czwartek, 28 listopada 2013


Na drugie danie dzisiejszego obiadu miałam GULASZ Z KURY PO WĘGIERSKU. Przepis pochodzi od Pani Ewy Aszkiewicz z "1001 przepisów" i jest naprawdę godny wypróbowania. Jest prosty oraz szybki w przygotowaniu a mięso soczyste i rozpływa się w ustach. Świetnie smakuje z kluskami kładzionymi i lekką sałatką z pomidorów, ogórków i szczypiorku.


SKŁADNIKI:
  • 2 filety z kury
  • 2 cebule
  • czubata łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 4 dorodne pomidory lub kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka pikantnego keczupu
  • sól
  • pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Porcje mięsa kroimy na niewielkie kawałki, oprószamy solą i pieprzem, paprykami, odstawiamy w chłodne miejsce.

Krok 2.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy pokrojona w półplasterki cebulę, gdy się zeszkli, przekładamy do rondla.

Krok 3.
Na patelni uzupełniamy tłuszcz i, na bardzo gorącym, smażymy kawałki mięsa. Gdy zrumienią się ze wszystkich stron, przekładamy do rondla z cebulą, podlewamy dwiema szklankami wody i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu.

Krok 4.
Do miękkiego mięsa dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory lub rozprowadzony w łyżce wody koncentrat, keczup, całość zagotowujemy, gdy trzeba doprawiamy do smaku i trzymamy pod przykryciem na małym ogniu nie dłużej niż 5 minut.
  Sos, gdy trzeba, zaciągamy łyżeczką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w niewielkiej ilości zimnej wody.

Gulasz podajemy z kluseczkami lub grubym makaronem.
Amatorzy mniej pikantnych potraw mogą rozprowadzić sos niewielką ilością słodkiej śmietany.

Smacznego :) 






Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, listopada 28, 2013 2 comments

2 komentarze:

  1. Oj aż ślinka cieknie... Chyba coś w sobotę wytworzę z tego przepisu. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA29 listopada 2013 12:47

      Polecam ten przepis i dziękuję za komentarz. Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Blog Archive

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE