Liczba gości w ciągu ostatniego roku

KROKIETY DZIADOWSKIE

KROKIETY DZIADOWSKIE

 
www.e-ksiazkakucharska.pl

KROKIETY DZIADOWSKIE

...to jedna z moich propozycji na wigilijną kolację. 

DZIADOWSKIE KROKIETY to nic innego jak krokiety z kapustą, ugotowanymi ziemniakami oraz kaszą i grzybami. Doskonały smak tych krokietów dopełnia wspaniały aromat świeżo zmiażdżonego kminku. Krokiety z kapustą idealnie smakują z dodatkiem szklanki czerwonego barszczu lub sosem, np.: grzybowym.  Polecam!



-------------------------------------
Liczba porcji : 10
Czas przygotowania : 60 minut
-------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • szklanka ugotowanych ziemniaków 
  • czubata szklanka ugotowanej na sypko kaszy (może być gryczana, perłowa lub jaglana, ta którą najbardziej lubicie)
  • szklanka zasmażonej, kiszonej kapusty
  • 10 kapeluszy pieczarek lub świeżych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki zmiażdżonego kminku
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia - najlepiej olej i smalec (pół na pół)
  • tarta bułka do panierowania

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.

Krok 2.
Do podsmażonej cebuli dodajemy oczyszczone i rozdrobnione grzyby, zasmażamy,mieszamy, aby smaki się połączyły.

Krok 3.
Kaszę , ziemniaki, zasmażoną kapustę oraz zasmażoną cebulę z grzybami przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy w malakserze.

*ważne aby ziemniaki były dobrze wystudzone, w przeciwnym razie cała masa będzie bardzo kleista i trudno będzie uformować z niej zgrabne krokieciki.

Krok 4.
Do masy dodajemy jajko, zmiażdżony kminek, doprawiamy według własnych upodobań smakowych (powinna być pikantna), wyrabiamy.

Krok 5.
Z masy formujemy 10 krokietów, panierujemy w roztrzepanym jajku i tartej bułce.

Krok 6.
Krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.

Podajemy z filiżanką czerwonego barszczu lub pikantnym sosem grzybowym, pieczarkowym lub myśliwskim.

Smacznego :)




 
DOMOWY CHLEB PSZENNO-ZYTNI

DOMOWY CHLEB PSZENNO-ZYTNI

www.e-ksiazkakucharska.pl


DOMOWY CHLEB PSZENNO-ŻYTNI


Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na niezwykle prosty, domowy chleb pszenno-żytni. Przepis pochodzi ze strony smakowitychleb.pl , trochę zmodyfikowany. Polecam !


SKŁADNIKI:
  • 225g mąki pszennej
  • 225g mąki żytniej typ 720
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1 łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki ziaren kminku
  • 300 ml ciepłej wody (około 37 stopni)
  • ziarna kminku do posypania chleba
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wszystkie składniki  na chleb umieszczamy w dużej misce, mieszamy do wstępnego połączenia, następnie za pomocą miksera wyrabiamy ciasto przez około 10 minut (do momentu, aż ciasto stanie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek miski ). Ciasto na chleb można oczywiście wyrobić ręcznie. 

Krok 2.
Wyrobione ciasto chlebowe (w misce) przykrywamy czystą ściereczką, zostawiamy na 20 minut, żeby lekko się napuszyło.

Krok 3.
Podrośnięte ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką np. krupczatką, formujemy podłużny lub okrągły bochenek,jeszcze  lekko oprószamy mąką, wkładamy do formy do wyrastania ciasta, odstawiamy na około 50 minut, lub do momentu kiedy podwoi swoją objętość.

Krok 4.
Wyrośnięte ciasto delikatnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, możemy je odstawić na kolejne 20 minut, żeby jeszcze podrosło (ja tego nie robiłam) , obsypujemy ziarnami, możemy naciąć wierzch, aby zapobiec ewentualnemu pękaniu chleba podczas wypiekania.

Tak przygotowany bochenek wkładamy do nagrzanego uprzednio piekarnika - pieczemy około 45 minut w 220 stopniach - jeżeli skórka zbyt szybko zbrązowieje zmniejszamy temp. do 210-200 stopni. 

Po upieczeniu, chleb wyjmujemy i studzimy na kratce.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl




KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z SEZAMEM, IMBIREM I JABLKAMI

KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z SEZAMEM, IMBIREM I JABLKAMI



KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z SEZAMEM, IMBIREM I JABŁKAMI


Konkretna zupa, lubiana przez małych i dużych. Podawana na wiele, wiele sposobów. Zazwyczaj tradycyjną pomidorówkę podajemy z makaronem lub ryżem. Choć świetnym dodatkiem może okazać się również groszek ptysiowy, makaron naleśnikowy czy lane kluseczki. obowiązkowo z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany.
Moja zupa pomidorowa to soczyste pomidory, pachnące jabłka, imbir i sezam - 100% niepowtarzalnego smaku :) Najlepsza, bo domowa :)

Zobaczcie wypróbowany przepis na zupę pomidorową.


SKŁADNIKI :
  • 1/2 filiżanki ziaren sezamu - uprażonych na suchej patelni
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jabłka
  • 700g dojrzałych pomidorów
  • ok. 1,7 litra bulionu z kurczaka lub warzywnego (może być z koncentratu)
  • około 2 łyżki sklarowanego masła lub oliwy z oliwek
  • świeże zioła do posypania i dekoracji
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
 dodatkowo:
  • ugotowany ryż lub makaron do podania wraz z zupą
  • gęsta śmietana

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę, posypujemy brązowym cukrem, chwilę zasmażamy. Gdy zmięknie, dodajemy rozgniecione płaską stroną noża ząbki czosnku, imbir, paprykę w proszku, mieszamy i smażymy, aż przyprawy oddadzą swój aromat - około 30s.

Krok 2.
Do garnka wrzucamy umyte, pokrojone na kawałki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka (ze skórką),ziarna sezamu, pokrojone na kawałki pomidory, zioła dalmatyńskie krótko zasmażamy, w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością bulionu  - dusimy wszystko pod przykryciem około 15 minut.

Krok 3.
Zupę miksujemy blenderem , dolewamy pozostały, gorący bulion i doprawiamy do smaku. Zagotowujemy i gotowe.
Aby zupa była naprawdę aksamitna i delikatna, należy ją przecedzić przez perlonowe sito.

Zupę podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem, na wierzchu polewamy śmietanką i dekorujemy świeżymi ziołami.

Polecam :)



SOS KOPERKOWY NA MLEKU : łatwy przepis

SOS KOPERKOWY NA MLEKU : łatwy przepis


www.e-ksiazkakucharska.pl


Łatwy przepis na pyszny sos koperkowy na mleku.


Prosty i klasyczny przepis na najlepszy sos koperkowy na mleku. Sos koperkowy na ciepło, ze śmietaną. Idealny sos do mięsa i ryby: do łososia, pulpetów, kotlecików drobiowych itd.

Zobacz sprawdzony przepis na ten łatwy i pyszny sos koperkowy na mleku. Polecam!

DOMOWY KOMPOT Z GRUSZEK

DOMOWY KOMPOT Z GRUSZEK


www.e-ksiazkakucharska.pl

DOMOWY KOMPOT Z GRUSZEK


Do przyrządzania kompotów używamy zazwyczaj owoców o smaku kwaskowym. Bardziej słodkie łączymy z rodzajami kwaśniejszymi lub lekko zakwaszamy zalewę, aby stworzyć odpowiednie warunki do pasteryzacji. Wiadomo bowiem, że w środowisku niekwaśnym jednorazowa pasteryzacja nie zniszczy całkowicie drobnoustrojów.

 

Moi Drodzy, przedstawiam Wam przepis na domowy kompot z gruszek. 

 

Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 3 kg dojrzałych, twardych gruszek
  • 300g cukru
  • 3 litry wody źródlanej
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • kawałek laski wanilii 

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W większym garnku zagotowujemy syrop z wody, cukru, kwasku i wanilii. 

Krok 2.
Umyte gruszki przekrawamy wzdłuż na połówki lub ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i natychmiast wrzucamy do gorącego syropu.

Krok 3.
Całość zagotowujemy - odstawiamy na 10 minut.

Krok 4.
Następnie gruszki wyjmujemy łyżką cedzakową z zalewy, układamy w słojach - zalewamy gorącym syropem, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy w 95 stopniach przez 20-25 minut.

Smacznego :)
BURACZKI NA ZIMĘ - przepis, składniki i przygotowanie

BURACZKI NA ZIMĘ - przepis, składniki i przygotowanie

www.e-ksiazkakucharska.pl
Buraczki na zimę fot. Moja Książa Kucharska

Buraczki na zimę.


Buraczki w słoiku na zimę.


Pyszna sałatka z buraczków, czerwonej papryki i cebuli do obiadu, przygotowana w słoikach na zimę. Prosty, klasyczny przepis na buraczki na zimę.


Duma z własnej kuchni, czyli domowe przetwory z owoców i warzyw : owoce w słodko kwaśnej marynacie, zakwaszane warzywa, kiszonki, sałatki, przyprawiane po domowemu ocet i olej i wiele innych przetworów, które potwierdzają, że przygotowywanie domowych zapraw może być sztuką - takie radosne wspomnienie lata.


Jak zrobić buraczki  na zimę - przepis, składniki i przygotowanie.


SOS POMIDOROWY DO GOŁĄBKÓW

SOS POMIDOROWY DO GOŁĄBKÓW

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sos pomidorowy do gołąbków


Sos pomidorowy.


Przepis na dobry sos pomidorowy do gołąbków.


Pyszny i prosty do zrobienia sos pomidorowy - fantastyczny do gołąbków, do pizzy, kurczaka albo zapiekanki. 


Pasty pomidorowe, nazywane również sosami, mogą mieć różna konsystencję. Głównym składnikiem są oczywiście pomidory, które łączy się z owocami i różnymi aromatycznymi dodatkami. Przyprawia się je aby miały smak bardziej ostry lub łagodny. Nadają się jako składnik zimnych sosów do mięsa, jako dodatek do białych lub żółtych serów, do pieczywa itp. Ponieważ pasty przygotowuje się przez parowanie zagęszczając masę, brak w nich witaminy C. 

Dobry sos pomidorowy do gołąbków - wypróbowany. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go. Polecam :)


Jak zrobić domowy sos pomidorowy do gołąbków - przepis, składniki i przygotowanie.


SALATKA Z OGORKOW I PAPRYKI NA ZIME

SALATKA Z OGORKOW I PAPRYKI NA ZIME




SAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPRYKI NA ZIMĘ

 

Dzisiaj kolejny przepis z serii 'przetwory domowe na zimę' - sałatka słoikowa z ogórkami, papryką i cebulą. Świetna jako dodatek do obiadu lub przekąska. Polecam !


SKŁADNIKI:
  • ok. 4kg ogórków gruntowych
  • 1/2 kg czerwonej papryki
  • 1/2kg marchwi
  • 1/2kg cebuli
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 płaskie łyżki soli niejodowanej
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 małe główki czosnku
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ogórki myjemy, obieramy - kroimy w plastry.

Krok 2.
Cebulę obieramy - kroimy w drobną kostkę.

Krok 3.
Marchewkę obieramy - ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Krok 4.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne - kroimy w paseczki.
 

Krok 5.
Wszystkie przygotowane warzywa łączymy razem, wlewamy ocet i olej, wsypujemy cukier, solimy, dodajemy pieprz oraz posiekany  drobniutko czosnek - mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny.

Krok 6.
Po tym czasie, warzywa jeszcze raz mieszamy, następnie ciasno wkładamy do przygotowanych słoików (bezwzględnie czystych i bardzo dobrze jeśli wyparzonych), zalewamy pozostałym roztworem,zakręcamy, pasteryzujemy w garnku z wodą przez 15 minut, licząc od czasu kiedy woda w garnku zawrze.

Smacznego :)
PRZECIER POMIDOROWY

PRZECIER POMIDOROWY



PRZECIER POMIDOROWY


Sezon na przetwory domowe w pełni. Dzisiaj przepis na przecier pomidorowy własnej produkcji. Możemy go wykorzystać jako baza do zupy pomidorowej, sosu pomidorowego, jako dodatek do kotletów mielonych - właściwie w każdej kuchni niezastąpiony, zwłaszcza ten przygotowany w domu. Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
  • 1kg pomidorów
  • 10-20g soli
  • 10-20g cukru
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy niewielkie słoiczki oraz zakrętki - dokładnie je myjemy i wyparzamy (uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi). 

Krok 2.
Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na części, wrzucamy do garnka z grubym dnem i krótko rozgotowujemy.

Krok 3.
Pomidory przecieramy przez perlonowe sito, dodajemy sól oraz cukier.

Krok 4.
Gorący przecier wkładamy do czystych słoików (słoiki powinny być jeszcze gorące po wyparzaniu), zakręcamy na pół obrotu.

Krok 5.
Pasteryzujemy w garnku z wodą przez 15-20 minut w 85 stopniach, słoiki wyjmujemy, dokręcamy, odstawiamy na czystej ściereczce do góry dnem.
Gdy słoiki z przecierem ostygną , przenosimy je w ciemne i chłodne miejsce i tak przechowujemy.

Smacznego :)
 
OGORKI PO POLSKU

OGORKI PO POLSKU



OGÓRKI PO POLSKU


Moi Drodzy, przedstawiam Wam przepis na sałatkę z ogórków w słodko kwaśnej - zalewie, ogórki lekko pikantne za sprawą papryczki chilli, naprawdę bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
  • 1,5kg ogórków sałatkowych
  • 5 dużych cebul
  • 30g świeżych papryczek chilli
  • 12 listków laurowych
  • 2 łyżki pieprzu ziarnistego
  • 2 łyżki ziarenek gorczycy
  • 0,75 litra octu winnego
  • 1  litr wody
  • 4 łyżki soli niejodowanej
  • 250 g cukru
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ogórki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki (nie obieramy) .

Krok 2.
Cebule obieramy, kroimy w plasterki.

Krok 3.
Papryczkę myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazdo nasienne - kroimy w paseczki.

Krok 4.
Ogórki układamy w słoju, przekładamy cebulą, papryczką oraz przyprawami.

Krok 5.
Zagotowujemy wodę z octem, solą oraz cukrem. Gorącym roztworem zalewamy ogórki w słojach, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy 30 minut w 75 stopniach.

Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego :)

JAK ZROBIĆ OGÓRKI MAŁOSOLNE

JAK ZROBIĆ OGÓRKI MAŁOSOLNE

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki małosolne - jak zrobić ogórki małosolne

Jak zrobić ogórki małosolne.


Prosty przepis na ogórki małosolne.


Ogórki małosolne większości z nas kojarzą się z pełnią wiosny. Przysmak ten przygotowujemy z pierwszych ogórków gruntowych, które wraz z chrzanem, czosnkiem oraz koprem zalewane są solanką. Aby zrobić solankę, potrzebujemy niejodowanej soli do przetworów - zawsze dodajemy 1 czubatą łyżkę soli na 1 litr dobrej wody stołowej. Mocno chlorowana woda nie jest odpowiednia do jakichkolwiek przetworów.
Już po ok. 3 dniach otrzymujemy pyszne i chrupiące ogórki małosolne.
Przepis na 3 litrowy słój, ewentualnie na 2-3 mniejsze słoiki.


Przepis na ogórki małosolne 1kg


Ogórki małosolne - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


OGORKI  W ZIOLACH

OGORKI W ZIOLACH



OGÓRKI W ZIOŁACH


Myślę, że każdy, kto spogląda na swoje wypełnione zapasami na zimę półki, odczuwa dumę i zadowolenie : zobaczcie, oto ogórki konserwowe, kwaszone, ogórki w keczupie i musztardzie, kwaszona kapusta, różne sałatki, które rodzina oraz przyjaciele na pewno zjedzą ze smakiem. Dzisiaj, Moi Drodzy, przepis na ogórki w ziołach. Mam nadzieję, że spodoba się Wam. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • około 40 sztuk małych ogórków (takich jak na korniszony)
  • 3 duże cebule
  • 75ml esencji octowej (25%)*
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli niejodowanej
  • zioła (najlepiej świeże) : koper, estragon, tymianek, nać selera
  • korzeń chrzanu
  • listki laurowe
  • owoce jałowca 4-5 sztuk
  • 2 łyżeczki ziaren białego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ogórki dokładnie myjemy, układamy warstwami w  dużych słojach, przekładając przyprawami oraz ziołami.

Możemy je wcześniej namoczyć w zimnej wodzie, tak przez około 2 godziny (końcówki odcinamy).

Krok 2.
W garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem oraz solą - gorącym roztworem zalewamy ogórki - odstawiamy na około 2 dni.


Krok 3.
Po 2 dniach odlewamy płyn z ogórków i ponownie go zagotowujemy - gorącym zalewamy ogórki (muszą one być całkowicie przykryte zalewą ), gdy przestygną uszczelniamy słoje celofanem.
Ogórki tak przygotowane możemy przechowywać nawet przez kilkanaście dni*

* Esencję octową (25%) możecie zastąpić octem spirytusowym 10 % przeliczając za każdym razem:
100ml esencji octowej 25%=250ml octu spirytusowego lub 1 łyżka esencji  octowej 25 %=2,5 łyżki 10 % octu spirytusowego.

*raczej nie wyjmujmy ogórków ze słoja bezpośrednio rękoma, gdyż ogórki mogą  przez to szybciej zepsuć się i spleśnieć.

Smacznego :)
 
OGÓRKI Z CHILI - wypróbowany przepis na ogórki do słoików na zimę

OGÓRKI Z CHILI - wypróbowany przepis na ogórki do słoików na zimę

www.e-ksiazkakucharska.pl


Ogórki z chili - wypróbowany przepis na ogórki do słoików na zimę.


Pikantne ogórki z chili.


Prosty i wypróbowany przepis na ogórki w słodko kwaśnej zalewie z chili i czosnkiem. Pyszne i chrupiące ogórki zamknięte w słoikach na zimę, idealne jako dodatek do obiadu, na kanapki lub szybka przekąska.

Jak zrobić najlepsze ogórki z chili - przepis, składniki i przygotowanie.


OGÓRKI W KECZUPIE

OGÓRKI W KECZUPIE

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki w keczupie


Ogórki w keczupie.


 Przepis na ogórki w keczupie.



Prosty i najlepszy przepis na ogórki w keczupie na zimę. Pyszne ogórki w zalewie keczupowej z kurkumą. Tak przygotowane ogórki świetne są  jako dodatek do obiadu (np. kotletów mielonych z ziemniakami), idealne na kanapki lub jako samodzielna przekąska. 

Jak zrobić ogórki w keczupie - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.

SOK Z CZARNYCH JAGOD

SOK Z CZARNYCH JAGOD

www.e-ksiazkakucharska.pl

SOK Z CZARNYCH JAGÓD


Domowe przetwory na zimę  - SOKI


Jagody zamknięte w butelce - pięknie pachnący owocami, zdrowy i smaczny - sok z czarnych jagód, gotowany.


Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
  • 2kg czarnych jagód
  • 1/2 litra wody
  • 500g miałkiego cukru na 1 litr uzyskanego soku.
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Jagody przebrać, ostrożnie opłukać na sicie, zanurzając sito w misce z wodą, starannie osączyć.

Krok 2.
Jagody przesypać do garnka, zalać wodą, zagotować, przełożyć masę na gazę i odczekać, aż sok ścieknie (nie odciskamy pozostałej masy).

Krok 3.
Odmierzamy uzyskany płyn i dodajemy odpowiednią ilość cukru (500g na 1 litr soku), podgrzewamy roztwór do wrzenia, gotujemy delikatnie przez około 5 minut, cały czas mieszając. Rozlewamy do czystych i wyparzonych butelek, zamykamy szczelnie.


Smacznego :)


Pamiętajmy, aby :
- przetwarzać tylko owoce zupełnie zdrowe, dojrzałe, nie uszkodzone oraz świeże;
-utrzymywać w czystości wszystkie naczynia i urządzenia - najmniejszy nawet okruch bułki lub chleba może spowodować, że sok lub inne przetwory zaczną fermentować i pleśnieć;
- owoce zasypywane cukrem na noc, należy odstawić w chłodne miejsce, gdyż w cieple mogą zacząć fermentować;
-gotowe soki przechowywać w chłodnym i suchym miejscu i od czasu do czasu sprawdzać, czy się nie psują.


SALATKA "DUCH KORSYKI "

SALATKA "DUCH KORSYKI "



SAŁATKA "DUCH KORSYKI"

...kolorowa...bardzo apetyczna...

Sałatka z jajkami, soczystymi pomidorkami koktajlowymi, lekko ostrą cebulą, idealna na grill-party lub piknik. Moi Drodzy, mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam. Polecam!


SKŁADNIKI :
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 100g przebranych liści szpinaku
  • 1 średnia, czerwona cebula
  • 1 opakowanie sera feta  
  • liście ulubionej  sałaty (może być mix)
  • posiekana zielenina (pietruszka, szczypiorek, koperek lub kolendra)
  • sól i pieprz do smaku (ewentualnie)
sos:
  • 5 filecików anchois
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Przygotowujemy sos: fileciki anchois drobno siekamy, czosnek kroimy w cieniutkie plasterki, łączymy wszystko z oliwą oraz octem balsamicznym, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce.

Krok 2.
Umyte liście szpinaku układamy na dnie miski, polewamy 1/3 częścią sosu, posypujemy posiekanymi jajkami.

Krok 3
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki, obraną cebulę kroimy na cienkie plasterki, rozdzielamy na pierścionki. Ser feta kroimy w niewielką kostkę. Liście sałaty rozrywamy na kawałki.

Krok 4.
Na posiekanych jajkach układamy połówki pomidorków koktajlowych, na nie pierścionki cebuli - skrapiamy sosem z anchois (1/3) - następnie układamy poszarpane liście sałaty, rozrzucamy kostki sera feta, posypujemy całość posiekaną zieleniną i skrapiamy pozostałym sosem.

Sałatkę podajemy z białym, chrupiącym pieczywem.

Smacznego :)



zdjęcie dzięki użytkownikowi Serge Bertasius Photography z freedigitalphotos.net
DZEM Z POMARANCZY I OWOCOW POMELO Z BIALYM WINEM

DZEM Z POMARANCZY I OWOCOW POMELO Z BIALYM WINEM


DŻEM Z POMARAŃCZY I OWOCÓW POMELO Z BIAŁYM WINEM


Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na niecodzienny, nieco  wykwintny dżem z pomarańczy i owoców pomelo z nutą białego wina. Przepis warty wypróbowania, polecam!


SKŁADNIKI:
  • 250g miąższu z owoców pomelo
  • 250g skórki z owoców pomelo
  • 750g miąższu pomarańczy (ok. 6-8 sztuk)
  • 0,5 litra białego wina (półwytrawne)
  • 1,75 kg cukru
  • 15g kwasku cytrynowego
  • 225g płynu żelującego

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Owoce pomelo szorujemy, sparzamy, obieramy ze skóry. Skórę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, miksujemy razem z wywarem w którym się gotowała - odważamy 250g.

Krok 2.
Miksujemy 250g miąższu z pomelo.

Krok 3.
Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki, kroimy - odważamy 750g.

Krok 4.
Miąższ z pomelo, kawałki pomarańczy, zmiksowaną skórkę z pomelo, wino, cukier oraz kwasek cytrynowy łączymy doprowadzamy do wrzenia - gotujemy około 10 minut, cały czas mieszając. Następnie wlewamy płyn żelujący i jeszcze raz zagotowujemy na największym ogniu,  przekładamy całość do wyparzonym słoików i szczelnie zamykamy.

Smacznego :)
RYBA Z GRILLA

RYBA Z GRILLA





Ryba z grilla

Marynowana makrela z grilla

Zdrowa pyszna i aromatyczna ryba z grilla - marynowana w ziołach i pieczona w całości na grillu. A jaka ryba na grilla? Do grillowania w całości możemy użyć różnych gatunków ryb np. pstrąga, szczupaka, leszcza, łososia, karpia lub makrelę. Mimo, iż każda z tych ryb jest inna, to jednak w większości przypadków świetnie komponuje się z takimi ziołami jak tymianek, rozmaryn, oregano, no i oczywiście z  pietruszką.

Marynata do ryby z grilla

Aby smak ryby z grilla był jeszcze lepszy, a mięso było kruche, delikatne i soczyste, warto rybę zamarynować przed grillowaniem. Marynata natłuści rybę i zapobiegnie przywieraniu skórki do rusztu lub folii aluminiowej. Nada jej niepowtarzalnego smaku i zapachu Oczyszczoną, umytą i osuszoną rybę nacieramy solą oraz marynatą z oliwy i soku z cytryny i wstawiamy przynajmniej na 1 godzinę do lodówki.

Grill daje duże pole do popisu, warto więc wykorzystać ulubione świeże zioła i przyprawy, aby ich aromat podkreślił smak potrawy.

 

Ryba z grilla przepis


Oto składniki na rybę z grilla


Czas przygotowania : około 35 minut
Liczba porcji : 4

SKŁADNIKI:



  • 4 średnie, wypatroszone makrele (po ok. 300g)


  • kilka ziarenek białego pieprzu


  • 1 łyżka suszonego tymianku


  • 1 łyżka suszonego oregano


  • 1 łyżka suszonego rozmarynu


  • 1 łyżka dobrego oleju (np. rzepakowego)


  • 1 łyżeczka cukru


  • 160ml wytrawnego, białego wina


  • 2 łyżki musztardy (ostrej)


  • 4 liście laurowe


  • sól do smaku


  • posiekana zielenina (pietruszka, koperek, szczypiorek) do posypania


  • plasterki pomarańczy do dekoracji

Jak zrobić rybę z grilla


PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
 Makrele myjemy wewnątrz i na zewnątrz, osuszamy.

Krok 2.
Ziarenka pieprzu rozgniatamy. Przygotowujemy marynatę  z białego wina, musztardy, rozgniecionych ziarenek pieprzu, połowy suszonych ziół (rozmarynu, oregano i tymianku), doprawiamy solą i mieszamy.

Krok 3.
Do każdej makreli wkładamy po 1 listku laurowym, ryby układamy w płaskim naczyniu, zalewamy marynatą i odstawiamy na około 1 godzinę. 

Krok 4.
Ryby dokładnie odsączamy z marynaty, smarujemy olejem i pieczemy na grillu 5 do 8 minut z każdej strony. Pod koniec pieczenia resztę suszonych ziół wsypujemy do gorącego żaru.

Gotowe makrele obficie posypujemy posiekaną zieleniną i dekorujemy plasterkami pomarańczy.

Smacznego :)
WIEPRZOWE ŻEBERKA Z GRILLA

WIEPRZOWE ŻEBERKA Z GRILLA


Żeberka z grilla

Jak zrobić najlepsze żeberka z grilla




Czas marynowania: około 2h
Czas przygotowania : około 30 minut
Liczba porcji : 4

SKŁADNIKI :



  • 2 kg żeberek wieprzowych w dużych kawałkach


  • 7 łyżek sosu sojowego


  • 5 łyżek octu winnego


  • 4 łyżki płynnego miodu naturalnego


  • 1-2 łyżki brązowego cukru


  • biały, mielony pieprz (odrobina)


  • szczypta pieprzu Cayenne


  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


  • świeże zioła, natka pietruszki i/lub szczypiorek do posypania


  • plasterki cytryny do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Żeberka płuczemy , osuszamy - kroimy na 8 lub 4 porcje.

Krok 2.
Przygotowujemy marynatę : w miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, miód i cukier, doprawiamy pieprzem białym i Cayenne. Żeberka układamy w płaskim naczyniu, zalewamy marynatą, odstawiamy na około 2 godziny do zamarynowania - w temperaturze pokojowej, pod przykryciem.

Krok 3.
Zamarynowane żeberka odsączamy z marynaty, którą zachowujemy.

Krok 4.
Marynatę zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy  w niewielkiej ilości zimnej wody i zagęszczamy marynatę, cały czas mieszając - gotowy sos przelewamy do miseczki, odstawiamy.

Krok 5.
Żeberka pieczemy na grillu przez około 15 minut, w tym czasie odwracamy je wielokrotnie.

Gotowe żeberka polewamy sosem z marynaty, posypujemy obficie posiekaną zieleniną i dekorujemy plasterkami cytryny.
Podajemy ze świeżym pieczywem i ulubioną sałatką.

Smacznego :) 

*zdjęcie dzięki użytkownikowi Amenic181 z FreeDigitalPhotos.net
GLAZUROWANE UDKA KURCZAKA Z GRILLA

GLAZUROWANE UDKA KURCZAKA Z GRILLA



GLAZUROWANE UDKA KURCZAKA Z GRILLA

 

Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na udka z kurczaka pieczone na grillu. Udka te świetnie smakują z grillowanymi śliwkami w boczku i świeżą bagietką.

Polecam przepis :)


Czas przygotowania : około 1h
Liczba porcji: 4

SKŁADNIKI:
  • 4 udka kurczaka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 cebule szalotki
  • 5 łyżek chutney z mango
  • 9 łyżek dobrej oliwy
  • 1/2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól i świeżo zmielony, czarny pieprz do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Udka kurczaka myjemy, wycieramy ściereczką skropioną octem.

Krok 2.
Szalotki oraz natkę pietruszki drobno siekamy, mieszamy z 5 łyżkami oliwy, doprawiamy solą.

Krok 3.
Palcami przesuwamy ostrożnie pod skórą udek, obluzowujemy ją nieco, smarujemy wewnątrz przygotowanym olejem z pietruszką, szalotką oraz solą.

Krok 4.
Na zewnątrz smarujemy udka 3 łyżkami oleju, posypujemy solą.

Krok 5.
Chutney z mango miksujemy z imbirem, curry, świeżo zmielonym, czarnym pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz 1 łyżką oliwy - odstawiamy.

Krok 6.
Na rozgrzanym grillu układamy udka kurczaka, pieczemy przez około 30 minut, często obracając. Pod koniec pieczenia smarujemy udka pastą z mango - pieczemy do momentu, aż skórka będzie chrupiąca.

Smacznego :)

Zobacz inne przepisy na grilla >>>



*zdjęcie dzięki uprzejmości tiverylucky z freedigitalphotos.net

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger