0
/
ANTRYKOT Z GRILLA
SKŁADNIKI:
- 6 antrykotów grubości około 1cm
- 2 owoce kiwi
- 2 cebulki dymki
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- świeże zioła do dekoracji
- warzywa np. brokuły (najlepiej lekko obgotowane przed grillowaniem), bakłażan, cukinia lub pomidory - jakie lubicie :)
Krok 1.
Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Krok 2.
Kiwi obieramy, kroimy w drobną kostkę, lekko rozgniatamy widelcem, dodajemy około 2 łyżki oliwy z oliwek, posiekaną w kosteczkę cebulkę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą morską, wkładamy mięso, dokładnie pokrywamy marynatą - odstawiamy na około 40 minut do zamarynowania.
Krok 3.
Usuwamy marynatę z mięsa, plastry układamy na ruszcie - pieczemy na rozgrzanym żarze przez około 3 minuty z każdej strony - następnie na słabszym przez 2 minuty (po upieczeniu antrykoty zdejmujemy z grilla, zawijamy w folie aluminiową i odkładamy zawiniątka na około 7-10 minut , trzymamy w cieple dając w tym czasie mięsu "odpocząć".
Krok 4.
Warzywa grillujemy do miękkości .
Krok 5.
Gotowe mięso wykładamy na wygrzane talerze, dokładamy warzywa i dekorujemy świeżymi ziołami. Podajemy.
Smacznego :)