|
Domowy krupnik. |
Przepis na tradycyjną zupę krupnik.
Tradycyjny, gęsty i kleisty
krupnik z kaszy jęczmiennej, gotowany na maślance. Krupnik z dodatkiem marchewki z ziemniakami, doprawiony czosnkiem i posiekanym koperkiem. Jest to klasyczny przepis na krupnik z kuchni staropolskiej. Krupnik ma nieco kwaśny, ale przyjemny i dobry smak.
Dla jeszcze lepszego smaku, zupa krupnik okraszona została skwarkami z wędzonego boczku i zrumienioną cebulką.
Jak zrobić prawdziwy domowy krupnik?
Oto wypróbowany, tradycyjny przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie
krupniku krok po korku. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam.
Ilość składników pozwala na ugotowanie 2,5 litra zupy. Można zmniejszyć ilość podanych składników i w zależności od potrzeby przygotować mniejszą ilość krupniku.
Ten z przepisu wyjdzie dosyć gęsty i pożywny.