czwartek, 28 listopada 2013


Na drugie danie dzisiejszego obiadu miałam GULASZ Z KURY PO WĘGIERSKU. Przepis pochodzi od Pani Ewy Aszkiewicz z "1001 przepisów" i jest naprawdę godny wypróbowania. Jest prosty oraz szybki w przygotowaniu a mięso soczyste i rozpływa się w ustach. Świetnie smakuje z kluskami kładzionymi i lekką sałatką z pomidorów, ogórków i szczypiorku.


SKŁADNIKI:
  • 2 filety z kury
  • 2 cebule
  • czubata łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 4 dorodne pomidory lub kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka pikantnego keczupu
  • sól
  • pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Porcje mięsa kroimy na niewielkie kawałki, oprószamy solą i pieprzem, paprykami, odstawiamy w chłodne miejsce.

Krok 2.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy pokrojona w półplasterki cebulę, gdy się zeszkli, przekładamy do rondla.

Krok 3.
Na patelni uzupełniamy tłuszcz i, na bardzo gorącym, smażymy kawałki mięsa. Gdy zrumienią się ze wszystkich stron, przekładamy do rondla z cebulą, podlewamy dwiema szklankami wody i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu.

Krok 4.
Do miękkiego mięsa dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory lub rozprowadzony w łyżce wody koncentrat, keczup, całość zagotowujemy, gdy trzeba doprawiamy do smaku i trzymamy pod przykryciem na małym ogniu nie dłużej niż 5 minut.
  Sos, gdy trzeba, zaciągamy łyżeczką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości zimnej wody.

Gulasz podajemy z kluseczkami lub grubym makaronem.
Amatorzy mniej pikantnych potraw mogą rozprowadzić sos niewielką ilością słodkiej śmietany.

Smacznego :) 






Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, listopada 28, 2013 2 comments

2 komentarze:

  1. Oj aż ślinka cieknie... Chyba coś w sobotę wytworzę z tego przepisu. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA29 listopada 2013 12:47

      Polecam ten przepis i dziękuję za komentarz. Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania