kuchni świata. Idealna propozycja na obiad czy kolację, która zachwyci zarówno zwolenników klasycznych rozwiązań, jak i poszukiwaczy nowych smakowych doznań.

Zupa pomidorowa jest jednym z najbardziej uniwersalnych i lubianych dań na świecie. Zwykle kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i prostotą przygotowania, co czyni ją idealną propozycją na każdą porę roku. Jednak to, co na pierwszy rzut oka wydaje się tradycyjnym i dobrze znanym daniem, może zyskać zupełnie nowy wymiar, gdy dodamy do niej składnik tak egzotyczny jak mleko kokosowe.

 "ZAJĄC" - REGIONALNA PIECZEŃ WIEPRZOWA

"ZAJĄC" - REGIONALNA PIECZEŃ WIEPRZOWA


sprawdzony przepis na zająca

"ZAJĄC" - REGIONALNA PIECZEŃ WIEPRZOWA


Pieczeń wieprzowa, regionalnie nazywana "zającem", wytwarzana jest jedynie z naturalnych składników. Pieczona jest w naturalnej błonie wieprzowej, z dodatkiem kminku, ziół i przypraw. No i właśnie wymieniona już błona wieprzowa - jest to nieodłączny element tej pieczeni. Nie jest łatwo ją dostać. Można spróbować u jakiegoś zaprzyjaźnionego rzeźnika...trzeba trochę pokombinować 😅
Czasami w środku pieczeni znajdziemy polędwiczkę wieprzową .

Pieczeń ta wyśmienicie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco. Pokrojona w plastry i polana sosem...mniam! Idealny obiad ❤👌👌

Jak w domu zrobić fantastyczną pieczeń z mięsa mielonego - sprawdzony przepis krok po kroku.

Oto przepis wg. którego ja przygotowałam pieczeń wieprzową zwaną "zającem"
↓↓↓↓↓

SKŁADNIKI:
  • 1 kg świeżego mięsa mielonego z wieprzowiny
  • 3 jajka
  • 1 sucha bułeczka, namoczona w rosole i odciśnięta
  • 1 błona wieprzowa, wymoczona w zimnej wodzie
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz (ma być pikantnie)
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • nasiona kminku  do posypania
  • wegeta do smaku
  • czerwona mielona papryka do posypania pieczeni
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Mięso mielone, jajka, bułeczkę , sól, pieprz, wegetę i czosnek łączymy - bardzo dokładnie wyrabiamy!!! 

Krok 2.
Na blacie rozkładamy błonę wieprzową, na niej uformowanego ręcznie  'zajączka' (w kształcie kulki) z mięsa mielonego.
Całość delikatnie zawijamy w błonę, obsypujemy papryką mieloną i kminkiem.

Gotowego 'zajączka' wkładamy do rozgrzanego do 200stopni piekarnika i zapiekamy przez 2 godziny.

Smacznego :)



Inne przepisy na fantastyczne mięsa >>>




USZKA  Z GRZYBAMI - doskonały przepis

USZKA Z GRZYBAMI - doskonały przepis


www.e-ksiazkakucharska.pl



Uszka z grzybami.


Doskonały przepis na uszka z grzybami.


Absolutnie pyszne, mięciutkie uszka z grzybami na Wigilię. Przepis na uszka wielokrotnie wypróbowany.

Jak zrobić wigilijne uszka z grzybami - przepis, składniki i przygotowanie.


Z tej ilości składników wychodzi bardzo dużo uszek z grzybami. Podaję przepis według którego ja przygotowuję uszka i jeżeli już je robię (a zazwyczaj jedynie na Wigilię), to robię ich naprawdę wiele :)
Polecam! Pięknie pozdrawiam :) K.K.

Przepis na czerwony barszczyk znajdziecie tutaj>> 

Oto składniki i przyprawy na uszka z grzybami.

KLUSKI KŁADZIONE ŁYŻKĄ - doskonały przepis.

KLUSKI KŁADZIONE ŁYŻKĄ - doskonały przepis.

Kluski kładzione łyżką
Kluski kładzione łyżką.

Kluski kładzione łyżką - smak domowego ciepła na Twoim talerzu


Odkryj tradycyjny przepis na kluski kładzione łyżką – prosty i pyszny dodatek do Twoich ulubionych dań. Idealny przepis na szybkie i satysfakcjonujące danie, które zachwyci każdego!


Kluski kładzione łyżką to jedno z tych tradycyjnych dań, które w prosty sposób przypominają o ciepłej, rodzinnej kuchni. Nie wymagają specjalnych umiejętności ani skomplikowanych składników, a efekt końcowy zawsze zachwyca swoją prostotą i smakiem. W tym artykule podzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na kluski kładzione, które idealnie komponują się z różnorodnymi sosami czy jako dodatek do gulaszu.
KRUPNIK NA DROBIOWYCH PODROBACH

KRUPNIK NA DROBIOWYCH PODROBACH


www.e-ksiazkakucharska.pl


KRUPNIK NA DROBIOWYCH PODROBACH


Przed daniem głównym warto pamiętać o...porządnej rozgrzewce! 😊
Tym razem stawiam na aromatyczny krupnik na drobiowych podrobach 💓😋
Startujemy?

Jak przygotować krupnik na drobiowych podrobach - sprawdzony przepis krok po kroku.


Pięknie polecam! K.K.



SKŁADNIKI:
  • podroby z tłustej kury (bez wątróbki)
  • 2 litry dobrej wody lub lekkiego bulionu
  • 200g filetu z kury, upieczonego lub smażonego
  • 1 marchew, starta na tarce do jarzyn
  • 1 niewielki korzeń pietruszki starty na tarce do jarzyn
  • 4 ziemniaki, pokrojone w niewielką kostkę
  • 4 łyżki kaszy perłowej, jęczmiennej lub pęczaku (opłukane)
  • 1 mała cebulka, pokrojona w kostkę (można poddusić na maśle)
  • 3 małe suszone grzyby, chwilę wcześniej namoczone 
  • 1 łyżka majeranku, suszonego
  • po 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
  • po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego
  • listek laurowy
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W garnku zagotowujemy wodę lub rosół, dodajemy oczyszczone podroby, obsmażone mięso, warzywa oraz pozostałe składniki (za wyjątkiem koperku oraz natki pietruszki), gotujemy około 20 minut.

Krok 2.
Z zupy wyjmujemy mięso oraz podroby, kroimy w paseczki lub kostkę, wrzucamy z powrotem do zupy, dodajemy posiekaną zieleninę i gotowe.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl


GULASZ Z KURCZAKA PO WĘGIERSKU

GULASZ Z KURCZAKA PO WĘGIERSKU

najlepszy przepis www.e-ksiazkakucharska.pl
Gulasz z kurczaka po węgiersku.


Gulasz z kurczaka po węgiersku.


Przepis na genialny gulasz z kurczaka po węgiersku.


Pyszny gulasz z kurczaka po węgiersku z wędzoną papryką, kminem rzymskim i warzywami, na czerwonym winie. Pyszny gulasz z kurczaka do placków ziemniaczanych.

Czas na rozgrzewkę! 💓
Gdy za oknem szaro i zimno, warto podnieść temperaturę i...ugotować coś pysznego. Nic lepiej nie sprawdzi się w roli dania głównego niż aromatyczny i rozpływający się w ustach kurczak w fantastycznym sosie po węgiersku 💓💓😋
Właściwie, to kurczaka możecie zastąpić jakimkolwiek innym mięsem - mój przepis jest sprawdzony i pasuje do indyka, jagnięciny, a nawet wołowiny. 

Więc patelnie w dłoń! 😁 Teraz jeszcze tylko zajrzyj do przepisu i sprawdź jak przyrządzić najsmaczniejszy gulasz z kurczaka tego sezonu! 👍👍👌


Jak zrobić gulasz z kurczaka po węgiersku - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Pięknie polecam Wam mój przepis, korzystajcie i ulepszajcie go oczywiście!

Ślicznie pozdrawiam. 

Oto składniki i przyprawy na gulasz z kurczaka po węgiersku.


PAPRYKA W KECZUPIE - marynowana z curry i oregano

PAPRYKA W KECZUPIE - marynowana z curry i oregano

papryka na zimę marynowana

PAPRYKA W KECZUPIE -  marynowana  z curry i oregano


Jak zrobić paprykę w keczupie na zimę do słoików - sprawdzony przepis krok po kroku.


Marynowana w keczupie papryka na zimę z pachnącymi przyprawami - curry i oregano.

No oczywiście można by i bez tych przypraw...jednak dzięki curry i oregano, papryka pachnie niczym pizza z pieca ;)
Z tej ilości składników wyjdzie 5 litrów sałatki paprykowej, idealnej do obiadu, na kanapki lub jako sos do pizzy.
Polecam Wam przepis, ulepszajcie go :)
Pięknie pozdrawiam :) K.K.

SKŁADNIKI :
  • 3 kg czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • 1 kg cebuli, pokrojonej w piórka
  • 1 litr łagodnego keczupu
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka curry
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, zagotowujemy - dusimy około 30 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Gotową sałatkę przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy- pasteryzujemy 15 minut.

Gorące słoiki odwracamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wystudzenia.

Po ostygnięciu przenosimy słoiki w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie.

Smacznego :)

papryka w keczupie marynowana z curry i oregano


PAPRYKA MARYNOWANA Z MIODEM

PAPRYKA MARYNOWANA Z MIODEM


www.e-ksiazkakucharska.pl

PAPRYKA MARYNOWANA Z MIODEM


Jak w domu przygotować wspaniałą paprykę marynowaną z miodem na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku.


Marynowana papryka przygotowana na zimę z miodem - świetna jako dodatek do obiadu, sałatek lub kanapek. Przygotowuje się ją niezwykle szybko, więc polecam, wypróbujcie przepis. Zalewę można wzbogacić o wasze ulubione zioła i przyprawy, można również dodać kilka ząbków czosnku - będzie super :) Paprykę należy ciasno ułożyć w słoikach, wówczas zalewy pewnie  zostanie.
Polecam pięknie przepis, bo wypróbowany i dobry :)
Pozdrawiam! K.K.

SKŁADNIKI:
  • 3 kg czerwonej i żółtej papryki
zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli niejodowanej
  • 7 łyżek naturalnego płynnego miodu
  • po kilka ziarenek ziela i pieprzu
  • kilka listków laurowych
  • 2 łyżki gorczycy
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Paprykę oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w szersze paski po całej długości - układamy w wyparzonych słoikach.

Krok 2.
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, gorącym roztworem zalewamy paprykę, szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy 20 minut - gorące usawiamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką. Po wystudzeniu przenosimy słoiki w ciemne i chłodne miejsce na przechowanie.

Smacznego :)

papryka na zimę



Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger