0
/
SZASZŁYKI NA OSTRO na grilla
Szaszłyki na ostro na grilla
Szaszłyki wieprzowe z karkówki z boczkiem, papryką i cebulą
Pyszne, kolorowe danie z grilla, to nic innego jak rozmaite szaszłyki. Kawałki mięsa i warzyw nadziane na przemian na drewniane patyczki lub metalowe szpikulce. Szaszłyki zazwyczaj pieczemy na grillu, ale także na rożnie lub w piekarniku.
Szaszłyki to potrawa niezwykle uniwersalna. Mięso może być przekładane najróżniejszymi warzywami : cebulą, papryką, cukinią, ogórkami kwaszonymi, a nawet owocami. Szaszłyki owocowe to nie lada gratka dla smakoszy tejże potrawy.
Przepis na szaszłyki z grilla
Oto składniki na szaszłyki wieprzowe na grilla
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 35 minut
--------------------------------------
SKŁADNIKI:
- 2 strąki różnokolorowej papryki
- 4 kotlety wieprzowe z karkówki lub szynki
- 4 dag bekonu
- 2 cebule
- 3 pomidory
- 2 ogórki konserwowe
- 5 łyżek oleju
- 4 łyżki keczupu
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
- mielone chilli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 25 dag ugotowanego długoziarnistego ryżu
- zielenina do dekoracji
Jak zrobić szaszłyki wieprzowe na grilla
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy na spore kawałki.
Krok 2.
Umyte mięso kroimy w grubą kostkę, boczek w plasterki.
Krok 3.
Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso, paprykę i plasterki bekonu (możemy również dołożyć plastry cebuli), smarujemy 3 łyżkami oleju i kładziemy na średnio rozgrzany grill. Smażymy ze wszystkich stron przez około 10 minut. Upieczone mięso oprószamy solą, pieprzem i chilli.
Krok 4.
Przygotowujemy sos : w miseczce mieszamy drobno posiekane cebule, pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe oraz pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki), dodajemy keczup, miód i 2 łyżki oleju - doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Gotowe szaszłyki polewamy sosem, podajemy z ryżem, dekorujemy zieleniną.
Z czym podać szaszłyki z grilla
Oto kilka pomysłów na pyszne szaszłyki z grilla:
- szaszłyki z sosem tzatziki, pomidorkami koktajlowymi i sałatą skropioną sokiem z cytryny
- szaszłyki z pieczonymi, młodymi ziemniakami i surówką z sałaty, pomidorami i fetą
- szaszłyki z kremowym serkiem, roszponką, czerwoną cebulą i cayenne