Liczba gości w ciągu ostatniego roku

DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA. JAK ZROBIĆ PRZEPYSZNĄ BIAŁĄ KIEŁBASĘ?

DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA. JAK ZROBIĆ PRZEPYSZNĄ BIAŁĄ KIEŁBASĘ?



jak zrobić przepyszną białą kiełbasę

Biała kiełbasa fot. Moja Książka Kucharska

Biała kiełbasa.

Przepis na domową, białą kiełbasę.


Domowa biała kiełbasa, tylko na święta?


Domowa biała kiełbasa większości z nas od razu kojarzy się z Wielkanocnym śniadaniem. Przeważnie podaje się ją zapiekaną z cebulą i piwem, w sosie polskim lub tylko parzoną z dodatkiem chrzanu, ogórka kiszonego i pieczywa. No i oczywiście bez dobrej, białej kiełbasy nie może obejść się żaden wielkanocny żurek, czy barszcz biały.
Ale czy tylko w święta mamy cieszyć się smakiem przepysznej białej kiełbasy? Myślę, że nie ;)
Polecam Wam przepis, w którym dowiecie się jak przygotować białą kiełbasę - najlepszą, bo domową! Nie od dziś wiadomo, że smak domowych potraw nie może równać się z żadnym innym i do tego chyba nie muszę nikogo przekonywać ;)
Z przepisu wyjdzie około 3,5kg wędliny, z której to część możecie zamrozić. Należy jednak pamiętać, że mrozimy kiełbasę surową, nie parzoną.

Jak zrobić białą kiełbasę? Czy to jest trudne?


Przygotowanie białej kiełbasy w warunkach domowych wcale nie jest trudne. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach i wszystko powinno się udać.
Przede wszystkim do przygotowania kiełbasy będziemy potrzebowali zwykłej maszynki do mielenia mięsa - oczywiście koniecznie z końcówką do nadziewania kiełbas (aby nakładanie osłonki jelitowej było łatwiejsze, zalecam posmarowanie końcówki odrobiną oliwy lub smalcu).
Oprócz tego niezbędne są naturalne jelita wieprzowe, które można kupić w wielu sklepach mięsnych, a nawet zdarzają się w niektórych supermarketach. Jelita należy przelać w środku kilkakrotnie letnią wodą, aby je zmiękczyć i wypłukać sól - robiąc to niezwykle delikatnie, aby nie uszkodzić błonki, a następnie wymoczyć w czystej, zimnej wodzie przez około 2 godziny  i osączyć.
Niewykorzystane, oczyszczone jelita można przez kilka tygodni przechować w lodówce - w zamkniętym słoiku, przesypane miałką solą.

Do przygotowania kiełbasy używamy wyłącznie najświeższego mięsa, wszystkie narzędzia powinny być bezwzględnie czyste i najlepiej wyparzone.  Każdy gatunek mięsa oraz tłuszcz mielimy osobno i łączymy dopiero po zmieleniu - przed mieleniem mięso powinno być mocno schłodzone.
Do zmielonego mięsa dodajemy odpowiednią ilość przypraw i dokładnie wyrabiamy mięso. Mieszanie należy wykonać bardzo starannie, tak aby wszystkie dodatki równomiernie się rozłożyły, a masa stała się kleista.

Masę mięsną, przed rozpoczęciem pracy formujemy w spore kule, co usprawnia nakładanie farszu do maszynki. Na początek najlepiej jeżeli może nam ktoś pomóc w nadziewaniu kiełbasy ( moja sprawdzona rada dla początkujących - z jednoczesnym napełnianiem maszynki i skręcaniem kiełbasek bywa różnie  ;) Jeżeli farsz będziemy podawać bez przerwy, a w maszynce cały czas będzie odpowiednia ilość masy, w kiełbasie nie powstaną wolne przestrzenie (to ważne!).

Białe kiełbaski mają zazwyczaj ok. 12cm długości, więc takie mniej więcej staramy się uzyskać. Napełniamy mięsem pierwszy ok. 12cm odcinek osłonki (maszynkę zatrzymujemy), odejmujemy z końcówki trochę farszu, zawiązujemy i wracamy do napełniania.
Kolejne kawałki powstaną przez odkręcanie kiełbasek w przeciwną stronę (po każdych ok. 12cm ujmujemy kiełbaskę palcem wskazującym i kciukiem, ściskamy aż się złączą i prawą ręką skręcamy kiełbaskę. Kolejny kawałek odkręcamy w przeciwną stronę. Końce możemy związać przędzą masarską)

Biała kiełbasa parzona.


Parzenie białej kiełbasy, to już bułka z masłem ;) Podczas parzenia kiełbasy należy pamiętać o temperaturze wody. Kiełbasę wkładamy do gorącej wody (ok. 70-75 stopni) i parzymy przez 20-30 minut - woda ma jedynie delikatnie "mrugać", nie wolno jej zagotować!
Białą kiełbasę można również parzyć w rosole z warzywami i przyprawami, jej smak będzie jeszcze lepszy.

Sekretem najlepszej, domowej białej kiełbasy jest sok, który powinien niemal tryskać z kiełbaski po jej przekrojeniu :)

Jak zrobić białą kiełbasę - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go. Polecam!

Oto składniki i przyprawy na białą kiełbasę.


KURCZAK ZAGRODOWY Z PIEKARNIKA, miodowo-musztardowy, faszerowany wątróbką

KURCZAK ZAGRODOWY Z PIEKARNIKA, miodowo-musztardowy, faszerowany wątróbką


Kurczak zagrodowy pieczony w marynacie miodowo-musztardowej.

Kurczaka można przyrządzać na wiele sposobów. Smakosze twierdzą, że najlepszy jest wtedy, kiedy tuszkę piecze się w całości. Kurczaka nacieramy ziołami i przyprawami. Dzięki marynacie miodowo-musztardowej kurczak po upieczeniu ma naprawdę chrupiącą skórkę. Mięso jest delikatne i aromatyczne. 

Kurczak po Polsku faszerowany.

Wersja z farszem z wątróbki, zwana kurczakiem po polsku, jest dość łatwa do przyrządzenia i niedroga. Wygląda imponująco i ma wielu amatorów. Skorzystajcie z tej lekcji, a będziecie mogli to klasyczne danie włączyć do swojego repertuaru.

CHICKEN BURGER Z KURCZAKIEM - najlpepszy domowy fast food

CHICKEN BURGER Z KURCZAKIEM - najlpepszy domowy fast food

CHICKEN BURGER Z KURCZAKIEM - najlepszy domowy fast food.



By czuć się lekko nie trzeba odmawiać sobie ulubionego jedzenia ;)
Samodzielnie przygotowane hamburgery z kurczakiem to dobry przykład na to, że owiany trochę złą sławą fast food może być nie tylko smaczny, ale także zdrowszy i przede wszystkim mniej kaloryczny :)
Przygotowanie domowych hamburgerów wcale nie jest trudne, raczej łatwe, szybkie i do tego przyjemne.
Zamiast mięsa mielonego, hamburgera można także przygotować z eskalopków z kurczaka (przepis tutaj) . Mięso można smażyć na grillu, patelni grillowej albo zwykłej.
Aby wzbogacić smak mięsa dodajemy do niego różne aromatyczne zioła i przyprawy. Świetne jest curry, przyprawa do gyrosa, tymianek, oregano. Do sosu dodajcie posiekaną bazylię, a będzie on jeszcze lepszy.
Domowe hamburgery, pełne warzyw i chrupiącego kurczaka - przepis na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny.

SKŁADNIKI:
  • 4 bułeczki hamburgerowe (lub grahamki)
  • 300g mięsa z piersi kurczaka, zmielonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1-2 kromki chleba tostowego, namoczone w mleku, odciśnięte
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
sos:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • sól i szczypta cayenne do smaku
Wszystkie składniki razem wymieszać. 

dodatkowo:
  • liście sałaty
  • 1 cebula sałatkowa pokrojona w cienkie krążki
  • 1 pomidor, pokrojony w plasterki
  • 2 ogórki kwaszone lub korniszonowe, pokrojone w plasterki
  • 8 plasterków boczku
  • patyczki do szaszłyków

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. 
Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, musztardę, odciśnięty z mleka chleb tostowy, natkę pietruszki, doprawiamy solą oraz pieprzem - dokładnie wyrabiamy masę.

Formujemy kulki, spłaszczamy, smarujemy oliwą i smażymy na patelni do grillowania lub zwykłej po 5 minut z każdej strony. Kotleciki przekładamy na talerz, trzymamy w cieple. 

Krok 2.
Na tej samej patelni podsmażamy plasterki boczku, aż będą złocistobrązowe i chrupiące, następnie tak samo bułeczki (wcześniej przekrojone na połówki).

Każdą połówkę bułeczki smarujemy sosem jogurtowo-pomidorowym.
Na połówce bułeczki kładziemy liść sałaty, kotlecika z kurczaka, 2 plasterki boczku, plasterki cebuli, pomidora oraz ogórka, przykrywamy liściem sałaty i nakrywamy połówką bułeczki. 
W środek każdego hamburgera wbijamy patyczek do szaszłyka, układamy na deseczce lub talerzyku, dekorujemy pomidorkami koktajlowymi oraz sałatą.

Smacznego :)


SAŁATKA NA GRILLA - prosty przepis na sałatkę z pomidorów, jajek i rzodkiewek

SAŁATKA NA GRILLA - prosty przepis na sałatkę z pomidorów, jajek i rzodkiewek


Sałatka na grilla.


Szybka sałatka na grilla lub do obiadu.


Prosty przepis na pyszną sałatkę z pomidorów, jajek i rzodkiewek. Sałatka idealna na grilla, imprezę lub jako dodatek do obiadu.


Nie od dziś wiadomo, że smak domowych potraw nie może równać się z żadnym innym. Tym bardziej zachęcam do wypróbowania przepisu na zdrową sałatkę, przygotowaną ze świeżych, kolorowych i pachnących warzyw. Aby wzbogacić smak sałatki, można dodać do niej suszone pomidory, fetę, a nawet owoce np. pokrojonego na mniejsze kawałki ananasa. 

Jak zrobić szybką sałatkę na grilla - wypróbowany przepis, składniki i  przygotowanie.


SAŁATKA Z FETĄ - szybki przepis na sałatkę na grilla

SAŁATKA Z FETĄ - szybki przepis na sałatkę na grilla


Sałatka z fetą.

Szybki przepis na sałakę na grilla.


Prosty przepis na pyszną, wiosenną sałatkę z pomidorami kiełkami i fetą. Sałatka idealna na grilla, imprezę lub jako dodatek do obiadu. Sałatka w sam raz również na lekką i zdrową kolację.

Jak zrobić sałatkę z fetą - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


PIKANTNY KURCZAK W SOSIE Z CZERWONEGO WINA

PIKANTNY KURCZAK W SOSIE Z CZERWONEGO WINA


Perfekcyjnie przygotowany kurczak


Czujecie ten niepowtarzalny aromat? :) Jeśli zastanawiacie się, co tak pięknie pachnie, koniecznie zobaczcie przepis na udka z kurczaka duszone w sosie z czerwonego wina ze śliwkami . Pyszny i aromatyczny kurczak - 100% niepowtarzalnego smaku.


SKŁADNIKI:
  • 8 pałek kurczaka lub 4 udka
  • 2 plastry (około 15 dag) wędzonego boczku
  • 8 małych pieczarek, przekrojonych wzdłuż na połówki
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • oliwa lub olej i masło (pół na pół)
  • 5 suszonych śliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka papryki wędzonej mielonej
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka świeżych śliwek, pokrojonych na połówki, bez pestek

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Obsuszone pałki (udka dzielimy na dwie części) dokładnie nacieramy wymieszanymi przyprawami, owijamy w folię i przez 60 minut trzymamy w lodówce.

Krok 2.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, gdy się wytopi, powstałe skwarki usuwamy za pomocą łyżki cedzakowej, a na czystym tłuszczu smażymy  porcje kurczaka, rumieniąc ze wszystkich stron.

Krok 3.
Usmażone udka przekładamy do rondla, na pozostały tłuszcz wrzucamy pieczarki i rumienimy je. Następnie dodajemy je do rondla z udkami, zalewamy tłuszczem ze smażenia oraz winem, dodajemy suszone śliwki, szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie a powstały sos gęsty i aromatyczny.

Krok 4.
Porcje mięsa układamy na wygrzanym półmisku, przybieramy przepołowionymi śliwkami lub cząstkami mandarynek, całość zalewamy gorącym sosem, przybieramy zieleniną.

Danie podajemy z ryżem, rukolą lub sałatą ze śmietaną oraz pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego  :)



SPAGHETTI Z CUKINIĄ - pyszny pomysł na obiad

SPAGHETTI Z CUKINIĄ - pyszny pomysł na obiad

Spaghetti z cukinią.

Prosty przepis na pyszne spaghetti z cukinią na ciepło i mozzarellą.


Spaghetti z zielonym pesto bazyliowym, grillowaną cukinią oraz mozzarellą, to prosta i szybka potrawa do której zawsze chętnie się wraca.
Spaghetti z cukinią to dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.

Jak zrobić spaghetti z cukinią - przepis, składniki i przygotowanie.



KURCZAK PIECZONY W SOSIE CURRY

KURCZAK PIECZONY W SOSIE CURRY


Udka z kurczaka pieczone w piekarniku w sosie pomidorowym z curry - wypróbowany przepis.

 



-----------------------------------------

Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 40 minut*
-----------------------------------------
*oprócz czasu na marynowanie i pieczenie mięsa


SKŁADNIKI:
  • 4 udka z kurczaka (lub 6 -7 pałeczek)
  • kawałek masła do wysmarowania naczynia do zapiekania
sos :
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki keczupu
  • 3 duże łyżki dobrej oliwy
  • 3 płaskie łyżeczki curry
  • 3 łyżki małych marynowanych perłowych cebulek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta mielonego cayenne
  • cukier puder do smaku
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Koncentrat pomidorowy, keczup, curry, cebulki, oregano oraz oliwę dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, cukrem pudrem oraz szczyptą cayenne.

Krok 2.
Oczyszczone i umyte udka kurczaka  układamy w salaterce, zalewamy przygotowanym sosem, przykrywamy szczelnie i wstawiamy do lodówki, nawet do następnego dnia.

Krok 3.
Naczynie do zapiekania smarujemy kawałkiem masła, porcje kurczaka układamy skórką do góry, zalewamy sosem w którym się marynowały, na wierzchu rozkładamy kawałki masła, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180  stopni (bez termoobiegu )zapiekamy około 45-55 minut lub do czasu, aż będą miękkie.

Podajemy z roszponką lub sałatą ze śmietaną i pomidorkami koktajlowymi, posypujemy sezamem.



Smacznego :)



Pyszna sałatka śledziowa - prosty przepis

Pyszna sałatka śledziowa - prosty przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

Pyszna sałatka śledziowa.


Prosty przepis na sałatkę śledziową.


Pyszna sałatka śledziowa z marynowaną papryką i czerwoną cebulą. Prosty przepis na sałatkę śledziową na święta, ale nie tylko :)


Wielkanoc smakuje domowym żurkiem lub barszczem białym, kolorowymi babkami i mazurkami, aromatyczną kiełbasą i pysznymi sałatkami...a jeśli o sałatkach mowa, to polecam przepis na sałatkę śledziową z marynowaną papryką i czerwoną cebulą. Pycha! :)

Jak zrobić pyszną sałatkę śledziową - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go. Polecam!

Oto składniki i przyprawy na sałatkę śledziową.

TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA

TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA


Jak zrobić tradycyjną sałatkę jarzynową z majonezem - sprawdzony przepis krok po kroku.


Sałatka jarzynowa to pozycja wręcz obowiązkowa na świątecznym bądź imieninowym stole. Sałatka ta jest pracochłonna, ale nie od dziś wiadomo, że przygotowanie najlepszych potraw zajmuje nieco więcej czasu :)

Sałatka jarzynowa - dobra na wszystko!


Sałatka jarzynowa to danie niezwykle uniwersalne. Doskonała zarówno  na śniadanie i kolację. Uroczystości rodzinne jak i świąteczne często nie mogą się bez niej obejść. Od lat gości na naszych stołach, ciesząc się nadal niezwykłą popularnością.

Sałatka jarzynowa inaczej.


Smak sałatki jarzynowej będzie jeszcze lepszy, jeżeli warzywa do jej przygotowania ugotujemy na parze. Aby skrócić czas gotowania, można je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki lub nawet od razu pokroić w kostkę i w takiej postaci parować. Do sałatki można dodać pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, a zamiast pora użyć cebuli.


UDKA KURCZAKA Z SOSIE ŚLIWKOWYM

UDKA KURCZAKA Z SOSIE ŚLIWKOWYM

 UDKA KURCZAKA W SOSIE ŚLIWKOWYM.

 

Udka z kurczaka można przyrządzić na wiele smacznych sposobów.


Mięso z udek jest delikatne i pełne smaku. Udka z kurczaka pieczone, smażone, duszone w sosie lub z grilla - pomysłów na udka jest wiele i wszystkie smakowite :)

Udka kurczaka w sosie śliwkowym.


Pyszny i aromatyczny kurczak w śliwkowym sosie - 100% niepowtarzalnego smaku! Tani, szybki i banalnie prosty przepis na przepyszny obiad dla całej rodziny.


SKŁADNIKI:
  • 4 udka kurczaka
  • 3 cebule
  • 10 dag suszonych, bezpestkowych śliwek (kalifornijskie)
  • 1/2 szklanki soku z jabłek
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól
  • oliwa lub olej


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Śliwki moczymy w soku z jabłek. Natarte  niewielką ilością soli udka podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron, następnie przekładamy do rondla.

Krok 2.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, układamy na wierzchu udek, posypujemy przyprawami i namoczonymi śliwkami, podlewamy sokiem, w którym się moczyły. Całość dusimy pod przykryciem około 40 minut, aż mięso będzie miękkie.

Krok 3.
Porcje układamy na wygrzanym półmisku, sos przecieramy przez sito, gdy jest zbyt esencjonalny, rozprowadzamy łyżką wody lub słodkiej śmietanki. Zalewamy sosem porcje mięsa. 

Podajemy z grubym makaronem lub drożdżowymi kluskami, gotowanymi na parze.


Smacznego :)

Danie przygotowane wg. przepisu E. Aszkiewicz "Kuchnia Polska"






BABKA PIASKOWA W POLEWIE

BABKA PIASKOWA W POLEWIE


Babka piaskowa - klasyczny i łatwy przepis na najlepszą babkę piaskową z budyniem cytrynowym, w polewie czekoladowej.


Jak upiec tradycyjną babkę piaskową na Wielkanoc - sprawdzony przepis krok po kroku.

SKŁADNIKI:
  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 budyń cytrynowy
  • szklanka cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka do wysypania formy
polewa:
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki wody
  • 4 łyżeczki ciemnego kakao
  • mały kieliszek ciemnego, aromatycznego rumu

PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Masło i cukier puder ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy żółtka (po jednym), sok i skórkę z cytryny.

Krok 2.
Do puszystej masy dodajemy, sypiąc przez sito i cały czas ucierając , przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia.

Krok 3.
Do utartego już ciasta dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy babowej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni -pieczemy około 45 minut lub nieco dłużej. Babka powinna być ładnie zarumieniona, z odstającymi od formy bokami. 
Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika - po 10 minutach wyjmujemy z formy na kratkę.

Krok 4.
Przygotowujemy polewę:
do rondelka wkładamy masło, dodajemy cukier, kakao i wodę - stawiamy na niewielkim ogni i od czasu kiedy składniki się zagotują trzymamy, cały czas mieszając, przez 7 minut. Polewę zdejmujemy z ognia, ucieramy przez około minutę, dodajemy rum, mieszamy i gorącą polewamy przestudzoną babkę.

Babka owinięta w folię, przechowywana w chłodnym miejscu (nie w lodówce) zachowa swoją świeżość i aromat nawet przez kilka dni.

Smacznego :)

ŚLEDZIE W SOSIE CURRY

ŚLEDZIE W SOSIE CURRY

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

Śledzie w sosie curry.

Przepis na śledzie w aksamitnym sosie curry.


    Śledzie w curry z ogórkiem konserwowym i cebulą, to pyszne danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Słodycz orientalnych przypraw, słoność śledzia i odrobina pikantności łączą się w tej sałatce tworząc cudowny smak i kolor.
    Nie od dziś wiadomo, że nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw, dlatego tym bardziej polecam przepis na  śledzie w sosie curry z ogórkiem konserwowym i cebulą.

Jak zrobić śledzie w sosie curry - wypróbowany przepis , składniki i przygotowanie.


      Absolutnie rewelacyjne śledzie w sosie curry, bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.

Oto składniki i przyprawy na śledzie w sosie curry.  

CIASTO DROŻDŻOWE  - BABKA WIELKANOCNA

CIASTO DROŻDŻOWE - BABKA WIELKANOCNA


Jak przygotować idealne ciasto drożdżowe ?


Puszysta, delikatna, zaskakująca wyjątkowym smakiem...Każdy kęs jest lepszy od poprzedniego! Taka jest właśnie ta babka Wielkanocna.
A oto przepis, który pozwoli Ci ją przygotować.
Przeczytaj artykuł i dowiedz się jak zrobić idealne ciasto drożdżowe, dzięki któremu Twoja babka zachwyci wszystkich gości.


Drożdżówki z owocami, jagodzianki, placek drożdżowy - wypieki z udziałem drożdży wielu kojarzą się z dzieciństwem i to najczęściej tym u babci. Bo kto, jak nie babcie, miał czas, by wyrabiać to pracochłonne ciasto?  

 Baba drożdżowa to prawdziwe wyzwanie, zwłaszcza dla młodej pani domu. Jednak, z całą pewnością, nie przekracza ono Twoich możliwości. 
Sukces ciasta drożdżowego- to, czy się uda zależy przede wszystkim od jakości użytych składników, ich temperatury oraz przestrzeganiu raptem paru zasad.

Podczas przygotowywania ciasta drożdżowego należy pamiętać, aby wszystkie produkty były naprawdę świeże. Szczególnie uważnie należy przyjrzeć się drożdżom. Powinny być miękkie i plastyczne, powinny też mieć jasnobeżową, jednolitą barwę i przyjemny, świeży zapach. W żadnym razie nie mogą się kruszyć i mieć na powierzchni białego nalotu.

Poniżej przepis na ciasto drożdżowe na przykładzie babki. 

Niezawodny przepis na ciasto drożdżowe - krok po kroku.


Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger