Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KARTOFLANKA Z ZACIERKAMI

KARTOFLANKA Z ZACIERKAMI




www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa kartoflanka z zacierkami i cebulką



Najlepsza kartoflanka z zacierkami przepis.


Tradycyjna, babcina kartoflanka z zacierkami, na rosole. Do zupy można dodać upieczoną wcześniej i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka lub skwarki ze świeżej słoniny z podsmażoną cebulką-kartoflanka będzie jeszcze lepsza.


Jak zrobić zupę kartoflankę z zacierkami - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu  na kartoflankę i ulepszajcie go. Polecam.


Oto składniki i przyprawy na kartoflankę z zacierkami.


DODATKI DO ZUP - ZACIERKI

DODATKI DO ZUP - ZACIERKI

 



SKŁADNIKI:
  • 100g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki wody
  • sól
  • mąka do podsypywania

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przesiewamy mąkę, którą następnie zagniatamy z jajkiem, 2 łyżeczkami wody i szczyptą soli. Ciasto wyrabiamy, podsypując mąką i formujemy z niego kulkę.

*ciasto powinno być twarde

Krok 2.
Ciasto siekamy nożem lub ścieramy na tarce z dużymi oczkami.

* można również "szczypać" drobiny ciasta palcami

Krok 3.
Stolnicę podsypujemy mąką i rozkładamy zacierki, aby podeschły.

Krok 4.
Zacierki gotujemy około 10 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy gorącą wodą i dodajemy do zupy.

Smacznego :)



ZUPA NEAPOLITAŃSKA

ZUPA NEAPOLITAŃSKA


zupa z makaronem
Zupa neapolitańska fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na klasyczną zupę neapolitańską.


Pyszna włoska zupa z makaronem i parmezanem, zabielona śmietaną. Zupa gotowana na rosole.

Jak zrobić domową zupę neapolitańską - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.

PIEROGI: PRZEPIS NA PIEROGI Z SEREM

PIEROGI: PRZEPIS NA PIEROGI Z SEREM

 Pierogi z serem



Przepis na pierogi z serem na słodko


Nie od dziś wiadomo, że domowe potrawy smakują najlepiej. Pyszne pierogi z serem, cukrem waniliowym i rodzynkami - to przepis idealny na konkretny obiad dla małych i dużych.

Jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi?


Ciasto na pierogi fot. Moja Książka Kucharska

Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Ważne jest jeszcze aby woda dodana do mąki była bardzo ciepła - jednak nie gorąca!! Raczej unikajmy zaparzania mąki w tym przypadku. Ciasto nie będzie już tak smaczne i elastyczne. Owszem, będzie bardzo miękkie, natomiast może być trudno rozwałkować go na bardzo cienki placek (a to jest jednak ważne), lepienie pierożków jest uciążliwe, a po ugotowaniu ciasto często rwie się na kawałki (właśnie po tym poznamy zaparzoną mąkę). A dodanie zbyt dużej ilości tłuszczu do ciasta, to już w ogóle szok. Wystarczy max. 2 łyżeczki, aby ciasto było bardziej elastyczne.

Idealne ciasto na pierogi przepis >>>


Pierogi: pierogi z serem na słodko - wypróbowany, najlepszy przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go :) Polecam!




ZUPA ZIEMNIACZANA

ZUPA ZIEMNIACZANA



www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa ziemniaczana fot. Moja Książka Kucharska


Zupa ziemniaczana.


Przepis na tradycyjną kartoflankę.


Pyszna zupa ziemniaczana z mięsem, zabielana śmietaną. Według kuchni staropolskiej, do zupy ziemniaczanej, zamiast śmietany dodaje się koncentrat pomidorowy.

Jak zrobić zupę ziemniaczaną - sprawdź wypróbowany, prosty przepis, składniki i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu na tradycyjną zupę ziemniaczaną i ulepszajcie go! Polecam.

Oto składniki i przyprawy na zupę ziemniaczaną.


ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

www.e-ksiazkakucharska.pl
Żurek z białą kiełbasą fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na tradycyjny żurek z białą kiełbasą i jajkiem.


   Pyszny, klasyczny żur na zakwasie, ugotowany na białej kiełbasie surowej. Żurek doprawiony majerankiem i czosnkiem. Tradycyjna  polska zupa na Wielkanoc. Żur ma charakterystyczny kwaśny smak. Często zabielany jest śmietaną lub mlekiem. Podaje się go z jajkiem ugotowanym na twardo lub ziemniakami okraszonymi słoniną i zrumienioną cebulką.

Jak zrobić żurek z białą kiełbasą na zakwasie - prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


ESKALOPKI Z KURCZAKA

ESKALOPKI Z KURCZAKA

www.e-ksiazkakucharska.pl
Eskalopki z kurczaka.



Najlepszy przepis na eskalopki z kurczaka.


Z pozoru proste danie, które znają wszyscy. Jednak czy wszyscy wiedzą, jak przygotować eskalopki tak, aby były naprawdę soczyste?

Eskalopki to rodzaj cienkich kotlecików wykrojonych w tym przypadku z filetu kurczaka. Kotleciki delikatnie ugniatamy dłonią i, aby mięso po usmażeniu było delikatne oraz soczyste, należy je obtoczyć np. w mące pszennej lub w krupczatce . Dzięki temu nasze kotlety będą z wierzchu chrupiące, jak również zachowają soczystość mięsa w środku.
Eskalopki smażymy na zwykłej patelni lub grillowej. Najlepiej smakują w towarzystwie sosu grzybowego, koperkowego lub pomidorowego.

SKŁADNIKI:

  • 800g filetów z kurczaka
  • mąka do panierowania
  • 2 łyżki masła +  oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wsypujemy mąkę do miski.

Krok 2.
Z filetów usuwamy resztki tłuszczu, błon i chrząstek, mięso płuczemy, osuszamy, kroimy na plastry grubości 5mm (eskalopki), oprószamy solą i pieprzem.


Krok 3.

Następnie eskalopki wkładamy kolejno do miski z mąką, naciskając na plasterki kciukami rozgniatamy eskalopki (jednocześnie obtaczamy je w mące), uważając przy tym, żeby nie rozerwać mięsa. Nadmiar mąki strzepujemy.

Krok 4.
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, kładziemy eskalopki i smażymy z obu stron po 1-2 minuty.

Rozkładamy je na ogrzanych talerzach, podajemy z sosem grzybowym, grubym makaronem, kluskami lub kopytkami oraz sezonową sałatką.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl

ZUPA MAKARONOWA

ZUPA MAKARONOWA


pyszna zupa z makaronem
Zupa makaronowa fot. Moja Książka Kucharska

Prosty przepis na szybką zupę z makaronem.


Klasyczna zupa z makaronem zabielana śmietaną. Prosta i szybka zupa makaronowa z parmezanem.

Jak zrobić domową zupę makaronową - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.

PIERSI KACZKI W AKSAMITNYM SOSIE

PIERSI KACZKI W AKSAMITNYM SOSIE




SKŁADNIKI:
  • 2 piersi młodej, dużej kaczki
  • oliwa i masło (pół na pół) do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny
na sos:
  • 3 łyżki śmietany kremowej
  • 3 łyżki koniaku lub brandy
  • drylowane wiśnie z zalewy
 
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso lekko marynujemy, nacierając solą zmieszaną ze świeżo zmielonym pieprzem w proporcji pół na pół i kropiąc niezbyt obficie octem balsamicznym. odstawiamy pod przykryciem, w chłodne miejsce na godzinę lub nieco dłużej.

Krok 2.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy piersi po 10 minut z każdej strony, odstawiamy. 

Krok 3.
Lekko przechłodzone mięso kroimy w cienkie plastry, trzymamy pod przykryciem.

Krok 4.
Do tłuszczu ze smażenia dodajemy 3 łyżki wody, zagotowujemy, drewnianą łyżką zeskrobujemy zasmażony na patelni tłuszcz (najwięcej w nim smaku i aromatu). Do powstałego sosu kładziemy plastry kaczki i na niewielkim ogniu dusimy, aż mięso będzie miękkie.

Krok 5.
Wykładamy za pomocą łyżki cedzakowej na wygrzany półmisek, trzymamy w cieple.
Do sosu dodajemy kremową śmietanę, mieszamy energicznie, aż sos stanie się pulchny, wręcz aksamitny, dodajemy koniak lub brandy, mieszamy.
Gorącym sosem zalewamy plastry mięsa. Podajemy z grubym makaronem lub kładzionymi kluseczkami.
Boki półmiska obtaczamy wiśniami.

Smacznego :)






FILETY Z DORSZA W SOSIE GRECKIM: przepis na rybę po grecku

FILETY Z DORSZA W SOSIE GRECKIM: przepis na rybę po grecku


ryba po grecku
Ryba po grecku fot. Moja Książka Kucharska



Klasyczny przepis na soczystą rybę po grecku z duszonymi warzywami i białym winem.


    Absolutnie przepyszne filety z polędwicy dorsza w sosie z marchewką, cebulą, pietruszką, mieloną papryką i czosnkiem.
Najlepszy przepis na soczystą rybę po grecku w sosie na bazie białego wina, z dodatkiem koncentratu pomidorowego i keczupu, z dużą ilością świeżej natki pietruszki.

Ryba po grecku podawana na ciepło lub zimno.


      Klasyczna ryba po grecku to kawałki smażonej ryby w duszonych warzywach. W Polsce najczęściej podawana na kolację Wigilijną lub podczas innych uroczystości domowych jako przystawka serwowana na ciepło lub na zimno.

Jak zrobić rybę po grecku- wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


      Rybę po grecku śmiało można przygotować na dzień lub dwa dni przed planowanym przyjęciem. Ryba przejdzie smakiem duszonych warzyw i przypraw, dzięki czemu będzie soczysta i smaczniejsza.

Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.

ZUPA KREM Z PIECZAREK

ZUPA KREM Z PIECZAREK




SKŁADNIKI:
  • 5 szklanek esencjonalnego rosołu (rosół z koncentratu popsuje smak zupy) lub esencjonalnego wywaru z jarzyn (bez kapusty)
  • duża cebula
  • 50 dag pieczarek
  • łyżka masła
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • szklanka śmietany kremowej
  • sól
  • odrobina białego pieprzu


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Oczyszczone pieczarki i obraną, podzieloną na części cebulę rozbijamy w malakserze lub najdrobniej siekamy tasakiem, wkładamy na roztopione masło i dusimy, często mieszając, by nie dopuścić do zrumienienia.

Krok 2.
Gdy pieczarki będą prawie miękkie (smażymy około 10 minut), łączymy z rosołem i na średnim ogniu gotujemy przez 3 minuty, następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, mieszamy, jeszcze raz zagotowujemy. Trzymamy na ogniu przez 3 minuty, by mąka straciła smak surowizny. Gdy trzeba, doprawiamy do smaku.

Krok 3.
Po zdjęciu z ognia łączymy z lekko spienioną śmietaną, gorącą zupę rozlewamy do talerzy lub kokilek, podajemy z kruchymi paluszkami lub pasztecikami z francuskiego ciasta z pieczarkowym farszem.




Smacznego :)




MISTRZOWSKIE KOTLETY MIELONE

MISTRZOWSKIE KOTLETY MIELONE



www.e-ksiazkakucharska.pl
Kotlety mielone fot. Moja Książka Kucharska

Przepis na kotlety mielone.


Klasyczne kotlety mielone z łopatki wieprzowej. Wyjątkowy, pyszny przepis na kotlety mielone z cebulą, czosnkiem i musztardą, kotlety doprawione majerankiem, tymiankiem, papryką, posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Eksplozja smaków!
Tradycyjny kotlet mielony najlepszy z ziemniakami tłuczonymi z koperkiem i tartymi buraczkami na ciepło. Absolutna rewelacja.

Jak zrobić pulchne, domowe kotlety mielone - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.

Oto składniki i przyprawy na najsmaczniejsze kotlety mielone.


polityka prywatnosci


Polityka prywatności 'MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA'

Podstawowa zasada

Serwis Moja książka kucharska nie sprzedaje i nie udostępnia osobom trzecim danych podanych przez subskrybentów.

 

Szanujemy Twoją prywatność

- Nigdy nikomu nie udostępnimy Twoich danych


- Zawsze możesz zmienić lub zaktualizować swoje dane


- Zawsze masz możliwość wypisania się z bazy

 

Listy mailowe

Adresy e-mailowe podane przez użytkowników przechowywane są w bezpieczny sposób na serwerze FreeBot. Dostęp do nich ma tylko administrator serwisu.
Zapisanie się na listę równoznaczne jest z wyrażeniem zgody na otrzymywanie nieregularnych informacji z serwisu Moja książka kucharska związanych z tematyką kulinarną.
Użytkownik ma możliwość wypisania się z listy mailowej w każdej chwili. Rezygnacja oznacza usunięcie podanych podczas rejestracji danych z bazy danych oraz, co za tym idzie, zaprzestanie wysyłania wiadomości na adres danego użytkownika.
 

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger