 |
Racuszki z jabłkami. |
Racuszki z jabłkami.
Racuszki na kefirze.
Absolutnie najlepsze, puszyste, złociste i chrupiące racuszki na kefirze - wypróbowany przepis na pyszne, domowe racuszki z jabłkami.
Zamiast kefiru można użyć tej samej ilości zsiadłego mleka, śmietany lub jogurtu naturalnego.
Idealne ciasto na racuchy bez mleka i drożdży.
Jak smażyć racuchy z jabłkami?
Chyba nikt z nas nie lubi racuchów, tudzież innych placuszków, które po usmażeniu robią się płaskie niczym naleśnik. Na patelni piękne i puchate, a zaraz po zdjęciu z niej przykra niespodzianka w postaci płaskiego jak deska placka.
A więc, aby tego uniknąć, racuszki, czy te na drożdżach, czy na proszku do pieczenia, smażymy na bardzo małym ogniu. Dajemy im czas, aby powoli rosły. Racuszki odwracamy na drugą stronę dopiero, kiedy na wierzchu ciasta pojawią się wyraźne bąbelki powietrza, a samo ciasto lekko się już zetnie. Dlatego tak bardzo ważne jest, aby smażyć racuszki powoli, w przeciwnym razie racuchy zbyt szybko zarumienią się od spodu i będzie trzeba przewrócić je na drugą stronę w nieodpowiednim momencie.
 |
Racuszki z jabłkami fot. Moja Książka Kucharska |
Tak usmażone racuszki powinny być puchate i chrupiące nawet po zdjęciu z patelni.
 |
Racuszki z jabłkami fot. Moja Książka Kucharska |
Racuchy z jabłkami - wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam!
Jak zrobić racuszki z jabłkami na kefirze- przepis, składniki i przygotowanie.