0
/
SALATKA "DUCH KORSYKI "
SAŁATKA "DUCH KORSYKI"
...kolorowa...bardzo apetyczna...
Sałatka z jajkami, soczystymi pomidorkami koktajlowymi, lekko ostrą cebulą, idealna na grill-party lub piknik. Moi Drodzy, mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam. Polecam!
SKŁADNIKI :
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 10 pomidorków koktajlowych
- 100g przebranych liści szpinaku
- 1 średnia, czerwona cebula
- 1 opakowanie sera feta
- liście ulubionej sałaty (może być mix)
- posiekana zielenina (pietruszka, szczypiorek, koperek lub kolendra)
- sól i pieprz do smaku (ewentualnie)
- 5 filecików anchois
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Krok 1.
Przygotowujemy sos: fileciki anchois drobno siekamy, czosnek kroimy w cieniutkie plasterki, łączymy wszystko z oliwą oraz octem balsamicznym, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce.
Krok 2.
Umyte liście szpinaku układamy na dnie miski, polewamy 1/3 częścią sosu, posypujemy posiekanymi jajkami.
Krok 3
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, obraną cebulę kroimy na cienkie plasterki, rozdzielamy na pierścionki. Ser feta kroimy w niewielką kostkę. Liście sałaty rozrywamy na kawałki.
Krok 4.
Na posiekanych jajkach układamy połówki pomidorków koktajlowych, na nie pierścionki cebuli - skrapiamy sosem z anchois (1/3) - następnie układamy poszarpane liście sałaty, rozrzucamy kostki sera feta, posypujemy całość posiekaną zieleniną i skrapiamy pozostałym sosem.
Sałatkę podajemy z białym, chrupiącym pieczywem.
Smacznego :)
zdjęcie dzięki użytkownikowi Serge Bertasius Photography z freedigitalphotos.net