Liczba gości w ciągu ostatniego roku

RACUSZKI Z JABŁKAMI - na kefirze, wypróbowany przepis

RACUSZKI Z JABŁKAMI - na kefirze, wypróbowany przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Racuszki z jabłkami.

Racuszki z jabłkami.


Racuszki na kefirze.


Absolutnie najlepsze, puszyste, złociste i chrupiące racuszki na kefirze - wypróbowany przepis na pyszne, domowe racuszki z jabłkami.
Zamiast kefiru można użyć tej samej ilości zsiadłego mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego.
Idealne ciasto na racuchy bez mleka i drożdży.

Jak smażyć racuchy z jabłkami?


Chyba nikt z nas nie lubi racuchów, tudzież innych placuszków, które po usmażeniu robią się płaskie niczym naleśnik. Na patelni piękne i puchate, a zaraz po zdjęciu z niej przykra niespodzianka w postaci płaskiego jak deska placka.
A więc, aby tego uniknąć, racuszki, czy te na drożdżach, czy na proszku do pieczenia, smażymy na bardzo małym ogniu. Dajemy im czas, aby powoli rosły. Racuszki odwracamy na drugą stronę dopiero, kiedy na wierzchu ciasta pojawią się wyraźne bąbelki powietrza, a samo ciasto lekko się już zetnie. Dlatego tak bardzo ważne jest, aby smażyć racuszki powoli, w przeciwnym razie racuchy zbyt szybko zarumienią się od spodu i będzie trzeba przewrócić je na drugą stronę w nieodpowiednim momencie.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Racuszki z jabłkami fot. Moja Książka Kucharska


Tak usmażone racuszki powinny być puchate i chrupiące nawet po zdjęciu z patelni.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Racuszki z jabłkami fot. Moja Książka Kucharska


Racuchy z jabłkami - wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam!


Jak zrobić racuszki z jabłkami na kefirze- przepis, składniki i przygotowanie.

SURÓWKA Z MARCHEWKI - i jabłka do obiadu

SURÓWKA Z MARCHEWKI - i jabłka do obiadu

www.e-ksiazkakucharska.pl
Surówka z marchewki fot. Moja Książka Kucharska

Surówka z marchewki.


Przepis na surówkę z marchewki i jabłka do obiadu.


Pyszna, klasyczna surówka z tartej marchewki i jabłka do obiadu. Szybki i prosty sposób na zdrową  surówkę dla całej rodziny.

Surówka z marchewki - przepis składniki i przygotowanie.


SURÓWKA Z KAPUSTY do słoików bez gotowania

SURÓWKA Z KAPUSTY do słoików bez gotowania

www.e-ksiazkakucharska.pl
Surówka z kapusty do słoików bez gotowania fot. Moja Książka Kucharska

Surówka z kapusty.


Przepis na surówkę z kapusty obiadową - do słoików, bez gotowania.


Prosty przepis na pyszną surówkę obiadową z kapusty, marchewki, papryki, z mineralną wodą gazowaną i olejem. Surówka z kapusty do słoików, bez gotowania. Niezwykle łatwa w przygotowaniu, przepyszna surówka z kapusty, którą z powodzeniem można przechowywać w lodówce nawet przez 2-3 tygodnie. Z podanej ilości składników uzyskuje się ok. 4 litrowe słoiki surówki.

Surówka z kapusty do słoików - przepis wypróbowany, sałatka robiona już kilkukrotnie. Pięknie polecam, korzystajcie z przepisu :)


Jak zrobić surówkę z kapusty do obiadu - przepis, składniki i przygotowanie.


POTRAWKA Z KURCZAKA Z WARZYWAMI - prosty przepis

POTRAWKA Z KURCZAKA Z WARZYWAMI - prosty przepis

www.e-ksiazkakucharska.pl
Potrawka z kurczaka z warzywami fot. Moja Książka Kucharska

Potrawka z kurczaka z warzywami.


Prosty przepis na potrawkę z kurczaka.


Klasyczna potrawka z kurczaka z groszkiem i marchewką. Prosty i smaczny pomysł na szybki obiad.

Jak zrobić potrawkę z kurczaka z warzywami - przepis, składniki i przygotowanie.



CIASTO NA PIEROGI: PRZEPIS NA CIASTO PIEROGOWE Z OLEJEM

CIASTO NA PIEROGI: PRZEPIS NA CIASTO PIEROGOWE Z OLEJEM

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ciasto na pierogi fot. Moja Książka Kucharska

Ciasto na pierogi.


Przepis na ciasto na pierogi.


    Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką.

Przepis na ciasto pierogowe z olejem.


    Sekretem sprężystego i elastycznego ciasta  pierogowego jest dodanie do niego niewielkiej ilości oleju bądź masła. Ciasto z dodatkiem niewielkiej ilości oleju łatwiej się rozwałkuje, jest miękkie i delikatniejsze.

Ciasto na pierogi parzone.


Wbrew obiegowej opinii, nie polecam dodawać do ciasta pierogowego wrzącej wody. Aby ciasto na pierogi było miękkie, elastyczne i łatwo się z nim pracowało, dodajemy wodę gorącą, ale nigdy wrzącą. Dodatek wrzącej wody powoduje, iż ciasto pierogowe jest nadmiernie miękkie, ciężkie w obróbce, bez dodatkowej ilości mąki na stolnicy raczej się nie obejdzie. 

Jak zrobić idealne, delikatne ciasto na pierogi - najlepszy przepis, składniki i przygotowanie.


ZUPA JARZYNOWA BEZ MIĘSA

ZUPA JARZYNOWA BEZ MIĘSA


Zupa jarzynowa bez mięsa.


Przepis na zupę jarzynową bez mięsa i śmietany.


Zupa jarzynowa gotowana na lekkim bulionie jarzynowym z ziemniakami, kalafiorem, fasolką szparagową, groszkiem i marchewką - bogactwo smaków na talerzu.

Jak zrobić zupę jarzynową bez mięsa - przepis, składniki i przygotowanie.


Kurczak z piekarnika : skrzydełka w miodzie, przepis

Kurczak z piekarnika : skrzydełka w miodzie, przepis

Skrzydełka w miodzie

Kurczak z piekarnika : skrzydełka w miodzie.


Chrupiące, soczyste skrzydełka pieczone w miodzie...przepyszne.


Przepis na pieczone skrzydełka z kurczaka.

Przepis na pyszne, chrupiące skrzydełka z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej z keczupem, pieczone w piekarniku. Tak przygotowane skrzydełka z kurczaka w miodzie i musztardzie świetne będą także na grilla...wręcz idealne ;)

Pomysł  na chrupiącego kurczaka na obiad.


Soczyste skrzydełka z kurczaka w miodzie i musztardzie z keczupem to pomysł wręcz idealny na  pyszny obiad dla całej rodziny. Skrzydełka są słodko-ostre i pokryte złocistą glazurą, najlepsze kiedy je się je palcami ;)

Kurczak z piekarnika : skrzydełka w miodzie - wypróbowany, pyszny przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go oczywiście :) Polecam!


Chrupiące skrzydełka z kurczaka w miodzie i musztardzie z keczupem - przepis, składniki i przygotowanie.



PRZEPIS - PYZY ZIEMNIACZANE Z GRZYBAMI

PRZEPIS - PYZY ZIEMNIACZANE Z GRZYBAMI

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pyzy ziemniaczane z grzybami  fot. Moja Książka Kucharska

Pyzy ziemniaczane z grzybami.


Przepis na pyzy ziemniaczane z grzybami z "Doliny Strugu."




    Jest to jedna z wielu tradycyjnych potraw na Podkarpaciu. Największą popularnością cieszą się w rejonie "Doliny Strugu", tam przepis ten jest dziedzictwem wielowiekowej tradycji.
     Do "Doliny Strugu" należą gminy: Błażowa, Hyżne, Chmielnik oraz Tyczyn, usytuowane w powiecie rzeszowskim - niezwykle malownicze i urokliwe miejsce. Wierzcie mi, kto raz zawita w gościnnych progach powiatu rzeszowskiego i rozsmakuje się w jego niepowtarzalnym kimacie, ten zawsze będzie chciał tu powracać. To miejsce znane jest nie tylko z malowniczych pejzaży, ale też z gospodarności i wielkiej gościnności mieszkańców, co sprawia, że dobrze się tu żyje i miło wypoczywa :)

    Przenikanie się kultur i narodowości, zawirowania wojenne, a w końcu współistnienie dwóch narodów, które mimo dziejowych dramatów i nie zawsze zbieżnych celów rozwijały się obok siebie, dało w efekcie fascynujący krajobraz kulturowy. Owocem tej różnorodności jest niezwykle urozmaicona kuchnia, pełna wspaniałych lokalnych produktów i tradycyjnych potraw, typowych dla ziem pogranicznych np. znane na całym świecie podkarpackie proziaki, gołąbki z całym mnóstwem różnego rodzaju farszy (w zależności, co gospodyni w spiżarni miała), regionalne chleby oraz wyroby mięsne, na ten przykład z Markowej, czy Pilzna, wpisanie na Listę Produktów Regionalnych. Wiele z tradycyjnych potraw pogranicza bieszczadzkiego znajdziecie w publikacji "Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki". Oczywiście polecam..."poszperajcie" :)

    Zatańczyć na festynie ludowym, podziwiać ręcznie wykonane arcydzieła, czy też rozkoszować się smakiem regionalnej kuchni : w "Dolinie Strugu" na Podkarpaciu, przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje nie straciły przez wieki ani swojego uroku, ani magii.

   Na koniec przepis : Pyzy ziemniaczane z grzybami z "Kuchnia Doliny Strugu",  polecam bardzo :)



Pyzy ziemniaczane z grzybami - wypróbowany, najlepszy przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :)

Zajrzyjcie do przepisu na pyzy ziemniaczane z mięsem - dowiecie się jak zrobić idealne pyzy ziemniaczane tak, aby nie rozpadały się podczas gotowania.


Jak zrobić pyzy ziemniaczane z grzybami - przepis, składniki i przygotowanie.

PSTRĄG SMAŻONY. Pstrąg smażony na patelni w całości - przepis

PSTRĄG SMAŻONY. Pstrąg smażony na patelni w całości - przepis

Pstrąg smażony na patelni w całości przepis
Pstrąg smażony fot. Moja Książka Kucharska

Pstrąg smażony.


Pstrąg smażony na patelni w całości.


Przepis na smażonego pstrąga z patelni  - ryba jest delikatna w środku i ma chrupiącą skórkę...mniam, mniam :)
Jeżeli przygotowujemy pstrąga w całości, ze skórą, należy pamiętać o dokładnym oskrobaniu ryby z łusek. Podczas smażenia, skórka nabierze nie tylko pięknego złocistego koloru, ale także będzie można ją schrupać - amatorzy chrupiącej skórki na pewno będą w niebo wzięci ;)


Jak przyrządzić pstrąga.


Prosty sposób na przygotowanie pysznego i chrupiącego pstrąga smażonego w całości na patelni. Wypróbowany przepis. Korzystajcie i ulepszajcie go :) Polecam!

Pstrąg smażony - przepis, składniki i przygotowanie.



HALIBUT SMAŻONY  - przepis na halibuta smażonego w  mące

HALIBUT SMAŻONY - przepis na halibuta smażonego w mące

www.e-ksiazkakucharska.pl
halibut smażony fot. Moja Książka Kucharska

Halibut smażony.


Przepis na halibuta smażonego w delikatnej panierce.


Halibut to przepyszna ryba, delikatna w smaku i właściwie nie posiada ości.
Halibuta można przyrządzić na wiele sposobów: smażyć, upiec lub ugotować na parze. Do smażenia panierujemy rybę w mące albo w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Halibuta smażymy na sklarowanym maśle lub na tzw. głębokim oleju.

Halibut smażony prosty przepis.


Szybkie i łatwe gotowanie jest możliwe, a smażony halibut to znak, że idealny obiad jest już na stole.
Halibut smażony w mące to najprostszy z najprostszych sposobów na tą smaczną rybę. Przepis, z którym z pewnością każdy sobie poradzi.

Halibut smażony - prosty, wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam!


Jak przyrządzić idealnego halibuta - przepis, składniki i przygotowanie.


NAJLEPSZY KOTLET SCHABOWY - przepis Magdy Gessler

NAJLEPSZY KOTLET SCHABOWY - przepis Magdy Gessler

www.e-ksiazkakucharska.pl
kotlet schabowy fot. Moja Książka Kucharska

Kotlet schabowy


Przepis na kotlety schabowe Magdy Gessler


Kotlety schabowe panierowane i smażone na smalcu to już klasyka kuchni polskiej. A kotlety przygotowane według Magdy Gessler są rzeczywiście przepyszne. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają moczeniu mięsa w mleku i cebuli. Dzięki tej właśnie marynacie mięso kruszeje i kotlety stają się delikatne oraz miękkie.

Najlepszy przepis na schabowego...


Marynowanie schabowego w mleku i cebuli sprawia, że mięso staje się nie tylko delikatne i kruche, ale zyskuje również niezwykle wyrazisty smak. A jaki jest klasyczny i tradycyjny przepis na kotlet schabowy? Ma być cienki, czy raczej gruby? Powinien być z kością, czy bez niej? A może smażony na maśle, oleju, czy smalcu? W każdym domu, kotlet schabowy przygotowywany jest nieco inaczej, każdy ze sposobów jest najlepszy i nic nie może mu odebrać wyjątkowego smaku podczas niedzielnego obiadu ;)

Kotlet schabowy Magdy Gessler - prosty, wypróbowany przepis. Zapisujcie i korzystajcie z niego :) Polecam!


Jak zrobić perfekcyjny kotlet schabowy - przepis, składniki i przygotowanie.


SOS BARBECUE - jak zrobić oryginalny sos barbecue

SOS BARBECUE - jak zrobić oryginalny sos barbecue

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sos BBQ fot. Moja Książka Kucharska


Sos barbecue.


Jak zrobić sos barbecue.


Domowy sos barbecue to pyszny dodatek zazwyczaj do grillowanych potraw. Sos może mieć gęstą lub rzadką konsystencję i doskonale podkreśla smak oraz aromat pieczonego na ruszcie mięsa. Przygotowanie sosu jest dziecinnie proste i na pewno każdy może przygotować go w domu, a przygotowany samodzielnie jest o wiele lepszy od tego ze sklepowej półki. Sos robi się łatwo i szybko.

Sos barbecue z suszonymi pomidorami.


Aby wzbogacić smak sosu BBQ można dodać do niego posiekane, suszone pomidory albo suszone śliwki kalifornijskie. Pieczone żeberka albo skrzydełka z kurczaka w takim sosie to gwarancja oryginalnego, wspaniałego smaku.

Sos barbecue - wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam!



Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki fot. Moja Książka Kucharska

Sos tzatziki


Najlepszy przepis na tzatziki.


Sos tzatziki to popularna przystawka kuchni greckiej. Grecki dip składający się głównie ze świeżych ogórków, czosnku, jogurtu i koperku, czasem z miętą oraz serem feta.
Sos tzatziki podajemy zazwyczaj oddzielnie do dań z grilla, smażonych oraz pieczonych mięs lub chrupiących grzanek opiekanych na ruszcie.
Tradycyjnie tzatziki przygotowujemy na naturalnym jogurcie greckim, jednak istnieją także przepisy, w których do przygotowania greckiego sosu używa się majonezu bądź kwaśnej, gęstej śmietany.
Prawdziwe greckie tzatziki to jednak chyba jogurt i taki też składnik będzie zawierał przepis.

Przepis na tzatziki z twarogiem.


Smak sosu tzatziki można wzbogacić dodając do niego pokruszoną fetę i posiekane listki świeżej mięty. Należy jednak pamiętać, że skoro feta to rodzaj dość słonego sera, doprawiamy tzatziki z uwagą, aby dip nie wyszedł zbyt słony.

Sałatka tzatziki.


Sałatka z sosem tzatziki to nie lada gratka dla smakoszy tegoż właśnie dipu greckiego. Pyszny grecki dip będzie idealny do wielu waszych sałatek. Warto eksperymentować, aby poznać nowy wymiar smaku tradycyjnych potraw np. surówka z sałatą, pomidorkami koktajlowymi, kiełkami i fetą razem z sosem tzatzki - gwarancja niepowtarzalnego smaku. Pycha! :)

Tztatziki - wypróbowany, tradycyjny przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :)

Polecam!

Jak zrobić tzatziki


Sos pietruszkowy do ryby

Sos pietruszkowy do ryby

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sos pietruszkowy do ryby fot. Moja Książka Kucharska


Sos pietruszkowy do ryby


Sos śmietanowo pietruszkowy


Delikatny i kremowy sos pietruszkowy na ciepło, który z powodzeniem przygotujesz w domu. Pyszny sos pietruszkowy do ryby, makaronu lub kurczaka - przepis na szybki obiad dla całej rodziny.

Sos pietruszkowy przepis


SKŁADNIKI:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 9tylko listki)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i biały pieprz do smaku
  • 400g filetu z białej ryby, pokrojony na mniejsze kawałki


PRZYGOTOWANIE:


Krok 1.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę - zasmażamy intensywnie mieszając, uważamy, aby nie przypalić mąki - ma jedynie stracić smak surowizny.

Krok 2. Do garnka z zasmażką dolewamy zimne mleko , dalej mieszamy, zagotowujemy, łączymy ze spienioną śmietaną, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem - dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki oraz kawałki ryby - gotujemy na bardzo niewielkim ogniu kilka minut, do czasu aż ryba będzie gotowa. 

Danie podajemy z zieloną sałatą i ziemniakami z wody.

Taki sos pietruszkowy jest także idealny do warzyw na ciepło np. gotowanych brokułów, szparagów lub kalafiora. Sos pietruszkowy świetnie również smakuje z różnymi rodzajami mięs np.: pieczonym kurczakiem.

Smacznego :)

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger