UDKA KURCZAKA Z SOSIE ŚLIWKOWYM
UDKA KURCZAKA W SOSIE ŚLIWKOWYM.
Udka z kurczaka można przyrządzić na wiele smacznych sposobów.
Udka kurczaka w sosie śliwkowym.
- 4 udka kurczaka
- 3 cebule
- 10 dag suszonych, bezpestkowych śliwek (kalifornijskie)
- 1/2 szklanki soku z jabłek
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta pieprzu cayenne
- sól
- oliwa lub olej
Krok 1.
Śliwki moczymy w soku z jabłek. Natarte niewielką ilością soli udka podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron, następnie przekładamy do rondla.
Krok 2.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, układamy na wierzchu udek, posypujemy przyprawami i namoczonymi śliwkami, podlewamy sokiem, w którym się moczyły. Całość dusimy pod przykryciem około 40 minut, aż mięso będzie miękkie.
Krok 3.
Porcje układamy na wygrzanym półmisku, sos przecieramy przez sito, gdy jest zbyt esencjonalny, rozprowadzamy łyżką wody lub słodkiej śmietanki. Zalewamy sosem porcje mięsa.
Podajemy z grubym makaronem lub drożdżowymi kluskami, gotowanymi na parze.
Smacznego :)
Danie przygotowane wg. przepisu E. Aszkiewicz "Kuchnia Polska"