Liczba gości w ciągu ostatniego roku

GLAZUROWANE UDKA KURCZAKA Z GRILLA

GLAZUROWANE UDKA KURCZAKA Z GRILLA



GLAZUROWANE UDKA KURCZAKA Z GRILLA

 

Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na udka z kurczaka pieczone na grillu. Udka te świetnie smakują z grillowanymi śliwkami w boczku i świeżą bagietką.

Polecam przepis :)


Czas przygotowania : około 1h
Liczba porcji: 4

SKŁADNIKI:
  • 4 udka kurczaka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 cebule szalotki
  • 5 łyżek chutney z mango
  • 9 łyżek dobrej oliwy
  • 1/2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól i świeżo zmielony, czarny pieprz do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Udka kurczaka myjemy, wycieramy ściereczką skropioną octem.

Krok 2.
Szalotki oraz natkę pietruszki drobno siekamy, mieszamy z 5 łyżkami oliwy, doprawiamy solą.

Krok 3.
Palcami przesuwamy ostrożnie pod skórą udek, obluzowujemy ją nieco, smarujemy wewnątrz przygotowanym olejem z pietruszką, szalotką oraz solą.

Krok 4.
Na zewnątrz smarujemy udka 3 łyżkami oleju, posypujemy solą.

Krok 5.
Chutney z mango miksujemy z imbirem, curry, świeżo zmielonym, czarnym pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz 1 łyżką oliwy - odstawiamy.

Krok 6.
Na rozgrzanym grillu układamy udka kurczaka, pieczemy przez około 30 minut, często obracając. Pod koniec pieczenia smarujemy udka pastą z mango - pieczemy do momentu, aż skórka będzie chrupiąca.

Smacznego :)

Zobacz inne przepisy na grilla >>>



*zdjęcie dzięki uprzejmości tiverylucky z freedigitalphotos.net
MAJ W OGRODZIE

MAJ W OGRODZIE


www.e-ksiazkakucharska.pl

MAJ W OGRODZIE


Moi Drodzy, tym razem zapraszam Was do ogrodu. Przedstawiam Wam kilka zdjęć z początku maja - kiedy wszystkie rośliny budziły się do życia ;)

Na bloga, od czasu do czasu, "wpadną zdjęcia z życia mojego ogrodu" - mam ogromną nadzieję, że spodobają się Wam te 'fotki'. Pozdrawiam serdecznie :)



Zapraszam w podróż po ogrodzie...

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl


POTRAWY Z GRILLA - MARYNOWANY STEK Z KOSCIA Z WARZYWAMI

POTRAWY Z GRILLA - MARYNOWANY STEK Z KOSCIA Z WARZYWAMI





POTRAWY Z GRILLA -MARYNOWANY STEK Z KOŚCIĄ Z WARZYWAMI



Moi Drodzy,

myślę, że sezon grillowy, u większości z Was, już otwarty :)

W najbliższym czasie przedstawię Wam kilka wspaniałych przepisów na potrawy z grilla - a w roli głównej mięsa...bo czym byłoby przyjęcie na świeżym powietrzu bez potraw mięsnych, przyrządzanych na grillu? Nie zawsze jednak muszą to być kiełbaski czy kotlety z karkówki. Pokażę Wam jak przyrządzić na grillu m.in. smakowite żeberka, kolorowe mięsne szaszłyki czy stek z kością z warzywami.


Mam nadzieję, że przepisy spodobają się Wam ;)

 

Polecam!

 

 MARYNOWANY  STEK Z KOŚCIĄ  Z WARZYWAMI


Czas marynowania : 3,5 - 4h
Czas przygotowania : 1h

SKŁADNIKI:

  • 8 łyżek oleju sojowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki koniaku
  • 1 łyżeczka  otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 2 steki z kością w kształcie litery T po około 650g każdy
  • 500g cukinii
  • 500g pomidorów
  • odrobina soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy olej sojowy, sos sojowy, sok z cytryny, koniak i miód, dodajemy  otartą skórkę z cytryny (sparzonej i dokładnie umytej), rozgniecione ząbki czosnku, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie mieszamy, odstawiamy.

Krok 2.
Steki myjemy, wycieramy do sucha, tłuste części kilkakrotnie nacinamy ostrym nożem - mięso układamy w płaskim naczyniu, zalewamy marynatą - marynujemy pod przykryciem przez 3-4 h w temperaturze pokojowej ( w tym czasie jeden raz przewracamy mięso na drugą stronę).

Krok 3.
Po marynowaniu steki wyjmujemy, osączamy z marynaty.

Krok 4.
Cukinię myjemy - kroimy w plastry grubości palca, wkładamy do marynaty na około 20 minut.

Krok 5.
Pomidory myjemy, klinowato wycinamy nasady szypułek, w powstałe otworki nasypujemy sól, pieprz oraz oregano, skrapiamy oliwą z oliwek.

Krok 6.
Plastry cukinii wyjmujemy z marynaty, osączamy następnie wraz z pomidorami układamy na aluminiowych tackach do grillowania.

Krok 7.
Steki pieczemy z jednej strony przez 12-14 minut, ustawiamy tackę aluminiową z warzywami, odwracamy steki i pieczemy przez kolejne 12-14 minut (w tym czasie przewracamy na drugą stronę plastry cukinii).

świetnym dodatkiem do tego dania są grillowane kolby kukurydzy z różnymi rodzajami masełek ziołowych.

Smacznego :)




* zdjęcie dzięki uprzejmości amenic181 z FreeDigitalPhotos.net

SALMOREJO - HISZPANSKI CHLODNIK POMIDOROWY Z GROSZKIEM

SALMOREJO - HISZPANSKI CHLODNIK POMIDOROWY Z GROSZKIEM

www.e-ksiazkakucharska.pl


SALMOREJO - HISZPAŃSKI CHŁODNIK POMIDOROWY Z GROSZKIEM


Oryginalny chłodnik pochodzący ze słonecznej Andaluzji. 

 

Jest to różowo-pomarańczowo-zielona zupa. Najczęściej zagęszczana pomidorami i chlebem. Zupa w smaku przypomina trochę gazpacho. 

 

Zielony groszek ugotowany na parze przez Bonduelle świetnie pasuje do tego chłodnika ( to ode mnie - tak jak dodanie do zupy świeżych liści mięty lub melisy - bardzo polecam). Zupę możemy wzbogacić poprzez dodanie do niej trawy cytrynowej lub kawałka ostrej papryczki chilli - naprawdę ;) Bawcie się smakami, bo nawet najdziwniejsze połączenie może okazać się idealne.

Myślę, że za chwilę, kiedy zrobi się ciepło i słonecznie, chętnie sięgniemy po taką odświeżającą zupę ;) Moi Drodzy, mam nadzieję, że przepis na chłodnik spodoba się Wam, pozdrawiam i polecam!


SKŁADNIKI:


  • 4 jajka do przybrania
  • 150g chleba czerstwego pokrojonego na kawałki (białego lub ciemnego)
  • 100g szynki parmeńskiej, do posypania zupy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1kg pomidorów dojrzałych, bez skórki (mogą być z puszki)
  • 1/2 - 1 łyżeczka soli
  • 30g czerwonego octu winnego lub balsamicznego
  • 250g groszku zielonego " Na Parze" od Bonduelle (mrożonego) + groszek do przybrania
  • pieprz do smaku
  • świeże posiekane zioła do przybrania
  • oliwa z oliwek extra vergine

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Groszek rozmrażamy według przepisu na opakowaniu.

Krok 2.
Jajka gotujemy na twardo - obieramy i siekamy.

Krok 3.
Do malaksera wkładamy chleb - rozdrabniamy i odkładamy do miseczki.

Krok 4.
Do malaksera wkładamy kawałki szynki - rozdrabniamy, odkładamy do miseczki.

Krok 5.
W malakserze umieszczamy pomidory, rozgnieciony czosnek, sól, rozdrabniamy. Dodajemy rozdrobniony chleb i ocet - dokładnie miksujemy. Wrzucamy 250g rozmrożonego groszku,  energicznie mieszamy  wlewając powoli, stróżką, oliwę z oliwek, doprawiamy pieprzem do smaku (ewentualnie).

Chłodnik Salmorejo, przed podaniem obsypujemy posiekanymi jajkami, zielonym groszkiem oraz szynką parmeńską, możemy posypać świeżymi, posiekanymi ziołami. Zupę podajemy mocno schłodzoną.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl




  W parze ze zdrowiem
CHLEB PIENINSKI PSZENNO-ZYTNI Z ORKISZEM

CHLEB PIENINSKI PSZENNO-ZYTNI Z ORKISZEM



www.e-ksiazkakucharska.pl

CHLEB PIENIŃSKI PSZENNO-ŻYTNI Z ORKISZEM


W smaku przypomina tradycyjny chleb mieszany, jednak zawartość mąki orkiszowej powoduje, iż jest on bardziej delikatny i smaczniejszy. Miąższ ma mięciutki, a skórkę bardzo chrupiącą, która fantastycznie 'trzeszczy' podczas krojenia. Świetnie smakuje nawet z samym masełkiem. Bardzo łatwy w przygotowaniu chleb.

Polecam przepis na domowy chleb pieniński z dodatkiem orkiszu.


SKŁADNIKI:
na 1  bochenek (około 750g)
  • 300g mąki pszennej np. typ 650
  • 150g mąki żytniej typ. 2000
  • 50g mąki orkiszowej ciemnej
  • 1 łyżeczka miękkiego masła
  • 1-2 łyżeczki otrąb pszennych
  • 1 łyżeczka soli
  • 340ml wody o temperaturze 20-25 stopni
  • 7g drożdży instant
  • ziarna do posypania : sezam, mak, słonecznik itp.
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wszystkie składniki na chleb umieszczamy w misce, mieszamy szpatułką, aby otrzymać nierówne ciasto.

Krok 2.
Następnie wyrabiamy ciasto mikserem przez 10-15 minut (mieszadłami do ciasta, na najniższych obrotach). Ciasto ma być sprężyste i dobrze wyrobione. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Krok 3.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, zagniatamy, formując podłużny bochenek.

Krok 4.
Podłużną formę do pieczenia (dł. około 20cm) smarujemy oliwą, wkładamy uformowany bochenek, posypujemy ziarnami i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.

* Ciasto w formie powinno zajmować max. 1/3 jej wysokości. Będzie gotowe do pieczenia, kiedy zacznie sięgać do jej górnej krawędzi - nie powinno wystawać ponad formę.

Krok 5.
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, delikatnie wkładamy formę z chlebem, przez pierwsze 10 minut pieczemy w tej temperaturze, następnie zmniejszamy ją do 180 stopni i pieczemy przez następne 40-50 minut.

Piekarnik wyłączamy, chleb wyjmujemy po 10-15 minutach , studzimy na kratce, kroimy po najszybciej po upływie 2 godzin.

Piekłam od razu dwa bochenki (wszystkie składniki x 2).

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

WIELKANOCNY BARSZCZ BIAŁY z białą kiełbasą i jajkami

WIELKANOCNY BARSZCZ BIAŁY z białą kiełbasą i jajkami

barszcz biały
Barszcz biały.

Barszcz biały na Wielkanoc: tradycja, która łączy pokolenia


Odkryj tajniki przygotowania idealnego barszczu białego na Wielkanoc. Ten wypróbowany przepis pomoże Ci stworzyć smaczną potrawę z dodatkiem białej kiełbasy i jajka, która zachwyci wszystkich gości.
CHLEB ZYTNI Z PESTKAMI DYNI NA ZAKWASIE

CHLEB ZYTNI Z PESTKAMI DYNI NA ZAKWASIE

www.e-ksiazkakucharska.pl

CHLEB ŻYTNI Z PESTKAMI DYNI NA ZAKWASIE


Chleb z niezwykle chrupiącą skórką  i miękkim środkiem. O charakterystycznym i niepowtarzalnym smaku - a to dzięki odrobinie kminku oraz kolendry. Przechowywany w lodówce, zachowuje swoją świeżość nawet do 2 tygodni - o ile coś jeszcze z niego zostanie ;) Ciasto na ten chleb jest bardzo lepkie, więc najlepiej jest wyrobić je mikserem. Świetnie smakuje z peklowaną szynką.

Z przepisu wychodzi jeden około 20cm bochenek. Przepis na ten domowy chleb pochodzi od Lauren Hattman Polecam przepis na ten domowy chleb żytni.


SKŁADNIKI:

dokańczanie zakwasu:
  • 1/4 szklanki niezawodnego zakwasu
  • 1/2  szklanki mąki żytniej
  • 1/4 szklanki wody o temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki łuskanych pestek dyni
Dokańczamy zakwas: wszystkie składniki na zakwas (oprócz pestek dyni) umieszczamy w czystej miseczce, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin (najlepiej na noc).
*nie zapominamy o dokarmieniu pozostałej części zakwasu z myślą o kolejnych wypiekach.

Pestki dyni wsypujemy do niedużej miseczki i zalewamy wodą i, podobnie jak z zakwasem, odstawiamy w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin (na całą noc) .


ciasto właściwe:
  •  1 i 1/2 szklanki mąki chlebowej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 3/4 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/4 szklanki łuskanych pestek dyni - do posypania (u mnie sezam)
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W misce umieszczamy mąkę żytnią, chlebową oraz wodę, mieszamy, aby powstało nierówne ciasto, przykrywamy czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut.

Krok 2.
Namoczone wcześniej pestki dyni osączamy z nadmiaru wody.

Krok 3.
Do ciasta dodajemy pozostałe składniki: drożdże, sól, kolendrę, kminek oraz przygotowany wcześniej zakwas, mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich składników .
Następnie mikserem, na niskiej lub średniej prędkości, wyrabiamy ciasto przez około 8 minut, aż stanie się gładkie i sprężyste. Dodajemy odsączone pestki dyni i wyrabiamy jeszcze przez 2 minuty, aby równomiernie rozłożyły się w cieście. Ciasto przykrywamy, odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na 1- 1 i 1/2 godziny (powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość)

Krok 4.
Ciasto wykładamy na posypany mąką blat, delikatnie kształtujemy w prostokąt, składamy na pół i zostawiamy na 10 minut.

Krok 5.
Formę o wymiarach około 10/20cm smarujemy tłuszczem. Ciasto kształtujemy w bochenek, delikatnie przenosimy i układamy szwem do dołu w formie. Wierzch bochenka smarujemy wodą i posypujemy suchymi pestkami dyni, przykrywamy czystą ściereczką lub zawijamy luźno folią spożywczą i odstawiamy na około 1- 1 i 1/2, aż urośnie prawie dwukrotnie (nie powinno jednak przewyższać górnej granicy formy).

Krok 6.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Odkrywamy formę z chlebem, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 35-45 minut, aż nabierze brązowego koloru, a ziarna na wierzchu uprażą się.

Po upieczeniu wyjmujemy bochenek z formy, studzimy na kratce .

Smacznego :) 


ZUPA POMIDOROWA-prosty przepis na soku pomidorowym

ZUPA POMIDOROWA-prosty przepis na soku pomidorowym

zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa.

Błyskawiczna zupa pomidorowa na soku pomidorowym.


Prosty przepis na pyszną zupę pomidorową.


Domowa zupa pomidorowa na soku pomidorowym z mleczkiem kokosowym, cebulą, czosnkiem i jabłkami. Pomidorowa ze świeżymi ziołami, ugotowana na rosole. Doskonale smakuje z makaronem, ryżem lub lanymi kluseczkami. 

Ta domowa zupa pomidorowa na soku pomidorowym jest zdrowa, łatwa do wykonania i smakuje fantastycznie. Może być przygotowana w wersji wegańskiej, jeżeli użyjemy bulionu warzywnego. Zupa utrzymuje się doskonale i następnego dnia smakuje równie dobrze. Można ją także zamrozić do miesiąca, jeśli nie dłużej.

    Ugotowanie zupy pomidorowej na soku pomidorowym jest proste, a wszystko dzieje się błyskawicznie.

Inne wypróbowane przepisy na domową zupę pomidorową:


Jak zrobić zupę pomidorową na soku pomidorowym - sprawdź prosty przepis, składniki i przygotowanie.


DOMOWY MAKARON a'la GORDON RAMSAY

DOMOWY MAKARON a'la GORDON RAMSAY



DOMOWY MAKARON a'la GORDON RAMSAY

 

       Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy makaron, który został przygotowany według przepisu Gordona Ramsay'a. Z tego przepisu wychodzi całkiem sporo ciasta na makaron. Jeżeli nie zużyjemy wszystkiego od razu, ciasto na makaron możemy zamrozić lub do kilku dni przechować w lodówce (szczelnie zawinięte ).

        Moim zdaniem taki domowy makaron smakuje o niebo lepiej niż ten zakupiony w sklepie. Przygotujcie sobie od razu większą ilość, tak aby w każdej chwili mieć pod ręką swój domowy, prawdziwy makaron. Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
na około 900g makaronu
  • 550g zwykłej mąki (w przepisie polecana włoska mąka na makaron )
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 świeże jajka
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wszystkie składniki na makaron wkładamy do miski robota kuchennego, wyrabiamy w nim ciasto, aż będzie przypominać grube okruchy .

Krok 2.
Zawartość miski wysypujemy na posypaną mąką stolnicę i zagarniamy całość w kulę. Ciasto zagniatamy, aż stanie się gładkie i miękkie oraz przestanie się lepić. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy na około 30 minut, aby odpoczęło.

Krok 3.
Następnie od ciasta odrywamy kawałek wielkości kiwi (pozostała część ma być dokładnie zawinięta, aby ciasto nie wyschło), rozwałkowujemy na kształt prostokąta grubości 5mm.

Krok 4.
Maszynkę do makaronu nastawiamy na największą grubość, przepuszczamy płat ciasta 2-3 razy. Zmieniamy ustawienie o jeden stopień i ponownie przepuszczamy ciasto. Robimy tak, aż do uzyskania najcieńszej grubości - za każdym razem przestawiamy maszynkę o jeden stopień. Dzięki temu ciasto będzie coraz gładsze i elastyczne.

Kiedy dojdziemy do ostatniego stopnia, ciasto jest już gotowe do krojenia, kształtowania i nadziewania.

Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem.

Rada szefa:   
"Na ravioli lub tortellini wykrój pożądany kształt z płatów ciasta. Gdy chcesz zrobić tagliatelle, przed krojeniem poczekaj 10 minut, żeby płaty ciasta podeschły - powieś je na suszarce, by umożliwić dostęp powietrza z każdej strony.
W tym czasie załóż na maszynkę końcówkę do tagliatelle. Przepuść płaty ciasta przez maszynkę, starając się oddzielać wychodzące kluski. Gotowe tagliatelle przekładaj na tacę, zawijając je w gniazda."


Smacznego :) 

Polecam również inne przepisy na domowe wyroby >>>
 
PĄCZKI DOMOWE

PĄCZKI DOMOWE

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pączki






Pączki domowe.


Przepis na przepyszne, domowe pączki.



Absolutnie pyszne pączki domowej roboty. Przepis jest prosty, a pączki mięciutkie, puchate i pięknie pachną. Cudowne.

Jak zrobić pączki domowe - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu na domowe pączki i ulepszajcie go. Polecam!

Oto składniki i przyprawy na pączki domowe.


DOMOWY MAJONEZ

DOMOWY MAJONEZ

www.e-ksiazkakucharska.pl


DOMOWY MAJONEZ


       Dzisiaj polecam przepis na domowy majonez. Majonez ten został przygotowany wg. przepisu Gordona Ramsay'a.

      Jak pisze autor Gordon Ramsay : " Świeżo ukręcony majonez jest o niebo lepszy od wszystkich, które kupisz w sklepie (i ma rację). Ma dobrą konsystencję, zawsze będzie gęsty. Jeśli wolisz lżejszy, rozrzedź go winegretem, biorąc dwie łyżki majonezu na jedną łyżkę winegretu."

      Najlepszy jest majonez, który został ukręcony ręcznie; można to również zrobić w blenderze - za radą autora : biorąc 1 całe jajko i 1 żółtko, a nie 2 żółtka, wolno wlewając olej przez otwór, gdy urządzenie pracuje - majonez będzie miał bledszą barwę i będzie bardziej płynny. Polecam przepis na domowy majonez !



SKŁADNIKI :
na około 300ml
  • 2 żółtka ze świeżych jajek
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • świeżo mielony biały lub czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka angielskiej musztardy w proszku
  • 300ml oleju arachidowego lub lekkiej oliwy z oliwek (nie extra virgin)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Żółtka , ocet winny, sól, pieprz i musztardę umieszczamy w misce - całość ubijamy trzepaczką, aż wszystkie składniki dokładnie połączą się tworząc gładką i kremową masę.

Krok 2.
Na czubek małej łyżeczki nabieramy odrobinę oliwy - wkrapiamy do masy, cały czas energicznie mieszając.

Krok 3.
Cały czas kontynuujemy ubijanie - najpierw kropla po kropli dodajemy oliwy, potem wolno zwiększamy ilość dodawanej oliwy do równomiernej stróżki (przed dodaniem kolejnej porcji, upewniamy się, że poprzednia dokładnie wchłonęła się - takim sposobem uzyskamy gęsty majonez).

Krok 4.
Na koniec dodajemy do majonezu 1-2 łyżki zimnej wody, mieszamy , kosztujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.


MAJONEZ CZOSNKOWY:

Obieramy 3-4 duże ząbki czosnku i blanszujemy je przez chwilę we wrzątku, następnie rozgniatamy i mieszamy z gotowym majonezem.

MAJONEZ Z CZERWONĄ PAPRYKĄ:

2 drobno pokrojone papryki czerwone wrzucamy na patelnię z 4-5 łyżkami oliwy, podgrzewamy, aż zaczną skwierczeć. Dodajemy gałązkę tymianku i estragonu, powoli gotujemy przez 10 minut, od czasu do czasu mieszamy (papryka ma zmięknąć , ale nie zbrązowieć). Zioła usuwamy, pozostałą paprykę blendujemy na gładką i kremową masę. Na koniec przecieramy przez perlonowe sito, studzimy, dodajemy do majonezu, ewentualnie doprawiamy do smaku.
    Taki paprykowy majonez świetnie pasuje do grillowanych ryb oraz mięs.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

PELNOZIARNISTY CHLEB Z MIODEM I ORZECHAMI LASKOWYMI

PELNOZIARNISTY CHLEB Z MIODEM I ORZECHAMI LASKOWYMI

www.e-ksiazkakucharska.pl


PEŁNOZIARNISTY CHLEB Z MIODEM I ORZECHAMI LASKOWYMI


Wspaniały, pachnący domowy pełnoziarnisty chleb z miodem i orzechami laskowymi. Chleb ten powstał na bazie przepisu Lauren Chattman. Piecze się go z wykorzystaniem przedłużonej fermentacji tzw. pate fermentee, dzięki której wprowadzamy do chleba więcej glutenu i kwaskowego smaku. Dla zrównoważenia smaku gorzkawej mąki pełnoziarnistej do chleba dodajemy miód oraz orzechy laskowe. Podam Wam oryginalny przepis z którego ja korzystałam. Polecam!


SKŁADNIKI:
na 1 duży bochenek

pate fermentee:
  • 6 łyżek wody o temp. pokojowej
  • 1,2 łyżeczki drożdży instant
  • 3/4 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
ciasto:
  • 2 i 3/4  szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
  • 3/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1 szklanka + 2 łyżki wody o temp. pokojowej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 szklanka prażonych i obranych ze skórki orzechów laskowych , drobno posiekanych *
*  aby obrać orzechy laskowe, umieszczamy je na blasze do pieczenia i prażymy w temp. 180 stopni przez około 10 minut, aż zaczną pachnieć. Gorące orzechy natychmiast zawijamy w ciepłą ściereczkę i pozwalamy im odparować przez kolejne 10 minut, następnie pocieramy je ściereczką, by usunąć skórki (nic nie szkodzi jeśli kawałeczki skórek przylgną do orzechów).

PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
Przygotowujemy pate fermentee : wodę, drożdże mąkę pełnoziarnistą i sól wsypujemy do miseczki, mieszamy drewnianą  lub gumową szpatułką (by powstało nierówne ciasto). Cisto przykrywamy czystą ściereczką lub folią spożywczą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na godzinę (napęczniej i nieco zwiększy objętość).

    Cisto delikatnie przypłaszczamy dłonią, składamy na pół, ponownie przykrywamy i tym razem wkładamy do lodówki na około 8-12 godzin - aż zwiększy objętość dwukrotnie.


Krok 2.
Przygotowujemy ciasto: pate fermentee drzemy na kawałki i wrzucamy do miski, dodajemy mąkę pełnoziarnistą, sól, drożdże, wodę, masło i miód, mieszamy szpatułką.

Krok 3.
Wyrabiamy ciasto :
       mikserem - wyrabiamy hakiem do ciasta na niskiej prędkości, aż składniki połączą się w nierówną masę, następnie zwiększamy prędkość do średniej i wyrabiamy ciasto przez 4-5 minut, aż stanie się miękkie, odrobinę lepkie (ale nie za bardzo). Odstawiamy ciasto na 5 minut, aby odpoczęło. Następnie wyrabiamy ciasto przez kolejne 2-3 minuty na średniej prędkości , tak aby można je było rozciągnąć w błonę, dodajemy orzechy i chwilę wyrabiamy, aby dobrze je wmieszać.
        ręcznie - ciasto wykładamy na wysypany mąką blat, wyrabiamy ostrożnymi ruchami przez 5-7 minut, aż stanie się miękkie i lekko kleiste. Zostawiamy ciasto na 5 minut, następnie kontynuujemy wyrabianie, aż ciasto stanie się gładkie i da się rozciągnąć w błonę. Staramy się nie dodawać więcej maki. Cisto rozpłaszczamy, posypujemy orzechami, składamy na pół i wyrabiamy, aby orzechy równomiernie rozłożyły się w cieście.

Krok 4.
Duży pojemnik lub miskę smarujemy tłuszczem i wkładamy do środka ciasto, przykrywamy czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy ciasto na około 45 minut do godziny, aż ciasto zwiększy objętość o połowę.

Krok 5.
Ciasto obracamy: wsuwamy dłonie pod ciasto, unosimy je do góry, tak aby zwisało z dłoni, następnie kładziemy je z powrotem na innej niż poprzednio stronie, miskę przykrywamy i odstawiamy na kolejne 45 minut do godziny, aż ciasto ponownie zwiększy objętość o połowę.

Krok 6.
Ciasto wykładamy na blat wysypany mąką, delikatnie robimy z niego kulę i zostawiamy je na 10 minut.

Na godzinę przed pieczeniem do piekarnika wkładamy kamień do pieczenia, na środkowy poziom. Na półkę pod nim wstawiamy żeliwną patelnię . Piekarnik rozgrzewamy do 260 stopni.

Krok 7.
Ciasto kształtujemy w zbitą kulę. Okrągłą miskę (o średnicy około 20 cm) wykładamy czystą ściereczką i oprószamy mąką pełnoziarnistą, do środka wkładamy chleb gładką stroną do dołu, miskę luźno owijamy folią spożywczą lub przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 minut do godziny, aż urośnie około 1,5 razy.

Krok 8.
Bochenek odkrywamy, miskę (wyłożoną papierem do pieczenia) przykrywamy łopatą do chleba lub blachą do pieczenia i odwracamy miskę, tak aby bochenek znalazł się na łopacie lub blasze . Za pomocą żyletki lub ostrego noża robimy nacięcia w kształcie litery X.

Krok 9.
 Bochenek wraz z papierem do pieczenia zsuwamy na rozgrzany kamień do pieczenia.

Do żeliwnej patelni wsypujemy kostki lodu ( około 1/2 szklanki).
Chleb pieczemy przez 10 minut w temp. około 260 stopni. Po tym czasie temperaturę obniżamy do 230 stopni i wypiekamy  przez kolejne 30-40 minut, aż skórka stanie się ciemna.

Krok 10.
Po upieczeniu, bochenek zsuwamy wraz z papierem do pieczenia na kratkę do studzenia, zostawiamy na 5 minut, następnie wysuwamy papier i przed pokrojeniem zostawiamy chleb jeszcze na 2 godziny, aby ostygł do temperatury pokojowej.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl


www.e-ksiazkakucharska.pl



Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger