2
/
KOTLECIKI JAGNIECE Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI
KOTLECIKI JAGNIĘCE Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI
SKŁADNIKI:
na 4 porcje
przygotowanie ok. 5-10 minut + grillowanie
- 8 kotlecików jagnięcych
- po 2 czerwone i żółte papryki - pokrojone w plasterki
- 1 bakłażan - pokrojony w plasterki
- 2 pomidory - przekrojone w poprzek na połówki
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki listków świeżego tymianku
- 1 ząbek czosnku rozgnieciony
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- duża ilość posiekanych, świeżych ziół do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Rozgrzewamy mocno grill .
Krok 2.
Oliwę z oliwek mieszamy z tymiankiem, rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem - obtaczamy w niej mięso oraz warzywa .
Krok 3.
Rozkładamy kotleciki oraz warzywa na ruszcie, w taki sposób, żeby tworzyły pojedyńczą warstwę - pieczemy około 15 - 20 minut, aż warzywa zmiękną, ( w tym czasie obracamy mięso i warzywa, polewamy pozostałą marynatą). Mięso możemy zdjąć z grilla odrobinę wcześniej, aby odpoczęło przed podaniem (trzymamy w cieple, najlepiej zawinięte w folię spożywczą).
Gotowe kotleciki oraz warzywa wykładamy na duży półmisek, obficie posypujemy posiekaną zieleniną.
W oddzielnym naczyniu podajemy kaszę kuskus.
Zamiast kotlecików jagnięcych, do przygotowania tego dania możecie użyć takiej samej ilości skrzydełek z kurczaka. Potrawę możecie przygotować w piekarniku.
Smacznego :)