4
/
KROKIETY DZIADOWSKIE
KROKIETY DZIADOWSKIE
...to jedna z moich propozycji na wigilijną kolację.
DZIADOWSKIE KROKIETY to nic innego jak krokiety z kapustą, ugotowanymi ziemniakami oraz kaszą i grzybami. Doskonały smak tych krokietów dopełnia wspaniały aromat świeżo zmiażdżonego kminku. Krokiety z kapustą idealnie smakują z dodatkiem szklanki czerwonego barszczu lub sosem, np.: grzybowym. Polecam!
-------------------------------------
Liczba porcji : 10
Czas przygotowania : 60 minut
-------------------------------------
SKŁADNIKI:
- szklanka ugotowanych ziemniaków
- czubata szklanka ugotowanej na sypko kaszy (może być gryczana, perłowa lub jaglana, ta którą najbardziej lubicie)
- szklanka zasmażonej, kiszonej kapusty
- 10 kapeluszy pieczarek lub świeżych grzybów
- 2 cebule
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki zmiażdżonego kminku
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia - najlepiej olej i smalec (pół na pół)
- tarta bułka do panierowania
Krok 1.
Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.
Krok 2.
Do podsmażonej cebuli dodajemy oczyszczone i rozdrobnione grzyby, zasmażamy,mieszamy, aby smaki się połączyły.
Krok 3.
Kaszę , ziemniaki, zasmażoną kapustę oraz zasmażoną cebulę z grzybami przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy w malakserze.
*ważne aby ziemniaki były dobrze wystudzone, w przeciwnym razie cała masa będzie bardzo kleista i trudno będzie uformować z niej zgrabne krokieciki.
Krok 4.
Do masy dodajemy jajko, zmiażdżony kminek, doprawiamy według własnych upodobań smakowych (powinna być pikantna), wyrabiamy.
Krok 5.
Z masy formujemy 10 krokietów, panierujemy w roztrzepanym jajku i tartej bułce.
Krok 6.
Krokiety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
Podajemy z filiżanką czerwonego barszczu lub pikantnym sosem grzybowym, pieczarkowym lub myśliwskim.
Smacznego :)