Ryba z grilla
Marynowana makrela z grilla
Zdrowa pyszna i aromatyczna ryba z grilla - marynowana w ziołach i pieczona w całości na grillu. A jaka ryba na grilla? Do grillowania w całości możemy użyć różnych gatunków ryb np. pstrąga, szczupaka, leszcza, łososia, karpia lub makrelę. Mimo, iż każda z tych ryb jest inna, to jednak w większości przypadków świetnie komponuje się z takimi ziołami jak tymianek, rozmaryn, oregano, no i oczywiście z pietruszką.
Marynata do ryby z grilla
Aby smak ryby z grilla był jeszcze lepszy, a mięso było kruche, delikatne i soczyste, warto rybę zamarynować przed grillowaniem. Marynata natłuści rybę i zapobiegnie przywieraniu skórki do rusztu lub folii aluminiowej. Nada jej niepowtarzalnego smaku i zapachu Oczyszczoną, umytą i osuszoną rybę nacieramy solą oraz marynatą z oliwy i soku z cytryny i wstawiamy przynajmniej na 1 godzinę do lodówki.
Grill daje duże pole do popisu, warto więc wykorzystać ulubione świeże zioła i przyprawy, aby ich aromat podkreślił smak potrawy.
Ryba z grilla przepis
Oto składniki na rybę z grilla
Czas przygotowania : około 35 minut
Liczba porcji : 4
SKŁADNIKI:
- 4 średnie, wypatroszone makrele (po ok. 300g)
- kilka ziarenek białego pieprzu
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka dobrego oleju (np. rzepakowego)
- 1 łyżeczka cukru
- 160ml wytrawnego, białego wina
- 2 łyżki musztardy (ostrej)
- 4 liście laurowe
- sól do smaku
- posiekana zielenina (pietruszka, koperek, szczypiorek) do posypania
- plasterki pomarańczy do dekoracji
Jak zrobić rybę z grilla
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
Makrele myjemy wewnątrz i na zewnątrz, osuszamy.
Krok 2.
Ziarenka pieprzu rozgniatamy. Przygotowujemy marynatę z białego wina, musztardy, rozgniecionych ziarenek pieprzu, połowy suszonych ziół (rozmarynu, oregano i tymianku), doprawiamy solą i mieszamy.
Krok 3.
Do każdej makreli wkładamy po 1 listku laurowym, ryby układamy w płaskim naczyniu, zalewamy marynatą i odstawiamy na około 1 godzinę.
Krok 4.
Ryby dokładnie odsączamy z marynaty, smarujemy olejem i pieczemy na grillu 5 do 8 minut z każdej strony. Pod koniec pieczenia resztę suszonych ziół wsypujemy do gorącego żaru.
Gotowe makrele obficie posypujemy posiekaną zieleniną i dekorujemy plasterkami pomarańczy.
Smacznego :)