4
/
Liczba gości w ciągu ostatniego roku
KOTLETY SCHABOWE INACZEJ: przepis, jak zrobić
Najlepsze soczyste kotlety schabowe fot. MKK |
Przepis na kotlety schabowe.
Absolutnie przepyszne kotlety schabowe w chrupiącej panierce. Schabowe zrobione trochę inaczej, marynowane w ziołach, w kminku, czosnku, jagodach jałowca i liściach laurowych. Niezwykłe, pyszne, soczyste kotlety schabowe na obiad. Najlepsze z tłuczonymi albo pieczonymi ziemniakami z koperkiem i mizerią.
Jak zrobić kotlety schabowe inaczej - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na kotlety schabowe marynowane.
KARTOFLANKA Z ZACIERKAMI
Zupa kartoflanka z zacierkami i cebulką |
Najlepsza kartoflanka z zacierkami przepis.
Tradycyjna, babcina kartoflanka z zacierkami, na rosole. Do zupy można dodać upieczoną wcześniej i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka lub skwarki ze świeżej słoniny z podsmażoną cebulką-kartoflanka będzie jeszcze lepsza.
Jak zrobić zupę kartoflankę z zacierkami - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Korzystajcie z przepisu na kartoflankę i ulepszajcie go. Polecam.
Oto składniki i przyprawy na kartoflankę z zacierkami.
DODATKI DO ZUP - ZACIERKI
SKŁADNIKI:
- 100g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki wody
- sól
- mąka do podsypywania
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Przesiewamy mąkę, którą następnie zagniatamy z jajkiem, 2 łyżeczkami wody i szczyptą soli. Ciasto wyrabiamy, podsypując mąką i formujemy z niego kulkę.
*ciasto powinno być twarde
Krok 2.
Ciasto siekamy nożem lub ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
* można również "szczypać" drobiny ciasta palcami
Krok 3.
Stolnicę podsypujemy mąką i rozkładamy zacierki, aby podeschły.
Krok 4.
Zacierki gotujemy około 10 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy gorącą wodą i dodajemy do zupy.
Smacznego :)
ZUPA NEAPOLITAŃSKA
Zupa neapolitańska fot. Moja Książka Kucharska |
Przepis na klasyczną zupę neapolitańską.
Pyszna włoska zupa z makaronem i parmezanem, zabielona śmietaną. Zupa gotowana na rosole.
Jak zrobić domową zupę neapolitańską - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.
PIEROGI: PRZEPIS NA PIEROGI Z SEREM
Pierogi z serem
Przepis na pierogi z serem na słodko
Nie od dziś wiadomo, że domowe potrawy smakują najlepiej. Pyszne pierogi z serem, cukrem waniliowym i rodzynkami - to przepis idealny na konkretny obiad dla małych i dużych.
Jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi?
Ciasto na pierogi fot. Moja Książka Kucharska
Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką. Ważne jest jeszcze aby woda dodana do mąki była bardzo ciepła - jednak nie gorąca!! Raczej unikajmy zaparzania mąki w tym przypadku. Ciasto nie będzie już tak smaczne i elastyczne. Owszem, będzie bardzo miękkie, natomiast może być trudno rozwałkować go na bardzo cienki placek (a to jest jednak ważne), lepienie pierożków jest uciążliwe, a po ugotowaniu ciasto często rwie się na kawałki (właśnie po tym poznamy zaparzoną mąkę). A dodanie zbyt dużej ilości tłuszczu do ciasta, to już w ogóle szok. Wystarczy max. 2 łyżeczki, aby ciasto było bardziej elastyczne.
Idealne ciasto na pierogi przepis >>>
Pierogi: pierogi z serem na słodko - wypróbowany, najlepszy przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go :) Polecam!
ZUPA ZIEMNIACZANA
Zupa ziemniaczana fot. Moja Książka Kucharska |
Zupa ziemniaczana.
Przepis na tradycyjną kartoflankę.
Pyszna zupa ziemniaczana z mięsem, zabielana śmietaną. Według kuchni staropolskiej, do zupy ziemniaczanej, zamiast śmietany dodaje się koncentrat pomidorowy.
Jak zrobić zupę ziemniaczaną - sprawdź wypróbowany, prosty przepis, składniki i przygotowanie.
Korzystajcie z przepisu na tradycyjną zupę ziemniaczaną i ulepszajcie go! Polecam.
Oto składniki i przyprawy na zupę ziemniaczaną.
ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ
Żurek z białą kiełbasą fot. Moja Książka Kucharska |
Przepis na tradycyjny żurek z białą kiełbasą i jajkiem.
Pyszny, klasyczny żur na zakwasie, ugotowany na białej kiełbasie surowej. Żurek doprawiony majerankiem i czosnkiem. Tradycyjna polska zupa na Wielkanoc. Żur ma charakterystyczny kwaśny smak. Często zabielany jest śmietaną lub mlekiem. Podaje się go z jajkiem ugotowanym na twardo lub ziemniakami okraszonymi słoniną i zrumienioną cebulką.
Jak zrobić żurek z białą kiełbasą na zakwasie - prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
ESKALOPKI Z KURCZAKA
Eskalopki z kurczaka. |
Najlepszy przepis na eskalopki z kurczaka.
Z pozoru proste danie, które znają wszyscy. Jednak czy wszyscy wiedzą, jak przygotować eskalopki tak, aby były naprawdę soczyste?
Eskalopki to rodzaj cienkich kotlecików wykrojonych w tym przypadku z filetu kurczaka. Kotleciki delikatnie ugniatamy dłonią i, aby mięso po usmażeniu było delikatne oraz soczyste, należy je obtoczyć np. w mące pszennej lub w krupczatce . Dzięki temu nasze kotlety będą z wierzchu chrupiące, jak również zachowają soczystość mięsa w środku.
Eskalopki smażymy na zwykłej patelni lub grillowej. Najlepiej smakują w towarzystwie sosu grzybowego, koperkowego lub pomidorowego.
SKŁADNIKI:
- 800g filetów z kurczaka
- mąka do panierowania
- 2 łyżki masła + oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Krok 1.
Wsypujemy mąkę do miski.
Krok 2.
Z filetów usuwamy resztki tłuszczu, błon i chrząstek, mięso płuczemy, osuszamy, kroimy na plastry grubości 5mm (eskalopki), oprószamy solą i pieprzem.
Krok 3.
Następnie eskalopki wkładamy kolejno do miski z mąką, naciskając na plasterki kciukami rozgniatamy eskalopki (jednocześnie obtaczamy je w mące), uważając przy tym, żeby nie rozerwać mięsa. Nadmiar mąki strzepujemy.
Krok 4.
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, kładziemy eskalopki i smażymy z obu stron po 1-2 minuty.
Rozkładamy je na ogrzanych talerzach, podajemy z sosem grzybowym, grubym makaronem, kluskami lub kopytkami oraz sezonową sałatką.
Smacznego :)
ZUPA MAKARONOWA
Zupa makaronowa fot. Moja Książka Kucharska |
Prosty przepis na szybką zupę z makaronem.
Klasyczna zupa z makaronem zabielana śmietaną. Prosta i szybka zupa makaronowa z parmezanem.
Jak zrobić domową zupę makaronową - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.
PIERSI KACZKI W AKSAMITNYM SOSIE
SKŁADNIKI:
- 2 piersi młodej, dużej kaczki
- oliwa i masło (pół na pół) do smażenia
- sól
- pieprz
- ocet balsamiczny
- 3 łyżki śmietany kremowej
- 3 łyżki koniaku lub brandy
- drylowane wiśnie z zalewy
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Mięso lekko marynujemy, nacierając solą zmieszaną ze świeżo zmielonym pieprzem w proporcji pół na pół i kropiąc niezbyt obficie octem balsamicznym. odstawiamy pod przykryciem, w chłodne miejsce na godzinę lub nieco dłużej.
Krok 2.
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy piersi po 10 minut z każdej strony, odstawiamy.
Krok 3.
Lekko przechłodzone mięso kroimy w cienkie plastry, trzymamy pod przykryciem.
Krok 4.
Do tłuszczu ze smażenia dodajemy 3 łyżki wody, zagotowujemy, drewnianą łyżką zeskrobujemy zasmażony na patelni tłuszcz (najwięcej w nim smaku i aromatu). Do powstałego sosu kładziemy plastry kaczki i na niewielkim ogniu dusimy, aż mięso będzie miękkie.
Krok 5.
Wykładamy za pomocą łyżki cedzakowej na wygrzany półmisek, trzymamy w cieple.
Do sosu dodajemy kremową śmietanę, mieszamy energicznie, aż sos stanie się pulchny, wręcz aksamitny, dodajemy koniak lub brandy, mieszamy.
Gorącym sosem zalewamy plastry mięsa. Podajemy z grubym makaronem lub kładzionymi kluseczkami.
Boki półmiska obtaczamy wiśniami.
Smacznego :)
FILETY Z DORSZA W SOSIE GRECKIM: przepis na rybę po grecku
Ryba po grecku fot. Moja Książka Kucharska |
Klasyczny przepis na soczystą rybę po grecku z duszonymi warzywami i białym winem.
Absolutnie przepyszne filety z polędwicy dorsza w sosie z marchewką, cebulą, pietruszką, mieloną papryką i czosnkiem.
Najlepszy przepis na soczystą rybę po grecku w sosie na bazie białego wina, z dodatkiem koncentratu pomidorowego i keczupu, z dużą ilością świeżej natki pietruszki.
Ryba po grecku podawana na ciepło lub zimno.
Klasyczna ryba po grecku to kawałki smażonej ryby w duszonych warzywach. W Polsce najczęściej podawana na kolację Wigilijną lub podczas innych uroczystości domowych jako przystawka serwowana na ciepło lub na zimno.
Jak zrobić rybę po grecku- wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Rybę po grecku śmiało można przygotować na dzień lub dwa dni przed planowanym przyjęciem. Ryba przejdzie smakiem duszonych warzyw i przypraw, dzięki czemu będzie soczysta i smaczniejsza.
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.
ZUPA KREM Z PIECZAREK
SKŁADNIKI:
- 5 szklanek esencjonalnego rosołu (rosół z koncentratu popsuje smak zupy) lub esencjonalnego wywaru z jarzyn (bez kapusty)
- duża cebula
- 50 dag pieczarek
- łyżka masła
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki zimnego mleka
- szklanka śmietany kremowej
- sól
- odrobina białego pieprzu
Krok 1.
Oczyszczone pieczarki i obraną, podzieloną na części cebulę rozbijamy w malakserze lub najdrobniej siekamy tasakiem, wkładamy na roztopione masło i dusimy, często mieszając, by nie dopuścić do zrumienienia.
Krok 2.
Gdy pieczarki będą prawie miękkie (smażymy około 10 minut), łączymy z rosołem i na średnim ogniu gotujemy przez 3 minuty, następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, mieszamy, jeszcze raz zagotowujemy. Trzymamy na ogniu przez 3 minuty, by mąka straciła smak surowizny. Gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
Krok 3.
Po zdjęciu z ognia łączymy z lekko spienioną śmietaną, gorącą zupę rozlewamy do talerzy lub kokilek, podajemy z kruchymi paluszkami lub pasztecikami z francuskiego ciasta z pieczarkowym farszem.
Smacznego :)
MISTRZOWSKIE KOTLETY MIELONE
Kotlety mielone fot. Moja Książka Kucharska |
Przepis na kotlety mielone.
Klasyczne kotlety mielone z łopatki wieprzowej. Wyjątkowy, pyszny przepis na kotlety mielone z cebulą, czosnkiem i musztardą, kotlety doprawione majerankiem, tymiankiem, papryką, posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Eksplozja smaków!
Tradycyjny kotlet mielony najlepszy z ziemniakami tłuczonymi z koperkiem i tartymi buraczkami na ciepło. Absolutna rewelacja.
Jak zrobić pulchne, domowe kotlety mielone - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go :) Polecam.