2
/
SAŁATKA Z OGÓRKÓW OBIADOWA - do słoików na zimę
Sałatka z ogórków fot. Moja Książka Kucharska
Sałatka z ogórków obiadowa do słoików na zimę
Pyszna sałatka z ogórków na zimę.
Szukacie pomysłu na szybką sałatkę do obiadu? Jeżeli tak, to ten przepis jest właśnie dla Was.Z cyklu przetwory domowe na zimę : sałatka z ogórków do obiadu słoikowa - przepis krok po kroku.
Absolutnie prosta i pyszna sałatka z ogórków - co rok przygotowuję ją według tego właśnie przepisu i nigdy mnie nie zawodzi. Bardzo dobrze się przechowuje.
Sałatki z ogórków do słoików
Sałatki na zimę z ogórków cieszą się wielką popularnością już od wielu lat. Ich przygotowanie jest zazwyczaj niezwykle proste, są smaczne i zdrowe. Nie od dziś wiadomo, że smak domowych potraw jest najlepszy, dlatego coraz więcej z nas korzysta ze sprawdzonych receptur i przepisów na domowe wyroby i przetwory :) Ja, zazwyczaj przygotowuję kilka rodzajów przetworów z ogórków. W mojej spiżarni nie może zabraknąć ogórków w curry, w keczupie, ogórków kiszonych, konserwowych oraz sałatki z ogórków w musztardzie. To takie 'podstawowe ABC ' pt. sałatka zimowa z ogórków. Jakiś czas temu pokusiłam się i przygotowałam jeszcze ogórki po koreańsku (są super i w przyszłym sezonie również je powtórzę :)
Sałatka z ogórków obiadowa do słoików na zimę - wypróbowany, najlepszy przepis.
Zapisujcie i ulepszajcie go :)
Polecam pięknie :) K.K.
Oto składniki na sałatkę z ogórków na zimę do obiadu.
SKŁADNIKI:
- 5 kg ogórków gruntowych
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg marchwi
- 3 łyżki soli niejodowanej
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 główki czosnku
- kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
- 1 szklanka octu (można dodać trochę mniej)
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
Jak zrobić sałatkę z ogórków cebuli i marchewki
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Ogórki oraz cebulę kroimy w talarki, marchew ścieramy na tarce do jarzyn o grubych oczkach, wszystko przesypujemy solą, dokładnie mieszamy.
Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy wraz z posiekaną pietruszką oraz pieprzem do warzyw.
Następnie do sałatki wlewamy ocet i olej, wsypujemy cukier, mieszamy wszystko razem i odstawiamy na 2 godziny.
Krok 2.
W ciągu tych 2 godzin ogórki oraz cebula puszczą wodę i powstanie sporo płynu.
Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do czystych i wyparzonych słoików zakręcamy pasteryzujemy około 15 minut. Gorące słoiki z sałatką odwracamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Sałatkę przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Smacznego :)