 |
Bigos tradycyjny moskiewski fot. Moja Książka Kucharska |
Przepis na tradycyjny, domowy bigos, dawniej nazywany moskiewskim.
Ten pyszny i wykwintny
bigos przyrządzony został z kiszonej kapusty i różnych rodzajów mięs. Tradycyjnie, według przepisu, bigos ten przygotowuje się z pozostałych resztek pieczeni wędlin, które znacznie uszlachetniają smak bigosu, czyli z pieczonej wieprzowiny, wędzonych kiełbas, szynki oraz dziczyzny i innych chłodnych mięs pozostałych z obiadu. Bigos na rosole z grzybami, na koniec zapiekany w piecu.
Jak zrobić tradycyjny bigos - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.
Podstawowymi składnikami tradycyjnego
bigosu mieszanego są zawsze drobno szatkowana biała i kiszona kapusta oraz różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, a także czerwone wino i powidła śliwkowe. Idealna potrawa na wykorzystanie mięs pozostałych z obiadu. Niekiedy zdarza się również, że zakupimy nieco więcej wędliny niż jesteśmy w stanie wykorzystać. Jeżeli nie mamy w zwyczaju wyrzucać jedzenia, warto takie zamrozić i na bigos będzie jak znalazł.
W czasie duszenia,
bigos można podlewać czerwonym, słodkim winem - dawniej bardzo często uszlachetniano bigos tym właśnie trunkiem. Dzięki temu bigos uzyskiwał głęboki, ciemnobrązowy kolor i lekko kwaskowo-słodkawy smak. Współcześnie do bigosu, zamiast wina dodajemy miód.
Oto składniki i przyprawy na tradycyjny bigos.
Według wielu staropolskich źródeł, najlepszy bigos to ten, w którym mięsa jest wagowo tyle samo, co kapusty. Niektórzy dodają do bigosu koncentrat pomidorowy - nieznany jednak składnik w kuchni staropolskiej. Zamiast tego, dawniej do bigosu często dodawano powidła śliwkowe.
Całość należy dusić możliwie długo - im dłużej, tym lepiej. Bigos po każdym kolejnym odgrzaniu jest coraz lepszy.
Przepis pochodzi ze staropolskiej książki kucharskiej.