|
Ogórki małosolne - jak zrobić ogórki małosolne |
Jak zrobić ogórki małosolne.
Prosty przepis na ogórki małosolne.
Ogórki małosolne większości z nas kojarzą się z pełnią wiosny. Przysmak ten przygotowujemy z pierwszych ogórków gruntowych, które wraz z chrzanem, czosnkiem oraz koprem zalewane są solanką. Aby zrobić solankę, potrzebujemy niejodowanej soli do przetworów - zawsze dodajemy 1 czubatą łyżkę soli na 1 litr dobrej wody stołowej. Mocno chlorowana woda nie jest odpowiednia do jakichkolwiek przetworów.
Już po ok. 3 dniach otrzymujemy pyszne i chrupiące ogórki małosolne.
Przepis na 3 litrowy słój, ewentualnie na 2-3 mniejsze słoiki.
Przepis na ogórki małosolne 1kg
Ogórki małosolne - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.