poniedziałek, 4 grudnia 2017

najlepszy przepis www.e-ksiazkakucharska.pl

GULASZ Z KURY PO WĘGIERSKU


Jak przyrządzić fantastyczny gulasz z kury po węgiersku - sprawdzony przepis krok po kroku.


Czas na rozgrzewkę! 💓
Gdy za oknem szaro i zimno, warto podnieść temperaturę i...ugotować coś pysznego. Nic lepiej nie sprawdzi się w roli dania głównego niż aromatyczny i rozpływający się w ustach kurczak w fantastycznym sosie po węgiersku 💓💓😋
Właściwie, to kurczaka możecie zastąpić jakimkolwiek innym mięsem - mój przepis jest sprawdzony i pasuje do indyka, jagnięciny, a nawet wołowiny. 

Więc patelnie w dłoń! 😁 Teraz jeszcze tylko zajrzyj do przepisu i sprawdź jak przyrządzić najsmaczniejszy gulasz tego sezonu! 👍👍👌

Pięknie polecam Wam mój przepis, korzystajcie i ulepszajcie go oczywiście!
Ślicznie pozdrawiam
Kasia 👄 


SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg filetów z kurczaka (może być także indyk, jagnięcina lub wołowina)
  • 2 łyżki  wędzonej papryki mielonej
  • 2 łyżki musztardy 
  • 1 -1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 2 liście laurowe, pokruszone
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 1 szczypta goździków, mielonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka słodkiej papryki, mielonej
  • następnie :
  • 2 cebule, pokrojone w półplasterki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 marchewka, starta na tarce o jarzyn
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry, posiekane
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w paski lub kostkę
  • puszka pomidorów krojonych, bez skórki
  • 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1/2 szklanki wody lub lekkiego bulionu


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Porcje mięsa kroimy na  kawałki, oprószamy solą i pieprzem, paprykami oraz pozostałymi przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na chwilę.

Krok 2.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy pokrojone i zamarynowane z przyprawami mięso, oprószamy mąką. Gdy zrumieni się ze wszystkich stron, dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, marchewkę oraz czosnek, chwilę smażymy.

Krok 3.
Następnie dodajemy pozostałe składniki (wino, wodę, pomidory z puszki, koncentrat, pokrojone papryki, posiekaną natkę kolendry lub pietruszki , mieszamy. Ważne aby za pomocą szpatułki oderwać od dna przywarłe mięso oraz przyprawy (w tym jest moc smaku! 💪😋😋😋)

Całość dusimy około 60 minut, na niewielkim ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając.



Krok 4.

Gulasz podajemy  np. z kluseczkami .
Amatorzy mniej pikantnych potraw mogą rozprowadzić sos niewielką ilością słodkiej śmietany.

Smacznego :) 








Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, grudnia 04, 2017 4 comments

4 komentarze:

  1. Oj aż ślinka cieknie... Chyba coś w sobotę wytworzę z tego przepisu. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA29 listopada 2013 12:47

      Polecam ten przepis i dziękuję za komentarz. Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  2. Ale dusić pierś z kurczaka godzinę? To będzie wiór

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne