0
/
PAPRYKA MARYNOWANA Z MIODEM
PAPRYKA MARYNOWANA Z MIODEM
Jak w domu przygotować wspaniałą paprykę marynowaną z miodem na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku.
Marynowana papryka przygotowana na zimę z miodem - świetna jako dodatek do obiadu, sałatek lub kanapek. Przygotowuje się ją niezwykle szybko, więc polecam, wypróbujcie przepis. Zalewę można wzbogacić o wasze ulubione zioła i przyprawy, można również dodać kilka ząbków czosnku - będzie super :) Paprykę należy ciasno ułożyć w słoikach, wówczas zalewy pewnie zostanie.
Polecam pięknie przepis, bo wypróbowany i dobry :)
Pozdrawiam! K.K.
SKŁADNIKI:
- 3 kg czerwonej i żółtej papryki
zalewa:
- 4 szklanki wody
- 2 szklanki octu
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki soli niejodowanej
- 7 łyżek naturalnego płynnego miodu
- po kilka ziarenek ziela i pieprzu
- kilka listków laurowych
- 2 łyżki gorczycy
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
Paprykę oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w szersze paski po całej długości - układamy w wyparzonych słoikach.
Krok 2.
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, gorącym roztworem zalewamy paprykę, szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy 20 minut - gorące usawiamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką. Po wystudzeniu przenosimy słoiki w ciemne i chłodne miejsce na przechowanie.
Smacznego :)
Fantastyczne buraczki do kotleta - zobaczcie przepis >>>