Liczba gości w ciągu ostatniego roku

GRZYBY W OLIWIE

GRZYBY W OLIWIE

www.e-ksiazkakucharska.pl

GRZYBY W OLIWIE


Jak w domu przygotować fantastyczne grzyby w oliwie - sprawdzony przepis krok po kroku.



SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/2 kg świeżych grzybów leśnych  (najlepiej malutkich)
  • 2 i 1/2 szklanki octu winnego białego
  • 2 łyżki soli
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka listków laurowych
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka goździków
  • 1/2 litra wody
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Grzyby dokładnie oczyściłam i opłukałam.

Krok 2.
Z rozmarynu oderwałam igiełki.

Krok 3.
Z wody, octu i soli przygotowałam roztwór, dodałam rozmaryn i przyprawy - wszystko zagotowałam, dodałam grzyby i gotowałam około 15 minut, następnie grzyby zostawiłam w zalewie do przestudzenia.

Krok 4.
Następnie grzyby odcedziłam i zostawiłam do odsączenia.

Krok 6.
Odsączone grzyby przełożyłam do czystych i wyparzonych słoiczków, zalałam oliwą, zamknęłam szczelnie. Grzyby przechowuję w lodówce.

Smacznego :)
DOMOWY SOS TABASCO

DOMOWY SOS TABASCO

najlepszy domowy przepis na sos tabasco na www.e-ksiazkakucharska.pl

DOMOWY SOS TABASCO


Jak w domu zrobić prawdziwy sos tabasco - sprawdzony przepis krok po kroku.


Niezwykle czerwony, pachnący i ostry sos tabasco, który z powodzeniem możecie przygotować w domu. Papryczki chilli, z których przygotowałam sos, kupiłam na targu rolnym - kilogram takich papryczek to koszt max. 10 zł.
Polecam, wypróbujcie przepis!
Pięknie pozdrawiam :) K.K.

SKŁADNIKI:
na kilka niewielkich słoiczków

ETAP 1
  • 1 kg ostrych czerwonych papryczek chilli
  • 4 łyżki soli + dodatkowa porcja do posypania na wierzchu
ETAP 2
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1/2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.

ETAP 1
Papryczki umyłam, usunęłam zielony ogonek i zblendowałam razem z nasionami.
Całość włożyłam do czystego słoika , wymieszałam z 4 łyżkami soli, na koniec przesypałam wierzch niewielką ilością dodatkowej soli , słoik zamknęłam i odstawiam na około 3 tygodnie - od czasu do czasu doglądałam czy proces kiszenia przebiega prawidłowo

Krok 2.

ETAP 2
Ukiszone papryczki przełożyłam do miseczki, wlałam połowę roztworu octu i wody, wymieszałam wszystko razem i przecedziłam przez gęste sito dokładnie odciskając papryczki.

Następnie całą czynność powtórzyłam z pozostałym roztworem.

Odsączony płyn przelałam do niewielkich słoiczków i odstawiłam na przechowanie - u mnie w lodówce.

Odcedzoną pastę z papryczek chilli można wykorzystać na wiele sposobów. Ja swojej użyłam do przygotowania ostrej harissy, można ją również zamrozić w silikonowej formie do kostek lodu, a później wykorzystywać do różnych potraw.

Smacznego :)


LECZO NA ZIMĘ - OBIAD ZE SŁOIKA

LECZO NA ZIMĘ - OBIAD ZE SŁOIKA

www.e-ksiazkakucharska.pl


LECZO NA ZIMĘ - OBIAD ZE SŁOIKA


Jak w domu przygotować leczo na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku.



W sezonie letnim, kiedy warzywa są najlepsze i tanie, warto pokusić się o przygotowanie w domu kilku słoików obiadu, który z powodzeniem można przechować na zimę.

Można zawekować zupy, które po podgrzaniu najłatwiej zagryźć kawałkiem chleba, sosy i gulasze warzywne no i oczywiście leczo.


Jest to podstawowy przepis na leczo - z cukinią i papryki. Można go urozmaicić dodając podduszoną pikantną kiełbasę, pokrojoną w niewielką kostkę oraz sos pomidorowy. W tej wersji leczo będzie również świetne jako baza do zup lub gulaszu.


Polecam pięknie, korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go!
Pozdrawiam K.K. :)

SKŁADNIKI:
  • 2 kg cukinii
  • 2 kg kolorowej papryki (bez gniazd nasiennych)
  • 2 kg mięsistych pomidorów (obrane i bez pestek)
  • 1 kg cebuli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.

Krok 2.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, cukier i szczyptę soli - podduszamy aż będzie szklista (nie zrumieniona).

Krok 3.
Dodajemy pozostałe warzywa, wlewamy wodę (tylko tyle aby lekko zakryła warzywa) i dusimy na niewielkim ogniu- warzywa mają być miękkie, ale nie rozgotowane!

Krok 4.
Dodajemy przyprawy i jeszcze kilka minut gotujemy.

Krok 5.
Gorące leczo nakładamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy, pasteryzujemy 15 minut.

Schłodzone leczo przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego :)



DOMOWA WĘDLINA - SCHAB PIECZONY, peklowany na sucho

DOMOWA WĘDLINA - SCHAB PIECZONY, peklowany na sucho

www.e-ksiazkakucharska.pl

DOMOWA WĘDLINA - SCHAB PIECZONY, peklowany na sucho.


Jak w domu przygotować fantastyczną wędlinę ze schabu - przepis krok po kroku.


Do tego, że domowe wyroby są najpyszniejsze nie muszę chyba nikogo przekonywać :) A do tego, kiedy ich wykonanie jest banalnie proste...to pozostaje tylko zabrać się do dzieła ! :)

Aby wędlina zachowała swą soczystość i pełen smak, ważne jest, aby przed pieczeniem dokładnie obsmażyć cały kawałek mięsa na tłuszczu (na powierzchni utworzy się coś w rodzaju chrupiącej skórki, która zapobiegnie wypływaniu soku z mięsa podczas pieczenia i schab nie skurczy się do rozmiaru 'orzeszka' ;) . Kolejna rzecz - po upieczeniu zostawiamy schab w wyłączonym i zamkniętym piekarniku do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na min. godzinę i wtedy możemy kroić - soki w mięsie dokładnie się rozejdą i zwiążą.

Jeżeli schab chcemy podać do obiadu, to wystarczy kilkanaście minut leżakowania w wyłączonym piekarniku, następnie podajemy go z ulubionym sosem i np. buraczkami z chrzanem (jak lubicie).

Peklowanie na sucho, to nic innego jak nacieranie mięsa  odpowiednią mieszanką przypraw i soli, układa się go w szklanym lub kamionkowym naczyniu i przechowuje w zimnym miejscu. Mięso pekluje się od kilku dni do kilku tygodni.
Do peklowania często dodaje się saletrę, dzięki niej mięso po upieczeniu zachowuje swój piękny różowy kolor - ja  jednak saletry nie dodaję...podczas peklowania saletrą powstają azotyny, co prawda hamują one rozwój drobnoustrojów jednak są w pewnym stopniu toksyczne dla ludzi, w szczególności dla dzieci, które nie wytwarzają enzymu odwracającego niekorzystne  działanie azotynów.

W moim przepisie, przykładowe przyprawy, możecie użyć swoich ulubionych, więc ulepszajcie przepis tak jak lubicie! Polecam i pięknie pozdrawiam :) K.K.

SKŁADNIKI:
  • ok. 1,5kg schabu bez kości (najlepiej środkowego)
  • około 80g soli kuchennej ( od 50 do 80g na 1 kg mięsa ) - sól musi być czysta, można ją wyprażyć na suchej patelni lub w piekarniku
  • 1/2 łyżki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • 1 łyżka gorczycy (utłuczona w moździerzu )
  • 1 łyżka czerwonej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka pokruszonych listków laurowych
  • siatka wędliniarska

PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Wszystkie przyprawy wymieszałam, częścią mieszanki natarłam umyte i osuszone mięso, które następnie  ułożyłam w szklanym naczyniu, przesypałam pozostałą mieszanką przypraw i wstawiłam na 4 dni do lodówki - w tym czasie kilkakrotnie odwracałam mięso.

Krok 2.
Po tym czasie mięso wyjęłam, opłukałam ciepłą wodą i obsuszyłam. Następnie włożyłam w siatkę wędliniarską.

Krok 3.
Rozgrzałam patelnię i dokładnie obsmażyłam mięso z każdej strony.

Krok 4.
Obsmażony schab włożyłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piekłam w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia przez około 90 minut.
Schab kroimy po wystudzeniu.

Smacznego :)

sprawdzony przepis na domowy schab pieczony

najlepszy sprawdzony przeps na domowy schab pieczony




SOS SŁODKKO-KWAŚNY Z ANANASEM, na zimę

SOS SŁODKKO-KWAŚNY Z ANANASEM, na zimę

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sos słodko-kwaśny z ananasem fot. Moja Książka Kucharska


Sos słodko-kwaśny z ananasem.


Przepis na słodko-kwaśny sos z ananasem i kukurydzą na zimę.


Fantastyczny słodko-kwaśny sos z ananasem, kukurydzą, pomidorami, papryką i cebulą, który z powodzeniem możecie zrobić w domu do słoiczków na zimę. Eksplozja smaków. Gęsty, kolorowy sos do potraw z drobiem , do makaronu lub do ryżu.
Naprawdę genialny sos do przygotowania prostego i szybkiego obiadu. 



Jak zrobić sos słodko-kwaśny z ananasem - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu na sos słodko-kwaśny i ulepszajcie go. Polecam!

Oto składniki i przyprawy na sos słodko-kwaśny z ananasem.


PIECZEŃ RZYMSKA z gyrosem - prosty przepis na obiad

PIECZEŃ RZYMSKA z gyrosem - prosty przepis na obiad

pieczeń z gyrosem


PIECZEŃ RZYMSKA Z GYROSEM


Jak w domu przygotować idealną pieczeń rzymską na obiad - przepis krok po kroku.


Pieczeń tą można przygotować z jajkami na twardo: do keksówki przekładamy połowę przygotowanej masy mięsnej, na to układamy 4 całe jajka ugotowane na twardo (wzdłuż dłuższego boku, jedno za drugim), a następnie przykrywamy całość pozostałą masą mięsną.
Zamiast jajek na twardo do farszu mięsnego można dodać ok. szklankę całych oliwek bez pestek i wszystko dokładnie wymieszać.

Bardzo łatwa w przygotowaniu potrawa, wyjątkowa w smaku, dzięki przyprawie do gyrosa.
Polecam przepis, korzystajcie i ulepszajcie go!
Pozdrawiam pięknie :) K.K.

SKŁADNIKI:
  • 2 cebule, posiekane i podduszone na 1 łyżce oleju
  • 1 czerstwa bułka, namoczona w mleku i dobrze odciśnięta
  • 1 kg mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki majeranku suszonego
Dodatkowo:
  • kminek do posypania farszu mięsnego
  • kilka plasterków chudego boczku do wyłożenia formy lub tłuszcz do wysmarowania i bułka tarta do obsypania ścianek

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wszystkie składniki farszu umieszczamy w misce i dokładnie wyrabiamy (można np. mikserem).

Krok 2.
Formę wykładamy plasterkami chudego boczku, wykładamy farsz mięsny, obsypujemy kminkiem - wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ) i pieczemy przez 70 minut na środkowym poziomie. Najlepiej, jeżeli wierzch pieczeni będzie dobrze zrumieniony -w razie czego, można podnieść temperaturę i podpiec jeszcze chwilę pieczeń.

Smacznego :)

pieczeń rzymska z gyrosem najlepsza


SOS POMIDOROWO-PAPRYKOWY - do pizzy, marynat, przystawek

SOS POMIDOROWO-PAPRYKOWY - do pizzy, marynat, przystawek


najlepszy domowy sos na www.e-ksiazkakucharska.pl


SOS POMIDOROWO-PAPRYKOWY - do pizzy, marynat, przystawek


Jak zrobić domowy sos do pizzy i przystawek -  wypróbowany przepis krok po kroku.


Sos pomidorowo-paprykowy, niezwykła eksplozja smaków. Z powodzeniem możecie przygotować go w domu na zimę. Świetny nie tylko do pizzy, ale i również do przystawek, przekąsek, jako baza do zup i innych sosów lub marynowania mięsa i warzyw.
Polecam Wam przepis, wypróbowałam, korzystajcie z niego i ulepszajcie!
Pięknie polecam i pozdrawiam :) K.K.

SKŁADNIKI:
na  ok. 9 słoiczków 250ml
  • 1,5 kg czerwonych pomidorów
  • 1,5 kg czerwonej papryki
  • 1 główka czosnku
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 duże winne jabłka
  • 1/3do 1/2 szklanki octu winnego
  • 1 łyżka soli
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 opakowanie naturalnej pektyny ok. 20g

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Pomidory kroję na kawałki, wrzucam do większego garnka, oprószam cukrem - odparowuję nadmiar płynu.

Krok 2.
Kiedy masa pomidorowa zacznie lekko gęstnieć, dodaję do niej pokrojoną na kawałki czerwoną paprykę, olej, posiekany czosnek, obrane i pokrojone jabłka oraz pozostałe przyprawy (za wyjątkiem octu i pektyny) - gotuję na niewielkim ogniu przez około 30 minut.

Krok 3.
Następnie do garnka wlewam ocet, wszystko dokładnie blenduję i dodaję pektyny - gotuję jeszcze kilka minut.

Gorący sos wlewam do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcam i odstawiam do wystudzenia.

Następnie można zapasteryzować:
- w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia;
- w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy  temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut  (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego :)




ZUPA JARZYNOWA Z RYŻEM - prosty przepis

ZUPA JARZYNOWA Z RYŻEM - prosty przepis

najlepsza zupa przepis krok po kroku na www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa jarzynowa z ryżem.

Zupa jarzynowa z ryżem.


Prosty przepis na doskonałą zupę jarzynową z ryżem.


Jesienna zupa na przecierze jarzynowym z ryżem, którą z powodzeniem możecie przygotować w domu - przepis krok po kroku.


Przecier jarzynowy z cukinii, cebuli i jabłek dodajemy do zupy zamiast śmietany lub zasmażki z mąki pszennej. Zupa jest gęsta i bardzo smaczna :)

Zupę doprawiamy ulubionymi przyprawami, ale niezbędny jest tutaj kwas z ogórków kiszonych, dzięki niemu smak jest lepszy - przypomina nieco zupę ogórkową.

Jeżeli zupy Wam zostanie, następnego dnia możecie całość zmiksować na gładką masę i otrzymacie zupę krem z Waszymi ulubionymi dodatkami.

Jak zrobić zupę jarzynową z ryżem -wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Polecam Wam przepis na tą pożywną,doskonałą zupę jarzynową z ryżem. Korzystajcie i ulepszajcie go!
Pięknego dnia :) K.K.

Oto składniki i przyprawy na zupę jarzynową z ryżem.

DOMOWA HARISSA - fantastyczny, pikantny sos do przystawek, pizzy, makaronu, marynat i mięsa

DOMOWA HARISSA - fantastyczny, pikantny sos do przystawek, pizzy, makaronu, marynat i mięsa

fantastyczny, pikantny sos


DOMOWA HARISSA - fantastyczny, pikantny sos do przystawek, pizzy, przekąsek, makaronu, baza do sosów i mięsa.

Domowa harissa - fantastyczny i pikantny sos, który z powodzeniem możecie przygotować w domu.

Sos ten może mieć w Waszej kuchni wiele zastosowań - jako baza do sosów, zup, do przekąsek, pizzy, jako marynata do mięs i tak dalej i dalej... ;)


Przygotowuje się go bardzo szybko i tylko od Was zależy jak będzie ostry. Ja użyłam jednej papryczki chilli i dla mnie już sos był ok :) Wy możecie dodać oczywiście więcej. Tak naprawdę w oryginale papryczek chilli jest więcej niż zwykłej czerwonej papryki (na ok. 0,5kg chilli są 1-2czerwone papryki), no ale ja raczej bym tego nie 'dźwignęła'.
Polecam przepis, korzystajcie i ulepszajcie go!

Pięknie pozdrawiam :) K.K.


SKŁADNIKI:
na kilka niewielkich słoiczków
  • 1,5 kg czerwonej papryki
  • 1 ostra papryczka chilli, pokrojona na kawałki razem z nasionami
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka aromatyzowanej oliwy z pomidorami, czosnkiem i bazylią (może być też zwykły olej lub oliwa z oliwek)
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 100 ml octu

PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Przygotowuję niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myję oraz wyparzam. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwam i zastępuję je nowymi.

Krok 2.
Paprykę myję, osuszam, usuwam ogonki i gniazda nasienne - kroję na kawałki.

Krok 3.
W moździerzu rozcieram nasiona i mieszam z pozostałymi przyprawami.

Krok 4.
Wszystkie składniki sosu wkładam do garnka i duszę bez przykrycia około 20 minut, często mieszam.

Krok 5.
Następnie całość blenduję, gorący sos wkładam do słoiczków, mocno zakręcam i odstawiam do góry dnem do wystudzenia.

Sos można zapasteryzować:
- w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia;
- w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy  temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut  (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl


www.e-ksiazkakucharska.pl


Zobacz również przepis na pomidory deserowe>>>

POMIDORY DERSEROWE - warstwowa sałatka na zimę

POMIDORY DERSEROWE - warstwowa sałatka na zimę

najlepszy, sprawdzony przepis na sałatkę z pomidorów na zimę

POMIDORY DESROWE - warstwowa sałatka na zimę

Jak w domu przygotować deserowe pomidory na zimę - warstwowa sałatka na zimę krok po kroku.


Tak naprawdę sałatkę tą robiłam po raz pierwszy, więc jeszcze nie wiem jak wyjdzie - zaciekawił mnie przepis, odrobinę go zmieniłam i do dzieła!
Do przygotowania sałatki użyłam żółtych pomidorów, są bardziej twarde i mięsiste niż czerwone, ale równie dobrze można użyć i tych, czerwonych tylko wybierajcie te jędrne i mniej soczyste.
Zobaczcie  przepis! Pięknie pozdrawiam:) K.K.

SKŁADNIKI:
na około 7 słoików po 0,5 litra
  • ok. 2 - 2,5 kg pomidorów ( żółtych, czerwonych lub takich i takich)
  • 3 szt. niewielkiej papryki
  • 3 cebule pokrojone w plastry
  • olej
marynata:
  • 1 kopiasta łyżka soli
  • 1 szklanka cukru
  • 20 goździków
  • 20 ziarenek pieprzu
  • 3-4 listki laurowe (pokruszone)
  • 5-6 szklanek wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 3 łyżeczki curry
  • 1 opakowanie żelatyny (ok.30g)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myjemy oraz wyparzamy. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi.

Krok 2.
Pomidory kroimy na części (np. na sześć), paprykę w paseczki a cebulę w krążki.

Krok 3.
Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w garnku (oprócz octu), gotujemy 3 minuty, wyjmujemy goździki, pieprz, listki laurowe i wlewamy ocet (ewentualnie doprawiamy do smaku)- trzymamy na niewielkim ogniu, aby płyn był gorący.

Krok 4.
Do każdego słoika wkładamy odcedzone przyprawy, wlewamy po łyżce oleju.

Krok 5. 
następnie układamy warstwę papryki, na nią pokrojone pomidory, następnie krążki cebuli.

Krok 6.
Do gorącej marynaty dodajemy żelatynę, mieszamy aby dokładnie się rozpuściła (nie zagotowujemy!) - przygotowanym płynem zalewamy warzywa, zakręcamy słoiki, a następnie pasteryzujemy.

 Pasteryzacja:
- w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia;
- w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy  temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut  (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego :)

najlepszy, sprawdzony przepis na pomidory do słoików na zimę







DOMOWY SOS SŁODKO KWAŚNY - do makaronu,ryżu, mięsa, potraw azjatyckich

DOMOWY SOS SŁODKO KWAŚNY - do makaronu,ryżu, mięsa, potraw azjatyckich

najlepszy, gęsty słodko-kwaśny sos do makaronu,mięsa,ryżu
Domowy sos słodko kwaśny fot. Moja Książka Kucharska


DOMOWY SOS SŁODKO KWAŚNY


Jak zrobić idealny, gęsty słodko kwaśny sos do makaronów, ryżu i mięsa - sprawdzony przepis krok po kroku.


Moi Drodzy, dzisiaj przedstawiam Wam przepis na sos słodko kwaśny na zimę. Jest przepyszny, idealny do przygotowania szybkiego obiadu.  Idealny do kurczaka, spaghetti lub ryżu.
Aby sos był idealnie gęsty warto dodać do niego naturalne pektyny. Dzięki temu sos zyska nie tylko piękny kolor oraz odpowiednią, gęstą konsystencję, ale także będzie lepiej się przechowywał. Świetny sos do słoików na zimę z którego w każdej chwili wyczarujecie pyszny i szybki obiad dla całej rodziny.


Sos słodko kwaśny przepis


Przepis na sos znaleziony kiedyś gdzieś w internecie, trochę zmodyfikowany, ale wypróbowany i polecam! Prosty przepis na sos słodko kwaśny z cukinii, przygotowany bez ananasa. 

Domowy sos słodko kwaśny - prosty i wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :)


Oto składniki na sos słodko kwaśny


SKŁADNIKI:
na około 10 słoików po 0,5 litra

  • 3kg cukini

  • 1 kg cebuli

  • 1 kg czerwonej papryki

  • około 800g koncentratu pomidorowego 

  • 1 opakowanie (30g) PEKTYNY do dżemów i galaretek (u mnie cytrusowo-jabłkowa)

  • 1 kg cukru

  • 1 i 1/2 szklanki octu  10%

  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti

  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki

  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka curry

  • 2 ząbki czosnku (starte na tareczce)

  • 7 goździków utłuczonych w moździerzu

  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić domowy sos słodko kwaśny



PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką w dużą kostkę, zasypujemy solą niejodowaną (1-2 łyżki) i odstawiamy, najlepiej na noc, aby puściła sok.

Krok 2.

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne - kroimy w kostkę.

Krok 3.

Cebulę obieramy -  siekamy (niezbyt drobno).

Krok 4.

Wszystkie przygotowane warzywa, wraz z osączoną cukinią, wkładamy do dużego garnka.

Krok 5.
Zagotowujemy ocet z cukrem - gorącym roztworem zalewamy warzywa, całość gotujemy przez 20 minut.

Krok 6.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy, mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut na niewielkim ogniu, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Gorący sos nakładamy do czystych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy, odstawiamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką. Po ostudzeniu słoiki z sosem przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie.


Sos słodko kwaśny z czym podać?

Domowy sos słodko kwaśny możemy podać z naprawdę wieloma dodatkami, tworząc tym samym zawsze inną propozycję potrawy. Oto kilka pomysłów na obiad z sosem słodko kwaśnym:
  • sos słodko kwaśny z kurczakiem
  • sos słodko kwaśny do spaghetti lub ryżu z pokrojoną w plasterki i podsmażoną kiełbaską
  • sos słodko kwaśny do nuggetsów

Smacznego :)



najlepszy słodko-kwaśny sos do makaronu,ryżu, mięsa
Sos słodko kwaśny fot. Moja Książka Kucharska
sos słodko-kwaśny na www.e-ksiazkakucharska.pl
Sos słodko kwaśny fot. Moja Książka Kucharska
SAŁATKA Z KALAFIORA DELIKATESOWA - do słoików na zimę

SAŁATKA Z KALAFIORA DELIKATESOWA - do słoików na zimę

najlepsza delikatesowa sałatka z kalafiora na zimę

SAŁATKA Z KALAFIORA DELIKATESOWA - do słoików na zimę


Jak zrobić delikatesową sałatkę z kalafiora na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku.


Niezwykle kolorowa i smaczna sałatka z kalafiora, papryki, cebuli, pomidorów oraz marchwi, przygotowana w słoikach na zimę. Wykonanie proste, może trochę długie. Polecam przepis, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K.

SKŁADNIKI:
na około 2,5 litra sałatki
  • ok. 1kg różyczek kalafiora (tj. jeden duży kalafior)
  • 3 papryki
  • 3 pomidory
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
zalewa:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki octu 10% (można trochę mniej)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub ostrej-jak wolicie)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (ewentualnie)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W garnku zagotowuję wodę, wrzucam różyczki kalafiora, gotuję powoli 5 minut - garnek przykrywam, zestawiam z ognia i odstawiam na 10 minut.

Krok 2.
Marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, paprykę kroję w słupki, cebulę w pół-talarki, a pomidory w ósemki.

Krok 3.
Wszystkie warzywa, wraz z osączonym kalafiorem, mieszam w dużej misce.

Krok 4.
Przygotowuję zalewę:
do miseczki wlewam gorącą wodę, olej, ocet dodaję cukier oraz pozostałe przyprawy, dokładnie mieszam wszystkie składniki i wlewam do warzyw - odstawiam całość do macerowania przynajmniej na 1 godzinę (w chłodnym miejscu można nawet na noc).

Krok 5.
Zamarynowaną mieszankę warzywną rozkładam do czystych i wyparzonych słoików, szczelnie zakręcam i pasteryzuję .

Pasteryzacja:
- w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia;
- w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy  temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut  (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego :)
najlepsza delikatesowa sałatka z kalafiora słoikowa na zimę

najlepsza delikatesowa sałatka z kalafiora

Polecam także przepis na sałatkę z cukinii po koreańsku>>>



Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger