0
/
OGÓRKI KONSERWOWE NA SŁODKO : cebulowo-paprykowe
Ogórki konserwowe na słodko fot. Moja Książka Kucharska |
Ogórki konserwowe na słodko.
Pyszne ogórki konserwowe z papryką i cebulą.
Ogórki przyrządzone według tego przepisu są słodkie, chrupiące i aromatyczne. Za sprawą papryki i złocistej kurkumy niezwykle ładnie również się prezentują. Wyśmienite ogórki do chleba z masłem lub potraw z grilla.
Zalewa na ogórki konserwowe.
Podobnie jak w przypadku wcześniejszego przepisu na ogórki konserwowe na zimę, do zalewy nie dodajemy oleju i ściśle trzymamy się przepisu. Proporcje podanych składników są dość dokładne, dzięki czemu można uzyskać odpowiednią kwasowość zalewy. W takim środowisku ewentualne drobnoustroje nie będą mogły się rozwinąć, a ogórki powinny bardzo dobrze się przechowywać.
Naprawdę świetna zalewa z octem jabłkowym, goździkami i kurkumą.
1 szklanka = 250ml