Liczba gości w ciągu ostatniego roku

JAJKA FASZEROWANE KREMOWYM SERKIEM I MIĘSEM KRABA

JAJKA FASZEROWANE KREMOWYM SERKIEM I MIĘSEM KRABA

www.e-ksiazkakuchaska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

Jajka faszerowane kremowym serkiem i mięsem kraba.


Zapowiadają się wyjątkowo smaczne święta :)

Jak przygotować absolutnie wyjątkowe, smaczne i kolorowe jajka faszerowane na Wielkanoc - sprawdzony przepis krok po kroku.

Jest to bardzo łatwe i tanie danie i przygotujesz je w mniej niż 30 minut. Można je podać na wiele sposobów. Jajka faszerowane są idealne nie tylko na Wielkanoc, ale także jako urozmaicenie uroczystości domowych lub codziennego śniadania. Jajka faszerowane tuńczykiem, pieczarkami, szynką lub łososiem, a może jajka z serkiem chrzanowym i mięsem krabowym? Wszystkie są pyszne!

Przepis na jajka faszerowane :


JAJKA FASZEROWANE Z CHRZANEM I PASZTETEM Z KRÓLIKA

JAJKA FASZEROWANE Z CHRZANEM I PASZTETEM Z KRÓLIKA

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

JAJKA FASZEROWANE WIELKANOCNE

Czym zaskoczyć podniebienia rodziny podczas wielkanocnego śniadania?


Jajka faszerowane to jedna z propozycji najczęściej chyba goszczących na wielkanocnych stołach. Są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, a przy tym smaczne, kolorowe i można je zrobić na wiele sposobów. Jajka faszerowane to doskonała przekąska zarówno na Wielkanoc, jak również inną uroczystość domową lub przyjęcie. Zresztą, co stoi na przeszkodzie, aby przygotowywać je od tak, trochę częściej ?:)

Mnóstwo przepisów na jajka faszerowane na Wielkanoc.


Dzięki różnorodności składników z jakich przyrządzamy nadzienie, wciąż możemy zaskakiwać naszych gości nowymi smakami. Na naszych stołach często goszczą jajka faszerowane  z szynką, pieczarkami i szczypiorkiem. Uwielbiamy jajka z wędzonym łososiem i suszonymi pomidorami. Przygotowujemy musy z awokado, szpinaku, łososia lub zielonego groszku.
No i oczywiście, na wielkanocnym stole nie może  zabraknąć jajek w majonezie lub w sosie tatarskim.

Jak przygotować jajka faszerowane z chrzanem i pasztetem z królika - sprawdzony przepis krok po kroku.


TRADYCYJNY ZAKWAS NA ŻUR, ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY

TRADYCYJNY ZAKWAS NA ŻUR, ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

TRADYCYJNY ZAKWAS NA ŻUR ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY.

W sieci pojawia się coraz więcej przepisów mówiących o tym jak przygotować zakwas z innych rodzajów mąki. I tak, można prawdopodobnie zrobić go z mąki owsianej, gryczanej, a nawet ryżowej i z sorgo. Nie przygotowywałam nigdy takiego zakwasu i nie mam pojęcia jaki tak naprawdę wyjdzie jego smak, a później oczywiście jaki będzie końcowy smak żurku, jak się przechowuje itd. Poddaję Wam natomiast pomysł i możliwość :) Ciekawa jestem, być może ktoś z Was taki zakwas już robił i podzieli się z nami swoimi wynikami :) Zachęcam gorąco!

A teraz przepis na idealny zakwas na bazie mąki żytniej - ten tradycyjny i ponadczasowy. Przepis z 1980roku. Na przestrzeni lat niewiele zmieniony, bo i co tu zmieniać? ;)

Jak zrobić domowy zakwas na żurek szybko i prosto, według tradycyjnej receptury - sprawdzony przepis.

SOS CHRZANOWY DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN - 5 sposobów

SOS CHRZANOWY DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN - 5 sposobów

www.e-ksiazkakucharska
fot. Moja Książka Kucharska

CHRZAN W ŚMIETANIE DO WIELKANOCNYCH JAJ I WĘDLIN


Sos chrzanowy. Kremowy sos z chrzanu, majonezu lub śmietany. Może być z dodatkiem wina, jabłek, suszonych moreli albo śliwek. Fantastyczny z dżemem borówkowym lub porzeczkowym. Sos chrzanowy na zimno zazwyczaj podajemy do mięs, jajek na twardo, golonki, a nawet młodych ziemniaków. Mając pod ręką świeży korzeń chrzanu, warto przygotować z niego czysty sos. W zakręconym słoiku, w lodówce świetnie się przechowuje i możemy go w każdej chwili wykorzystać, chociażby do pysznych kanapek z jajkiem na twardo, wędzonym łososiem i rzodkiewką.
Nic nie równa się ze smakiem domowego sosu chrzanowego.
Polecam pięknie :)


KASZA JĘCZMIENNA Z BOCZKIEM I CEBULKĄ, do obiadu

KASZA JĘCZMIENNA Z BOCZKIEM I CEBULKĄ, do obiadu

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska

KASZA JĘCZMIENNA Z BOCZKIEM I CEBULKĄ, do obiadu.

Kasza jęczmienna do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków? Czemu nie!


Czasem warto wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad. Tradycyjne ziemniaki możemy zastąpić kaszą gryczaną czy jęczmienną perłową lub ostatnio coraz bardziej popularnym pęczakiem. Nie od dziś wiadomo o dobroczynnych właściwościach kaszy dla naszego zdrowia. Przez jakiś czas trochę zapomniana, na szczęście wraca do łask i coraz częściej gości na naszych stołach. Kasze nazywane były dawniej krupami. Spożywano je na terenie Polski na długo przed powstaniem państwa polskiego. Właściwie aż do wieku XVIII, kiedy upowszechniła się uprawa ziemniaków, kasze obok potraw mącznych, były podstawą wyżywienia. 



Danie typu "mieszaj i smaż" - przepis na szybki, zdrowy i pyszny obiad.


Z kaszy wyczarujemy wiele absolutnie fantastycznych potraw. Idealny duet stworzy podana do gulaszu, kaczki lub wieprzowych żeberek. Wyśmienita w parze z sosem grzybowym. 
Dzisiaj nie musimy spędzać długich godzin w kuchni, czasem wystarczy postawić na tradycję i prostotę. Kasza smażona z kurczakiem i warzywami to typowe danie "mieszaj i smaż" - łatwo, pysznie i przyjemnie. Do przygotowania tej potrawy wybierajcie grubą kaszę np. perłową, gryczaną, jaglaną lub pęczak. Kasza powinna być ugotowana na sypko. Ugotujcie ją wg. przepisu na opakowaniu. Mięso należy pokroić, podsmażyć, wrzucić ulubione, pokrojone na kawałki warzywa, ulubione zioła i przyprawy. Po chwili dodajemy kaszę, podsmażamy i obiad gotowy :)


Kasza jęczmienna z boczkiem i cebulką - pyszny dodatek do obiadu.


ŻEBERKA PO MYŚLIWSKU - pieczone w winie z cebulą i suszonymi śliwkami

ŻEBERKA PO MYŚLIWSKU - pieczone w winie z cebulą i suszonymi śliwkami

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka Kucharska


ŻEBERKA PO MYŚLIWSKU - pieczone w winie z cebulą.



Przepis na soczyste żeberka z piekarnika.


Nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw. Zwłaszcza, gdy serwowane są pyszne żeberka pieczone w winnym sosie z cebulą.

Sekretem wyśmienitego smaku tych żeberek jest marynata z czerwonego wina, miodu, suszonych śliwek, czosnku i aromatycznych przypraw. Mięso powinno macerować się przynajmniej przez kilka godzin. Dzięki temu uzyskujemy nie tylko wyjątkowy smak mięsa, ale jest ono także niezwykle kruche i delikatne.

WIEJSKI SMALEC Z BOCZKIEM I CEBULKĄ - pyszne smarowidło do chleba

WIEJSKI SMALEC Z BOCZKIEM I CEBULKĄ - pyszne smarowidło do chleba

www.e-ksiazkakucharska.pl
 fot. Moja Książka Kucharska



WIEJSKI SMALEC Z BOCZKIEM I CEBULKĄ - pyszne smarowidło do chleba.



Jak zrobić prawdziwy wiejski smalec z cebulką, boczkiem i skwarkami?


Sekretem smakowitego i aromatycznego smalczyku jest jego powolne wytapianie, obowiązkowo ze świeżej słoniny. Takie nie prędkie podgrzewanie, w niewielkiej temperaturze sprawi, że nasz smalczyk będzie nie tylko smaczniejszy, ale również klarowny, a po zastygnięciu także czysto biały.


Przepis na smalec domowy.


Domowy smalczyk możemy przygotować na wiele sposobów. Tradycyjnie, czyli z samej słoninki lub z różnymi dodatkami. Smak naszego smarowidła będzie jeszcze lepszy jeżeli dodamy do niego wędzony boczek, cebulkę lub jabłka. Wyjątkowy smak uzyskamy dzięki tłustej, podwędzanej kiełbasie, którą wcześniej należy zmielić lub pokroić w niewielką kostkę (bez osłonki). Smalczyk najczęściej przyprawiamy suszonymi ziołami np. majerankiem, pieprzem ziołowym lub czarnym, a nawet ziołami prowansalskimi. 


Jak zrobić smalec na wiejski stół?


Nadeszły czasy, gdzie niemalże na każdym weselu spotykamy się ze stołem wiejskim. Jest on jedną z ciekawszych atrakcji kulinarnych, cieszącą się dużym zainteresowaniem gości. Uginający się pod ciężarem wyłożonych kiełbas, baleronów, boczków, szynek cieszy się popularnością wśród wszystkich smakoszy tradycyjnego, swojskiego polskiego jadła. Na wiejskim stole obowiązkowo powinien pojawić się także domowy chleb ze smalcem. Okazuję się, że wiejski stół świetnie wpasuje się również w klimat domowego przyjęcia, które może przybrać formę np. góralskiej biesiady. Sprawimy w ten sposób jedną z smaczniejszych niespodzianek naszym gościom. Stojąc przy takim stole i próbując smaczności możemy przenieść się na chwilę do czasów naszych babek i prababek.


Smalec z cebulką, boczkiem i skwarkami - przepis na pyszne smarowidło do chleba.


SKŁADNIKI :
  • 1kg słoniny, pokrojona w kostkę
  • 600g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 2 duże cebule, pokrojone w kostkę
  • 1 jabłko, orane, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki przesianego majeranku
  • pieprz do smaku (ewentualnie)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Pokrojoną w kostkę słoninę wrzucamy do garnka z grubym dnem, wytapiamy powoli na niewielkim ogniu.

W miarę wytapiania się tłuszczu ze słoniny, odlewamy go do szklanego słoja.


Krok 2.
Gdy skwarki się zrumienią wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy do słoja z wytopionym tłuszczem.

Krok 3.
Do garnka wrzucamy pokrojony boczek - powoli wytapiamy tłuszcz. Zarumienione skwarki oraz tłuszcz z boczku przekładamy do słoja ze słoniną.

Krok 3.
W tym samym garnku szklimy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone jabłko i smażymy, aż się zarumienią. Gotowe przekładamy do słoja, wsypujemy majeranek i inne ulubione przyprawy, mieszamy odstawiamy do wystudzenia, schładzamy w lodówce.
Smalczyk przechowujemy w chłodnymi ciemnym miejscu

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
fot. Moja Książka kucharska



RACUSZKI ZE ŚMIETANĄ I BANANEM

RACUSZKI ZE ŚMIETANĄ I BANANEM

www.e-ksiazkakucharska.pl


RACUSZKI ZE ŚMIETANĄ I BANANEM


Jak przygotować lekkie i puszyste racuszki ze śmietaną i bananami - sprawdzony przepis krok po kroku.

SKŁADNIKI :


    • szklanka mąki pszennej
    • 1 mały kubek gęstej śmietany 22%  ( ok. 250g)
    • 3 jajka
    • 3 łyżki cukru
    • szczypta soli
    • tłuszcz do smażenia
    • 1 banan, obrany, pokrojony w kostkę
    • dodatkowo:
    • cukier puder, dżem banany, lody lub inne sezonowe owoce do podania

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Oddzielam żółtka od białek.

Krok 2.
Do miseczki wlewam śmietanę, dodaję żółtka, mąkę, cukier, szczyptę soli - wszystko dokładnie ucieram.
Dodaję banany pokrojone w kostkę - mieszam.

Krok 3.
Ubijam pianę z białek - dodaję do ciasta i delikatnie mieszam.

Na patelni rozgrzewam tłuszcz, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę na niewielkim ogniu z każdej strony na złoty kolor.

Racuszki podaję posypane cukrem pudrem, z dżemem, bananami, lodami lub  sezonowymi owocami.

Smacznego :)

PASTA JAJECZNO-SEROWA Z GORGONZOLI I MASCARPONE do chleba

PASTA JAJECZNO-SEROWA Z GORGONZOLI I MASCARPONE do chleba


PASTA JAJECZNO-SEROWA (GORGONZOLA-MASCARPONE) do chleba


Znudziły się Wam kanapki z serem i szynką? Zainspirujcie się! Pasta serowa z gorgonzoli i mascarpone to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych okładów kanapkowych. Doskonała nie tylko jako dodatek do śniadania lub kolacji. Podpieczone na suchej patelni kromki z bagietki, do tego serowa pasta, świeże zioła i sezonowe owoce - no idealne na imprezę  :) Dla miłośników sera pleśniowego będzie to nie lada gratka :) Radocha dla podniebienia dla każdego, kto spróbuje. Pasta o niezwykłej konsystencji, zniewalającym smaku i intensywnym aromacie. Spróbujecie? :)

SKŁADNIKI:

  • ok.1 szklanka serka mascarpone
  • 1/2 szklanki sera pleśniowego z przerostem pleśni, startego na tarce
  • 4 jajka ugotowane na twardo, drobno posiekane
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany (może ciut więcej, zobaczycie sami, jaka konsystencja będzie Wam odpowiadała)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Starty ser pleśniowy ucieramy z masłem, następnie z jajkami, serkiem mascarpone, musztardą i śmietaną. Na koniec dodajemy posiekane kapary i dokładnie mieszamy. Możemy doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Pastą smarujemy podpieczone na suchej patelni kromki z bagietki, dekorujemy świeżymi ziołami i ewentualnie sezonowymi owocami.















KRUPNIK TRADYCYJNY-krok po kroku

KRUPNIK TRADYCYJNY-krok po kroku


Krupnik przygotowany na rosole z cielęciny ma pyszny, charakterystyczny smak. Ugotowany na świeżych warzywach, koniecznie z boczkiem i ziemniakami.


www.e-ksiazkakucharska.pl
KRUPNIK TRADYCYJNY na wywarze z cielęciny fot. Moja Książka Kucharska


Krupnik polski - tradycyjny

Przepis na tradycyjny polski krupnik krok po kroku.


Krupnik. Tradycyjna Polska zupa z kaszy perłowej, jęczmiennej, gryczanej bądź pęczaku - z ziemniakami i marchewką, ugotowana na wywarze z kurczaka lub cielęcych żeberek. Znakomity również, przygotowany na wywarze z podrobów kaczych lub gęsich.
Krupnik to chyba jedna z najstarszych zup w Polsce. Choć przez wieki przeszedł rozmaite przeobrażenia, to nadal jego istotą jest krupnicza esencja i kleistość, którą zawdzięcza gotowanej w nim kaszy. A więc, zupa o niezwykłej konsystencji, intensywnym aromacie i zniewalającym smaku. 


Zupa krupnik przepis

BURACZKI ZASMAŻANE - na ciepło, do obiadu

BURACZKI ZASMAŻANE - na ciepło, do obiadu



www.e-ksiazkakucharska.pl
Buraczki zasmażane do obiadu fot. Moja Książka Kucharska


Buraczki zasmażane.



Przepis na buraczki zasmażane, na ciepło do obiadu.


Buraczki zasmażane z jabłkiem to smaczny dodatek do obiadu, szczególnie z kotletem mielonym i młodymi ziemniaczkami 👌💓

Można je zrobić na wiele sposobów. Buraczki gotujemy w skórkach lub pieczemy w piekarniku.  Ścieramy je na puree lub na tarce z większymi oczkami. Przygotowujemy je na zasmażce, śmietanie lub maśle, z jabłkiem lub bez. Doprawiamy octem lub sokiem z cytryny.  Spróbujcie sami jakie to proste i pyszne :) A więc, buraczki w dłoń i zaczynamy!

Jak zrobić buraczki zasmażane do obiadu - przepis, składniki i przygotowanie.


WRAPY - ROLADKI Z TORTILLI, czyli domowy fast food

WRAPY - ROLADKI Z TORTILLI, czyli domowy fast food



moja ksiazka kucharska

WRAPY - ROLADKI Z TORTILLI

Smaczne i proste!


Domowy fast food, czyli przepis na szybkie, zdrowe i pożywne wrapy z salami, sałatą, ogórkiem i papryką. Idealna przekąska na każdą imprezę, którą można zrobić na wiele sposobów - smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło po zgrillowaniu.
Roladki z tortilli - pięknie wyglądają, jeszcze lepiej smakują.
Polecam przepis na domowe wrapy z tortilli, korzystajcie z niego i ulepszajcie go! 
Pięknie pozdrawiam :) K.K.

SKŁADNIKI :

  • 1 opakowanie placków tortilli
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 ogórek sałatkowy, pokrojony w kostkę (bez miąższu nasiennego)
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 1 opakowanie kremowego serka z chrzanem
  • 50g boczku pokrojonego w drobną kostkę, podsmażony na chrupiące skwareczki
  • ok. 15 plasterków salami z zielonym pieprzem, pokrojone w paseczki 
  • liście sałaty
  • nasiona sezamu do posypania
  • natka kolendry do dekoracji
Zamiast salami można użyć tej samej ilości innej ulubionej szynki.

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Placki tortilli kolejno podgrzewamy na zwykłej bądź grillowej patelni, bez tłuszczu.

Krok 2.
Mieszamy razem w miseczce paprykę, ogórka, cebulę, boczek,  salami i kremowy serek z chrzanem.

Krok 3.
Na każdy placek tortilli nakładamy porcję fety, rozsmarowujemy . Następnie kładziemy liście sałaty, a na nie porcje przygotowanego farszu, rozprowadzamy cienką warstwę na 1/2 wielkości placka, zwijamy w rulon.

Tak przygotowane rulony 
kroimy pod skosem na kilka kawałków, układamy na udekorowanym półmisku. Całość posypujemy nasionami sezamu i kolendrą.

Smacznego :)





PIECZONA KACZKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ - z jabłkami i pomarańczami

PIECZONA KACZKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ - z jabłkami i pomarańczami



moja ksiazka kucharska


PIECZONA KACZKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ -  z jabłkami i pomarańczami


Kaczka pieczona, czyli jak upiec soczystą kaczkę z jabłkami i pomarańczami z mięsem odchodzącym od kości. Najlepszy, wypróbowany przepis na kaczkę z wypieczoną i chrupiącą skórką. Prościej się już chyba nie da - w żaroodpornym garnku z przykryciem, przyprawiona pachnącymi przyprawami w asyście aromatycznych owoców. Kaczka pieczona w całości.


Pieczone młode ziemniaki

Pieczone młode ziemniaki


Pieczone młode ziemniaki
Pieczone młode ziemniaki.

Pieczone młode ziemniaki


Odkryj przepis na idealnie chrupiące pieczone młode ziemniaki! Dowiedz się, jak wybrać najlepsze ziemniaki, przygotować je do pieczenia i jakie zioła najlepiej podkreślą ich smak. Idealne jako dodatek do obiadu lub lekka przekąska!

Pieczone młode ziemniaki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Są nie tylko smaczne, ale też łatwe w przygotowaniu, co sprawia, że idealnie sprawdzają się jako dodatek do wielu dań. Ich delikatna skórka i miękki wewnętrzny miąższ czynią je wyjątkowo kuszącym wyborem na letnie obiady czy grill.

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger