0
/
Zupa pomidorowa z burakami i canapes z sera koziego
Zupa pomidorowa z burakami, serem kozim i szczypiorkiem.
Przepis na niezwykłą zupę pomidorową.
SKŁADNIKI:
na 4 porcje
przygotowanie to ok. 10 minut + smażenie i gotowanie 20 minut
- ok. 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula (najlepiej biała, sałatkowa)
- 2 ząbki czosnku
- 2 spore pomidory (najlepiej malinowe), bez skórki, pokrojone w kostkę
- 200g przecieru pomidorowego
- 250g ugotowanych buraków, pokrojonych w kostkę
- 700ml delikatnego bulionu warzywnego
- sporo posiekanej, świeżej pietruszki
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Canapes z sera koziego i szczypiorku
- 1 i 1/2 szklanki miękkiego sera koziego
- drobno posiekany szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Cebulę drobno siekamy.
Krok 2.
W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę, oprószamy solą oraz cukrem, smażymy do czasu, aż zmięknie. Dodajemy rozgnieciony czosnek - smażymy kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory, przecier i buraki, wlewamy bulion - gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.
Krok 3.
Za pomocą ręcznego blendera miksujemy warzywa, aż otrzymamy jednolitą masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Gorącą zupę podajemy w ciepłych miseczkach, obficie obsypujemy natką pietruszki, wkładamy kuleczki z sera koziego i szczypiorku.
Smacznego :)